Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Peugeot 407 - elektryka

Featured Replies

Napisano

Czy w peugotach 407 elektryka jest słabym punktem? Ostatnio dyskutowałem trochę ze szwagrem i uparcie twierdzi, że 407 to zły wybór, bo wspomniana elektryka często się psuje. WLagunie II to jak najbardziej tak jest, ale w 407?

Napisano

Czy w peugotach 407 elektryka jest słabym punktem? Ostatnio dyskutowałem trochę ze szwagrem i uparcie twierdzi, że 407 to zły wybór, bo wspomniana elektryka często się psuje. WLagunie II to jak najbardziej tak jest, ale w 407?

A  co rozumiesz przez elektryke? ;]

Napisano
  • Autor

A  co rozumiesz przez elektryke? ;]

Chyba trafniejszym będzie określenie elektronika :) O to Ci chodziło?

Generalnie chodzi mi o elektronikę sterującą silnikiem i innymi urządzeniami klima, elektryczne szyby, etc.

Napisano

Chyba trafniejszym będzie określenie elektronika :) O to Ci chodziło?

Generalnie chodzi mi o elektronikę sterującą silnikiem i innymi urządzeniami klima, elektryczne szyby, etc.

no to szwagier się nie zna :)

w autach "bez przygód" nie ma żadnych problemów :)

Napisano

no to szwagier się nie zna :)

w autach "bez przygód" nie ma żadnych problemów :)

hy hy hy hyhy hy hy ...

5115086874.jpg

choć jak się wie jak, to nie taki diabeł straszny... u mnie wciąż działa po naprawie za 20zł w 15 minut pod blokiem ; a kolejne miesiące mijają i to już na pewno ponad rok.

Napisano

hy hy hy hyhy hy hy ...

choć jak się wie jak, to nie taki diabeł straszny... u mnie wciąż działa po naprawie za 20zł w 15 minut pod blokiem ; a kolejne miesiące mijają i to już na pewno ponad rok.

Jeszcze chyba klapki od climatronica lubia pasc, ale ciezko to zakwalifikowac jako elektronike ;)

Napisano

Jeszcze chyba klapki od climatronica lubia pasc, ale ciezko to zakwalifikowac jako elektronike ;)

Czyżby ta sama przypadłość co w C5? Tam podobno tez klapki potrafią się wytrzeć w miejscu sterowania i kaplica.

Napisano

Czyżby ta sama przypadłość co w C5? Tam podobno tez klapki potrafią się wytrzeć w miejscu sterowania i kaplica.

To sa na pewno te same klapki, z reszta w C4 tez ten problem jest znany.

Sa dostepne zestawy naprawcze i mozna to jakos ogarnac nieduzym kosztem.

Napisano

Wyświetlacze w 407 też się kaszaniły, coś tam poprawiono po lifcie, ale starsze modele jeśli ktoś nie naprawił/wymienił to mają nieczytelne displaye. 

Sąsiadowi jak padł akumulator to skończyło się na lawecie i dopiero w ASO serwisant kompem ożywił parcha. 

Napisano

Ciekawy wątek bo właśnie planuję zakup, albo C5 II, albo P407, rocznikowo 2005.

Napisano

To wg mnie lepiej wez C5 :ok:

P407 to wbrew pozorom dosc ciasne auto z przekombinowanym zawieszeniem ;]

Sam sie zastanawiam czy nie poszukac takiej C5-ki dla ojca, szkoda tylko ze tak malo jest 2.0 noPB na rynku.

Napisano

To wg mnie lepiej wez C5 :ok:

P407 to wbrew pozorom dosc ciasne auto z przekombinowanym zawieszeniem ;]

Sam sie zastanawiam czy nie poszukac takiej C5-ki dla ojca, szkoda tylko ze tak malo jest 2.0 noPB na rynku.

Mam C5 MKI 1.8 i też daje radę

Napisano

hy hy hy hyhy hy hy ...

