Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kilka pytań dot. ładowania aku. ładowarką, prostownikiem

Featured Replies

Napisano

Jest sobie BMW X5 4.0d ze sporą ilością wyposażenia, elektroniki. Jeździ różnie, czasem trasy po ok 100 km a czasem po 8km w jedną stronę a potem z powrotem. Zdarza się też, ze auto stoi 2-3 dni nie ruszane. Raz akumulator został rozładowany zostawiając jakieś oświetlenie na dłuższy czas, aku jest od nowosci 2010 r i jest to najprawdopodobniej AGM 90Ah. Możliwe, że użytkownika auta będzie czekała w najbliższym czasie wymiana akumulatora ale póki co spróbujemy z ładowaniem. Szukam prostej w obsłudze ładowarki/prostownika i mam kilka pytań:

1. Polecana tu jest firma ctek i model MXS 5.0, ponoć da rade z akumulatorami do 110Ah, czy to będzie dobry wybór dla w/w potrzeb?

2. Jak wyczytałem z opisu taka ładowarka nadaje się również do akumulatorów AGM?

3. Czy taką ładowarką automatyczną można bezpiecznie ładować akumulator na aucie, nie ma ryzyka gazowania, itd?

4. W BMW akumulator jest z boku bagażnika za pokrywą albo w podłodze bagażnika, natomiast przyłacze + oraz jakaś masa jest pod maską, rozumiem, że śmiało moge podpiąc ładowarke pod maską?

5. Czy są ładowarki, którymi można ładować akumulator przez gniazdo zapalniczki?? confused.gif Wydaje mi się to niedorzeczne ale na stronie producenta znalazłem takie coś

Napisano

Sprawny aku nie ma prawa pasc po paru dniach postoju.

Nie ma prawa tez pasc od zapalonej lampki - to auto jak zauwazy ze mu spada napiecie to sam odetnie zasilanie do wszystkiego, zeby nie rozladowac akumulatora.

Moim zdanjem aku do wymiany

Jesli jednak chcesz go ladowac to smialo mozesz to robic przez punkty pod maską.

Pamietaj ze nie mozesz po prostu wymienic aku w tym aucie. Po wymianie trzeba podpiac kompa i zainicjowac nowy akumulator.

Napisano
  • Autor

> Pamietaj ze nie mozesz po prostu wymienic aku w tym aucie. Po wymianie trzeba podpiac kompa i

> zainicjowac nowy akumulator.

to akurat wiem

Napisano

> to akurat wiem

A nie da się wymienić przy podtrzymaniu napięcia kablami z innego aku?

Napisano

> A nie da się wymienić przy podtrzymaniu napięcia kablami z innego aku?

Na pewno się da.

Napisano

> 4. W BMW akumulator jest z boku bagażnika za pokrywą albo w podłodze bagażnika, natomiast przyłacze

> + oraz jakaś masa jest pod maską, rozumiem, że śmiało moge podpiąc ładowarke pod maską?

>

Nie wiem jak w tak zaawansowanym technologicznie aucie ale jak w kazdym swoim ładując oaku na aucie odpinam najpierw kleme + i izoluje żeby nie zwarła gdzies do masy.

Napisano

> Sprawny aku nie ma prawa pasc po paru dniach postoju.

> Nie ma prawa tez pasc od zapalonej lampki

Śmiała teza, ale wątpliwa.

Być może sprawdza się ta teoria w przypadku ciężarówek, ale dla osobówki taka zapalona lampka (powiedzmy o mocy 10 W) to wyciąga 20Ah na dobę i po 4 dniach nie masz szansy odpalić tej przykładowej beemki

>to auto jak zauwazy ze mu spada napiecie to sam odetnie

> zasilanie do wszystkiego, zeby nie rozladowac akumulatora.

Napisz jeszcze co to za mądre auto tak robi i kiedy wyłącza, znaczy przy jakim stopniu wyładowania hmm.gif

> Moim zdanjem aku do wymiany

> Jesli jednak chcesz go ladowac to smialo mozesz to robic przez punkty pod maską.

> Pamietaj ze nie mozesz po prostu wymienic aku w tym aucie. Po wymianie trzeba podpiac kompa i

> zainicjowac nowy akumulator.

