Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wężyk zasilający do spłuczki - se poprawiłem

Featured Replies

Napisano

Przy okazji wymiany zaworu zamykającego wodę postanowiłem - za radą starszyzny AK - wymienić wężyk, bo te wiadomo pęcają co jakiś czas. Chciałem coś porządnego, więc kupiłem nie gumowy w oplocie, ale taki ze stali nierdzewnej. I wszystko fajnie, poza jedną sprawą - wężyk jest "karbowany", przy napełnianiu wpada w wibracje i huczy/wyje... icon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gif

Wystarczy dotknąć go ręką i cisza (poza oczywiście szumem wody).

Da się z tym coś zrobić? blush.gifsciana.gif

edyta - coś w ten deseń

800_800_a3239b628ae52b63f4bae746ee23d4e035e344582d88186ca877ce9c598a9ee8.jpg

Napisano

> Przy okazji wymiany zaworu zamykającego wodę postanowiłem - za radą starszyzny AK - wymienić wężyk,

> bo te wiadomo pęcają co jakiś czas. Chciałem coś porządnego, więc kupiłem nie gumowy w

> oplocie, ale taki ze stali nierdzewnej. I wszystko fajnie, poza jedną sprawą - wężyk jest

> "karbowany", przy napełnianiu wpada w wibracje i huczy/wyje...

> Wystarczy dotknąć go ręką i cisza (poza oczywiście szumem wody).

> Da się z tym coś zrobić?

A jakby go opatulić czymś / podwiązać do stałego elementu w połowie długości?

Napisano
  • Autor

> A jakby go opatulić czymś / podwiązać do stałego elementu w połowie długości?

Myslałem o owinięciu tasmą, ale jak to będzie wyglądało... panic.gif

Napisano

> Myslałem o owinięciu tasmą, ale jak to będzie wyglądało...

A bo to na zewnątrz jest, na widoku...

A jakby go jakoś gustownie napiąć/skręcić podczas przykręcania, tak żeby tłumił drgania bardziej?

Napisano
  • Autor

> A bo to na zewnątrz jest, na widoku...

Ze ściany do spłuczki. ok.gif

> A jakby go jakoś gustownie napiąć/skręcić podczas przykręcania, tak żeby tłumił drgania bardziej?

Nie za bardzo - on ma z 50 cm długości. grinser006.gif

Napisano

> Wystarczy dotknąć go ręką i cisza (poza oczywiście szumem wody).

> Da się z tym coś zrobić?

Powiesić na nim odswieżacz powietrza albo rolke taśmy na sznurku skromny.gif

Napisano
  • Autor

> Zmniejsz prędkość przepływu wody w wężyku.

O, faktycznie, można spróbować. ok.gif

Napisano

> Myslałem o owinięciu tasmą, ale jak to będzie wyglądało...

To w termokurczkę go, przezroczystą na przykład albo białą

i ogrzać po zmontowaniu.

Napisano

Wygnij go odrobinę inaczej.

Napisano
  • Autor

> To w termokurczkę go, przezroczystą na przykład albo białą

> i ogrzać po zmontowaniu.

Ma szersze nakrętki na końcach - aż tyle chyba się nie skurczy... blush.gif

Napisano

Naciagnac cos w rodzaju peszla, tylko bardziej gustownego hmm.gif

Napisano

> Ma szersze nakrętki na końcach - aż tyle chyba się nie skurczy...

skurczy sie ok.gif

Napisano

Przekombinowałeś coś - kto Ci to polecił? A nie kazali Ci zamontować na sztywno stalową ocynkowaną fi.32? Było by mega bezpiecznie.

Kup coś normalnego. Byle nie w castoramie i czy tesko na połczyńskiej Podjedź do normalnej hurtowni hydraulicznej czy sklepu (połczyńska 75-może nadal działa). Valvexa na przykład, albo coś innego z gęstym oplotem.

Nie wiem co Wy z tymi wężykami? Oczadziali? Chaty po 700tyś a za dobry wężyk żal 40zł panic.gif

Przecież wystarczy dobrze to założyć i będzie działać. Mechanicznie to pękają jak się robi takie sztuczki, albo jak jest "zimny kibel" i ciągle wykrapla wodę i koroduje.

w4.png

w5.png

w6.png

A wystarczy klucz i szczupak do kontry przy dokręcaniu.

