Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.6 tdci, hdi problem.

Featured Replies

Napisano

> Co to się dzieje?

Cholera wie zlosnik.gif Błędów żadnych nie wywaliło? Może po prostu nie ma sensu kręcić powyżej 3,5 tylko wrzucić kolejny bieg? W końcu do diesel zlosnik.gif

Aczkolwiek skoro o tym piszesz to objawy są pewnie jakieś nietypowe/denerwujące...

Ja bym tam go pod kompa podpiął tylko nie w garażu tylko z jakimś ogarniętym mechanikiem zrobił "dynamiczne" testy w trasie ok.gif

BTW mój tam 3,5 tyś obrotów to może widział z 10 razy odkąd nim jeżdżę hehe.gif Zazwyczaj max przy 3 tysiach wbijam kolejny bieg. Nie widzę sensu kręcić wyżej bo to w zasadzie nic już nie daje - przynajmniej u mnie.

> Średnia z baku przy jeździe pół na pół miasto trasa wychodzi 5,64/100 - komp. pokazał 5,7.

Nice ok.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Słabo z czasem ostatnio

> Może w okolicach długiego weekendu (który w sumie w tym roku jest dość krótki )

Możemy się zgadać po długim weekendzie?

Napisano
  • Autor

Wychodzi na to , że mam ten *** DPF!

Wg VIN widnieje EURO 4 + DPF.

Ostatnio zaczęło mnie zastanawiać to ,że po bardzo spokojnej trasie chodził wentylator na najwyższych obrotach. Ostatnio wracam z pracy - 2km- i znowu ostro idzie wentylator. Mimo wszystko go zgasiłem. Na drugi dzień opalam auto i jadę do pracy - 2 km- i znowu wentylator idzie jak wściekły. Po pracy wracam do mieszkania i znowu to samo. Zdenerwowałem się i dałem mu w palnik po Krakowie. Podczas pracy wentylatora zużycia paliwa jest kosmiczne. Po zakończeniu wraca do normy, czyli 5-6 l/100 km. Wczoraj przez 30 minut musiałem jeździć po krakowie, żeby się wyłączył wentylator. Czy jazda z autem wyposażonym w DPF jest taka upierdliwa?

Napisano

> Czy jazda z autem wyposażonym w DPF jest taka

> upierdliwa?

Jest. Wypala się przeważnie wtedy, gdy dojeżdżasz pod dom zlosnik.gif

Napisano

> Wczoraj przez 30 minut musiałem jeździć po

> krakowie, żeby się wyłączył wentylator.

W jakim celu?

> Czy jazda z autem wyposażonym w DPF jest taka

> upierdliwa?

Nie.

Napisano
  • Autor

No żeby się to badziewie wypaliło. Tyle wszędzie piszą i gadają jak to nie wolno gasić podczas wypalania się filtra.

To jest podobno mokry filtr.

Napisano

> No żeby się to badziewie wypaliło. Tyle wszędzie piszą i gadają jak to nie wolno gasić podczas

> wypalania się filtra.

Jak zgasisz jeden, dwa, trzy razy to nic sie nie stanie, nic nie wybuchnie.

Napisano

> (...) Wczoraj przez 30 minut musiałem jeździć po

> krakowie, żeby się wyłączył wentylator. Czy jazda z autem wyposażonym w DPF jest taka

> upierdliwa?

Nie. Upierdliwa jest jazda z autem wyposażonym w wentylator, który wyłącza się dopiero po 30 minutach jazdy po Krakowie.

hehe.gif

Upierdliwe są też fobie. Sprawdź w instrukcji czy napisano, że trzeba jeździć w kółko aż się wyłączy wentylator.

zlosnik.gif

Napisano

> Nie. Upierdliwa jest jazda z autem wyposażonym w wentylator, który wyłącza się dopiero po 30

> minutach jazdy po Krakowie.

> Upierdliwe są też fobie. Sprawdź w instrukcji czy napisano, że trzeba jeździć w kółko aż się

> wyłączy wentylator.

