Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mustang juz w PL

Featured Replies

Napisano

> Sąsiad z naprzeciwka kupił sobie. Zrobiliśmy próbę ze świateł - pierwsze kilka metrów był w

> przodzie, ale potem pokazałem mu rury. Sekunda różnicy do 60 MPH to przepaść. To samo na

> zakrętach - Lexus trzyma lepiej i można szybciej przejść zakręt niż w Evo. Evo ma chude

> oponki...

Nie ścigaj się na prostej, tylko jedź na tor cfaniaczek.gif

Napisano

> Przecież to bezpośrednie nawiązanie do legendy!

Hehe, faktycznie, masz rację hehe.gif

Napisano

> Sąsiad z naprzeciwka kupił sobie. Zrobiliśmy próbę ze świateł - pierwsze kilka metrów był w

> przodzie, ale potem pokazałem mu rury. Sekunda różnicy do 60 MPH to przepaść. To samo na

> zakrętach - Lexus trzyma lepiej i można szybciej przejść zakręt niż w Evo. Evo ma chude

> oponki...

Nie ma nawet co z nim dyskutować, EVO nie jest już dostępne i nie będzie miało następcy.

Widzę tylko dwie alternatywy dla Mustanga GT jako auta SPORTOWEGO:

- Camaro 2016 które ma być odchudzone i zapewne będzie jeździć jak zawsze trochę lepiej od Mustanga

- Subaru BRZ Sti. Ostatnio pokazany koncept ma 450 KM i to by było coś zlosnik.gif

Napisano

> Widzę tylko dwie alternatywy dla Mustanga GT jako auta SPORTOWEGO:

> - Camaro 2016 które ma być odchudzone i zapewne będzie jeździć jak zawsze trochę lepiej od Mustanga

Obecne Camaro było beznadziejne z uwagi na nadwagę. Też mam nadzieję że nowy model będzie dobry, choć będzie trudno pobić nowego Mustanga, który jest znakomity.

> - Subaru BRZ Sti. Ostatnio pokazany koncept ma 450 KM i to by było coś

Nie sądzę by to weszło do produkcji.

Napisano

> Obecne Camaro było beznadziejne z uwagi na nadwagę.

Ale i tak jeździło niezależnie od wersji o niebo lepiej od poprzedniego Mustanga z tylną osią od ciężarówki 270751858-jezyk.gif

> Też mam nadzieję że nowy model będzie dobry,

> choć będzie trudno pobić nowego Mustanga, który jest znakomity.

> Nie sądzę by to weszło do produkcji.

Jeśli BRZ Sti wejdzie do produkcji, to pewnie zabije ceną. Czyli: dla Mustanga GT nie ma naprawdę dobrej alternatywy grinser006.gif

Zwłaszcza że obawiam się, że nowe Camaro może już nie być oferowane w Europie.

Poza tym, może to ostatni dzwonek, żeby kupić V8, zanim wyginą hmm.gif

Napisano

> Poza tym, może to ostatni dzwonek, żeby kupić V8, zanim wyginą

Nadal jest nowy Mercedes C63AMG. Co prawda tylko 4L ale V8. No i Lexus RC-F, ale to beznadziejny samochód i nie biorę go pod uwagę. Najbardziej mi sie podoba Mustang GT 350 - ten V8 z płaskim korbowodem i ponad 500KM przemawia do mnie.

Napisano

> 148k IMO swietna cena tyle co pasnik f tdiku. A wersja V8 169k

> jakiś tekst

swietna cena za tak zarabiste auto ok.gifgrinser006.gif ja sobie nie kupie, bo to nie moj przedzial, ale mam nadzieje ze pojawi sie troche tego na ulicach zeby milo sie patrzylo grinser006.gif

Napisano

> Nadal jest nowy Mercedes C63AMG. Co prawda tylko 4L ale V8. No i Lexus RC-F, ale to beznadziejny

> samochód i nie biorę go pod uwagę. Najbardziej mi sie podoba Mustang GT 350 - ten V8 z płaskim

> korbowodem i ponad 500KM przemawia do mnie.

