Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mitsubishi AWD

Featured Replies

Napisano

W nawiązaniu do tematu, który powstał w sąsiednim wątku. Nie udało mi się znaleźć pełnego artykułu (jeszcze szukam) ale mam streszczenie działania dystrybucji napędu:

With “4WD Auto” mode selected, the system uses a rear-mounted electronically controlled transfer clutch to automatically and seamlessly route more power to the rear wheels, depending on driving and road surface conditions. The driver can freely change the drive mode at any time. When “4WD Auto” mode is selected, the Outlander's 4WD system always sends some power to the rear wheels, automatically increasing the amount under full throttle acceleration. The coupling transfers up to forty percent of available torque to the rear wheels under full-throttle acceleration, and this is reduced to twenty five percent over 40 miles per hour. At steady cruising speeds, up to fifteen percent of available torque is sent to the rear wheels. At low speeds through tight corners, coupling torque is reduced, providing a smoother feel through the corner.

For driving in particularly challenging conditions, such as snow, the driver can select “4WD Lock” mode. In Lock mode, the system still apportions front and rear torque automatically, but enables greater power transfer to the rear wheels. In dry conditions, 4WD Lock mode places priority on performance. More torque is directed to the rear wheels than in 4WD Auto mode to provide greater power off the line, better control when accelerating on snowy or loose surfaces, and enhanced stability at high speeds. Rear wheel torque transfer is increased by 50 percent over the amounts in 4WD Auto mode – meaning up to 50 percent of available torque is sent to the rear wheels under full-throttle acceleration on dry pavement. When in 4WD Lock mode, torque at the rear wheels is reduced by a smaller degree through corners than with 4WD Auto mode.

Sprzęgło i tylny dyfer:

mitsubishi-outlander-II-rear-differentia

Skrzynka rozdzielcza:

mitsubishi-outlander-II-transfer-case.gi

Z tego co wiem, działa to tak, że w trybie 4x4 jest non-stop zasprzęglone. Notabene, byłem przestrzegany przed jeżdżeniem w trybie 4x4 po krętych drogach na suchym bo sprzęgło się zużywa a wymiana boli.

W trybie lock nie wolno jeździć bo zużycie jest bardzo szybkie.

Napisano

Popatrz na to z praktycznego punktu widzenia - pojedziesz szybciej - przegrzejesz. Skręcisz szybo - przegrzejesz jeszcze szybciej. Więc czym to się tak naprawdę różni od Haldexa? Poza tym że jest ubrane w ładne słówka? :)

Napisano
  • Autor

Popatrz na to z praktycznego punktu widzenia - pojedziesz szybciej - przegrzejesz. Skręcisz szybo - przegrzejesz jeszcze szybciej. Więc czym to się tak naprawdę różni od Haldexa? Poza tym że jest ubrane w ładne słówka? :)

Nie wiem ile Haldex daje momentu na start zanim nastąpi uślizg, chyba tylko minimalną ilość. Tu może być różnica. Weź też pod uwagę, że Mitsu wymyśliło to chyba z 10 lat temu, a wtedy Haldexy nic nie przekazywały aż do wystąpienia uślizgu i chyba nawet w ogóle nie działały na wstecznym.

Napisano

Mi chodzi o bardziej ogólne spojrzenie. Chcesz jechać w cięższych warunkach to i tak musisz ten lock zapiąć. W pewnych warunkach będą się różnić ale nie sądzę żebyś zajechał dalej niż na Haldexie. Zresztą to nie o to chodzi.

Napisano
  • Autor

Mi chodzi o bardziej ogólne spojrzenie. Chcesz jechać w cięższych warunkach to i tak musisz ten lock zapiąć. W pewnych warunkach będą się różnić ale nie sądzę żebyś zajechał dalej niż na Haldexie. Zresztą to nie o to chodzi.

I ja się nie upieram że ten napęd to jest jakieś och-ach. Zresztą auto jest typowym SUVem ze stosunkowo małym jak na SUVa prześwitem. Po prostu zadziwiająco dobrze jeździł na śliskim więc zacząłem podejrzewać że daje coś napędu od razu do tyłu. No i teraz wiadomo co oni tam wymyślili.

Napisano

Z tego co wiem, działa to tak, że w trybie 4x4 jest non-stop zasprzęglone. Notabene, byłem przestrzegany przed jeżdżeniem w trybie 4x4 po krętych drogach na suchym bo sprzęgło się zużywa a wymiana boli.

