Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

P 607 - limuzyna dla biedaków ?

Featured Replies

Napisano

> jako właściciel nastoletniego francuza nie potwierdzam Waszych stereotypów, czasem mam wrażenie, że

> jest gatunek właścicieli którzy przyciągają wszelkie awarie, nawet te dziwne

I dlaczego to musze byc ja? sciana.gif

Napisano

> I dlaczego to musze byc ja?

dzisiaj już nie chcę truć dupska ale jutro wrzucę porównanie clio II i skody fabi oba auta używane w tym samym czasie kupione, clio miało 10 lat fabka 2 lata mniej i zobaczysz, że nie jest wcale tak źle wink.gifok.gif

Oba auta w rodzinie z tą drobną różnicą, że clio moja własność, fabka kuzynki jednakże oba auta grzebię. Oba auta ujeżdżają kobiety, styl jazdy podobny i przebiegi, auta nie katowane. Samochody kupione jako używane w 2011, clio miało wtedy ok. 160 tyś km ( obecnie w okolicach 200) , z komisu II właściciel, przebieg w miarę się zgadzał z kwitami i historią Renaulta, koszt zakupu ok. 7 tyś. złotych (łącznie z opłatami rejestracyjnymi) wyprodukowane w 2000. Fabia kupiona od pierwszego właściciela w PL, serwisowana z przebiegiem ok. 90 tyś. km ( obecnie niecałe 140) , wyprodukowane w 2002 za kwotę 13 tyś. złotych.

Teraz plusy i minusy zakupionych toczydeł. In minus w clio, stan lakieru taki sobie, tam otarte, tam zderzak podrapany. In plus to wyposażenie, 4 poduchy, elektryczne szyby abs, klimatyzcja, dynamiczny silnik 1.4 16v. Fabka in plus, ładny lakier, serwisowana, 2 poduchy pasażera i kierowcy in minus brak elektryki, brak klimatyzacji, silnik stare poczciwe 1.4 8v. W pierwszym roku w clio wymieniono, kompletny rozrząd, tarcze hamulcowe, niby były grube ale korozja wewnętrzna wyłaziła na zewnątrz tarczy. Kolejna przykrość, która wylazała w trakcie użytkowania to parująca przednia szyba, winowajca to rozszczelniona nagrzewnica. Koszt nowej 70 zł plus robota własna. W międzyczasie wymienione końcówki drążków kierowniczych, łączniki stabilizatora, uszczelniacz lewej półosi od strony skrzyni biegów, wymieniono pierścień abs-u na lewej półosi, koszty poszczególnych części nie przekraczające 100 zł + robota własna, regeneracja kompletna alternatora wraz z nowym sprzęgiełkiem 400 zł, wymieniono wąż od silnika do nagrzewnicy ( dostępne tylko w serwisie za ponad 200 zł za 1/2 metra gumy+ plastkiowe mocowanie), kompletny wydech ( bez nowego katalizatora) za coś koło 350 zł, przelutowanie kluczyków 2x 100 złotych . Obecnie na montaż czekają nowe części zawieszenia tj. 2x amortyzatory tł + sprężyny, 2x amortyzator przedni, sprężyny, + mocowania górne amortyzatorów, bębny hamulcowe+nowe łożyska. Koszt części nie przekroczył 1400 złotych. Gdyby to było tylko tyle na czas używania przez 5 lat starego dziada byłoby ok. ale zmuszony byłem wymieniać silnik. Moja droga małżonka słyszała, że cos pod maską tarabani ale nie zajrzała, ani nie zadzwoniła tylko dopiero jak auto zdechło. Wkręcił się pasek osprzętu pod koło pasowe, zablokował i strzelił rozrząd. Drugi silnik wraz z uszczelnieniami, uszczelkami, świecami, paskami, rozrządem, przy okazji nowym łożyskiem oporowym i tarczą sprzęgła na gotowo ok. 3 tyś. złotych.