Napisano

Z doświadczenia wiem, że termokurcz zmniejsza swoje wymiary o ok. 50%, więc powinno dać radę.

Sam zaś mam wężyk do pralki opatulony w otulinę piankową, całość owinięta taśmą "na aligatory" grinser006.gif (zwaną też taśmą McGivera smile.gif) i nie wygląda to źle.

Napisano

> Nie wiem co Wy z tymi wężykami? Oczadziali? Chaty po 700tyś a za dobry wężyk żal 40zł

Kupilem najdrozszy wezyk, jaki mieli w hurtowni hydraulicznej (patrzylem tez w sklepie specjalizujacym sie w armaturze oraz w marketach - nic lepszego nie widzialem, co najwyzej to samo) za... 25zl. No kurcze nie znalazlem drozszego. Pani premier, jaka rzyć?

Napisano
  • Autor

Pogubiłem się - najpierw piszesz, że przekombinowałem, bo kupiłem droższy wężyk, a potem pytasz, czy mi żal 40 zł na węzyk... zlosnik2.gifzlosnik2.gifzlosnik2.gif

Napisano

> Pogubiłem się - najpierw piszesz, że przekombinowałem, bo kupiłem droższy wężyk, a potem pytasz,

> czy mi żal 40 zł na węzyk...

No dziwię się.

Te 40 to górką rzuciłem. Niech będzie ze złota.Byle normalny.

Przekombinowałeś bo kupiłeś coś co raczej Ci przeszkadza niż służy. A wystarczyło kupić normalny wężyk w normalnym oplocie za normalną cenę. Ktoś Cię postraszył pękaniem, zalaniem no i masz coś co jest chyba niezbyt praktyczne.

No bo...

Pancerny wężyk - pewnie ciężko go ułożyć tak jakbyś chciał -sztywna bestia.

Porady: - okleić, zapiankować, zabudować itp... hehe.gif - ciekawe co jeszcze koledzy wymyślą, żeby zlikwidować to dudnienie rezonansowe.

To jak z klejonym akwarium - komuś zawsze gdzieś pękło i zalało dom. Tylko nigdy nie wiadomo komu i gdzie.

Napisano

> No dziwię się.

> Te 40 to górką rzuciłem. Niech będzie ze złota.Byle normalny.

> Przekombinowałeś bo kupiłeś coś co raczej Ci przeszkadza niż służy. A wystarczyło kupić normalny

> wężyk w normalnym oplocie za normalną cenę. Ktoś Cię postraszył pękaniem, zalaniem no i masz

> coś co jest chyba niezbyt praktyczne.

> No bo...

> Pancerny wężyk - pewnie ciężko go ułożyć tak jakbyś chciał -sztywna bestia.

> Porady: - okleić, zapiankować, zabudować itp... - ciekawe co jeszcze koledzy wymyślą, żeby

> zlikwidować to dudnienie rezonansowe.

> To jak z klejonym akwarium - komuś zawsze gdzieś pękło i zalało dom. Tylko nigdy nie wiadomo komu i

> gdzie.

To sa nieklejone akwaria? yikes.gif

Napisano
  • Autor

> No dziwię się.

> Te 40 to górką rzuciłem. Niech będzie ze złota.Byle normalny.

> Przekombinowałeś bo kupiłeś coś co raczej Ci przeszkadza niż służy. A wystarczyło kupić normalny

> wężyk w normalnym oplocie za normalną cenę. Ktoś Cię postraszył pękaniem, zalaniem no i masz

> coś co jest chyba niezbyt praktyczne.

> No bo...

> Pancerny wężyk - pewnie ciężko go ułożyć tak jakbyś chciał -sztywna bestia.

> Porady: - okleić, zapiankować, zabudować itp... - ciekawe co jeszcze koledzy wymyślą, żeby

> To jak z klejonym akwarium - komuś zawsze gdzieś pękło i zalało dom. Tylko nigdy nie wiadomo komu i

> gdzie.

