Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Panele-gdzie dylatacje?

Featured Replies

Napisano

Mamy taki pokój na poddaszu:

Sketch25392856.png

Prostokąt z grubsza 9.7x5.7m z wcięciem klatki schodowej, dwoma kominami (jeden w bryle klatki) i trzema drewnianymi słupami.

Jak radzicie zrobić dylatacje?

Na instrukcji paneli piszą, by dylatacje robić maks co 8m, więc na długości jedna, ale wg sztuki pokoje o bardziej skomplikowanych kształtach powinno się dzielić na prostokątne pola - czyli trzy dylatacje? Cztery? Jak byście podzielili, by panele się nie rozeszły?

Napisano

...

> Jak radzicie zrobić dylatacje?

W ogóle nie robiłbym bo nic się nie rozejdzie ale jeśli bardzo chcesz przeciąć podłogę to na 2,30m.

Napisano

układał bym panele na długość tej ściany 5,7 i po temacie

Napisano
  • Autor

> ...

> W ogóle nie robiłbym bo nic się nie rozejdzie

Nic sie nie rozejdzie, jak masz pomieszczenie w ksztalcie U i jeszcze z kominami? Przeciez to inaczej bedzie pracowac - na dlugiej scianie sie rozszerzy, a w zaulkach pozostanie w miejscu i szpary wzdluz kominow gotowe.

> ale jeśli bardzo chcesz przeciąć podłogę to na 2,30m.

w ktorym konkretnie miejscu?

Napisano

> układał bym panele na długość tej ściany 5,7 i po temacie

ok.gif

Napisano
  • Autor

> układał bym panele na długość tej ściany 5,7 i po temacie

Rownolegle do krotszej sciany? Z tego, co widze, to zalecany maks wymiar dla szerokosci panela jest mniejszy (5-8m, w zaleznosci od producenta i modelu panela), niz dla dlugosci (8-12m)

Napisano
  • Autor

wszedzie pisza cos w tym guscie:

Quote:

Aleksander Czaplicki, Kronopol:

Szerokość szczeliny dylatacyjnej powinna wynosić około 10 mm. Przy montażu wystarczy użyć klinów dystansowych, które pozwolą zachować odpowiednią odległość od ścian. Rozmiar jednej połaci podłogi laminowanej nie powinien przekraczać 6 x 8m. Dla większych powierzchni zaleca się dodatkowe dylatacje na środku pomieszczenia, które maskujemy specjalnymi listwami.

Napisano

> wszedzie pisza cos w tym guscie:

Znajomi mają połozone 80 m2 mieszkanie bez żadnej dylatacji i nic się nie dzieje . Własnie kronopolem.

Nie rób scen , kładź i sie nie przejmuj.

Napisano

>...Dla większych powierzchni zaleca się...

To nie oznacza: "niezbędne jest"....

wink.gif

Napisano
  • Autor

> To nie oznacza: "niezbędne jest"....

Ale mi sie rozchodzi o ksztalt podlogi i rozne sily w roznych jej miejscach

Napisano

> Ale mi sie rozchodzi o ksztalt podlogi i rozne sily w roznych jej miejscach

Jestes w stanie je policzyc?

Napisano
  • Autor

> Jestes w stanie je policzyc?

nie i nawet nie probuje. Zakladam najgorszy wariant, czyli sila wystarczajaca, by wywolac takie naprezenia, zeby sie porobily szpary - to najtansze panele z badziewnym zamkiem, ktory ledwo co trzyma.

Napisano

> Zakladam najgorszy wariant, czyli sila wystarczajaca, by wywolac takie

> naprezenia, zeby sie porobily szpary - to najtansze panele z badziewnym zamkiem, ktory ledwo

> co trzyma.

Szpary i tak powstaną nie od takich naprężeń a najszybciej od potencjalnych punktowych nacisków tuż przy połączeniach paneli- od strony pióra, jakie mogą się zdarzyć podczas normalnego użytkowania (najgorsze są nogi ciężkich mebli itp). W tym wypadku im grubsza pianka pod spodem tym gorzej.