Teraz o fabi. Auto przez pierwszy rok bezproblemowe. Później na przeglądzie wylazły pierdoły typu końcówki drążków, sworznie. Pęknięta sprężyna zawieszenia. Wymienione kompletem. Co jakiś czas auto miało kaprysy elektryczne, raz paliło, a raz nie. W zeszłym roku skończyło się to robotą elektryka za ponad 1000 złotych, wymianą części skorodowane instalacji elektrycznej. W silniku była robiona uszczelka pod głowicą, kierowniczka nie pilnowała poziomu chłodziwa i przegrzała silnik. Winowajca to pęknięty jeden z króćców. Kompleksowa regeneracja głowicy. Silnik swoje dostał, bo wzrosło spalanie oleju. W zeszłym roku wymieniono chłodnicę z uwagi na jej rozszczelnienie. Pewnego dnia zanikło wspomaganie, brak płynu w zbiorniczku, który uciekł przez wytłuczoną maglownicę, dodatkowo zarżnięta pompa wspomagania. Maglownica po regeneracji, 2 lata od tego zabiegu zaczęła stukać, póki co nie gubi płynu. 2 x wymieniony termostat. Zatarty mechanizm wycieraczek i w efekcie spalony silnik, wymienione na nowe. Wymieniono tarcze + klocki hamulcowe, wymiana wszystkich linek hamulca ręcznego i czyszczenie mechanizmu rozpieraka. Silnik ma brzydką tendencję do falowania, wizyty w serwisie, niezależnych elektryków pomagały na krótko, kierowniczka nauczyła się z tym żyć, auto obecnie dobija do 140 tyś. km, a wymieniałem łańcuszek rozrządu, wymiana przegubu lewego napędowego. W najbliższym czasie na wymianę czekają tylne amortyzatory, drugi przegub zaczyna strzelać i roboty blacharko lakiernicze. Tylna klapa praktycznie nadaje się do wymiany, przednie części progów są wypiaskowane, alternator hałasuje, najpewniej łożyska. Wydech po części również wymieniony.

Sporo w obu autach można by uniknąć gdyby kierowniczki nie tylko nogą w gaz deptały no ale cóż życie takie bywa.

Gdybym miał wybierać co bym wybrał? Pewno znów francuza, w przeciwieństwie do skapiny ma więcej za mniej, wygodniejsze fotele, dynamiczniejszy silnik. Co do clio sporo rzeczy jest na wyrost bądź przy pierwszych oznakach robione, w fabce dopiero jak już jest po kaczoku.

Napisano

> Nowe słabo schodzą, bo potem ciężko sprzedać. A zajeżdżone szroty z Europy znajdują nabywców, jak

> to zajeżdżone szroty

widziałeś wyniki sprzedaży obecnej gamy Peugeot? a szroty z europy dot. każdej marki.

Napisano

> widziałeś wyniki sprzedaży obecnej gamy Peugeot? a szroty z europy dot. każdej marki.

W 2014 roku w Polsce 12 109 sztuk, czyli 10 miejsce, za Dacią. Z czego zdecydowana większość to miejskie maluchy, gdzie utrata wartości nie jest aż tak istotna. Szału nie ma.

Napisano

> W 2014 roku w Polsce 12 109 sztuk, czyli 10 miejsce, za Dacią. Z czego zdecydowana większość to

> miejskie maluchy, gdzie utrata wartości nie jest aż tak istotna. Szału nie ma.

no szału nie ma. ale jest to jak zauważyłeś marka z pierwszej 10tki sprzedaży (przecieez skoda czy inne tez nie sprzedają głónie limuzyn).

to nie można pisać: nikt tego nie kupuje.

Napisano

> no szału nie ma. ale jest to jak zauważyłeś marka z pierwszej 10tki sprzedaży (przecieez skoda czy

> inne tez nie sprzedają głónie limuzyn).

> to nie można pisać: nikt tego nie kupuje.

Nie pisałem nigdzie, że nikt tego nie kupuje nono.gif

Napisano

> Nie pisałem nigdzie, że nikt tego nie kupuje

no ok. ale 10 miejsce w sprzedaży = słabo schodzą?

Napisano

> no ok. ale 10 miejsce w sprzedaży = słabo schodzą?

Gorzej niż Dacia w każdym razie.

Napisano

> Gorzej niż Dacia w każdym razie.

a Dacia w dyskusji to skąd? smile.gif

Napisano

> a Dacia w dyskusji to skąd?

Większość ludzi woli kupić Dacię, niż Peugeot. Nie wspominając o 9 innych markach. Dlaczego? Jest to sukces Peugeout? Nie, porażka.

