Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

M 32 w Astrze J

Featured Replies

Napisano

Napiszcie mi właściciele Astry J, czy macie w swoich autach tą nieszczęsną skrzynię M 32? A może przestali już ładować to badziewie do samochodów?

Napisano

Niestety cały czas są montowane...

Napisano

> Napiszcie mi właściciele Astry J, czy macie w swoich autach tą nieszczęsną skrzynię M 32?

Macie i jeździcie. Jak się znowu wysypie będzie się naprawiać grinser006.gif. Pierwszy raz była wymieniana po 25 kkm, teraz auto ma ok. 80 kkm i nic się nie dzieje. Są skrzynie, które padają po kilkunastu tyś. km jak u mnie i są takie które przejeżdżają setki tyś. km bez remontu niewiem.gif. Kwestia szczęścia zlosnik.gif

Napisano

Nie wiem czy to kwestia szczęścia, moja ma bezawaryjne 170000km i nie jest oszczędzana a silnik to Z19DTH. Profilaktycznie przy 150000km zmieniłem olej.

Napisano

> Nie wiem czy to kwestia szczęścia, moja ma bezawaryjne 170000km i nie jest oszczędzana a silnik to Z19DTH. Profilaktycznie przy 150000km zmieniłem olej.

Trafiłeś na udany egzemplarz M32 i nic się nie dzieje. Znam sporo przypadków w vectrach, że skrzynie działają bez remontu, ale znam też kilka gdzie się wysypały. Od czego to zależy niewiem.gif

Napisano

> Mam przejechane 26 kkm - to znaczy że się nie wysypie ??

Nie, napisałem historię ze swojego podwórka. Po ok. 30 kkm od wymiany skrzyni zmieniłem olej na nowy, ten który zlałem był barwy słomkowej a wlałem ten niby lepszy (czerwony), albo na odwrót hmm.gif, nie pamiętam.

Napisano

> Nie, napisałem historię ze swojego podwórka. Po ok. 30 kkm od wymiany skrzyni zmieniłem olej na

> nowy, ten który zlałem był barwy słomkowej a wlałem ten niby lepszy (czerwony), albo na odwrót

> , nie pamiętam.

Na odwrót zlosnik.gif czerwony jest passe uzbroj_zlo.gif

Napisano

> Na odwrót czerwony jest passe

Ile tej słomki wchodzi do M32? Będę zmieniał. Przebieg 135kkm.

Napisano

> Ile tej słomki wchodzi do M32? Będę zmieniał. Przebieg 135kkm.

Oficjalnie 2 l ale mówią, że należy dolać od góry jeszcze z 0,5 l

Napisano

> Oficjalnie 2 l ale mówią, że należy dolać od góry jeszcze z 0,5 l

Dzięki, pół litra zostanie.Jeszcze zagrycha i ok. smile.gif

Napisano

> Oficjalnie 2 l ale mówią, że należy dolać od góry jeszcze z 0,5 l

Mi wlali 2,2 litra bo tak gdzieś wyczytałem. Od 20 kkm nic się nie dzieje.

Napisano

> Mi wlali 2,2 litra bo tak gdzieś wyczytałem. Od 20 kkm nic się nie dzieje.

Wg. mnie wlali co najmniej 0,5l za mało. Gdzieś mi się obiło o uszy, że te skrzynie przedwcześnie padają właśnie od zbyt niskiego poziomu oleju, często po prostu od wycieków.

Napisano

> Wg. mnie wlali co najmniej 0,5l za mało. Gdzieś mi się obiło o uszy, że te skrzynie przedwcześnie padają właśnie od zbyt niskiego poziomu oleju, często po prostu od wycieków.

Informację uzyskałem na forum astraklubpolska i z tego co tam czytałem to większość wlewała 2,2 l.

Napisano

> Informację uzyskałem na forum astraklubpolska i z tego co tam czytałem to większość wlewała 2,2 l.

