Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Do oglądaczy zdjęciowych-Fabia

Featured Replies

Napisano

Co szanowne grono detektywów może powiedzieć o aucie z linka? Klapa tył była malowana.

Czy ten silnik ma te wszystkie drogie artefakty (dwumasa, dpf, itp.)? LINK

Napisano

> Co szanowne grono detektywów może powiedzieć o aucie z linka? Klapa tył była malowana.

> Czy ten silnik ma te wszystkie drogie artefakty (dwumasa, dpf, itp.)? LINK

Fabią zrobiłem ponad 50 kkm w ciągu niespełna roku. Śmigałem nią od nowości. I powiem Tobie że za ok 20 tys to mona kupić normalne auto a nie fabie.

Napisano

Zaskakujaco droga. Az tak dobrze to trzyma cene?

Napisano

> Fabią zrobiłem ponad 50 kkm w ciągu niespełna roku. Śmigałem nią od nowości. I powiem Tobie że za

> ok 20 tys to mona kupić normalne auto a nie fabie.

Ceed/i30 z tego rocznika za taka sama kase.

Napisano
  • Autor

> Fabią zrobiłem ponad 50 kkm w ciągu niespełna roku. Śmigałem nią od nowości. I powiem Tobie że za

przesiadka jest z 15-letniej astry2 1.7 diesel-fabia ma być na emeryturę dla mego ojca, czyli auto musi popularne, do naprawy w każdym warsztacie, niedrogie w eksploatacji, nierdzewiejące, wszelkie stosunkowo młode na naszym rynku marki odpadają

Napisano

> Co szanowne grono detektywów może powiedzieć o aucie z linka? Klapa tył była malowana.

tylko nie ten silnik crazy.gif szukaj 1,6 już jest lepszy ok.gif

Napisano

Jakie zlosnik.gif, bo serio szukam i nic wartego 20koła nie ma na rynku wszystkie szpachlowozy crazy.gif

Napisano

> Jakie , bo serio szukam i nic wartego 20koła nie ma na rynku wszystkie szpachlowozy

Lacetti ok.gif

Napisano

Spytaj Mirka jakie oznacznie ma ten silnik

o ile nie mija się z prawdą i jest to 1,4 tdi 80km to są następujące możliwości:

oznaczenie BMS:

DPF, turbosprężarka o zmiennej geometrii.

lub BNV

brak DPF turbosprężarka o stałej geometrii.

Pamiętaj także że to 3 cylindrowiec.Generalnie odradzał bym taki zakup.

Napisano

> Lacetti

Hmmm wygląd taki sobie, szukałem cruza ale min 30-33koła za fajnego zlosnik.gif

Naprawdę nie ma fajnych aut na sprzedaż - trzeba się naszukać ok.gif

Napisano
  • Autor

> Spytaj Mirka jakie oznacznie ma ten silnik

> o ile nie mija się z prawdą i jest to 1,4 tdi 80km to są następujące możliwości:

> oznaczenie BMS:

> DPF, turbosprężarka o zmiennej geometrii.

> lub BNV

> brak DPF turbosprężarka o stałej geometrii.

auto jest w moim mieście to i tak zaciągnę do ASO Skody-tam powinni to sprawdzić/wiedzieć

> Pamiętaj także że to 3 cylindrowiec.Generalnie odradzał bym taki zakup.

odradzasz ten 1.4 ideologicznie bo za mało cylindrów, czy jest jakiś znany problem z wyważeniem, itp? hmm.gif

Napisano

> odradzasz ten 1.4 ideologicznie bo za mało cylindrów, czy jest jakiś znany problem z wyważeniem,

"Kulturę" pracy ma taką jak pijany dres pod wiejską dyskoteką.

3 cylindry i pompowtryskiwacze zapewniają niezapomniane doznania.

Napisano

> "Kulturę" pracy ma taką jak pijany dres pod wiejską dyskoteką.

> 3 cylindry i pompowtryskiwacze zapewniają niezapomniane doznania.

mówią, że ma jedną zaletę: zimą nie trzeba odśnieżać, bo sam się wytrzepie ze śniegu jak pies shocked.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> "Kulturę" pracy ma taką jak pijany dres pod wiejską dyskoteką.

