Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

SUV od Tesli z dzwiami a'la Gullwing był?

Featured Replies

Napisano

Film przydługi i Musk nie ma tego czegoś co miał Jobs w trakcie tego typu wystapień... ale

Ale zainteresowały mnie kwestie wpływu konstrukcji na kwestie bezpieczeństwa...... wychodzi na to, że elektryki mają i tu przewagę...

https://www.youtube.com/watch?v=RUz_EXSmp9w

Napisano

Jestem za takimi autami, gdybym miał odpowiedni portfel jeździłbym teslą  :)

Napisano

Tez bym jezdzil ale pod warunkiem ze byly by stacje szybkiej wymiany baterii, zdarzylo mi sie pare razy zrobic trase np szczecin warszawa i juz tesla w jeden dzien bym nie obskoczyl

Napisano

Tez bym jezdzil ale pod warunkiem ze byly by stacje szybkiej wymiany baterii, zdarzylo mi sie pare razy zrobic trase np szczecin warszawa i juz tesla w jeden dzien bym nie obskoczyl

raczej nie wymianie baterii a raczej szybkiej ładowarce, która to podobno już jest

Napisano

To jeszcze tylko akumulatory (albo kondensatory bo i takie pomysły są) o odpowiednie pojemności wytrzymujące sporą ilość cykli takiego ładowania i już można rozpocząć produkcje masową co powinno spowodować spadek cen. Jest tylko jedno ale.. biedne sieci energetyczne nie wytrzymają jak społeczeństwo zacznie ładować po nocy swoje melexy..

Krawiec

Napisano

Dobre wariaty, zaparkuj tym na wąskim miejscu niewymiarowym typu pod Mcdonaldem.... Nie będzie szans drzwi otworzyć :hehe:

Cóż - chore samochody dla chorych ludzi :facepalm:

Zamiast zrobić klasyczne odsuwane do tyłu - najlepsze jakie mogą być dla takiego crossovera...

ps. jaki to suv ? ja widzę że to crossover...

Napisano

Dobre wariaty, zaparkuj tym na wąskim miejscu niewymiarowym typu pod Mcdonaldem.... Nie będzie szans drzwi otworzyć :hehe:

nie obejrzałeś filmu jak widać - przewiń do 17-stej minuty

Napisano
  • Autor

raczej nie wymianie baterii a raczej szybkiej ładowarce, która to podobno już jest

ale kolega dobrze mówi

wymiana bateri jest szybsza i bardziej efektywna i zdrowsza dla bateri

https://www.youtube.com/watch?v=FsOJa9jBNRQ

Napisano

ale jade w trasie i co w polowie drogi mam sie zatrzymac na 2-3 godz zeby baterie naladowac, no to chyba przesada, jak dla mnie sens to bedzie miec tylko przy wymianie baterii

Napisano

dlaczego 2-3 godziny (cytat) Gwarancja na baterie i jednostkę napędowa 8 lat bez limitu kilometrów
-ładowanie w 30 minut do zasięgu 270KM ,Czerwona podwójna ładowarka ( trójfazowa, 400V, 16A) - czas pełnego ładowania z gniazdka około 4 godzin, podobno są już nawet szybsze ładowarki.

zobacz ile u nas jeździ samochodów z lpg gdzie dystans ich jazdy na tym paliwie jest 300-400kilometrów i też muszą się zatrzymać i zatankować.

samochody tesli są na razie nieosiągalne dla zwykłego Kowalskiego ale oferują nam to czego szukamy w samochodach z silnikami spalinowymi ,a więc aby maił dużo koni no i ma od 400 do 700,aby szybko przyspieszał no i przyspiesza, aby mało palił  no i ładowanie takiego samochodu nie jest drogie, aby się nie psuł , no co ma się popsuć w takim aucie elektrycznym? eksploatacja takiego samochodu jest tania odpadają nam wymiany rozrządów ,filtrów ,olejów itp. auta elektryczne to niestety nie nieunikniona przyszłość, a takie grymaszenie że te auta to są be bo drogie, bo trzeba się zatrzymać na pół godziny żeby zatankować to takie typowe dla Polaków grymaszenie, to tak samo jak wchodziły przepisy o jeździe cały rok na światłach dziennych, ile było głosów że to nie ekologiczne że będzie to bić kierowców po kieszeni bo auto więcej spali paliwa itp. po czym kierowcy polecieli do sklepów i zakupili światła do jazdy dziennej, są zapewne tańsze chińskie ale ja widziałem w narauto philipsy za 450 zł ile to by było paliwa na to aby te żarówki świateł mijania świeciły  zamiast tych drogich ledowych

Napisano

nie obejrzałeś filmu jak widać - przewiń do 17-stej minuty

W ogole nie oglądałem, widziałem na zdjęciach.

Teraz obejrzałem - faktycznie coś pomyśleli w temacie parkowania, ale dla mnie to śmieszne i żalosne...

Nie wierzę - jak można zrobić drzwi które otwierają się tak długo i tak skomplikowanie - po co?