Do mnie też cool.gif

Niestety nie zanosi się na to, żeby miał być oficjalnie sprzedawany w Europie frown.gif

AMG jeżdżą głównie arabusy, przynajmniej u mnie. Dźwięk silnika powala, ale status auta jak kiedyś beemka w PL zlosnik.gif

Napisano

> Niewłaściwy napęd, zawieszenie... Mustang jest bardzo fajnym samochodem, ale w porównaniu do

> prawdziwych sportowych... Bez jaj. Przejedź się Evo (podobna cena) i Mustangiem a zobaczysz

> różnicę. Oczywiście, do codziennej jazdy wolałbym Mustanga (z tych dwóch), ale to nie jest

> sportowe auto. Tak samo jak sportowymi samochodami nie są ani twój Lexus ani moje BMW. Szybkie

> nie znaczy sportowe. Wystarczy pojechać na tor i przegrać z jakimś Clio i nabrać pokory

Mustang to najbardziej kultowy samochód sportowy z tak długimi tradycjami. Nie ma co porównywać z japońskimi, czy francuskimi piardami. Pokaż mi EVO, czy Clio z lat 60-tych, które wygra na torze z Mustangiem z tamtych lat. W ogóle pokaż mi 20-letnie EVO, czy Clio, które na torze wygra z 50 letnim Mustangiem.

Są dziś lepsze auta sportowe od Mustanga. Bez dwóch zdań. Ale twierdzenie, że Mustang nie jest prawdziwym autem sportowym, to jak pierdzielenie, że Ziemia jest płaska, albo, że są lepsze auta od Pandy LPG, czy Prestiża ftedeiku rotfl.gif

Jak czytam takie bzdury, to ręce opadają...

A swoją drogą to Mustang daje nadzieję, że jeszcze przez chwilę będzie można za niewygórowaną kwotę nacieszyć się świeżym autem z prawdziwym V8, a nie piardami serwowanymi w europejskich paździerzach...

Napisano

> Mustang to najbardziej kultowy samochód sportowy...

Tak z ciekawości, są jakieś zawody, w których jeżdżą te auta aktualnie? Coś jak DTM itp?

Pewnie coś w USA?

hmm.gif

Napisano

> Tak z ciekawości, są jakieś zawody, w których jeżdżą te auta aktualnie? Coś jak DTM itp?

> Pewnie coś w USA?

Parę fajnych sztuk uda się z pewnością zobaczyć w akcji na tej imprezie Mustang Race ok.gif

Napisano

> Mustang to najbardziej kultowy samochód sportowy z tak długimi tradycjami. Nie ma co porównywać z

> japońskimi, czy francuskimi piardami. Pokaż mi EVO, czy Clio z lat 60-tych, które wygra na

> torze z Mustangiem z tamtych lat. W ogóle pokaż mi 20-letnie EVO, czy Clio, które na torze

> wygra z 50 letnim Mustangiem.

yyyy kultowość mustanga nie pochodzi z jakis tam limitowanych wersji GT350 i GT500 a z zupełnie innych "stron" motoryzacji. mustang słynął dzięki designowi i ilości opcji i możliwości parametryzacji...

takze bez przesady z tym sportem... co jest sportowego w wersjach R4 z lat 60tych? gdzie to cokolwiek powygrywało? ba. są tacy co twierdzą, że mustang to nie muscle car (wlasnie przez ww wersje).

> Są dziś lepsze auta sportowe od Mustanga. Bez dwóch zdań. Ale twierdzenie, że Mustang nie jest

> prawdziwym autem sportowym, to jak pierdzielenie, że Ziemia jest płaska, albo, że są lepsze

> auta od Pandy LPG, czy Prestiża ftedeiku

bo nie jest. są "sportowe" wersje, ale MUSTANG nie jest sportowym autem.

> Jak czytam takie bzdury, to ręce opadają...

> A swoją drogą to Mustang daje nadzieję, że jeszcze przez chwilę będzie można za niewygórowaną kwotę

> nacieszyć się świeżym autem z prawdziwym V8, a nie piardami serwowanymi w europejskich

> paździerzach...

ok.gif wreszcie wyglada do ludzi. bo pierwsze 2 wersje po "wskrzeszeniu" tej linii stylistycznej raczej tandetnie wyglądały...

Napisano

> CTRa tez nie bedzie milion na ulicy nawet zwyklego 9 gena jest malo.

bo to do kitu auto:)

> Mocniejsze o 7KM bez przesadyzmu a na traski taki Mustang tez chyba niezbyt.

no lepszy niż drewniany civic.

> Na pewno oba auta beda robily wrazenie na innych grupach docelowych, ale oba beda robily

ok.gif

Napisano

> yyyy kultowość mustanga nie pochodzi z jakis tam limitowanych wersji GT350 i GT500 a z zupełnie

> innych "stron" motoryzacji. mustang słynął dzięki designowi i ilości opcji i możliwości

> parametryzacji...