> 3 cylindry i pompowtryskiwacze zapewniają niezapomniane doznania.

czyli jest tylko niekulturalny zlosnik.gif

Napisano

> Jakie , bo serio szukam i nic wartego 20koła nie ma na rynku wszystkie szpachlowozy

jakiś tekst

moze źle szukasz grinser006.gif

Napisano

> jakiś tekst

> moze źle szukasz

To znacznie lepsza opcja niz ta fabia. Rozwazalbym jeszcze 1.4 bez turbo w przypadku bravo.

Napisano

> To znacznie lepsza opcja niz ta fabia. Rozwazalbym jeszcze 1.4 bez turbo w przypadku bravo.

wybralem prostego diesla 1.6 z pl salonu, chyba jeszcze bez DPF i z turbo o stałej geometrii

105 koni raczej nie będzie duzo palic a z tego co pamietam jest tam 6 biegowa skrzynia ok.gif

Napisano

> czyli jest tylko niekulturalny

Ktoś tu kiedyś pisał, że po trasie KRK-WAW (lub odwrotnie) pojazdem z tym silnikiem musiał iść na kilkudniowe zwolnienie, bo mu łeb rozrywało, a od wibracji nudności miał jeszcze przez tydzień.

Napisano

> jakiś tekst

> moze źle szukasz

Omijam póki co fiata - mam i chce coś innego ok.gif

Poza tym diesel też omijam grinser006.gif

A i takich perełek oglądałem kilka zawsze coś, octavii drzwi pasażera przód i tył całe w szpachli - auto krajowe z 2008roku zlosnik.gifno.gif

Napisano

> wybralem prostego diesla 1.6 z pl salonu, chyba jeszcze bez DPF i z turbo o stałej geometrii

> 105 koni raczej nie będzie duzo palic a z tego co pamietam jest tam 6 biegowa skrzynia

Skrzynia M32 - jak padnie to jak dwumas grinser006.gif

Napisano

> Skrzynia M32 - jak padnie to jak dwumas

do 1.6 mJTD kładli M32?

nie wydaje mi sie

Napisano

> Ktoś tu kiedyś pisał, że po trasie KRK-WAW (lub odwrotnie) pojazdem z tym silnikiem musiał iść na

> kilkudniowe zwolnienie, bo mu łeb rozrywało, a od wibracji nudności miał jeszcze przez

> tydzień.

Generalnie zależy do czego kolega szuka.Mój niedoszły teść miał fabia ph 1 i pojemność bagażnika deklasowała to auto jak dla mnie.Wybaczcie ale samochód do którego da się wrzucić do bagażnika jeden malutki leżaczek i 2 torby na zakupy(plus kombinowanie z girllem jak go upchać) to trochę smiech jak na auto dla rodziny choćby 3 osobowej.Dla dziadka na działkę jak najbardziej choć może mieć problem ,żeby sobie akcesoria przewieźć.

Napisano

> auto jest w moim mieście to i tak zaciągnę do ASO Skody-tam powinni to sprawdzić/wiedzieć

Spytaj mirasa o kod silnika i sam sprawdzisz wstępnie(nie wiem jak w skodzie ale swego czasu w VW była naklejka we wnęce koła zapasowego gdzie były te informacje).

> odradzasz ten 1.4 ideologicznie bo za mało cylindrów, czy jest jakiś znany problem z wyważeniem,

> itp?

Kultura pracy jest tragiczna.Z racji wykonywanego zawodu miałem okazję poznać kilku właścicieli takich aut najczęściej na pytanie jak to chodzi było machanie ręką i ,,daj Pan spokój''.Z tego co pamiętam regeneracja wtrysków jest dość kosztowna i poczytaj sobie ot pierwszy z brzegu jakiś tekst

jest tam problem z pompą oleju ,do wymiany jej trzeba rozbierać silnik a to oznacza $$$$$$$.

Jeśli nie chce aby ojciec Cię nie wydziedziczył w testamencie to lepiej wybij mu z głowy takie pomysły.Po jeździ zakładam bez większych przygód astrą wydatki które go mogą dopaść w przypadku tego 1,4 tdi będą dla emeryta kosmiczne.

W mojej prywatnej ocenie auta których się nie oglądą i nie kupuje to takie z silnikami :

2,0 i 2,2 Oplowskie DTiki wszystkie ,2,5 v6 od VAG ,1,4 TDI wspomniany przez Ciebie i pewnie jeszcze parę by się znalazło.

Jak dla mnie jeśli podoba mu się Fabia to 2 wyjścia:

koniecznie chce Diesla szukajcie 1,9 tdi lub w ostateczności 1,6 tdi.

mało jeździ jazda kapelusznicza benzynka.