Napisano

> Większość ludzi woli kupić Dacię, niż Peugeot. Nie wspominając o 9 innych markach. Dlaczego? Jest

> to sukces Peugeout? Nie, porażka.

hmmmm. głęboka analiza rynku. naprawdę.

ale chyba jednak Dacia i Peugeot to inne targety i grupa docelowa i liczność jednej, nie świadczy o "preferencjach" tej drugiej.

tak więc:

1. BMW jest za peugeotem. to jest dopiero porażka!

2. a co powiesz o Twoim poprzednim aucie, opisywanym przez Ciebie w samych superlatywach - niemal dźwięki harfy było słychać między słowami Twoich postów... skoro Peugeot odniósł porażkę (na rynku gdzie japonia i niemcy są preferowane), to co dopiero Mitsu? ale rozumiem, że porażka mitsu to nie porażka, bo sukces w niszy hahaha.gif

Napisano

> hmmmm. głęboka analiza rynku. naprawdę.

> ale chyba jednak Dacia i Peugeot to inne targety i grupa docelowa i liczność jednej, nie świadczy o

> "preferencjach" tej drugiej.

> tak więc:

> 1. BMW jest za peugeotem. to jest dopiero porażka!

> 2. a co powiesz o Twoim poprzednim aucie, opisywanym przez Ciebie w samych superlatywach - niemal

> dźwięki harfy było słychać między słowami Twoich postów... skoro Peugeot odniósł porażkę (na

> rynku gdzie japonia i niemcy są preferowane), to co dopiero Mitsu? ale rozumiem, że porażka

> mitsu to nie porażka, bo sukces w niszy

W innym watku Wladek juz wysmiewa 1.8 w kompaktach grinser006.gif

A jak jezdzil Lancerem to niemalze rozplywal sie w superlatywach hehe.gif

Mimo, ze to chyba jeden z najgorszych silnikow o tej pojemnosci na rynku pod wzgledem osiagow i spalania wink.gif

Napisano

> hmmmm. głęboka analiza rynku. naprawdę.

> ale chyba jednak Dacia i Peugeot to inne targety i grupa docelowa i liczność jednej, nie świadczy o

> "preferencjach" tej drugiej.

> tak więc:

> 1. BMW jest za peugeotem. to jest dopiero porażka!

> 2. a co powiesz o Twoim poprzednim aucie, opisywanym przez Ciebie w samych superlatywach - niemal

> dźwięki harfy było słychać między słowami Twoich postów... skoro Peugeot odniósł porażkę (na

> rynku gdzie japonia i niemcy są preferowane), to co dopiero Mitsu? ale rozumiem, że porażka

> mitsu to nie porażka, bo sukces w niszy

To Ty pisałeś o tym, że Pug odnosi niesamowity sukces rynkowy hehe.gif Gdzie ten sukces? hmm.gif

Napisałeś

Quote:

widziałeś wyniki sprzedaży obecnej gamy Peugeot?

Zobaczyłem te wyniki i są kiepskie. Jak na masowy popularny samochód klasy budżetowej.

BMW i Mitsu to zupełnie inna bajka i ja nigdy nie twierdziłem, że świetnie się sprzedają. Tak, to są niszowe auta. I Pug moim zdaniem też jest niszowy, i bardzo dobrze. To Ty napisałeś, że się świetnie sprzedają, a to nieprawda.

Napisano

> W innym watku Wladek juz wysmiewa 1.8 w kompaktach

Nie wyśmiewam nono.gif A w każdym razie nie we wszystkich kompaktach.

> A jak jezdzil Lancerem to niemalze rozplywal sie w superlatywach

1.8 w Lancerze jeździł całkiem fajnie, ale to też dzięki CVT. W Civicu bliźniaczy silnik też jeździ fajnie. W Cruze nie i o tym pisałem.

> Mimo, ze to chyba jeden z najgorszych silnikow o tej pojemnosci na rynku pod wzgledem osiagow i

> spalania

Zależy od auta, w którym jest zamontowany i od skrzyni. I ma jeszcze jedną ważną cechę, zwłaszcza jak ktoś jeździ dużo albo kupuje używki - jest niezniszczalny.

Napisano

> W 2014 roku w Polsce 12 109 sztuk, czyli 10 miejsce, za Dacią. Z czego zdecydowana większość to

> miejskie maluchy, gdzie utrata wartości nie jest aż tak istotna. Szału nie ma.

Quote:

W 2014 r. światowa sprzedaż Grupy PSA Peugeot Citroën wzrosła o 4,3% do 2.939 miliona samochodów

Grupa PSA Peugeot Citroën sprzedała 2.939 miliona samochodów, czyli o 4,3% więcej niż w 2013 r.