Czyli imho nie jest stały, bo nie powinno być takiego ograniczenie. Napęd /dyferencjał pracuje wtedy kiedy jest różnica w obrotach na osiach, może to być też sprzęgło wiskotyczne, wtedy różnica obrotów zamieniana jest w ciepło. W takim przypadku trzeba uwazać jedynie przy długim piłowaniu na śniegu czy błocie, kiedy napęd może się dobrze rozgrzać.

Tutaj masz ciekawy art z wytłumaczeniem oraz rodzajami napędów:

http://www.wojdas.24x7.pl/naped.html

Napisano

subaru tez ma tak rozwiazany naped 4x4 w niektorych skrzyniach automatycznych. ale zaleta subaru jest to ze olej do sprzegla miedzy osiowego jest wspolny z ATF skrzyni i przez to ogromana ilosc oleju (9-11L) + chlodnica i nie ma mozliwosci jego przegrzania.

w Rumunii spotkalismy zagotowany ATF w pajero po 2 godzinnym podjezdzie w tempie spacerowym po kamieniach ostro pod gore. W Subaru w tych warunkach temp ATF (monitoruje to na smatfonie przez OBD) nie wzrosla nawet do wartosci ostrzegawczej....

Napisano

subaru tez ma tak rozwiazany naped 4x4 w niektorych skrzyniach automatycznych. ale zaleta subaru jest to ze olej do sprzegla miedzy osiowego jest wspolny z ATF skrzyni i przez to ogromana ilosc oleju (9-11L) + chlodnica i nie ma mozliwosci jego przegrzania.

w Rumunii spotkalismy zagotowany ATF w pajero po 2 godzinnym podjezdzie w tempie spacerowym po kamieniach ostro pod gore. W Subaru w tych warunkach temp ATF (monitoruje to na smatfonie przez OBD) nie wzrosla nawet do wartosci ostrzegawczej....

Rzeczywiście, aż sprawdziłem u mnie jest 9.8l oleju 8] w skrzyni.

Napisano

[...]

Rozwin to :hmm: , znaczy co pojedziesz Outlander 100km/h przez 100km i padnie 8] ?

Napisano
  • Autor

[...]

Rozwin to :hmm: , znaczy co pojedziesz Outlander 100km/h przez 100km i padnie 8] ?

Nie, bo system się odłącza przy większych prędkościach. Problemem jest jeżdżenie w tym trybie po suchym asfalcie na co dzień. Moża w kilkadziesiąt tys. km zabić to sprzęgło.

Słyszałem o takim przypadku, koleś jeździł w trybie "lock" odkąd kupił auto. Zanim zrobił 100kkm sprzęgło było do wymiany. Cena w ASO pięciocyfrowa.

Napisano

... u mnie jest 9.8l oleju 8] w skrzyni.

Wg serwisu u mnie 11 litrów  8] 65 zł za litr  8] wymiana co 60 kkm  8] 

Napisano

podczas normalnej wymiany niegy nie zlejesz 100% oleju

w subaru najczesciej schodzi około 6L

Napisano

podczas normalnej wymiany niegy nie zlejesz 100% oleju

w subaru najczesciej schodzi około 6L

W moim Subaru nie ma w zakresie przegladow wymiany plynu w skrzyni. No i w subaru jednak sprzeglo miedzyosiowe jest spiete 60/40 chyba przy normalnej jezdzie.

Krawiec

Napisano

Jestes tego pewien? :hmm:  IMVHO to nie ma za bardzo sensu - ale nie moge znalesc...

http://forums.edmunds.com/discussion/7757/mitsubishi/outlander/2007-mitsubishi-outlander-4wd-system-explained

Nie że nie ma sensu tylko się trochę nie trzyma kupy - niby stały a jednak odłącza.

Napisano

W moim Subaru nie ma w zakresie przegladow wymiany plynu w skrzyni. No i w subaru jednak sprzeglo miedzyosiowe jest spiete 60/40 chyba przy normalnej jezdzie.

to oficjalne stanowisko subaru. wynika z kretynskiego podejscia ECO....

nieoficjalnie zlecaja podobnie jak przy starych 4EAT i 5EAT zmieniac max co 100kkm 

Napisano
  • Autor

Jestes tego pewien? :hmm:  IMVHO to nie ma za bardzo sensu - ale nie moge znalesc...

http://forums.edmunds.com/discussion/7757/mitsubishi/outlander/2007-mitsubishi-outlander-4wd-system-explained

Nie odłącza napędu tylko przechodzi z trybu "lock" do trybu "auto" bodaj przy 60km/h.