Ostatnio wymieniałem u siebie olej i mechanik wlał około 2,5 litra. Do tego jakieś 0.2 litra pewnie zostało po zlaniu starego oleju, więc powinienem mieć jakieś 2,6-2,7 litra. Większa ilość nie zaszkodzi, natomiast mniejsza już może.

Napisano

> Informację uzyskałem na forum astraklubpolska i z tego co tam czytałem to większość wlewała 2,2 l.

Ktoś z tego forum zapłaci Ci potem za regenerację? Nie lepiej dowiedzieć się w firmie, która te skrzynie naprawia?

Napisano

> Wg. mnie wlali co najmniej 0,5l za mało. Gdzieś mi się obiło o uszy, że te skrzynie przedwcześnie

> padają właśnie od zbyt niskiego poziomu oleju, często po prostu od wycieków.

To by się zgadzało.

W ASO jak pytałem, to choć generalnie nie wymieniają oleju, to po naprawach jak skrzynia jest sucha leją 2.8 ltr.

Napisano
  • Autor

Oleju niby nie wymienia się w skrzyniach biegów ale w moim Bravo z tą haczącą M32, po 40kkm zleciał czarny smolisty gnój. Wlanie nowego oleju 2.5l, nie pomogło. Biegi dalej haczyły.

Napisano

> Oleju niby nie wymienia się w skrzyniach biegów ale w moim Bravo z tą haczącą M32, po 40kkm zleciał

> czarny smolisty gnój. Wlanie nowego oleju 2.5l, nie pomogło. Biegi dalej haczyły.

Głównym problemem M32 są zużywające się łożyska w pierwszej kolejności. BCS w Sosnowcu, który naprawia te skrzynie zaleca podczas wymiany wlać do skrzyni 2,2 litra oleju - taką informacje znalazłem na forum, gdzie udzielał się pracownik tej firmy. Dodam, że do firmy tej nawet samo ASO Opla wysyła skrzynie na naprawę, gdy sobie z nią nie radzi, a tą informacje uzyskałem osobiście od jednego z pracowników. Reasumując - ważne, aby w skrzyni nie było mniej niż 2,4 litra oleju.

Napisano

> Dodam, że do firmy tej nawet samo

> ASO Opla wysyła skrzynie na naprawę, gdy sobie z nią nie radzi, a tą informacje uzyskałem

> osobiście od jednego z pracowników.

Nie, że ASO sobie nie radzi, tyle, tylko, że w EPC nie występują łożyska do naprawy...

Napisano

> Nie, że ASO sobie nie radzi, tyle, tylko, że w EPC nie występują łożyska do naprawy...

Nie wiem, jak w EPC, ale w samym ASO można dostać zestaw naprawczy skrzyni m.in. z sześcioma łożyskami. Skoro ASO ma dostęp do części powody wysyłki skrzyni do firm kooperujących mogą być inne. Śmiem twierdzić, że nie każde ASO jest w stanie poradzić sobie z naprawą i wysyłają do firm, które specjalizują się w tym temacie.

Napisano

> Nie wiem, jak w EPC, ale w samym ASO można dostać zestaw naprawczy skrzyni m.in. z sześcioma

> łożyskami. Skoro ASO ma dostęp do części powody wysyłki skrzyni do firm kooperujących mogą być

> inne. Śmiem twierdzić, że nie każde ASO jest w stanie poradzić sobie z naprawą i wysyłają do

> firm, które specjalizują się w tym temacie.

Oczywiście, że można dostać komplet takich łożysk, ale nie w oryginale....

W oryginale po prostu nie występuje zestaw naprawczy do tej skrzynki.

Napisano

> Oczywiście, że można dostać komplet takich łożysk, ale nie w oryginale....

> W oryginale po prostu nie występuje zestaw naprawczy do tej skrzynki.

Tak czy owak M32 to badziew i nie podlega to dyskusji 270751858-jezyk.gif W moim starym Stilo, które miało przebieg, jak się po czasie okazało ponad 300tkm, skrzynia działała elegancko bez żadnych szumów. A tak czeka mnie w krótszej lub dłuższej perspektywie regeneracja obecnego szrotu 270751858-jezyk.gif