Ludzie sobie sami wynajduja problemy, tam gdzie icg nie ma grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Nie ma kontrolki od wypalania DPF, a objawy jego wypalania właśnie są w postaci pracy wentylatowa na najwyższym biegu, silnik dziwnie pracuje, idzie ogrom gorącego powietrza pod autem, więc raczej to nie od silnika, którego temp. cieszy ledwo ruszyła, prawda?

Napisano

> Nie ma kontrolki od wypalania DPF, a objawy jego wypalania właśnie są w postaci pracy wentylatowa

> na najwyższym biegu, silnik dziwnie pracuje, idzie ogrom gorącego powietrza pod autem, więc

> raczej to nie od silnika, którego temp. cieszy ledwo ruszyła, prawda?

Prawda. Ale gdzie z tego wynika, że należy jeździć w kółko?

Napisano
  • Autor

> Prawda. Ale gdzie z tego wynika, że należy jeździć w kółko?

Jak jak jeździć, żeby się wypalił? Do pracy mamy 2 km i nie mam zamiaru kolejnego dnia się męczyć z ciągłymi próbami wypalenia dpfu.

Napisano

> Jak jak jeździć, żeby się wypalił?

Zajrzyj do instrukcji. Czy producent nakazuje dokonywać jakichś specjalnych sztuczek? Czy producent chce żeby Cię to w ogóle interesowało (podpowiedź: z jakiegoś powodu nie dał tej kontrolki)?

Napisano

> Zajrzyj do instrukcji. Czy producent nakazuje dokonywać jakichś specjalnych sztuczek? Czy producent

> chce żeby Cię to w ogóle interesowało (podpowiedź: z jakiegoś powodu nie dał tej kontrolki)?

Pójdźmy w drugą stronę. Czy producentowi zależy, żeby klient wrócił na płatne wypalanie stacjonarne przy krytycznym zapełnieniu filtra albo na kosztowną wymianę filtra na nowy?

Niektórym producentom jakoś zależało na takiej kontrolce:

d075b7860608c1a716f122084eddd1c0.jpg

Napisano

> Pójdźmy w drugą stronę. Czy producentowi zależy, żeby klient wrócił na płatne wypalanie stacjonarne

> przy krytycznym zapełnieniu filtra albo na kosztowną wymianę filtra na nowy?

Czy producentowi zależy na tym, żeby na swój koszt to robić w okresie gwarancji?

> Niektórym producentom jakoś zależało na takiej kontrolce:

Taką kontrolkę wszyscy mają, kolega z wątku też. Sygnalizuje ona problem z wypaleniem, nie samo wypalanie. O wypalaniu auta nie mają zwyczaju użytkowników informować - i słusznie, bo ci by bez sensu jeździli w kółko aż ono się zakończy a potem mieli pretensje do wszystkich, tylko nie do siebie.

Napisano

A może ten wentylator to z powodu włączenia klimatyzacji pracuje?

Jesteś pewny, że DPF się wypala hmm.gif

Napisano

> A może ten wentylator to z powodu włączenia klimatyzacji pracuje?

> Jesteś pewny, że DPF się wypala

Byłoby zabawnie, bo jak przyjdzie lato to będzie aż do jesieni w kółko jeździł.

hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

> A może ten wentylator to z powodu włączenia klimatyzacji pracuje?

Ty, popatrz nie wpadłbym na to zlosnik.gif

A co jak moje auto nie ma klimy? yikes.gif

Napisano

> Ty, popatrz nie wpadłbym na to

> A co jak moje auto nie ma klimy?

Podejrzewam, że fakt włączenia wentylatora to albo zwiększenie chłodzenia silnika na skutek zwiększenia temperatury pracy podczas wypalania filtra lub sztuczne zwiększenie obciążenia silnika, aby bogatsza mieszanka paliwowa podczas wypalania mogła być lepiej spalona. Niektóre auta mają jeszcze dodatkowo włączanie ogrzewanie tylnej szyby.