Mustang pod koniec lat 60 zatrząsł rynkiem motoryzacyjnym w US, ponieważ zaoferował bardzo przystępny cenowo samochód o dobrych parametrach oraz szerokiej gamie silników i (co zauważyłeś) dodatków. Amerykanie mogli wybierac od wersji pony aż po muscle cara w nadwoziu fastback.

> takze bez przesady z tym sportem... co jest sportowego w wersjach R4 z lat 60tych?

A gdzie Ty masz wersje R4 (chodzi o rzędowy silnik z 4. cylindrami?) w Stangu z lat 60?

> bo nie jest. są "sportowe" wersje, ale MUSTANG nie jest sportowym autem.

Mustang to może nie klasyczny sportowy samochód, ale jego wersja nadwoziowa typu fastback oraz silnikowa typu GT350 czy 500 to samochody bardzo mocne i szybkie. A ulubionym sportem Amerykanów w tamtych czasach były wyścigi od świateł do świateł, czyli na 1.4 mili.

I to właśnie te wersje to podwaliny kultowości Stanga.

Napisano

> Mustang pod koniec lat 60 zatrząsł rynkiem motoryzacyjnym w US, ponieważ zaoferował bardzo

> przystępny cenowo samochód o dobrych parametrach oraz szerokiej gamie silników i (co

> zauważyłeś) dodatków. Amerykanie mogli wybierac od wersji pony aż po muscle cara w nadwoziu

> fastback.

no i o to chodzi. to tak jakby napisać ze focus jest sportowy bo ma wersję RS.

> A gdzie Ty masz wersje R4 (chodzi o rzędowy silnik z 4. cylindrami?) w Stangu z lat 60?

R6 miałem napisać. sorki.

> Mustang to może nie klasyczny sportowy samochód, ale jego wersja nadwoziowa typu fastback oraz

> silnikowa typu GT350 czy 500 to samochody bardzo mocne i szybkie. A ulubionym sportem

> Amerykanów w tamtych czasach były wyścigi od świateł do świateł, czyli na 1.4 mili.

> I to właśnie te wersje to podwaliny kultowości Stanga.

no wlasnie mustang imho nie. clue polegało na tym co oboje zaznaczyliśmy wyżej - ilość opcji. oczywiscie te "najmocniejsze" i do tego te których dotykał Shelby, były wyjątkowe i zasługują na miejsce w historii, ale ile ich było %, żeby nazywać model sportowym?

Napisano

> yyyy kultowość mustanga nie pochodzi z jakis tam limitowanych wersji GT350 i GT500 a z zupełnie

> innych "stron" motoryzacji. mustang słynął dzięki designowi i ilości opcji i możliwości

> parametryzacji...

> takze bez przesady z tym sportem... co jest sportowego w wersjach R4 z lat 60tych? gdzie to

> cokolwiek powygrywało? ba. są tacy co twierdzą, że mustang to nie muscle car (wlasnie przez ww

> wersje).

Mustang nawet stojąc bez silnika wygląda, jakby za[piip]alał. A przytaczane wcześniej EVO bez silnika wygląda, jak biedniejsza Carisma w drodze na szrot...

> bo nie jest. są "sportowe" wersje, ale MUSTANG nie jest sportowym autem.

facepalm%5B1%5D.gif Nawet najsłabsze wersje Mustangów były szybsze od 90% "nie-sportowych" aut z tych samych roczników. To właśnie dlatego nazywanie go sportowym nie jest moim zdaniem wykroczeniem...

> wreszcie wyglada do ludzi. bo pierwsze 2 wersje po "wskrzeszeniu" tej linii stylistycznej raczej

> tandetnie wyglądały...

Dla mnie Mustang 2005-2008 to najpiękniejsze auto na ziemi. Dla innego może to być Peżo 508. De gustibus non est disputandum.

Napisano

> no i o to chodzi. to tak jakby napisać ze focus jest sportowy bo ma wersję RS.

Ale o ktrórej wersji piszesz, że nie jest autem sportowym 2,3T czy V6?

Bo chyba nie o V8, która ma usztywnione w stosunku do pozostałych wersji zawieszenie,

6-tłoczkowe hamulce Brembo, rozpróki i inne typowo sportowe atrybuty?

O 420 koniach i 4,5 do setki nie wspomnę.

Shelby to wersje absolutnie ekstremalne i na codzień jeździć nimi się nie da,

choćby z powodu betonowej twardości sprzęgła.

