Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Akumulator

Featured Replies

Napisano

Potrzebuje zakupić akumulator. Jako że ostatnio wszyscy polecali Centre Futurę (dawno temu) a dwa razy się na Centrze przejechałem to szukam czegoś innego.

Co byście polecili z wymienionych:

55Ah do benzyniaka.

Maxi Bat robiony przez YAK. -180zł

Artica - robiona przez Boscha - 180zł

Bosch Silver - 230zł

Forse -240zł

Banner 250zł

Tylko te z wymienionych bo są na miejscu.

Napisano

> Potrzebuje zakupić akumulator. Jako że ostatnio wszyscy polecali Centre Futurę (dawno temu) a dwa

> razy się na Centrze przejechałem to szukam czegoś innego.

> Co byście polecili z wymienionych:

> 55Ah do benzyniaka.

> Maxi Bat robiony przez YAK. -180zł

> Artica - robiona przez Boscha - 180zł

> Bosch Silver - 230zł

> Forse -240zł

> Banner 250zł

> Tylko te z wymienionych bo są na miejscu.

Z tych co podałeś weź Forse.Jeśli nie masz ciśnienia ,napisz mi PW zrobię ci ofertę i wysyłkę na jutro zlosnik.gif

Napisano

> dwa razy się na Centrze przejechałem to szukam czegoś innego.

Z ciekawości - co znaczy, że się "przejechałeś"?

W ciąg u 13-letniej kariery kierowcy i kilku posiadanych samochodów, wymieniałem akumulator raz i tylko dlatego, że zamordowała go inna, zupełnie nie związana z nim usterka. Później, zdarzyło mi się jeszcze raz zakupić akumulator, ale -ponownie- problem okazał się leżeć gdzieś indziej, więc go zwróciłem do sklepu.

Napisano

> Z tych co podałeś weź Forse.Jeśli nie masz ciśnienia ,napisz mi PW zrobię ci ofertę i wysyłkę na

> jutro

A ja tez moge dostac oferte ?

Auto jak w opisie, ZTCW to jest prawy plus, ok 50 Ah. Aktualnie mam 47 Ah, ale miejsce jest na wiekszy.

Dobry jakosciowo, swiezy produkcyjnie.

Napisano

> Z tych co podałeś weź Forse.Jeśli nie masz ciśnienia ,napisz mi PW zrobię ci ofertę i wysyłkę na

> jutro

Przy takich cenach i konieczności zwrotu starego kupowanie wysyłkowe aku chyba nie ma sensu, czy się mylę? hmm.gif

Napisano

> Przy takich cenach i konieczności zwrotu starego kupowanie wysyłkowe aku chyba nie ma sensu, czy

> się mylę?

Dlaczego?Kwestia jest w ilościach które się sprzedaje i odpowiednim zabezpieczeniu(plus firmie która przewozi takie produkty).

Napisano

> Potrzebuje zakupić akumulator. Jako że ostatnio wszyscy polecali Centre Futurę (dawno temu) a dwa

> razy się na Centrze przejechałem to szukam czegoś innego.

> Co byście polecili z wymienionych:

> 55Ah do benzyniaka.

> Maxi Bat robiony przez YAK. -180zł

> Artica - robiona przez Boscha - 180zł

> Bosch Silver - 230zł

> Forse -240zł

> Banner 250zł

> Tylko te z wymienionych bo są na miejscu.

W sobotę padł mi po 2 latach aku Centry, z marszu kupiłem Boscha i mam nadzieję, że ten wytrzyma dłużej.

Napisano

> A ja tez moge dostac oferte ?

> Auto jak w opisie, ZTCW to jest prawy plus, ok 50 Ah. Aktualnie mam 47 Ah, ale miejsce jest na

> wiekszy.

> Dobry jakosciowo, swiezy produkcyjnie.

Poszło PW.

Napisano

> Dlaczego?Kwestia jest w ilościach które się sprzedaje i odpowiednim zabezpieczeniu(plus firmie

> która przewozi takie produkty).

Chcesz robić ofertę na jeden egz. - koszt przesyłki/kuriera będzie oscylował w okolicach 10% ceny aku. Dodatkowo kupujący powinien odesłać Ci stary aku - zgodnie ze sztuką (kolejne 10%). Opłaca się? cfaniaczek.gif

Napisano

> Chcesz robić ofertę na jeden egz. - koszt przesyłki/kuriera będzie oscylował w okolicach 10% ceny

> aku. Dodatkowo kupujący powinien odesłać Ci stary aku - zgodnie ze sztuką (kolejne 10%).

> Opłaca się?

Małą łyżeczką po trochu ok.gif

Napisano

> W sobotę padł mi po 2 latach aku Centry, z marszu kupiłem Boscha i mam nadzieję, że ten wytrzyma

> dłużej.

Taka sama nadzieje mialem co do Varty i nie wiem czy przetrzyma trzecia zime, zeszlej (drugiej) byly z nim problemy.