Jedna z firm usuwająca filtry napisała tak:

Quote:

1. Usunięcie DPF Ford Focus

Nasze rozwiązanie zapewnia koniec problemów z filtrem DPF Ford Focus - wypalaniami, awaryjnymi trybami pracy i przybywaniem oleju. Spalanie spada o ok 0,5-1,0l/100km(wg opinii klientów). Sterowniki Boscha, Delphi a zwłaszcza najbardziej problemowy Siemensa nie stanowią dla nas większego problemu, jako jedni z nielicznych w Polsce wyłączamy prawidłowo obsługę DPF w samochodach wyposażonych w te systemy(Siemens/SID).

Usunąłeś DPF w innej firmie a Twój samochód nadal co jakiś czas podkapca na niebiesko, sporadycznie podnosi się poziom oleju i co jakiś czas nawet w zimie włączają się wentylatory? Jeśli tak to znaczy, że funkcja DPF jest nadal aktywna - bez najmniejszego problemu to poprawimy, silnik zacznie normalnie pracować i w końcu spadnie zużycie paliwa

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Prawdopodobnie chodzi o powstanie bogatszej mieszanki paliwa, ponieważ podczas wypalania się filtra spalanie w czasie jazdy na 3 biegu z prędkością ok 70 km/h powoduje spalanie na poziomie 8l/100km podczas gdy normalnie podczas takiej jazdy wynosi ok 5.

Od 23 marca zrobiłem już 4000 km i jestem bardzo zadowolony z tego auta. Jedyny minus to DPF. Kolejne auto to pewnie będzie Mondek mk 4 z silnikiem 1.8 tdci.

W przypadku focusa 1.8 tdci trochę ten silnik ciąży między kołami i czuć jego masę podczas jazdy. W przypadku 1.6 tdci w ogóle się tego nie odczuwa.

Spalanie bomba. Ostatnio zrobiłem trasę do Przyrzowic i z powrotem. W tamtą stronę spalanie 4,3, a powrót 3,9 l/100. Dodam, że w dużej mierze na klimie z prędkością stałą na poziomie 100-110 km/h.

Napisano

> No żeby się to badziewie wypaliło. Tyle wszędzie piszą i gadają jak to nie wolno gasić podczas

> wypalania się filtra.

Nie powinno się - to prawda. Mój szwagier też klnie czasem na ten filtr bo zazwyczaj włącza się właśnie procedura wypalania jak jest pod domem wracając z pracy zlosnik.gif Potrafi nawet i koło 15-20 minut wszystko trwa. Motor zaczyna nierówno pracować, odpala się wiatrak.

> To jest podobno mokry filtr.

Mokry - od czasu do czasu trzeba dolać płynu, który wspomaga wypalanie.

Napisano

z DPFem da sie zyc choc 1-2 x w miesiacu warto sprawdzic zapchanie FESem.

Ja nauczylem sie ze w miescie zapycha sie ok 12-14%/100km a wypala sie w 95% w zakresie zapchania 100-105%

Na autostradzie mozge ok 1400km przejechac miasto to najczesciej 750-900km wiec co miesiac

Uzyskujac 105% proces sie rozpocznie nawet na postoju, wczesniej jesli wystapia okreslone warunki.

Komfort braku bąka czy smrodu jest niemaly.

Silnik moj to Multijet 1,9.

Zazdroszcze spalania, moj wynik to trasa 5,1-5,7 miasto ok 7-7,4

Napisano

> Nie powinno się - to prawda. Mój szwagier też klnie czasem na ten filtr bo zazwyczaj włącza się

> właśnie procedura wypalania jak jest pod domem wracając z pracy Potrafi nawet i koło 15-20

> minut wszystko trwa. Motor zaczyna nierówno pracować, odpala się wiatrak.

Ja zawsze wtedy jazda w trasę i obroty 2000+ (bieg 3,4 najczęściej) - wypala kończy się szybciej.

> Mokry - od czasu do czasu trzeba dolać płynu, który wspomaga wypalanie.