Napisano
  • Autor

> Szpary i tak powstaną nie od takich naprężeń a najszybciej od potencjalnych punktowych nacisków tuż

> przy połączeniach paneli- od strony pióra, jakie mogą się zdarzyć podczas normalnego

> użytkowania (najgorsze są nogi ciężkich mebli itp). W tym wypadku im grubsza pianka pod spodem

> tym gorzej.

Niestety jest grubo, ale nie pianka tylko ekopłyta.

chyba zrobię tak:

2015-03-25%252015.11.37.png

Po prawej są mocne skosy

Napisano

> Mamy taki pokój na poddaszu:

> Prostokąt z grubsza 9.7x5.7m z wcięciem klatki schodowej, dwoma kominami (jeden w bryle klatki) i

> trzema drewnianymi słupami.

> Na instrukcji paneli piszą, by dylatacje robić maks co 8m, więc na długości jedna, ale wg sztuki

> pokoje o bardziej skomplikowanych kształtach powinno się dzielić na prostokątne pola - czyli

> trzy dylatacje? Cztery? Jak byście podzielili, by panele się nie rozeszły?

Szwagier zrobił całą górę czyli 5 pokoi plus korytarz bez żadnej dylatacji (oczywiscie przy scianach były). Przez 5 lat nic się nie wypacza, nic się nie rozchodzi.

Napisano

> Prostokąt z grubsza 9.7x5.7m z wcięciem klatki schodowej, dwoma kominami (jeden w bryle klatki) i

> Na instrukcji paneli piszą, by dylatacje robić maks co 8m, więc na długości jedna, ale wg sztuki

> pokoje o bardziej skomplikowanych kształtach powinno się dzielić na prostokątne pola - czyli

U mnie na takim kształcie (nie bardzo mi się proporcje udały, ale kształt taki, wymiary mniej więcej też) jest bez żadnych dylatacji Kronopol już 7 lat i nie ma szczelin.

288307878-Clipboard01.jpg

post-24647-1435252942701_thumb.jpg

Napisano

> Prostokąt z grubsza 9.7x5.7m

Żadnych dylatacji, podziałów. Centralnie na środku każdej paneli dajesz kołek szybkiego montażu i gotowe grinser006.gifhehe.gifwink.gif

Napisano

Panele z HDFu z którego produkuje się panele podlogowe raczej nie potrzebują żadnych dylatacji . To nie jest decha która w zimie od ciepłego i suchego powietrza wyschnie na szerokość np 0,01 mm a w lecie tyle samo napęcznieje.Producent zaleca.Wiadomo czemu.Jeśli mialbyś wilgotną świeżo wylaną posadzkę to zrobią się łódki.Widziałem takie coś . Ale na pewno podłoga nie pójdzie w górę.

Pamiętaj jednak że przy ścianach zachowaj ten 1 cm luzu,lub nawet więcej - tyle żeby listwa to zakryla.

Po co ci te dylatacje.

U szwagra kładłem Barlinka.Co prawda deska 3 warstwowa.Na długości jakieś 12 m długości.Przez cztery lata nic się nie działo.Potem wybiła muszla.Cały salon stał w fekaliach.

Może tylko z poł dnia ale jednak.Po za tym że zrobiły się widoczniejsze szpary nic się nie podniosło.

Na szczęście dechy to dąb natural i wygląda jak dąb natural.

Napisano
  • Autor

> Żadnych dylatacji, podziałów. Centralnie na środku każdej paneli dajesz kołek szybkiego montażu i

> gotowe

powiem Ci, ze by sie przydalo grinser006.gif

widzial ktos kiedys sciane 10m dluga idealnie prosta? Wystarczy +/-2mm i juz nie mozna wykorzystac do ulozenia paneli w linii. Fajnie, mozna klinami regulowac, ale trzeba miec do czego regulowac - na 10m (nie, nie chce klasc prostopadle do dluzszej sciany - ani nie pasuje mi do podlogi w korytarzu, ani do swiatla, ale przede wszystkim obie krotsze sciany, to banany +/-5cm =10cm odchylki w sumie) ani sznurek/nitka, ani laser nie daja wystarczajacej dokladnosci.