Napisano

> A nie da się wymienić przy podtrzymaniu napięcia kablami z innego aku?

nie o to chodzi - BMW ma jakieśtam algorytmy, że inaczej ładuje akumulatory nowe, inaczej stare.

Wsadzenie nowego aku i nie zawiadomienie o tym auta powoduje, że dośc szybko samochód ten akumulator wykańcza.

Napisano

> Śmiała teza, ale wątpliwa.

> Być może sprawdza się ta teoria w przypadku ciężarówek, ale dla osobówki taka zapalona lampka

> (powiedzmy o mocy 10 W) to wyciąga 20Ah na dobę i po 4 dniach nie masz szansy odpalić tej

> przykładowej beemki

praktycznie każde nowe auto wyłącza pozostawioną zapaloną lampkę, jak wyczuje spadek napięcia, albo po prostu po ustalonym czasie.

> Napisz jeszcze co to za mądre auto tak robi i kiedy wyłącza, znaczy przy jakim stopniu wyładowania

> > zainicjowac nowy akumulator.

nie wnikam - wiem że tak robi. odkurzam czasem sobie pod wieczór samochód i nawet przy otwartych drzwiach po jakimś czasie gasną lampki.

Jak czasami zdarzy mi sie zostawić zaświeconą lampkę w środku to najczęściej zauważam to rano - zawsze odpalam bez problemu. Nawet w yarisie II, fieście, Passacie B6, czy w BMW 5 z 2009 roku - zapominalski jestem zlosnik.gif

Napisano

> praktycznie każde nowe auto wyłącza pozostawioną zapaloną lampkę, jak wyczuje spadek napięcia, albo

> po prostu po ustalonym czasie.

Po ustalonym czasie to i owszem ale po spadku napięcia to już nie bardzo zlosnik.gif

> nie wnikam - wiem że tak robi. odkurzam czasem sobie pod wieczór samochód i nawet przy otwartych

> drzwiach po jakimś czasie gasną lampki.

> Jak czasami zdarzy mi sie zostawić zaświeconą lampkę w środku to najczęściej zauważam to rano -

> zawsze odpalam bez problemu. Nawet w yarisie II, fieście, Passacie B6, czy w BMW 5 z 2009 roku

> - zapominalski jestem

1 noc a kilka dni to jakaś różnica jednak jest grinser006.gif

Oczywiście nikt nie broni kupować nowego akumulatora, chociaż taki AGM tani nie będzie, w ASO pewnie ponad 1000PLN a próba z podładowaniem będzie prawie bezkosztowa ok.gif

Napisano

> 5. Czy są ładowarki, którymi można ładować akumulator przez gniazdo zapalniczki?? Wydaje mi się

> to niedorzeczne

Z teoretycznego punktu widzenia takie ładowanie w niczym nie różni się od konwencjonalnego, wszak ani aku ani ładowarka nie widzą różnicy w miejscu przyłączenia do instalacji auta. Dla nich to bez różnicy.

Ale wszystko i tak zależy od tego, czy gniazdo zapalniczki masz aktywne stale, czy tylko po zapłonie. Jeśli stale, to OK - można ładować. Jeśli tylko po zapłonie - nic z tego nie będzie.

Napisano

> Po ustalonym czasie to i owszem ale po spadku napięcia to już nie bardzo

> 1 noc a kilka dni to jakaś różnica jednak jest

> Oczywiście nikt nie broni kupować nowego akumulatora, chociaż taki AGM tani nie będzie, w ASO

> pewnie ponad 1000PLN a próba z podładowaniem będzie prawie bezkosztowa

1 noc, ale jak przychodze to lampka jest zgaszona. dopiero otwieram auto i znowu sie zapala i nie gaśnie - wtedy patrze i widzę, że była w przełączeniu cigłego świecenia.

naprawdę nie wierzysz w to że lampki gasną? zlosnik.gif

Napisano

> Raz akumulator został rozładowany zostawiając jakieś oświetlenie na dłuższy czas,

Rozładowany do zera akumulator to tylko kwestia czasu kiedy padnie. Ja bym wymienił.