Bywają też suche, ja na przykład mam właśnie taki. Można poznać, bo na stronie ETIS po typie silnika jest dopisek cDPF. Weszły właśnie bodajże w 2009 roku.

Napisano
  • Autor

> Nie powinno się - to prawda. Mój szwagier też klnie czasem na ten filtr bo zazwyczaj włącza się

> właśnie procedura wypalania jak jest pod domem wracając z pracy

złośliwość rzeczy martwych wink.gif

Napisano
  • Autor

> z DPFem da sie zyc choc 1-2 x w miesiacu warto sprawdzic zapchanie FESem.

To u mnie coś raz w tygodniu się wypala, a robię po mieście ok 300 km plus do tego 200 km w trasie... Może filtr się już kończy powoli? confused.gif

Spalanie jest niesamowicie niskie, w szczególności biorąc pod uwagę to , że często mu depnę do 3,5 obr i więcej oraz to , że to w sumie nie jest lekka buda - Focus kombi.

Napisano

> Może filtr się już kończy powoli?

Wypalanie filtra co 500km w 1.6HDI jest dobrym wynikiem.

Napisano

> To to ustrojstwo się tak często wypala?

Przy jeździe miejskiej co około 300km. Przy jeździe autostradowej można osiągnąć 700-800 między wypaleniami. Mały filtr umieszczony bezpośrednio za silnikiem wypala się częściej, ale nie wymaga "aż takiego" podlania paliwem żeby go wypalić.

Napisano

> Gdyby nie to wypalanie filtra, to średnie spalanie byłoby jeszcze niższe...

A jeszcze jakby turbine odłączyć to by produkował paliwo hehe.gif

Jeździłem 1.6 HDI z filtrem, później wyciąłem. "Statystycznie" przed i po palił tyle samo. Nie przesadzajmy, to 1,5 wypalenia na zbiornik paliwa.

Napisano

> Witać części wypaleń nie zauważyłem

> Gdyby nie to wypalanie filtra, to średnie spalanie byłoby jeszcze niższe...

marginalnie nizsze bo raz na 500-800 km 10 minut ze spalaniem 8l zamiast 4 to raptem pol litra moze w sumie miedzy wypaleniami

Napisano

> Bywają też suche, ja na przykład mam właśnie taki. Można poznać, bo na stronie ETIS po typie

> silnika jest dopisek cDPF. Weszły właśnie bodajże w 2009 roku.

O - tego nie wiedziałem - wydawało mi się, że w MKII były tylko mokre.

Napisano

> O - tego nie wiedziałem - wydawało mi się, że w MKII były tylko mokre.

Też mnie to (miło) zaskoczyło.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> marginalnie nizsze bo raz na 500-800 km 10 minut ze spalaniem 8l zamiast 4 to raptem pol litra moze

> w sumie miedzy wypaleniami

To u mnie wypala się co 200-300 km oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

Byłem ostatnio w górach. Droga z domku jest bardzo stroma, a więc praktycznie cały czas jedzie się na 1. Gdy już dojechałem do głównej drogi znowu musiałem się wspinać, a więc 1-2-3. W monecie gdy sinik się już rozgrzał postanowiłem trochę mu przycisną, no i znowu to samo. Silnik gaśnie i nie daje się nic już zrobić. Dodawanie gazu nic nie daje. Obroty mimowolnie opadają wraz ze spadkiem prędkości. Co ciekawe jak się wciśnie sprzęgło to obroty lecą do zera. Silnik daje się od razu uruchomić.

Ostatnio chciałem sprawdzić ile on ma do setki, bo wydaje mi się taki smulony: wynik ok ok 13 do nawet 15 sek!

Po kilku takich próbach znowu pojawia się gaśnięcie.

Wygląda to tak jakby pompa paliwa zostawała odcięta.

Filtr paliwa wymieniony po zakupie auta frown.gif

Na desce nie ma żadnych błędów.