Napisano
  • Autor

Nie że nie ma sensu tylko się trochę nie trzyma kupy - niby stały a jednak odłącza.

Nie tak, zależy co rozumiemy przez słowo "stały". Stały w sensie, że w trybie 4wd zawsze część momentu idzie do tylnych kół. Odłączany w sensie, że można sobie guzikiem wewnątrz zrobić z niego dla kaprysu 2WD.

A w poście do którego odnosił się OZI miałem na myśli to, że przy większych prędkościach (bodaj ponad 60km/h) komputer sam przechodzi z trybu lock do auto.

Napisano

Nie wg producenta ale serwisy mowia co innego. Warto skontrolowac jego jakosc pomiedzy 60 a 100 kkm i wymieniac.

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Nie tak, zależy co rozumiemy przez słowo "stały". Stały w sensie, że w trybie 4wd zawsze część momentu idzie do tylnych kół. Odłączany w sensie, że można sobie guzikiem wewnątrz zrobić z niego dla kaprysu 2WD.

A w poście do którego odnosił się OZI miałem na myśli to, że przy większych prędkościach (bodaj ponad 60km/h) komputer sam przechodzi z trybu lock do auto.

Ok, to bardziej ma sens ... ale .... AFAIK po tym co pogadalem z sasiadem  wczoraj z mojej ulicy - jego 2014  outlander PVEV ma  Super-All Wheel Control. System jest oryginalne z Lancer Evolution, roznica jest taka ze masz elektryczny silnik w kazdym kole regulujacy torque.

Teraz, IMVHO ( z tego co czytam) jednak normalny Outlander jest podobnie, roznica miedyz Lock i Normal jest % jaki idzie na tylne kola ... - i to jest jedyna roznica....

Napisano

zaintereesowalo mnie to ;) i szczerze, ja tam nie widze nic innego niz Haldex ;] - idea dzialania ta sama :chipsy:  - owszem elementy inaczej posladane ale idea jest ta sama. Outlander nie jest 4WD, jest poo prostu selektywnym AWD.

Napisano
  • Autor

Ok, to bardziej ma sens ... ale .... AFAIK po tym co pogadalem z sasiadem  wczoraj z mojej ulicy - jego 2014  outlander PVEV ma  Super-All Wheel Control. System jest oryginalne z Lancer Evolution, roznica jest taka ze masz elektryczny silnik w kazdym kole regulujacy torque.

Teraz, IMVHO ( z tego co czytam) jednak normalny Outlander jest podobnie, roznica miedyz Lock i Normal jest % jaki idzie na tylne kola ... - i to jest jedyna roznica....

Z tego co wiem PHEV ma zupełnie inaczej, bo przednią oś napędza tam silnik spalinowy a tylną elektryczny. Mechanicznie tylna oś nie jest w ogóle połączona z silnikiem spalinowym a o wszystkim decyduje elektronika.

Ciekawostką jest, że podczas normalnej jazdy 2WD auto jest raz przednio- a raz tylnonapędowe w zależności od tego czy jedziemy na silniku benzynowym czy elektrycznym.

W normalnym Outlanderze tryb lock różni się rzeczywiście tylko % momentu idącego do tylnych kół - jest go więcej, ergo jest mocniej zasprzęglony (to info jest w pierwszym cytacie który wkleiłem). Dlatego przy skręcaniu na suchym sprzęgło się szybciej podda.

Napisano

Z tego co wiem PHEV ma zupełnie inaczej, bo przednią oś napędza tam silnik spalinowy a tylną elektryczny. Mechanicznie tylna oś nie jest w ogóle połączona z silnikiem spalinowym a o wszystkim decyduje elektronika.

Ciekawostką jest, że podczas normalnej jazdy 2WD auto jest raz przednio- a raz tylnonapędowe w zależności od tego czy jedziemy na silniku benzynowym czy elektrycznym.