Napisano

> 1 noc, ale jak przychodze to lampka jest zgaszona. dopiero otwieram auto i znowu sie zapala i nie

> gaśnie - wtedy patrze i widzę, że była w przełączeniu cigłego świecenia.

> naprawdę nie wierzysz w to że lampki gasną?

Zależy od modelu.

Napisano

> Nie wiem jak w tak zaawansowanym technologicznie aucie ale jak w kazdym swoim ładując oaku na aucie

> odpinam najpierw kleme + i izoluje żeby nie zwarła gdzies do masy.

A co by się stało, jak nie ma na niej napięcia?

A na marginesie - bezpieczna procedura odłączania akumulatora każe najpierw odłączać a na końcu podłączać klemę minusową,

Jak koniecznie chcesz mieć aku odłączony to odkręć minus, plusa nie ruszaj.

Manipulacje kluczem przy plusowej gdy minus jest połączony z masą grozi zwarciem, czasem niezłymi fajerwerkami i wybuchem akumulatora (gdy sprawny i naładowany).

Napisano

> A co by się stało, jak nie ma na niej napięcia?

> A na marginesie - bezpieczna procedura odłączania akumulatora każe najpierw odłączać a na końcu

> podłączać klemę minusową,

> Jak koniecznie chcesz mieć aku odłączony to odkręć minus, plusa nie ruszaj.

> Manipulacje kluczem przy plusowej gdy minus jest połączony z masą grozi zwarciem, czasem niezłymi

> fajerwerkami i wybuchem akumulatora (gdy sprawny i naładowany).

Fakt .. racja że lepiej minus - mój błąd ok.gif.

W każdym razie chodziło mi o to żeby nie ładować na załaczonej instalacji auta.

Napisano

> Napisz jeszcze co to za mądre auto tak robi i kiedy wyłącza, znaczy przy jakim stopniu wyładowania

Citroen i Peugeot na pewno i to juz od ponad 10 lat hehe.gif

Napisano

> Nie wiem jak w tak zaawansowanym technologicznie aucie ale jak w kazdym swoim ładując oaku na aucie

Odpina się najpierw zawsze klemę "-" albo przewód masowy akumulatora od strony nadwozia. Odkręcając najpierw klemę "+" możesz zrobić zwarcie kluczem do nadwozia a nagłe wahania napięcia mogą spowodować uszkodzenie elektroniki w aucie co już nie raz w praktyce miało miejsce.

Napisano

> nie o to chodzi - BMW ma jakieśtam algorytmy, że inaczej ładuje akumulatory nowe, inaczej stare.

> Wsadzenie nowego aku i nie zawiadomienie o tym auta powoduje, że dośc szybko samochód ten

> akumulator wykańcza.

To jakaś paranoja.To co kiedyś myślałem o kupnie starego samochodu i porządne odremontowanie zamiast kupowania nowego nabiera coraz większego sensu.

Napisano

A ja odwrotnie, nie zdarzyło mi się odłączać aku ze względu na podładowanie. Zawsze na żywca. Nigdy nic się nie stało.

Napisano

> Citroen i Peugeot na pewno i to juz od ponad 10 lat

Tzn co konkretnie mają? Odłączają odbiorniki jak spadnie napięcie na akumulatorze, bo o to pytam (a nie o odłączenie po określonym czasie)...

Napisano

> Raz akumulator został rozładowany zostawiając jakieś oświetlenie na dłuższy czas,

Jak to zrobiłeś?

Przecież każdy cywilizowany samochód wyłącza takie odbiorniki po max 20 minutach jak silnik jest wyłączony.

Skoro Stilo to potrafi:

287985421-lampki.jpg

Pozdrawiam BAS

post-23749-1435252637517_thumb.jpg

Napisano

W nowych beemkach jest tzw IBS (Internal Battery Sensor), ma on za zadanie dopasowywac ładowanie do ilości cykli czyli przedłużyć żywotność akumulatora. Wiąże się to z kasacją adaptacji przy wymianie akumulatora.

Wątpię zeby 4.0d miał akku 90Ah - raczej 95 lub 100Ah. Mogą też być cuda w postaci specjalnych akumulatorów pod systemy start/stop (jeśli posiada)

Dodatkowo każde bmw robione mniej wiecej od 95 roku ma w LCM (light control module) funkcje odłączania lampeczek po jakimś dłuższym czasie.