Więc Shelby to nie auta sportowe, lecz supersportowe, takie amerykańskie La Ferrari.

A V8 jak najbardziej do sportowych się zalicza, zwłaszcza rocznik 2015 z niezleżnym zawieszeniem z tyłu.

Napisano

> Ale o ktrórej wersji piszesz, że nie jest autem sportowym 2,3T czy V6?

zadnej. nie ja wysuwam tezę, że Mustang to sportowe auto.

> Bo chyba nie o V8, która ma usztywnione w stosunku do pozostałych wersji zawieszenie,

> 6-tłoczkowe hamulce Brembo, rozpróki i inne typowo sportowe atrybuty?

> Shelby to wersje absolutnie ekstremalne i na codzień jeździć nimi się nie da,

> choćby z powodu betonowej twardości sprzęgła.

> Więc Shelby nie auta sportowe, lecz supersportowe, takie amerykańskie La Ferrari.

kartofel vs ziemniak.

Napisano

> zadnej. nie ja wysuwam tezę, że Mustang to sportowe auto.

> kartofel vs ziemniak.

Aleś się nagadał facepalm%5B1%5D.gif

To twój pogląd jakoby Mustang nie był autem sportowym jest kontrowersyjny.

Jak się coś takiego mówi, to wypadałoby to UZASADNIĆ, a nie klepać "nie bo nie" icon_rolleyes.gif

Napisano

> Mustang nawet stojąc bez silnika wygląda, jakby za[piip]alał. A przytaczane wcześniej EVO bez

> silnika wygląda, jak biedniejsza Carisma w drodze na szrot...

nie żartuj. to wielka locha. prężąca muskuły. która jeździ gorzej niż wygląda.

a evo to w sumie przeciwienstwo - bo to naprawdę pokazało w swiecie motorsportu co potrafi.

takze wybór zależny od preferencji - pozerstwo czy lans na prostej, vs prawdziwy sport...

> Nawet najsłabsze wersje Mustangów były szybsze od 90% "nie-sportowych" aut z tych samych

> roczników. To właśnie dlatego nazywanie go sportowym nie jest moim zdaniem wykroczeniem...

tak? która? 101 czy 120 konne R6 z lat 60?

> Dla mnie Mustang 2005-2008 to najpiękniejsze auto na ziemi. Dla innego może to być Peżo 508. De

> gustibus non est disputandum.

cóż. dla mnie paskudny grubas. najbrzydszy z tych wszystkich neo klasyków (Charger, Challenger, Camaro) żerujący na pięknej historii, coby wyciągnąć z portfelii kasiorę napalonych amerykańskich nastolatków.

tak samo jak P508... to plastikowy szmelc, który nie oferuje zupełnie nic, poza ceną.

no ale... gusta...

Napisano

> Aleś się nagadał

no bo chyba nie wierzysz w sukces dyskusji sportowy vs supersportowy?

> To twój pogląd jakoby Mustang nie był autem sportowym jest kontrowersyjny.

mustang - nie jest. GT czy shelby - są.

> Jak się coś takiego mówi, to wypadałoby to UZASADNIĆ, a nie klepać "nie bo nie"

ale ja nie czuję potrzeby pisać więcej niż napisałem powyżej. wszystko zostało uzasadnione

Napisano

> ale ja nie czuję potrzeby pisać więcej niż napisałem powyżej.

> wszystko zostało uzasadnione

Ja tak nie uważam, skoro napisałem ci o 6-tłoczkowych hamulcach, utwardzonym zawieszeniu, mocy i przyspieszeniu,

Ty jedynie w kółko powtarzasz, że to nie auto sportowe. Twoje "uzasadnienie" jest na poziomie piaskownicy:

Quote:

> mustang - nie jest. GT czy shelby - są.

Napisano

> Ja tak nie uważam, skoro napisałem ci o 6-tłoczkowych hamulcach, utwardzonym zawieszeniu, mocy i

> przyspieszeniu,

> Ty jedynie w kółko powtarzasz, że to nie auto sportowe. Twoje "uzasadnienie" jest na poziomie

> piaskownicy:

> Quote:

jak zawsze smiertelnie powazny w dyskusji...