Dodatkowo uświadom go iż wszelkie nowe diesle to najcześciej dwumasa,dpf i kosztowne wtryski.

W poszukiwaniu diesla proponuje wziąść pod uwagę silnik 1,6 HDI lub TDCI jak ktoś woli 90km.Było toto i we francuzach i w Fordzie.Jak dobrze poszukasz to bez dwumasy i DPF-u.

Napisano
  • Autor

>

> W poszukiwaniu diesla proponuje wziąść pod uwagę silnik 1,6 HDI lub TDCI jak ktoś woli 90km.Było

> toto i we francuzach i w Fordzie.Jak dobrze poszukasz to bez dwumasy i DPF-u.

a 1.8 tdci 115KM w focusie z 2007?

Napisano

> a 1.8 tdci 115KM w focusie z 2007?

nono.gif Napisałem 1,6 TDCI i tylko 90km skromny.gif

W cenie około 20 tys bez problemu znajdziesz Focusa II FL.Uwierz mi ten 1,6 wbrew temu co jest na papierze naprawdę jedzie ok.gif

Napisano

> do 1.6 mJTD kładli M32?

> nie wydaje mi sie

a do czego nie kładli grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Napisałem 1,6 TDCI i tylko 90km

> W cenie około 20 tys bez problemu znajdziesz Focusa II FL.Uwierz mi ten 1,6 wbrew temu co jest na

> papierze naprawdę jedzie

czyli 1.6 hdi 90km z C4 jest "bezpieczny"?

Napisano

> czyli 1.6 hdi 90km z C4 jest "bezpieczny"?

Silnikowo tak, 1,6 HDi to chyba najlepszy wyrób PSA.

Co do reszty - jest fajne stwierdzenie - Citroen się nie psuje, on się droczy z właścicielem.

Napisano

> Hmmm wygląd taki sobie, szukałem cruza ale min 30-33koła za fajnego

> Naprawdę nie ma fajnych aut na sprzedaż - trzeba się naszukać

tez dość długo szukałem większego zamiennika fabii...

po wszystkich +/- kupiłem laczka - poki co 0 zastrzezen.

duzy plus tego auta, bez większych problemów kupi się auto od 1 właściciela, serwisowane, bezwypadkowe, no i bardzo dobre cenowo

Napisano

Ten 1.4 TDI ma katastroficzną kulturę pracy.

Zimą jest już totalna amba spineyes.gif śnieg sam z auta spada grinser006.gif

A na poważnie to odpalić i przejechać się, bo to naprawdę terkota.

Ale każdy ma inna wrażliwość.

Napisano

> Generalnie zależy do czego kolega szuka.Mój niedoszły teść miał fabia ph 1 i pojemność bagażnika

> deklasowała to auto jak dla mnie.Wybaczcie ale samochód do którego da się wrzucić do bagażnika

> jeden malutki leżaczek i 2 torby na zakupy(plus kombinowanie z girllem jak go upchać) to

> trochę smiech jak na auto dla rodziny choćby 3 osobowej.Dla dziadka na działkę jak najbardziej

> choć może mieć problem ,żeby sobie akcesoria przewieźć.

troszkę przesadzasz - w tej klasie kazde auto ma podobny bagażnik a nie tylko fabia...

wystarczy kupic fabie kombi i masz spokoj z ww pakunkami (inaczej, kombi jest w sam raz dla ww, specyfikacji, jeżeli ktoś chce wozic mega dużo gratow to niestety trzeba szukac większego)

Napisano

Masakra sam nie wiem, po oglądaniu mnóstwa samochodów rynek polski to utopia zlosnik.gif

Ciężko coś wybrać - naprawdę jakby to było takie proste to już bym miał nowy wóz a tak crazy.gif

No nic pooglądam nieco Lacetti ale po zdjęciach środek mi nie pasuje - pokażę kobiecie zlosnik.gif

Napisano

To polecam kolejną Astrę 1.7 albo zostawić tą co jest.

Napisano

> Ty chyba zartujesz? Nie wiem po co ten stary model polecasz? Jak za taka sama kase mozna miec pewne

> Bravo kupione w salonie w PL i serwisowane w ASO.

A co w nim lepszego poza tym że oferuje więcej miejsca.

Napisano

> A co w nim lepszego poza tym że oferuje więcej miejsca.