Napisano

> wymieniałem akumulator raz i

> tylko dlatego, że zamordowała go inna, zupełnie nie związana z nim usterka. Później, zdarzyło

> mi się jeszcze raz zakupić akumulator, ale -ponownie- problem okazał się leżeć gdzieś indziej,

Mam podobnie. Miałem te kilka aut, akumulatorów przeróżnych producentów, jeżeli wymieniałem, to faktycznie te zdechłe (ale to chyba raz) kiedy nie dawały rady w mróz.

Na markę specjalnie uwagi nie zwracałem, liczyły się tylko gabaryt i pojemność.

Pad akumulatora po 2 czy 3 latach mnie by zadziwił. Wytrzymują wiele więcej lat.

Jeśli się da, dobrze kontrolować poziom wody, bo jak cele wyjdą na powierzchnię, to faktycznie krótka piłka.

W mojej śmiałej hipotezie, to właśnie w 99% przypadków jest tak, że albo

1) akumulator zostaje zabity przez usterkę, która zabiłaby każdy inny

2) ludzie wyrzucają sprawne akumulatory, zamiast znaleźć usterkę. np brak masy na silniku. Czasem taka wymiana sprawnego na sprawny przynosi nawet skutek, jeżeli usterką były luźne/brudne klemy.

A następnie tworzy się u użytkowników przekonanie co do takiej to a innej firmy/marki.

Napisano

> Taka sama nadzieje mialem co do Varty i nie wiem czy przetrzyma trzecia zime, zeszlej (drugiej)

> byly z nim problemy.

Jedna z moich Vart silver po niespełna 3 latach niespodziewanie padła... w ramach wymiany gwarancyjnej mam kolejną...

Także zobaczymy.

Napisano

> Jedna z moich Vart silver po niespełna 3 latach niespodziewanie padła... w ramach wymiany

> gwarancyjnej mam kolejną...

> Także zobaczymy.

Mojej gwarancja skonczyla sie w styczniu 2014, po dwoch latach. Wtedy tez zaczely sie problemy.

Napisano

> Jedna z moich Vart silver po niespełna 3 latach niespodziewanie padła... w ramach wymiany

> Także zobaczymy.

Gdzie kupowałeś tą vartę że miałeś 3 lata gw?Standardowo dają 2...

Napisano

Jak dla mnie Forse albo Banner...

Napisano
  • Autor

> jutro

Wziąłem Forsa. Musiałem na już bo zona nie miała czym jeździć. Zapłaciłem 250zł za 63Ah.

Napisano
  • Autor

> Z ciekawości - co znaczy, że się "przejechałeś"?

> W ciąg u 13-letniej kariery kierowcy i kilku posiadanych samochodów, wymieniałem akumulator raz i

> tylko dlatego, że zamordowała go inna, zupełnie nie związana z nim usterka. Później, zdarzyło

> mi się jeszcze raz zakupić akumulator, ale -ponownie- problem okazał się leżeć gdzieś indziej,

> więc go zwróciłem do sklepu.

Kupiłem nową Futurę do Passata TDI i pośmigał rok i padł. Byłem a autem u elektryka sprawdzał i wszystko było ok. A a ku co 6 miesięcy się wyładowywał. Po 3 latach padł całkowicie.

Kupiłem do Seja też musiałem co chwile doładowywać (fakt że mało jeździłem ale bez przesady).

Napisano

> Kupiłem nową Futurę do Passata TDI i pośmigał rok i padł. Byłem a autem u elektryka sprawdzał i

> wszystko było ok. A a ku co 6 miesięcy się wyładowywał. Po 3 latach padł całkowicie.

> Kupiłem do Seja też musiałem co chwile doładowywać (fakt że mało jeździłem ale bez przesady).

Problem polega na tym iż ludzie biorą jak najbardziej wysilone akumulatory z ,,górnej półki'' licząc iż jak zapłacą 100-150zł więcej to będzie spokój na parę lat.Niestety te nowsze konstrukcyjnie akumulatory typu futura są też bardziej ,,delikatne'' -cieńsze płyty i są to akumulatory do nowszych samochodów o większym zapotrzebowaniu na ,,prąd''.Bardzo zła opinia futury wzieła się też z winy samych użytkowników -pacjent mający golfa 1,9 d ,td, a już napewno tdi kupuje do niego futurę np 77 /760 podczas gdy takie autko wychodziło z fabryki to akumulator miał max prąd rozruchowy 500-550a.Niestety nie zawsze droższy = lepszy.

Wracając do Twojego seja.Po co założyłeś tam futurę ?Najmniejszy rozmiar futury to 47ah a do takiego autka typu Sej ,Panda Cqn wystarczy spokojnie 34-44ah max.No chyba że masz rozbudowane car audio to nie mam pytań wink.gif

Napisano

> Opłaca się?

a jak się to opłaca sprzedawcą z allegro - bo trochę ich sprzedaje tam aku ? grinser006.gif

Napisano

a co to za gwarancja 3 letnia ?