By dali odsuwane drzwi (ręcznie! nie elektrycznie bo to najgorsze co może być) i w 1/10 tego czasu drzwi by każdy sobie otworzył... A tak żeby wysiąść trzeba czekac az mechanizm podniesie drzwi powoli... Masakra - ktokolwiek to kupi ?

Napisano

To jeszcze tylko akumulatory (albo kondensatory bo i takie pomysły są) o odpowiednie pojemności wytrzymujące sporą ilość cykli takiego ładowania i już można rozpocząć produkcje masową co powinno spowodować spadek cen. Jest tylko jedno ale.. biedne sieci energetyczne nie wytrzymają jak społeczeństwo zacznie ładować po nocy swoje melexy..

Krawiec

- sieci nie wytrzymają wiec trzeba będzie je rozbudować

- prąd podrożeje więc nie będzie żadnych oszczędności

- za poznaniem bedzie kleska ekologiczna jak mirki zaczną składowac zużyte albo rozwalone akumulatory za stodołami

generalnie na masową skale to ślepa uliczka ;] teraz jest dobry moment żeby mieć takie auto ale jak wszyscy będą mieli takie samo to będzie lipa.

Napisano

ładowanie w 30 minut do zasięgu 270KM ,Czerwona podwójna ładowarka ( trójfazowa, 400V, 16A) - czas pełnego ładowania z gniazdka około 4 godzin, podobno są już nawet szybsze ładowarki.

zobacz ile u nas jeździ samochodów z lpg gdzie dystans ich jazdy na tym paliwie jest 300-400kilometrów i też muszą się zatrzymać i zatankować.

Jednak 300-400km to nie 270km oraz 3 minuty to nie 30 minut.

Napisano

Krawiec

Dlatego od lat piszę że ta koncepcja jest absolutnie bez sensu.

Auta elektryczne powinny mieć wymienne zestawy baterii, które to baterie byłyby wymieniane na stacjach - tak jak teraz tankuje się auta tradycyjne. Sam proces ładowania powinien się odbywać albo na stacjach (tam gdzie to wygodne) albo w miejscach do tego przeznaczonych. Wymiana trwałaby sekundy, sieć nie byłaby obciążana, zasięg nie byłby problemem, koncerny naftowe by nie walczyły przeciwko bo miałyby swój udział (przecież do nich należą stacje).

IMO inaczej to nie ma szans działać.

Napisano

dlaczego 2-3 godziny (cytat) Gwarancja na baterie i jednostkę napędowa 8 lat bez limitu kilometrów

-ładowanie w 30 minut do zasięgu 270KM ,Czerwona podwójna ładowarka ( trójfazowa, 400V, 16A) - czas pełnego ładowania z gniazdka około 4 godzin, podobno są już nawet szybsze ładowarki.

samochody tesli są na razie nieosiągalne dla zwykłego Kowalskiego ale oferują nam to czego szukamy w samochodach z silnikami spalinowymi ,a więc aby maił dużo koni no i ma od 400 do 700,aby szybko przyspieszał no i przyspiesza, aby mało palił  no i ładowanie takiego samochodu nie jest drogie, aby się nie psuł , no co ma się popsuć w takim aucie elektrycznym? eksploatacja takiego samochodu jest tania odpadają nam wymiany rozrządów ,filtrów ,olejów itp. auta elektryczne to niestety nie nieunikniona przyszłość, a takie grymaszenie że te auta to są be bo drogie, bo trzeba się zatrzymać na pół godziny żeby zatankować to takie typowe dla Polaków grymaszenie, to tak samo jak wchodziły przepisy o jeździe cały rok na światłach dziennych, ile było głosów że to nie ekologiczne że będzie to bić kierowców po kieszeni bo auto więcej spali paliwa itp. po czym kierowcy polecieli do sklepów i zakupili światła do jazdy dziennej, są zapewne tańsze chińskie ale ja widziałem w narauto philipsy za 450 zł ile to by było paliwa na to aby te żarówki świateł mijania świeciły  zamiast tych drogich ledowych

Auta z LPG mają zasięg około 1000km. Zapominasz, że one wciąż potrafią spalać benzynę.

A na trasie z Polski na wakacje we Włoszech musiałbyś co 2h robić 30min. przerwy. Dodaj do tego, że w sezonie na głupie, trwające kilka minut zatankowanie czeka się przy autostradach po kilkadziesiąt minut w kolejkach to z takim pomysłem można od razu wszystkie noclegi rezerwować po drodze, bo w te dwa tygodnie nawet na miejsce nie dojedziesz.

Napisano

zanim nas będzie stać na te auta tesli to do tego czasu już coś wymyślą nad zasięgiem  takiego auta i nad miejscami do jego ładowania, nie wiem ile aut schodzi z taśmy ale podobno rok trzeba czekać, a w przyszłości zrobią ostre normy ekologiczne podniosą podatki od aut napędzanych paliwami i sami szybko będziemy ściągać auta elektryczne z niemcowni ;]