Gdybym wiedział, ze będzie hałasował, to bym kupił "zwykły". grinser006.gif

Poszedłem do sklepu, powiedziałem panu ocb, polecił ten jako "niezniszczalny", więc nie żałowałem "40 zł" i kupiłem. wink.gif

Napisano

> Gdybym wiedział, ze będzie hałasował, to bym kupił "zwykły".

> Poszedłem do sklepu, powiedziałem panu ocb, polecił ten jako "niezniszczalny", więc nie żałowałem

> "40 zł" i kupiłem.

To teraz musisz czekać w kibelku aż woda napełni spłuczkę, albo się przyzwyczaić zlosnik.gif

Napisano

> To sa nieklejone akwaria?

Som. Obklejane na kątowniku kitem osobiście żutym przez szklarza.

Napisano

> Som. Obklejane na kątowniku kitem osobiście żutym przez szklarza.

Idac tym tropem, to lepiej niech Pyrek se dolek gdzies za szopa wykopie, nie bedzie problemow z wezykami.

Napisano

> Idac tym tropem, to lepiej niech Pyrek se dolek gdzies za szopa wykopie, nie bedzie problemow z

> wezykami.

Radźmy z sensem!. To ważna rzecz ten wężyk i nie można Pyrka zostawić bez wężyka lub co gorsza z wyjącym wężykiem.

Proponuję korytko z karton-gipsu wokół wibrującego wężyka, wypełnione pianką budowlaną, zaszpachlować, pomalować i przykleić płytki pod gust małżonki Pyrka.

Napisano

> Proponuję korytko z karton-gipsu wokół wibrującego wężyka, wypełnione pianką budowlaną,

> zaszpachlować, pomalować i przykleić płytki pod gust małżonki Pyrka.

Fachowca milo posluchac.

claps.gif

Powaznie, to faktycznie, zamiast isc w samodzielke, lepiej kupic nowy wezyk, taki jak sie nalezy. ok.gif

Napisano

> Radźmy z sensem!. To ważna rzecz ten wężyk i nie można Pyrka zostawić bez wężyka lub co gorsza z

> wyjącym wężykiem.

> Proponuję korytko z karton-gipsu wokół wibrującego wężyka, wypełnione pianką budowlaną,

> zaszpachlować, pomalować i przykleić płytki pod gust małżonki Pyrka.

Ja zawsze chcialem miec radio, a dokladniej glosniki podlaczone do radia i tv umieszczone w lazience i w takim przypadku wystarczyloby wlaczyc dzwiek. Ma to dodatkowa zalete, bo i pierdnac sobie mozna, jak gosci ma sie na kwadracie, i o rzygnieciu nikt sie nie dowie w polowie imprezy grinser006.gif

Napisano

> Gdybym wiedział, ze będzie hałasował, to bym kupił "zwykły".

> Poszedłem do sklepu, powiedziałem panu ocb, polecił ten jako "niezniszczalny", więc nie żałowałem

> "40 zł" i kupiłem.

Było zrobić tak jak Esol pisał a nie kupować rurę karbowaną do wyrobu wężownic hehe.gif, sprzedawca też jest mądry żeby takie pomysły sprzedawać sciana.gif

Napisano
  • Autor

> Było zrobić tak jak Esol pisał a nie kupować rurę karbowaną do wyrobu wężownic , sprzedawca też

> jest mądry żeby takie pomysły sprzedawać

Następny... pad.gif

Poza tym to foto poglądowe - nic innego na szybko nie znalazłem. Wężyk czy rura karbowana - jak zwał tak zwał - toto wisiało przy innych wężykach, ma zakończenia i uszczelki, więc raczej żadnej wężownicy z tego nie ukręce. hehe.gif

Napisano

Rzecz najprostsza z możliwych: wyłączyć z eksploatacji... grinser006.gif będzie cicho, tylko wodę do kibelka trzeba będzie wiaderkiem wlewać... hehe.gifbiglaugh.gif

Co do wężyków: mam z Castoramy, Mateo, hiszpańskie, z gumy EPDM, w oplocie nierdzewnym i mają się doskonale. Bez kombinowania, podchodów i wydziwiania. Dostępna była (jest?) pełna gama wymiarów i końcówek: pralka, spłuczka, baterie sztorcowe - wszystko działa.