Jej największym rynkiem zbytu stały się Chiny, gdzie sprzedała 734 tysiące samochodów, o 31,9% więcej niż w roku poprzednim.

Silny wzrost w Europie: sprzedano 1,761 miliona samochodów - co daje wzrost o 8,1%.

Światowy sukces wszystkich modeli marki PEUGEOT: modeli, których nazwy kończą się na „8”... i stałe wzbogacanie wyposażenia samochodów przy dużym udziale PEUGEOT 308 oraz crossoverów PEUGEOT 2008 i 3008.

Doskonałe wyniki marki CITROËN: Nowy CITROËN C4 Picasso liderem na rynku minivanów w Europie, przekroczenie wyznaczonych celów dla modelu

CITROËN C4 Cactus już w momencie jego wprowadzenia na rynek, sukces C-Elysée w Chinach, bestselleru DPCA (Dongfeng Peugeot Citroën Automobiles), który sprzedał się w ilości ponad 100 tysięcy sztuk.

Wprowadzenie na światowych rynkach marki DS - marki premium Grupy PSA Peugeot Citroën.

Podejmowane przez Grupę wysiłki na rzecz redukcji stoków zaczęły przynosić efekty - stan na koniec grudnia jest zdecydowanie niższy niż początkowo zakładano.

jakiś tekst

Napisano

Pisałem o Polsce! Tutaj jest duża utrata wartości i dlatego ludzie niechętnie kupują nowe francuskie. Sprzedaż na świecie to zupełnie inna bajka.

Napisano

> Pisałem o Polsce! Tutaj jest duża utrata wartości i dlatego ludzie niechętnie kupują nowe

> francuskie. Sprzedaż na świecie to zupełnie inna bajka.

A o Polsce, gdzie ten kraj leży? zlosnik.gif

Napisano

> Pisałem o Polsce! Tutaj jest duża utrata wartości i dlatego ludzie niechętnie kupują nowe

> francuskie. Sprzedaż na świecie to zupełnie inna bajka.

Ale te auta kwotowo traca podobnie jak inne.

Co z tego, ze rownoletni Golf bedzie 10kPLN drozszy, jak na starcie bylo tak samo.

Kupujesz taniej to sprzedajesz taniej ok.gif

Moze procentowo straca wiecej, ale zarabia sie w PLN a nie w % grinser006.gif

Napisano

> Ale te auta kwotowo traca podobnie jak inne.

> Co z tego, ze rownoletni Golf bedzie 10kPLN drozszy, jak na starcie bylo tak samo.

> Kupujesz taniej to sprzedajesz taniej

> Moze procentowo straca wiecej, ale zarabia sie w PLN a nie w %

E nie. I kwotowo i procentowo francuskie auta tracą więcej. Zwłaszcza te klasy D/E. Jeżeli kupujesz nowe 607 i sprzedajesz po 5 latach, to stracisz % więcej, niż w przypadku Passata czy BMW. To jest fakt.

Napisano

> A o Polsce, gdzie ten kraj leży?

To jest taki europejski szrot, wszystkie auta tam w końcu trafiają, gdzieś na Wschodzie wink.gif

Napisano

> To Ty pisałeś o tym, że Pug odnosi niesamowity sukces rynkowy Gdzie ten sukces?

gdzie napisałem, że odnosi sukces? do tego niesamowity? hahaha.gif

odnoszą sukces na miarę swoich gw...nianych produktów smile.gif jak inni współcześni producenci.

> Napisałeś

> Quote:

> widziałeś wyniki sprzedaży obecnej gamy Peugeot?

no. i? czujesz różnicę pomiędzy "zakwestionowaniem" zdania: "mało kto kupuje", a "odnosi sukces"?

> Zobaczyłem te wyniki i są kiepskie. Jak na masowy popularny samochód klasy budżetowej.

nie są kiepskie. pierwsza 10tka to nie jest "kiepski wynik".

> BMW i Mitsu to zupełnie inna bajka i ja nigdy nie twierdziłem, że świetnie się sprzedają. Tak, to

> są niszowe auta. I Pug moim zdaniem też jest niszowy, i bardzo dobrze. To Ty napisałeś, że się

> świetnie sprzedają, a to nieprawda.

oczywiście. ale na podstawie sprzedaży wyciągasz dalekoidące wnioski. imho wybitnie dorabiasz sobie teorie pod tezy (nie pierwsyz raz z resztą), bo mitsu to jednak też budzetowa marka i "o nieskalanej francuskością" opinii smile.gif a jednak popacz no - "jeszcze mniej kto to kupuje".