Czy można to sprawdzić w trybie kontrolnym na komputerze pokładowym?

Napisano

> Jak jak jeździć, żeby się wypalił? Do pracy mamy 2 km i nie mam zamiaru kolejnego dnia się męczyć z

> ciągłymi próbami wypalenia dpfu.

Kupiles diesela z DPF i jezdzisz nim 2km do pracy hehe.gif No rece opadaja to proszenie sie o klopoty przy takiej jezdzie. I po co Ci to bylo?

Napisano
  • Autor

> Kupiles diesela z DPF i jezdzisz nim 2km do pracy No rece opadaja to proszenie sie o klopoty przy

> takiej jezdzie. I po co Ci to bylo?

Ten problem wyszedł kilka dni po zakupie. Zrobiłem już 5 tys km przez dwa miesiące, także oprócz jazdy po 2 km jest też jazda co tydzień po 200 km w trasie, także filtr ma się kiedy wypalić.

Generalnie z auta jestem zadowolony i kolejne to pewnie też będzie diesel, o ile nie kupię czegoś z tsi/tfsi zlosnik.gif

Napisano

> Suchy lepszy?

A nie? Z tego co czytałem, to podnosili też jego trwałość. Póki co jest absolutnie bezobsługowy.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Wygląda na to, że głównym problemem gaśnięcia auta był filtr paliwa. Po kupnie auta niby był wymieniony, lecz jak widać coś było z nim nie tak. Oddałem auto do serwisu specjalizującego się w dieslach i sprawdzili wszystko - wtryski, pompę, itd, i nie mogli stwierdzić co jest powodem tego gaśnięcia. Wychodziło niskie ciśnienie paliwa. Okazało się, że ten "wymieniony" filtr był brudny i z datą produkcji 2013. Po wymianie na nowy auto odzyskało życie. Pozostał jszcze tylko problem tych szarpnięć. Być może jest to egr, bo po jego czyszczeniu auto jeździło bardzo płynnie, a teraz znowu wracają.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Problem szarpnięć także rozwiązany: wydaje się, iż problemem jest sposób jazdy. Oddałem auto do mechanika i niby coś tam czyścił. Jak odbierałem auto, to powiedział mi, że mam zmieniać styl jazdy i dać mu też od czasu do czasu po gazie, a nie jeździć ze spalaniem na poziomie 4.0 w tasie. On sam niby auto przegoniłem do dwupasie z gazem w podłodze.

Po odebraniu auta chodziło bardzo płynnie i nie było tych szarpnięć. No ale z biegiem km zaczęły wracać i występować tylko na spokojnie jechanej trasie. Od pewnego czasu zmieniłem stację z Shella na Lotosa ON Dynamic i sposób jazdy. Szarpnięcia zniknęły, a zużycie paliwa jest praktycznie takie samo. Teraz cieszę się jazdą, a do tego często daję po gazie podczas przyspieszania.

Teraz od czasu do czasu jak mu depnę, to przez pierwsze 2-3 razy widać dym za mną, a potem już nic.

Może i dla innych będzie to rozwiązanie problemu. Być może po prostu auto zamulałem i zatykało się sadzą?

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

UPDATE.

W czerwcu oddałem auto na "czyszczenie dpf" wymianę podkładek pod wtryskami i filtra paliwa wraz z nowym olejem i filrami. Auto odebrałem wraz z umytym silnikiem - ze względu na szlam przy wtryskach. Niby wszystko super, egr wyczyszczony. 

Nie pamiętam czy pisałem ale od początku od czasu do czasu świeciła się kontrolka oleju przy obrotach biegu jałowego - na moment się włączała. Podczas tego serwisu został wyczyszczony także smok olejow(?).

Zaczęły mnie niepokoić bardzo delikatne stuki metaliczne, nadmienię że mam bardzo dobry słuch, i mając to na uwadze wróciłem do serwisu, że coś lekko stuka. Powiedzieli, że wszystko cacy i jeździć. Jako, że auta nadal gasło podczas przyspieszania oddałem auto do innego serwisu. Diagnoza- filtr paliwa. Od tego czasu auto jeździło świetnie. Zrobiłem od tego momentu 7 tyś km. W tym drugim serwisie także zgłisiłem stuki-odpowiedź , że silnik bardzo ładnie pracuje i że auto całe bardzo zadbane.