AFAIK zgadza sie, chociaz sa elementy systemu z "normalnego" Outlander. - nie wiem czy obecnej generacji czy nie... Sasiad jest ze swojego PHEV zadowolony - 80lat, pare Merc, BMW, Lexus teraz ma PHEV  a :zona: ma Leaf. Mieszka na tej samej ulicy co ja - i jakos tak na porannej kawie we wsi zaczelismy gadac... Jest pewien, ze system z Evo, a przynajmnije ak go dealer nakarmil  :hehe: 

IMVHO ladniejsze design niz normalny ...

2014-mitsubishi-outlander_phev-rear.jpg

Napisano

Dlatego przy skręcaniu na suchym sprzęgło się szybciej podda.

i to jest mega ulomnosc tego ukladu

bo jakby mial wystarczajaca pojemnosc cieplna to nic by nie rozlaczalo nawet na zakretach z przeczypenym asfalcie, tam nie elementow  ciernych. jedyne co go zabija to temp

Napisano

zaintereesowalo mnie to ;) i szczerze, ja tam nie widze nic innego niz Haldex ;] - idea dzialania ta sama :chipsy:  - owszem elementy inaczej posladane ale idea jest ta sama. Outlander nie jest 4WD, jest poo prostu selektywnym AWD.

Tak przynajmniej było w Outlander I, popatrz sobie tutaj:

http://www.wojdas.24x7.pl/naped.html

nawet jest zestawiony razem z Haldexem.

Napisano

Swietne zestawienie IMVHO - :oki:  wlasnie czytam ... i coraza bardziej :skromny:  wydaje mi sie za sie nie mylilem :hehe:

Podobnie zDrive, zawsze myślałem że to stały napęd, a jednak nie ..

Napisano

Co do xDrive to podane w tamtym opracowaniu dane nie do końca pokrywają się z tym co producent publikuje... Z tym że przyznać trzeba, że w wyjątkowych sytuacjach 100% momentu przekazane może być na dowolną oś. Przełącznik trybów działania DSC też ma ponoć wpływ na charakterystykę działania rozdziału momentu.

BMW xDrive nie rozdziela napędu sztywno na oś przednią i tylną, ale dokładnie tak, jak wymaga tego dana sytuacja. W idealnej sytuacji oś przednia otrzymuje 40 procent mocy napędu, a oś tylna 60 procent. Dzięki temu kierowca BMW może zawsze cieszyć się zwinnością jak w aucie z napędem tylnym. Jednak w razie potrzeby układ BMW xDrive przekazuje do 100 procent mocy napędu na jedną oś. Rozdział napędu zależy przy tym od prędkości obrotowej poszczególnych kół, kąta skrętu, przyspieszenia poprzecznego i pozycji pedału gazu. Układ BMW xDrive wspólnie z układem DSC (dynamiczna kontrola stabilności) zbiera i analizuje te informacje. Adaptacyjny charakter i szybkość układu BMW xDrive sprawiają, że jest on nie tylko inteligentnym, ale i wiodącym na świecie napędem na cztery koła.

i obrazowo zasada działania: http://www.cnet.com/news/a-closer-look-at-bmw-xdrive-technology/

Napisano

Co do xDrive to podane w tamtym opracowaniu dane nie do końca pokrywają się z tym co producent publikuje... Z tym że przyznać trzeba, że w wyjątkowych sytuacjach 100% momentu przekazane może być na dowolną oś. Przełącznik trybów działania DSC też ma ponoć wpływ na charakterystykę działania rozdziału momentu.

i obrazowo zasada działania: http://www.cnet.com/news/a-closer-look-at-bmw-xdrive-technology/

No dobra a jakby zrobić prosty test, czyli auto na podnośniku /rolkach i jazda - to chyba pokaże które koła są nominalnie pędzone.