IMHO to nie jest auto sportowe. tudzież można napisać, że to GT dla biedoty (bo GT prawdziwe, oferuje moc, masę dającą komfort na autostradzie i trochę luksusu). mustang poza tym pierwszym nie ma specjalnie nic smile.gif ja gustuję raczej jak już w autach typu Jaguar XK, gdzie kluczem jest sportowy-komfort. ale to inna dyskusja../.

poza tym zwróć uwagę Panie "Piaskownica", że odpowiadałem na posta kolegi BaPit, który pisał o całej historii modelu, jako sportowego i do tego dokładnie piłem (odpowiadając też na post w tym samym temacie kolegi Bartłomieja). czego nie zauważyłeś i walczysz jakbyś bronił cnoty siostry o obecny model:)

w tym wypadku uważam, że podstawowa wersja 2.3litra, ma już całkiem fajne parametry. i nazwijmy to "sportowe" jeśli poprawi Ci to samopoczucie, że kogoś przekonałeś w internecie do swojej racji ok.gif

ogólnie: strasznie mi z tego powodu wszystko jedno smile.gif bo auta targetem nie jestem...

Napisano

> jak zawsze smiertelnie powazny w dyskusji...

> IMHO to nie jest auto sportowe. tudzież można napisać, że to GT dla biedoty (bo GT prawdziwe,

> oferuje moc, masę dającą komfort na autostradzie i trochę luksusu). mustang poza tym pierwszym

> nie ma specjalnie nic

Wydaje mi się, że po prostu widziałeś to auto tylko na zdjęciach i niewiele o nim nawet czytałeś.

Miłego weekendu 20.GIF

Napisano

> Wydaje mi się, że po prostu widziałeś to auto tylko na zdjęciach i niewiele o nim nawet czytałeś.

> Miłego weekendu

Nowy model tak. Wcześniejszym mialem nieprzyjemnośc jechac:)

Napisano

> Nowy model tak. Wcześniejszym mialem nieprzyjemnośc jechac:)

No więc właśnie. Wcześniejszy miał sztywną tylną oś od ciężarówki i zabawkowe hamulce.

Dużo się zmieniło.

Napisano

> No więc właśnie. Wcześniejszy miał sztywną tylną oś od ciężarówki i zabawkowe hamulce.

> Dużo się zmieniło.

Ta sztywna oś daje niezwykłe wrażenia w zakrętach z nierówną nawierzchnią. Można się nieźle wystraszyć wink.gif

Napisano

mustang zasłynął, z tego samego powodu z jakiego teraz go chwalimy. Bo był prawdziwym autem sportowym za małą kasę.

W stanach jak wchodził mogla sobie pozwolić na niego dokładnie ta grupa docelowa, która najbardziej się jara autami sportowymi - młodzi ludzie.

Dlatego rzucili się na niego, rozpopularyzowali i jak to młodzi ludzie - zrobili z niego element swojej kultury wink.gif

Napisano

> nie żartuj. to wielka locha. prężąca muskuły. która jeździ gorzej niż wygląda.

> a evo to w sumie przeciwienstwo - bo to naprawdę pokazało w swiecie motorsportu co potrafi.

Ale co ty w ogóle porównujesz? Przecież mustang, a evo, czy inne subaraki, to w ogóle inne wszechświaty.

Te auta nie są dla siebie konkurencją - całkiem inny klient jest na wspomnianego wyżej CTRa (młodzik w czapce z daszkiem i w trampkach, co się naoglądał szybkich i wściekłych), a inny na mustanga, który jest jak najbardziej autem sportowym, tylko z innej ligii - amerykańskiej. Tyle, że reprezentantów tej ligii u nas w kraju poza paroma camaro nie było.

Napisano

> mustang zasłynął, z tego samego powodu z jakiego teraz go chwalimy. Bo był prawdziwym autem

> sportowym za małą kasę.

> W stanach jak wchodził mogla sobie pozwolić na niego dokładnie ta grupa docelowa, która najbardziej

> się jara autami sportowymi - młodzi ludzie.

> Dlatego rzucili się na niego, rozpopularyzowali i jak to młodzi ludzie - zrobili z niego element

> swojej kultury

I nadal tak jest, choć mustanga kupuje cały przekrój ludzi. To:

- jeden z najtańszych na rynku samochodów z dwoma drzwiami

- jeden z najtańszych na rynku samochodów z napędem na właściwą parę kół

- jeden z najtańszych na rynku samochodów z V8

- jeden z najtańszych na rynku samochodów z ponad 400 KM mocy

- jeden z najtańszych na rynku kabrioletów

Więc jak ktoś chce mieć coś ładnie wyglądającego, albo o przyzwoitych osiągach, albo ze zdejmowanym dachem, albo fajnie bulgoczącego, to Mustang jest świetnym wyborem. Podobnie jak Camaro.