Powodem padnięcia może być np rozrusznik - w 3.0d byly takie problemy (robił za długo zwarcie) w rozrusznikach produkcji Denso (włoski szajs...)

Napisano

> Tzn co konkretnie mają? Odłączają odbiorniki jak spadnie napięcie na akumulatorze

Tak.

Jak słaby akumulator, to bardzo szybko (parę minut) i włącza się Economy Mode

Ale ze sprawnym akumulatorem, to np. 40 minut słuchania radia.

Napisano

> Citroen i Peugeot na pewno i to juz od ponad 10 lat

Jak kupiłem auto to wyświetlał mi się Economy Mode, radio wyłączało się po 5 minutach. Zmieniłem akumulator i nie pojawił się jeszcze ten komunikat (Economy Mode Active) a i radio działa dużo dłużej ok.gif

Napisano
  • Autor

> Wątpię zeby 4.0d miał akku 90Ah - raczej 95 lub 100Ah.

w katalogu czesci fabrycznie były 70 Ah i 90 Ah, w późniejszych rocznikach 105 Ah ale potem został wycofany. Nie mam jak zajrzeć do tego auta ale jestem przekonany, że będzie 90 Ah

> Mogą też być cuda w postaci specjalnych

> akumulatorów pod systemy start/stop (jeśli posiada)

jest tam akumulator AGM ale systemu start/stop nie ma

Napisano

> 1. Polecana tu jest firma ctek i model MXS 5.0, ponoć da rade z akumulatorami do 110Ah, czy to

> będzie dobry wybór dla w/w potrzeb?

Nie mam cteka ale mam optimate 6 i na jej temat się wypowiem.

Producent podaje dla niego zakres akumulatorów od 15Ah do 240Ah (w nowszej wersji od 3Ah do 240Ah choć tą starszą też bez problemu można ładować akumulatory mniejsze niż 15Ah tylko wykrycie ewentualnej usterki będzie trwało dłużej)

> 2. Jak wyczytałem z opisu taka ładowarka nadaje się również do akumulatorów AGM?

Nadaje się.

> 3. Czy taką ładowarką automatyczną można bezpiecznie ładować akumulator na aucie, nie ma ryzyka

> gazowania, itd?

Można, ładowarka w jakiś sposób wykrywa że jest podłączona do akumulatora który jest jeszcze w pojeździe i dobiera odpowiednio inaczej wartości ładowania.

Ale jeśli akumulator jest mocno rozładowany to lepszym dla niego było by go naładowanie poza samochodem.

> 4. W BMW akumulator jest z boku bagażnika za pokrywą albo w podłodze bagażnika, natomiast przyłacze

> + oraz jakaś masa jest pod maską, rozumiem, że śmiało moge podpiąc ładowarke pod maską?

Możesz o ile nie jest tam tylko np. prąd po przekręceniu kluczyka niewiem.gif

> 5. Czy są ładowarki, którymi można ładować akumulator przez gniazdo zapalniczki??

Można choć niektóre samochody chyba potrzebują własnie specjalnych wtyczek żeby jakoś się dogadać z modułem CAN.

Napisano

> Sprawny aku nie ma prawa pasc po paru dniach postoju.

> Nie ma prawa tez pasc od zapalonej lampki - to auto jak zauwazy ze mu spada napiecie to sam odetnie

> zasilanie do wszystkiego, zeby nie rozladowac akumulatora.

Teściu kupił nowego Focusa w benzynie.... pojeździł 4 dni i siedział w garażu przy otwartych drzwiach i programował sobie radio.... trwało to według niego około 30 minut.... przy wyłączonym silniku.... Po tym czasie nie mógł nawet zamknąć samochodu. Akumulator totalnie padł !!!! Przyjechał falck i co ? Aku miał tylko 3V według jego wskaźników !!! Ładował go swoim prostownikiem godzinę... Powiedział, że przy wyłączonym silniku, taki akumulatorek szybko pada. opowiedział jako to jeździ do ludzi którzy mają auta na kartę.... karta leży po drugiej stronie ściany (garaż w domku) i karta co chwilę łączy się z samochodem i rozłącza.... po całej nocce aku jest wywalony.