Wszystko było pięknie do soboty. Podczas jazdy zacząłem słyszeć coraz głośniejsze stuki, a do tego nierówna praca na biegu jałowym.

Serwis i diagnoza -napinasz koła pasowego.

Ojeciec odebrał auto i przywiózł go do domu. Jako, że ja byłem w innym mieście autem ojca, utalilimy, że mnie przywiezie moje, a weźmie sobie swoje.

Ledwo wyjechał z domu i zaczęły się stuki. Raz głośniejsze raz cichsze.

Po drodze wjechał do serwisu, który wymieniał filtr paliwa i diagnozował uprzednio cały układ wtryskowy. Diagnoza: pewnie poszła panewka, ale to trzeba rozebrać silnik. Koszt naprawy ok 5 tyś zł. Jak to usłyszałem, to o mało co nie spadłem z krzesła.

Auto wróciło do 1 serwisu, który jest zarazem sprzedającym auto.

Przebieg prawdziwy 167kkm.

Czy jest sens naprawy?

Czy lepiej oddać auto i szukać następcy?

Co za dzień :(

ps. komentarz sprzedawcy: "Bo pan jeździł za oszczędnie, na niskich obrotach i tym rozwalił silnik".

Napisano

Oddać to auto i zapomnieć o 1.6 jak mówiłem od samego początku. I przestać słuchać tych, co jedną ręką wymieniają podkładki pod wtryskami.

Napisano

Na jakim oleju jeździsz?

Napisano

Na jakim oleju jeździsz?

myślę, że wartałoby zapytać, jak często był wymieniany?

Zapewne co 20 kkm a na olej w dieslu to sporo...

Napisano

I przestać słuchać tych, co jedną ręką wymieniają podkładki pod wtryskami.

czy Ty kolego pijesz do mnie?

odpowiem Ci: wymiana podkładek pod wtryskami oboma rękami to jest małe piwo, nawet nie mając ściągacza - jeśli podkładka jest wydmuchana to wtrysk wychodzi luźno.

Po temacie.

Napisano

Mnie dziwi, czemu ten silnik w samochodach PSA jest małoproblemowy, a w fordach się zatyka mułem.

Różnicą jest zalecany olej - w PSA jest to ELF lub Total a w Fordach - Castrol.

Napisano

Czy ja wiem czy te 20 kkm na wymianę oleju to tak dużo. Zgodnie z zaleceniami producenta.  

Mój były 308 z tym silnikiem dobił właśnie do ćwierć miliona km. Olej zmieniany co 20 kkm, cudów żadnych w postaci podkładek po wtyskami czy magicznego siteczka nikt nad nim nie odprawiał i jeżdzi normalnie. 

Napisano

Czy ja wiem czy te 20 kkm na wymianę oleju to tak dużo. Zgodnie z zaleceniami producenta.

Mój były 308 z tym silnikiem dobił właśnie do ćwierć miliona km. Olej zmieniany co 20 kkm, cudów żadnych w postaci podkładek po wtyskami czy magicznego siteczka nikt nad nim nie odprawiał i jeżdzi normalnie.

Pacz pan, a medrycy na ak twierdza inaczej, moze zle licznik odczytujesz? Moze tam jest 25 a nie 250?

Osobiscie w kazdym gracie zmieniam co 10 kkm, uwazam ze lepiej gorszy olej a czesciej a nie jakies longlajfy.

Ford ma teoretycznie swoj olej, przy czy gdzies czytalem ze obecnie robi go mobil a wczesniej byl castrol czy odwrotnie... Dlatego wlasnie zmieniam co 10 kkm

Wysłane z mojego GT-I8160 przy użyciu Tapatalka