Jedyne co mogę tylko zarzucić Mustangowi to zużycie paliwa - z jakichś dziwnych powodów, pomimo że waży znacznie mniej niż Camaro + ma zdecydowanie słabszy silnik, Mustang pali więcej niż Camaro. Nie mam pojęcia jaki jest tego powód.

Napisano

> nie żartuj. to wielka locha. prężąca muskuły. która jeździ gorzej niż wygląda.

Nie obraź się. Nie wiem, jakie masz doświadczenia z posiadaniem/codzienną jazdą Mustangiem, ale moje obserwacje są takie, że Mustang robi ogromne wrażenie. Ogromne, przez duże O.

> a evo to w sumie przeciwienstwo - bo to naprawdę pokazało w swiecie motorsportu co potrafi.

> takze wybór zależny od preferencji - pozerstwo czy lans na prostej, vs prawdziwy sport...

EVO jeździ ok. Ale to wydmuszka na parę lat. Pokaż mi sprawne EVO I, które na torze objedzie Pandę LPG. Będzie trudno, bo takie EVO I już wymarły... A nie byłyby stare.

> tak? która? 101 czy 120 konne R6 z lat 60?

Każde z nich. A o normalnym (V8) nawet nie wspominam. W połowie lat 60-tych w Europie motoryzacja "powszechna" raczkowała. O japońskiej nie wspomnę. A po przodującej wówczas juesej jeździły auta kilkudziesięciokonne (te niesportowe). Co Ty, gimbaza jesteś? Myślisz, że w 1965 Clarkson w GT-Rze z Dominikiem Torretto w Civicu z silnikiem spoon na ćwiartkę się rwali?

> cóż. dla mnie paskudny grubas. najbrzydszy z tych wszystkich neo klasyków (Charger, Challenger,

> Camaro) żerujący na pięknej historii, coby wyciągnąć z portfelii kasiorę napalonych

> amerykańskich nastolatków.

No cóż. Gusta. Dla mnie to bzdura.

> tak samo jak P508... to plastikowy szmelc, który nie oferuje zupełnie nic, poza ceną.

> no ale... gusta...

Zgadza się. P508 to plastikowy szmelc. Nowy Mustang oferuje dobry, kultowy, SPORTOWY samochód za dobrą cenę.

Napisano

> jakiś tekst

Już stoję w kolejce zlosnik.gifhehe.gif

Napisano

Hmm, 7:32.19 - czas jaki ostatnio uzyskał nowy, seryjny Mustang GT350R na Nurburgring. Porównaj to z resztą seryjnych pojazdów. Jeżeli uważasz że to "to wielka locha. prężąca muskuły. która jeździ gorzej niż wygląda" to co powiesz o Ferrari 458 Italia czy Porsche 911 GT3 RS 997MkII? Miały gorsze czasy na Nurburgring...

shelbygt350r-02-hr-1.jpg

Napisano

> ja gustuję raczej jak już w autach typu Jaguar XK, gdzie kluczem jest sportowy-komfort. ale to inna dyskusja../.

Przeczysz sam sobie. Jeździłem sporo Jaguarami. Dopóki jeżdżą, to świetne auta. Ale określenie "sportowy-komfort" to raczej pomyłka. Komfort - tak (mówię o Jaguarach sprzed czasów Forda). Sport??? Silniki tylko namiastkę sportowości miały... Super auta, ale do sportu im daleko...

PS XJ V8 to typ na kolejny pojazd na moim podjeździe biglaugh.gifok.gif

Napisano

> Hmm,. a F-type R?

Podzielam. Jest parę fajnych, sportowych Jag'ów. Ogólnie Jaguar to jeden z moich typów na kolejne auto. Lubię je, choć przygodę z Jagami skończyłem na Souvereignie grinser006.gifzlosnik.gif

Napisano

> całkiem inny klient jest na wspomnianego wyżej CTRa

> (młodzik w czapce z daszkiem i w trampkach, co się naoglądał szybkich i wściekłych), a inny na mustanga, który jest jak najbardziej autem sportowym, tylko z innej ligii - amerykańskiej.

Hmm. Ja się wychowałem na F&F. Ale o CTRze nie marzę grinser006.gif Nie jestem też młodzikiem w czapce z daszkiem. Zdecydowanie nie jestem hehe.gif

> Tyle, że reprezentantów tej ligii u nas w kraju poza paroma camaro nie było.