Napisano

nie nazwalbym aut bez centralnego dyfra ze nie maja stalego napedu 4x4

sprzegla wieloplytkowe z duza pojemnoscia cieplna moga robic za centralny dyfer i przekazywac duza czesc napedu na os "dopedzna" nawet na przyczepnym i zakretach

podgladalem na OBDII moja skrzynia 4EAT (Forester 2.5 n/a MY08 stara buda) posiada sprzęgło wielopłtykowe MPT z inicjalnym podziałem 60:40 (przód:tył) w/g deklaracji producenta

wartości przekazywania napedu na tyl jakie odczytałem są następujące:

5% na biegu P i N
40% na zapiętym biegu D/3/1 (auto stoi w miejscu na hamulcu)
30% na zapiętym biegu 2 (auto stoi w miejscu na hamulcu)
30% podczas jazdy na biegu D/3/2 (stała prędkość bez przyspieszania i zwalniania)
40% podczas jazdy na 1 biegu (stała prędkość bez przyspieszania i zwalniania)

podczas przyspieszania na biegu D/3/2/1 wartość zwiększa się natychmiastowo im mocniej naciśniemy gaz do 55% przy pełnym bucie

podczas hamowanie (puszczenie gazu z lub bez dodatkowego hamowania) na biegu D/3/2 wartość to 30%
podczas hamowanie (puszczenie gazu z lub bez dodatkowego hamowania) na biegu 1 wartość to 40%

co ciekawe kręcenie kierownica (pokonywanie zakrętów) nie zmienia tych wartości czy to ze stała prędkością czy to podczas przyspieszania czy hamowania, nie miałem okazji tylko sprawdzić zakrętów przy pełnym bucie.

powyższe dane mogą świadczyć że subaru z automatyczna skrzynia biegów bez VTD (centralnego dyfra) nie są proteza napędu a pełnowartościowym STAŁYM napędem

Napisano
  • Autor

Tak na marginesie: ja po suchym jeżdżę w trybie 2WD i to w zupełności wystarcza. Trybu auto używam na mokrym i śliskim.

Trybu lock nie musiałem jeszcze użyć, tryb auto nawet na ośnieżonych podjazdach daje radę.

Zgadzam się więc z teorią, że pakowanie zaawansowanych napędów do SUVów mija się z celem, bo i tak nie podróżują one w warunkach gdzie można by to wykorzystać.

Napisano

Zgadzam się więc z teorią, że pakowanie zaawansowanych napędów do SUVów mija się z celem, bo i tak nie podróżują one w warunkach gdzie można by to wykorzystać.

A pakowanie tylko napędu na przód mija się z definicją SUVa.

Napisano

No dobra a jakby zrobić prosty test, czyli auto na podnośniku /rolkach i jazda - to chyba pokaże które koła są nominalnie pędzone.

Takich testów filmików jest mnóstwo i coś tam pokazują, coś ponoć przekłamują (Audi się skarżyło)... Systemy też są modyfikowane, ponoć wcześniejsze xDrive działało bardzo słabo.

Tutaj na rampie https://www.youtube.com/watch?v=HvqQuC_8VrM

Tutaj na dwóch rolkach https://www.youtube.com/watch?v=Int2k5E9dvY

https://www.youtube.com/watch?v=ILJh3IPgXN4

Tutaj na trzech https://www.youtube.com/watch?v=U-FoUTPja4Y

A tutaj wiele starszych maszyn 4x4, SUV, plaskacze testowanych w różnych kombinacjach rolek. https://www.youtube.com/watch?v=tpp5tW71qYI

Napisano
  • Autor

Zgadza się, chyba że to tzw. miejski SUV, czyli kompakt z możliwością atakowania krawężników.

Napisano

Ciekawe, bo ja tez... Oszusci! :foch:   :hehe:  Wsumie to to wszystko dosc pseudo jest ....  Marketing nas pokonal

Napisano

Dlaczego?

Wezmy takie Prado - najpopularniejsze (u mnie) auto szkolnych matek ... ergo - jedzie rano dom >>> szkola >>>>dom i popoludniu dom>>>szkola>>>zakupy>>> dom

15Prado_03.jpg

Teraz, az sobie zacytuje ....

WHEN it comes to large, capable seven-seat family SUVs, none are more popular than Toyota’s LandCruiser Prado.

Literally, none.

Its sales figures are beyond astounding; it’s held the lead its category for the last 123 months out of 125, with only the Japanese tsunami putting a dent in its progress

Czyli na 123 ostatnich miesiecy z 125 jest numerem  :puchar: :puchar: :puchar:  1  :puchar: :puchar: :puchar: sprzedazy w swojej kategori - duzych SUV ... Powiedzmy sobie, ze te ktore jezdza w trybie szkola>>> dom >>> szkola zadnego blota nie widza  ;] ... a masz RWD/4WD .... ergo teoretycznie mozna by zrobic wersje 2WD ale z marketingowego punktu to nie wykonalne ....

mylightssolar.jpg

Napisano

Dlaczego?