Ciekawe, jak to robia fachowcy. Ja probuje 3-4 rzadki ulozyc i dopiero dosunac do sciany - tak jest lepiej, ale powyzej 5m i tak cholernie trudno zrobic, zeby gdzies paneli nie przekosic, a po 5 rzadku szpary wychodza coraz wieksze.

Napisano
  • Autor

> Panele z HDFu z którego produkuje się panele podlogowe raczej nie potrzebują żadnych dylatacji . To

> nie jest decha która w zimie od ciepłego i suchego powietrza wyschnie na szerokość np 0,01 mm

> a w lecie tyle samo napęcznieje.Producent zaleca.Wiadomo czemu.Jeśli mialbyś wilgotną świeżo

> wylaną posadzkę to zrobią się łódki.Widziałem takie coś . Ale na pewno podłoga nie pójdzie w

> górę.

imho nie tyle o prace drewna chodzi, ale o naprezenia przy nieidealnym ukladaniu - im wieksze wymiary, tym wieksze naprezenia.

Napisano

Mam większą powierzchnię i większe wymiary brzegowe, bo ułożyłem jednym ciągiem panele w 3 pomieszczeniach + przedpokój.

Zachowałem najstarannej jak umiałem ponad 1cm dylatacje do ścian i nic więcej.

NIC SIĘ NIE DZIEJE

Po kilku latach ściągałem listwy do malowania ścian - zasadniczo nic się nie poruszyło żeby zauważyć gołym okiem.

Moja rada, nie bawić się w progi, walić po całości, będzie dobrze i ładnie.

Napisano

mam caly dom poza kuchnia gankiem i lazienkami ulozony w panelach jednym ciagiem zero dylatacji

od 5 lat nie ma zadnych problemow

ps wszedzie podlogowka!

Napisano
  • Autor

> mam caly dom poza kuchnia gankiem i lazienkami ulozony w panelach jednym ciagiem zero dylatacji

> od 5 lat nie ma zadnych problemow

> ps wszedzie podlogowka!

ok, zrobilem, jak proponujecie - jakby co, to bedzie na was

20150327_194945.jpg

20150327_194820.jpg

Napisano

> ok, zrobilem, jak proponujecie - jakby co, to bedzie na was

No i git ok.gif

Napisano

> ok, zrobilem, jak proponujecie - jakby co, to bedzie na was

Ładnie to ogólnie wygląda razem z tymi belkami ok.gif

Kurcze- to "poddasze" większe od całego mojego mieszkania... zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ładnie to ogólnie wygląda razem z tymi belkami

> Kurcze- to "poddasze" większe od całego mojego mieszkania...

Ale skosy wszystko psuja - przy moim wzroscie niecale 3m od sciany i juz musze zaczynac sie schylac. 50m2 (dokladnie 49.95m2 paneli minus dylatacje) po podlodze, a zaledwie 22m2 uzytkowej.

Napisano

> Ale skosy wszystko psuja - przy moim wzroscie niecale 3m od sciany i juz musze zaczynac sie

> schylac.

A no fakt... Ale widok samej płaszczyzny podłogi robi robotę skromny.gif Skosy, skosami, ale lepiej takie pięterko mieć niż nie mieć.

Napisano
  • Autor

> A no fakt... Ale widok samej płaszczyzny podłogi robi robotę Skosy, skosami, ale lepiej takie

> pięterko mieć niż nie mieć.

Tak to wyglada z zewnatrz, szczegolnie jak komus metrazu brakuje. Ja mam az nadmiar - wlasnie o to poddasze, ale nie bylo jak tego zrobic bez, bo s.p. tesciu murowal, a za duze jest na nieuzytkowy strych. Lepiej juz zagospodarowac, niz robic graciarnie smile.gif Zona sobie z tego zrobila po czesci pracownie (biurko z kompem, stolik z maszyna do szycia, domowe "archiwum" dokumentow itd.), a po czesci suszarnie. Nie chcialem go dzielic na dwa lub wiecej pomieszczen (mimo ze w projekcie tak bylo), bo w przyszlosci to moze byc fajny pokoj imprez dla dzieciakow, czy do grania na kompie/ogladania filmow na rzutniku.