Faktycznie. Szkoda, że Chevrolet tak szybko się poddał, bo Camaro byłoby ciekawą alternatywą dla Mustanga. Dodge ze swoim przyciężkawym Challengerem może im mokasyny pastować grinser006.gif

Napisano

> no i o to chodzi. to tak jakby napisać ze focus jest sportowy bo ma wersję RS.

> R6 miałem napisać. sorki.

No nieeeeeeee no, poczekaj. Silniki R6 były tylko na początku, już przy modernizacji z 69 roku zniknęły na dość długo. Zastąpiły je silniki V6 a i tak najpopulatrniejszym silnikiem był Windsor a potem Cleaveland V8. Do czasów degradacji wywołanej kryzysem paliwowym, gdzie mieliśmy R-czwórki z idiotycznie małymi mocami.

> no wlasnie mustang imho nie. clue polegało na tym co oboje zaznaczyliśmy wyżej - ilość opcji.

Dla porządku: "OBAJ zaznaczyliśmy" oraz "liczba opcji" 20.GIF

> oczywiscie te "najmocniejsze" i do tego te których dotykał Shelby, były wyjątkowe i zasługują

> na miejsce w historii, ale ile ich było %, żeby nazywać model sportowym?

Myślę, że nie ma się co czepiać "sportowości" Mustanga, szczególnie z lat 60-70. To trochę akademicka dyskusja, którą można prowadzić w nieskończoność. Prawdą jest, że Mustanga mogła mieć każda kelnerka w Kalifornii tak samo jak prawdą jest, że na bazie Mustanga powstawały bezkompromisowe projekty spod igły Karola Shelbiego. I to właśnie stanowi o niezwykłości Mustanga w tamtych czasach, to tu narodził się jego wizerunek.

Natomiast kolejną prawdą jest, że o ile Ford próbował wskrzesić starego Stanga ulegają modzie na "nostalgię", o tyle dopiero teraz udało mu się stworzyć coś naprawdę dobrze przemyślanego i skonstruowanego. Te kilka lat temu Amerykanie jechali wyłącznie na legendzie, licząc że uda im się po raz kolejny odcinać kupony do sukcesu sprzed 40+ lat. Ale wyszło im słabo vide krytyka wnętrza, jakości wykonania, prowadzenia się czy wyposażenia. Mustang MY 2015 jest na razie określany jako przełom, bo wszystko jest w nim poprawione i dopracowane - jak na XXI wiek przystało. Jest i nuta nostalgii (linia nadwozia, nazewnictwo wersji specjalnych, rodzaje nadwozi), jest i technika pod spodem - ale o tym już pisano w tym wątku.

I wygląda na to, że Ford po raz kolejny wrzuca na runek coś, co jest nowoczesne i przystaje do czasów, w jakich się pojawiło i jednocześnie jest dostępne za kasę, jakiej nie zaproponują bezpośredni konkurenci. I to jest też częścią legendy Stanga.

Pozdro

Bartek

Napisano

> że Chevrolet tak szybko się poddał, bo Camaro byłoby ciekawą alternatywą dla Mustanga.

Nie jest powiedziane, że się poddał. Camaro i Corvette są wciąż oficjalnie oferowane w Europie.

A nowe Camaro 2016 ma być dużo mniejsze i lżejsze więc pewnie znów Mustanga złoi grinser006.gif

Trzymajmy kciuki, żeby też było do kupienia w europejskich salonach ok.gifok.gif

Napisano

> > Prawdą jest, że Mustanga mogła

> mieć każda kelnerka w Kalifornii

to nie jest prawda. Znałem jedną, która nie mogła grinser006.gif

> > tak samo jak prawdą jest, że na bazie Mustanga powstawały

> bezkompromisowe projekty spod igły Karola Shelbiego.

to prawda

I to właśnie stanowi o niezwykłości

> Mustanga w tamtych czasach, to tu narodził się jego wizerunek.

to prawda.

> Natomiast kolejną prawdą jest, że o ile Ford próbował wskrzesić starego Stanga ulegają modzie na

> "nostalgię", o tyle dopiero teraz udało mu się stworzyć coś naprawdę dobrze przemyślanego i

> skonstruowanego. Te kilka lat temu Amerykanie jechali wyłącznie na legendzie, licząc że uda im

> się po raz kolejny odcinać kupony do sukcesu sprzed 40+ lat. Ale wyszło im słabo vide krytyka

> wnętrza, jakości wykonania, prowadzenia się czy wyposażenia.