Bo płacisz więcej nie otrzymując tak naprawdę nic w zamian. Takie auto ma wszelkie wady SUVa (droższe w zakupie i eksploatacji, gorzej się prowadzi itd) a nie ma jego zalet. Po co kupować coś takiego? Do atakowania krawężników wystarczy kompakt z 16cm prześwitem jakich pełno na rynku.

Napisano

Bo płacisz więcej nie otrzymując tak naprawdę nic w zamian.

Znow dlaczego? ;)  Popatrz na Prado, temu przeczy - mozesz miec SUV M-F a na weekend isc pobawic sie w blotku.... Wiem, ze to specyficzne do rynku, ale dlatego wlasnie Prado jest takie popularne  bo:

1. jest wygodnym SUV, gdzie zapakujesz siebie + :piaskownica: + tez :piaskownica: sasiada. Masz opcje na tesciow - 7 siedzen - jak chcesz.

2. raz do roku jedziesz na wakacje ...

3. koszt zakupu - hmm - porownasz z EU konkurencja - RWD w zasadize i chowasz $20k do kieszeni ...

4. Matki szoerujace dzieci M-F czuja sie w nich bezpiecznie, ba twierdze, ze to one sa glowna sila napedowa za kupowaniem SUV wlasnie typu Prado ....

photo_1323377301.jpg

Napisano

Znow dlaczego? ;)

Bo wszystkie te cechy ma VAN. Jest tańszy, bezpieczniejszy i bardziej praktyczny. Wskaż mi (poza wyglądem) przewagę SUVa 2WD nad VANem. Poza tym Ty bierzesz pod uwagę Prado. Weź Kie Sportage II generacji. Taką jak ja mam. 90 % tych samochodów jest sprzedawane jako 2WD. Nie można mieć 7 siedzeń, bagażnik ma mały, kiepsko jeździ. Więc po co to ludzie kupują?

Napisano

Bo wszystkie te cechy ma VAN. Jest tańszy, bezpieczniejszy i bardziej praktyczny. Wskaż mi (poza wyglądem) przewagę SUVa 2WD nad VANem.

suv 2d na vanem ma po stronie przewag chyba tylko prześwit i wyglad... poza tym nic nie przemawia na jego korzysc :)

Napisano

Wskaż mi (poza wyglądem) przewagę SUVa 2WD nad VANem

przesfit oraz katy natarcia

ale przynam ze majac do wyboru SUVa 2WD czy VANa 2WD biore VANa

Napisano

suv 2d na vanem ma po stronie przewag chyba tylko prześwit i wyglad... poza tym nic nie przemawia na jego korzysc :)

Są VANy z 16 cm prześwitem. Potrzebny jest większy? Popatrz na to z praktycznego punktu widzenia.

Napisano

Bo wszystkie te cechy ma VAN. Jest tańszy, bezpieczniejszy i bardziej praktyczny. Wskaż mi (poza wyglądem) przewagę SUVa 2WD nad VANem. Poza tym Ty bierzesz pod uwagę Prado. Weź Kie Sportage II generacji. Taką jak ja mam. 90 % tych samochodów jest sprzedawane jako 2WD. Nie można mieć 7 siedzeń, bagażnik ma mały, kiepsko jeździ. Więc po co to ludzie kupują?

Wysokość siedzenia / łatwość wsiadania - nie każdy VAN to Ci oferuje (szczególnie w klasie kompakt), a SUV tak. Dodatkowo ma wiekszy prześwit, więć łatwiej się parkuje w mieście.

Też kiedyś myślałem, że to bez sensu, ale odkąd moi rodzice kupili nową Sportage FWD zmieniłem zdanie ;) . Wygodnie im się wsiada i jeździ (90% miasto), łatwiej na krawężniki wjeżdża a przy okazji nie zaczepia przy wjeździe do garazu (-1) i ładniej wygląda od większości VANów.

Napisano

Są VANy z 16 cm prześwitem. Potrzebny jest większy? Popatrz na to z praktycznego punktu widzenia.

z praktycznego punktu widzenia nie widze sensu kupowania suva - ani to van (rozmiar kabiny) ani terenowka  (dzielnosc/odpornosc w ciezkim terenie)  :)

Napisano

Wysokość siedzenia / łatwość wsiadania - nie każdy VAN to Ci oferuje (szczególnie w klasie kompakt), a SUV tak. Dodatkowo ma wiekszy prześwit, więć łatwiej się parkuje w mieście.