Napisano

> Następny...

> Poza tym to foto poglądowe - nic innego na szybko nie znalazłem. Wężyk czy rura karbowana - jak

> zwał tak zwał - toto wisiało przy innych wężykach, ma zakończenia i uszczelki, więc raczej

> żadnej wężownicy z tego nie ukręce.

Tak to jest jak ktoś coś wymyśli a ktoś inny adaptuje to do innych rzeczy a potem takie jaja wychodzą grinser006.gif, normalnie te rury sprzedaje się w rolkach, i zakuwa złącza specjalnymi przyrządami "na budowie"

Napisano
  • Autor

> Rzecz najprostsza z możliwych: wyłączyć z eksploatacji...

Nie - najprostsza będzie, jak pojadę i kupię "normalny" wężyk. ok.gif

Zapytałem, czy i ew. jak wyciszyć, ale jak widać, niektórzy wolą sobie pozębować, zamiast normalnie odpowiedzieć. ok.gif

Napisano

> Zapytałem, czy i ew. jak wyciszyć, ale jak widać, niektórzy wolą sobie pozębować, zamiast normalnie

> odpowiedzieć.

Przecież odpowiedziałem foch.gif

Napisano

> To sa nieklejone akwaria?

Ja za komuny miałem kitowane w stelażu z kątowników.

Napisano

Używam termokurczy 3:1.

Spróbuj wsadzić coś między niego a ścianę.

Napisano
  • Autor

> Zmniejsz prędkość przepływu wody w wężyku.

Gondolier wygrywa konkurs - "przyciszyłem" wodę i nie hałasuje. Czas napełniania zbiornika - 5 sek. dłuższy. ok.gif

Napisano

> Gondolier wygrywa konkurs - "przyciszyłem" wodę i nie hałasuje.

A ja? yaya.gif wszak też Ci proponowałem zmniejszenie prędkości przepływu... do zera grinser006.gifhehe.gifbiglaugh.gifwink.gif

Napisano

> A ja? wszak też Ci proponowałem zmniejszenie prędkości przepływu... do zera

Jak do zera? Wiaderkiem proponowałeś. Widziałeś wiaderko zerowej pojemności?

Napisano

>Valvexa na przykład, albo coś

> innego z gęstym oplotem.

> Nie wiem co Wy z tymi wężykami? Oczadziali? Chaty po 700tyś a za dobry wężyk żal 40zł

Zapodaj linka do jakiegoś dobrego, bo też przybieram się do wymiany ok.gif

Napisano

> Jak do zera?

Do zera zmniejszyć przepływ w przedmiotowym wężu... grinser006.gifbiglaugh.gif wszak to on stanowi źródło niechcianych dźwięków.

Napisano
  • Autor

> Do zera zmniejszyć przepływ w przedmiotowym wężu... wszak to on stanowi źródło niechcianych

> dźwięków.

Już nie, cwaniaku! 033102bebe_1_prv.gif

Napisano

> Gondolier wygrywa konkurs - "przyciszyłem" wodę i nie hałasuje. Czas napełniania zbiornika - 5 sek.

> dłuższy.

Tym samym opuściłeś obszar częstotliwości harmonicznych zlosnik.gif

Napisano

> Już nie, cwaniaku!

Ale na dobrą sprawę popełniłeś druciarstwo, bo zamiast usunąć przyczynę - usunąłeś skutek 033102bebe_1_prv.gif

Napisano

> Ale na dobrą sprawę popełniłeś druciarstwo, bo zamiast usunąć przyczynę - usunąłeś skutek

No nie bardzo, bo właśnie nastąpiło usunięcie przyczyny rezonansu. Rezonans można było zlikwidować na dwa sposoby: zmienić długość wężyka lub zmienić prędkość przepływu wody. Owinięcie szmatą to byłoby usunięcie skutku zlosnik.gif