To nie jest prawda. Mustang po "wskrzeszeniu" był kwintesencją Mustanga, czyli konia z rasy zdziczałych koni, wywodzących się od koni przywiezionych do Ameryki Północnej z Hiszpanii w XVI wieku. Dziki, nieokiełznany. Nie, jak pierdowate Lambo, Ferri, czy R8...

> > Mustang MY 2015 jest na razie

> określany jako przełom, bo wszystko jest w nim poprawione i dopracowane - jak na XXI wiek

> przystało. Jest i nuta nostalgii (linia nadwozia, nazewnictwo wersji specjalnych, rodzaje

> nadwozi), jest i technika pod spodem - ale o tym już pisano w tym wątku.

> I wygląda na to, że Ford po raz kolejny wrzuca na runek coś, co jest nowoczesne i przystaje do

> czasów, w jakich się pojawiło i jednocześnie jest dostępne za kasę, jakiej nie zaproponują

> bezpośredni konkurenci. I to jest też częścią legendy Stanga.

Boję się, że Ford pójdzie za "głosem tłumu" i zamiast fury dla mężczyzn, zapuści wynalazek dla p033102bebe_1_prv.gifzd, dobrze się prowadzący i przewidywalny. Dla prawdziwych fanów Mustangów może to być zniewaga...

Napisano

> XVI wieku. Dziki, nieokiełznany. Nie, jak pierdowate Lambo, Ferri, czy R8...

Tu pojechałeś - właśnie Lamborghini było znane z tego że było właśnie takie dzikie i nieokiełznane i strach było nim jeździć. Zresztą Ferrari też kilkukrotnie wypuściło model którym ludzie się potem bali jeździć.

Napisano

> jakiś tekst

Ellozlosnik.gif

czyli jesli sobie dobrze przeliczylem to 50,790.97 AUD

- IMVHO bardzo nie zle jak na EU, ciekawe ze roznica miedzy V8 a 4cylinder jest malutka ... hmm.gif

Alezlosnik.gif - pytanie co za to dostajesz? Rozumiem, ze sa jedne specs na EU, czyli np UK nie rozni sie od D?hmm.gif

Dla porwnania u mnie masz:

-2015 Ford Mustang pricing*

Ford Mustang EcoBoost

Fastback manual – $44,990 = 131,081.47 PLN

Fastback automatic – $47,490(auto)

Convertible (auto only) – $53,990

Ford Mustang GT

Fastback manual – $54,990 - 160,216.55 PLN

Fastback automatic $57,490

Convertible (auto only) $63,990

Napisano

> [...] Evo ma chude

> oponki...

Evo to jest juz antique zlosnik.gif . Sasiad przypelzal z salonu z nowym WRX - waytogo.gif - nic dziwego, ze miesiac w kiasac wszystkie z placu znikaja ... - w zeszlym miesiacu prawie 400 sztukhmm.gif, na jakies 500- Impreza/XV sprzedanychhehe.gif[...]

new-wrx-sti-home.jpg

Napisano

[...]

> - Subaru BRZ Sti. Ostatnio pokazany koncept ma 450 KM i to by było coś

hmm.gif dealer-stealer twierdzi ze najpierw Levorg STi , zeby stary Legacy/Liberty SW zastapic ... - bedziezlosnik.gif, chcociaz BRZ STi tez niewiem.gif ma szanseidea.gif[..]

214573_1.jpg

Napisano

> Mustang to najbardziej kultowy samochód sportowy z tak długimi tradycjami.[...]

> Są dziś lepsze auta sportowe od Mustanga. Bez dwóch zdań. Ale twierdzenie, że Mustang nie jest

> prawdziwym autem sportowym, to jak pierdzielenie,[...]

Mnie zawsze uczono ze prawdziwe auta to RWDzlosnik.gif[...]

Owszem rozklad mas bedzie inny V8 vs jakies 4cyl Tidea.gif[...], ba tak "stracilem" swoje ostatnie V8 - ot 5.0l V8 Boss 302 byl ciezszy ergo mial gorsze osiagi - niz 4.0l I6 Turbo... - ditto bedzie w tych Japaneseidea.gif - kW/kg ...

Ale mowienie ze Mustang nie jst sportowy smirk.gifzlosnik.gif[...]

75ecccc5a4f5113640dea577238e3129.jpg

W 1966 sprzedano prawie 550k Mustang, dzis to 80k na USDM, wiec chyba koncepcja tanie, sportowe auto dalej zyjewaytogo.gif... Tylko co sportowe u mnie czy w US nie koniecznie jest pojeciem sportowe w EUzlosnik.gif[...]

V4-131209932.jpg