Też kiedyś myślałem, że to bez sensu, ale odkąd moi rodzice kupili nową Sportage FWD zmieniłem zdanie ;) . Wygodnie im się wsiada i jeździ (90% miasto), łatwiej na krawężniki wjeżdża a przy okazji nie zaczepia przy wjeździe do garazu (-1) i ładniej wygląda od większości VANów.

Większość VANów Ci to oferuje. Poza tym Ci oferują takie rzeczy jak odsuwane drzwi, obracane siedzenia i wiele innych. Czego Ci żaden SUV nie oferuje. Poza tym jak Ci się wielkim samochodem łatwiej parkuje w mieście? Mieszkam całe życie w Krk i najłatwiej się parkowało Matizem. Bo był mały. A nie masz znowu aż tak strasznie dużo wysokich na 20 cm krawężników żeby był konieczny tak wysoki prześwit.

Napisano

z praktycznego punktu widzenia nie widze sensu kupowania suva - ani to van (rozmiar kabiny) ani terenowka  (dzielnosc/odpornosc w ciezkim terenie)   :)

To już inna sprawa. Ale jak już mam to staram się znaleźć jego zalety. I poza ułomnym 4x4 nie widzę innych.

Napisano

To już inna sprawa. Ale jak już mam to staram się znaleźć jego zalety. I poza ułomnym 4x4 nie widzę innych.

ale sa vany z porownywalnym 4x4 oraz rownie duzym przeswitem... 

generalnie jest cale mnostwo typow aut ktore sa sensowniejsze niz SUV i... niczego to nie zmienia ;) bo ludzie kupuja auto ktore im sie podoba, a ze gust jest jak dupa... no to i na suvy znajda sie chetni ;)

Napisano

Dlaczego?

Wezmy takie Prado - najpopularniejsze (u mnie) auto szkolnych matek ... ergo - jedzie rano dom >>> szkola >>>>dom i popoludniu dom>>>szkola>>>zakupy>>> dom

Ozi,

To jest EU Land Cruiser?

Krawiec

Napisano

Tylko, ze nikt nie kupuje malego SUV jakim jest Sportage vs Van :hmm:  .Kazdy a to kazdy idzie i kupuje Sportage/Tuscon vs Corolla, i30, SOnata... i pod kazdym wzgledem SUV wygrywa...

1. Cena  - kosztuje cie prawie 1/2 tego co Sedona/Carnival - patrzac twoja teoria. Vs Corolla w wersji 2WD dorzucasz moze 20% wartosci, ale ...

2015kiasedona-012.jpg

2. Pojemnosc - do Corolla nie wrzucisz wozka normalnie, do Sportage tak, nie wrzucisz wiekszych zakupow, do Sportage prawie tak ...

Wiem z doswiadczenia - normalny wymiarowy standardowy Oz/US wozek  dla dzieci  za $100 ci sie w EU aucie nie miesci :hehe: - musialem pare lat temu isc i zamowic EU - za $700 :facepalm:  bo sie w bagazniku BMW normalny  nawet nie zlozony, tylko rozlozony na czesci nie miescil ;l  - Sportage pozwoli ci tego uniknac...

ct2gIiE.jpg

3. Lud chce siedziec wysoko dzis - wlasciwosci nie wiele gorsze niz 4 cyl Corolla

4. Marketing - mozesz isc kupic sedan za x$ lub SUV za X, - majac dzieci wybor raczej oczywisty, do sedan ci to nie wejdzie co wejdzie tam...

Co do Van, to musimy porownac do 7s SUV - cena - a tam kryteria beda ciut inne - i tu mozna podyskutowac..

7slis1P.jpg

Napisano

Ozi,

To jest EU Land Cruiser?

Krawiec

Yep, :ok: 150 series ...

2014-toyota-land-cruiser-featured.jpg

Toyota_LC150_5-usi_autovision_04.jpg

fOnnb0f.jpg

AFAIK EU ma inny tyl, bo ma tylko jeden zbiornik na paliwo - 70l.

U mnie masz inny tyl, bo masz dodatkowy zbiornik 93l

o8qN6R0.jpg