Napisano

> E nie. I kwotowo i procentowo francuskie auta tracą więcej. Zwłaszcza te klasy D/E. Jeżeli kupujesz

> nowe 607 i sprzedajesz po 5 latach, to stracisz % więcej, niż w przypadku Passata czy BMW. To

> jest fakt.

tak, ale za cenę średnio wypasionego Golfa, kupujesz ładnie wypasionego 508. to niech sobie i traci kilka % więcej - masz trochę więcej auta w zamian.

Napisano

> gdzie napisałem, że odnosi sukces? do tego niesamowity?

> odnoszą sukces na miarę swoich gw...nianych produktów jak inni współcześni producenci.

No dobra zlosnik.gif Ale zasugerowałeś, że im dobrze idzie. A to nie tak. Idzie im gorzej, niż Dacii.

> no. i? czujesz różnicę pomiędzy "zakwestionowaniem" zdania: "mało kto kupuje", a "odnosi sukces"?

> nie są kiepskie. pierwsza 10tka to nie jest "kiepski wynik".

12 tysięcy sprzedanych aut w 30-milionowym kraju to bardzo źle.

> oczywiście. ale na podstawie sprzedaży wyciągasz dalekoidące wnioski. imho wybitnie dorabiasz sobie

> teorie pod tezy (nie pierwsyz raz z resztą), bo mitsu to jednak też budzetowa marka i "o

> nieskalanej francuskością" opinii a jednak popacz no - "jeszcze mniej kto to kupuje".

Mniej, bo Mitsu ma samochody średnio przystosowane do europejskiego rynku. A Pug i owszem, a mimo to przegrywa z Dacią i z Renault.

Napisano

> tak, ale za cenę średnio wypasionego Golfa, kupujesz ładnie wypasionego 508. to niech sobie i traci

> kilka % więcej - masz trochę więcej auta w zamian.

No niby tak... Ale Golfa potem sprzedasz w ciągu paru dni, a z 508 będziesz się bujał tygodniami albo i miesiącami sick.gif

Napisano

> No niby tak... Ale Golfa potem sprzedasz w ciągu paru dni, a z 508 będziesz się bujał tygodniami

> albo i miesiącami

A tam gadanie, Fiaty tez niby takie na f i kupcy prosili bym im sprzedał. Jak masz zadbany, pewny samochód, to marka nie ma znaczenia, sprzedasz bez problemu wink.gif

Napisano

> A tam gadanie, Fiaty tez niby takie na f i kupcy prosili bym im sprzedał. Jak masz zadbany, pewny

> samochód, to marka nie ma znaczenia, sprzedasz bez problemu

Też prawda. Mój poprzedni samochód sprzedałem w ciągu jednego dnia, chociaż cenę dałem o 20% wyższą, niż tego rocznika na otomoto. Ale jednak mimo wszystko nie kupiłbym francuza dla siebie.

Napisano

> Też prawda. Mój poprzedni samochód sprzedałem w ciągu jednego dnia, chociaż cenę dałem o 20%

> wyższą, niż tego rocznika na otomoto. Ale jednak mimo wszystko nie kupiłbym francuza dla

> siebie.

Nie mam uprzedzeń do marek, może poza typowo budżetowymi jak Dacia, czy Tata i tym podobne guana. Jak większość pasuje, głownie cena, to mogę kupić zlosnik.gif

Napisano

> No dobra Ale zasugerowałeś, że im dobrze idzie. A to nie tak. Idzie im gorzej, niż Dacii.

no i gorzej niż skodzie w PL. to nie znaczy że źle.

> 12 tysięcy sprzedanych aut w 30-milionowym kraju to bardzo źle.

ten kraj to zadupie. patrz rok do roku. a nie na liczby bezwzględne

> Mniej, bo Mitsu ma samochody średnio przystosowane do europejskiego rynku. A Pug i owszem, a mimo

> to przegrywa z Dacią i z Renault.

oczywiscie. wiedziałem ze pojawi się wyjątek, potwierdzający regułę i pasujący do tezy. 10 miejsce sprzedaży to jest DOBRY wynik. DOBRY... nie znaczy że najlepszy.

Napisano

> No niby tak... Ale Golfa potem sprzedasz w ciągu paru dni, a z 508 będziesz się bujał tygodniami

> albo i miesiącami

założysz się? tak jak Lancera sprzedałeś, tak ja sprzedam mojego 508.