Komfort, bezpieczenstwo i to jednak swiezy model, w ktorym poprawiono wiele wad Stilo. A Alfa 147 no coz stary, zmeczony pewnie wyeksploatowany.

Napisano

A co powiesz nt. 1.4 hdi/tdci? Lepsze rozwiązanie od tego z VW?

Napisano

> Komfort,

Dla mnie alfa wygodniejsza i materiały lepsze

> bezpieczenstwo

zgoda smile.gif

> i to jednak swiezy model, w ktorym poprawiono wiele wad Stilo. A Alfa 147

> no coz stary, zmeczony pewnie wyeksploatowany.

Ten z ogłoszenia wygląda na przyzwoity egzemplarz.

Napisano
  • Autor

> Silnikowo tak, 1,6 HDi to chyba najlepszy wyrób PSA.

> Co do reszty - jest fajne stwierdzenie - Citroen się nie psuje, on się droczy z właścicielem.

no właśnie oglądałem wczoraj tez C4 z 1.6hdi - jestem pod mega wrazeniem, jeśli chodzi o jakość to rok młodszy fiat linea wygląda w środku jak cinquecento zlosnik.gif

coraz bardziej mnie ten C4 kusi...

Napisano

> rok młodszy fiat linea wygląda w środku jak cinquecento

Porównujesz zachodnioeuropejskiego kompakta z kierowanym na biedne rynki sedanem klasy B taniej marki, to nic dziwnego.

Francuzy zawsze miały fajne wnętrza, niestety są awaryjne - choć na 1,6 HDi narzekał nie będziesz, pytanie jak elektryka i inne drobiazgi.

Mimo całej mojej niechęci do PSA, C4 czy 308 z 1,6 HDi bym rozważał.

Napisano
  • Autor

> Porównujesz zachodnioeuropejskiego kompakta z kierowanym na biedne rynki sedanem klasy B taniej

> marki, to nic dziwnego.

porównałem auta w tym samym wieku i w tej samej cenie

> Francuzy zawsze miały fajne wnętrza, niestety są awaryjne - choć na 1,6 HDi narzekał nie będziesz,

> pytanie jak elektryka i inne drobiazgi.

wszystko działało, bawiłem się tym wyposażeniem dobre kilkadziesiąt minut grinser006.gif

Napisano

> wszystko działało, bawiłem się tym wyposażeniem dobre kilkadziesiąt minut

Teraz działało, ale Citroen i peżot lubią droczyć się z użytkownikiem - działa, a czasem przestanie, potem znowu zadziała, jakaś kontrolka się zapali, mimo że wszystko jest OK - to takie francuskie zaloty, na zasadzie "pobaw się ze mną".

Napisano
  • Autor

> Teraz działało, ale Citroen i peżot lubią droczyć się z użytkownikiem - działa, a czasem

> przestanie, potem znowu zadziała, jakaś kontrolka się zapali, mimo że wszystko jest OK - to

> takie francuskie zaloty, na zasadzie "pobaw się ze mną".

zlosnik.gif a jak jest z ich diagnostyką we własnym zakresie? na pewno nie jest tak dostępna jak op-comy czy inne do opli, co?

Napisano

> A co powiesz nt. 1.4 hdi/tdci? Lepsze rozwiązanie od tego z VW?

Napewno przynajmniej ma 4 cylindry hehe.gif Jak już 1,4 to najpopularniejszy i najsłabszy 68km.Stanowczo nie 16v i 90km.

Napisano

> Teraz działało, ale Citroen i peżot lubią droczyć się z użytkownikiem - działa, a czasem

> przestanie, potem znowu zadziała, jakaś kontrolka się zapali, mimo że wszystko jest OK - to

> takie francuskie zaloty, na zasadzie "pobaw się ze mną".

Ile tych aut PSA miales? grinser006.gif

Napisano

> a jak jest z ich diagnostyką we własnym zakresie? na pewno nie jest tak dostępna jak op-comy czy

> inne do opli, co?

PP Planet i Diagbox + azjatycki interface Lexia. A najtaniej to elm.

Napisano

> a do czego nie kładli

Nie, razem z silnikami m-jet nie łączyli z tego co pamiętam.

Napisano

> Nie, razem z silnikami m-jet nie łączyli z tego co pamiętam.

W Bravo tak jest, że nie montowali do diesli m32 - uzgodnione na kąciku zlosnik.gif