5115086874.jpg

Ale to nie dotyczy TYLKO P407 jeśli już a wszystkich aut PSA. Poza tym to bardziej mechanicznie pada niż elektronicznie.

Ja tam w żadnym nie miałem i nie mam z tym problemów.

Napisano

Mam C5 MKI 1.8 i też daje radę

:) daje radę :)

Poza tym żadne 1.8 i większość 2.0 NoPb nie ma zawieszenia HA3+ (przycisk sport pomiędzy strzalkami), zatem to takie najsłabsze HA.

Napisano

Ale to nie dotyczy TYLKO P407 jeśli już a wszystkich aut PSA.

Oczywiście

Poza tym to bardziej mechanicznie pada niż elektronicznie.

Zawsze awaria elektroniki to albo zimy lut, albo spalony element, albo zaśniedziały styk albo właśnie zużycie mechaniczne (np zestyku, przekaźnika).

Ewentualnie zły algorytm programu jeśli juz wchodzimy w "komputeryzacje".

Tutaj jest nieszczęśliwa konstrukcja wodzika styku, a raczej powierzchni po jakiej wodzi - w wyniku styk jest słaby w konsekwencji się grzeje, wieć przypala, odkształca mechanicznie jego podłoże, ale przedziwne tego konsekwencje (np wływ otwartego obwodu od świateł postojowych/mijania/stanu zero na działanie kierunkowskazów) to już wynik oprogramowania i/lub projektu elektronicznego.

Ja tam w żadnym nie miałem i nie mam z tym problemów.

Bardzo możliwe. Patrząc na tę konstrukcję widać, że wiele zależy od szczęścia - jak blisko ideału - jeszcze w fabryce - ułoży się naklejona na plastikową powierchnię folia drukowana.

Jeżeli wyjdzie idealnie płasko, to przełącznik ma szanse działać forever ever.

Ale jeżeli już jest jakiś "dołek" w płaszczyźnie, to w końcu się to pogorszy i uszkodzi na amen.

Taka moja teoria.

A praktyka: owszem wiekszości egzemplarzy może nie dotknąć ta usterka, ale porzyznasz, że to bynajmniej nie odosobnione przypadki.

Napisano

Szwagier ma 407 z 2008r. Oprócz tego co sam zepsuł przez PSJ nic się kompletnie w tym aucie nie kaszani. Nic. A co do psucia, to w ubiegłym roku wymieniał dwumasę ze sprzęgłem (140 000 przebiegu) ale jak się jeździ 50 km/h na piątym biegu albo 30 km/h na trójce bo tak jest dobrze, to nie ma się co dziwić.

Napisano

W LII bez przygod te problemow nie ma chyba ze ktos wlal wiaderko wody do srodka hihi

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Napisano

W LII bez przygod te problemow nie ma chyba ze ktos wlal wiaderko wody do srodka hihi

Napisano

Kupuj LII z konca produkcji z 2,0 lub 2,0T lub C5 bo P407 jest mega ciasne w srodku

Napisano

Kupuj LII z konca produkcji z 2,0 lub 2,0T lub C5 bo P407 jest mega ciasne w srodku

Napisano

Napisano

Napisano

Sorki cos tapatalkiem sie podzialo...

Napisano

LII to ja już mam. Oczywiście wchodzi w grę druga LII pod domem, ale wolałbym trochę urozmaicić park samochodowy, stąd patrzę na C5, P407 i C4.

Napisano

Heh rozumiem to jedynie bralbym pod uwage C5 lub C4 a jak masz wiecej $ atakuj C4GP. Ale jak chcesz lpg to reno najbardziej podatne jak nie masz narzuconej benzyny to diesel w citroenie jest fajna opcja ale jego naprawa nieco drozsza od benzyny...

Napisano

Heh rozumiem to jedynie bralbym pod uwage C5 lub C4 a jak masz wiecej $ atakuj C4GP. Ale jak chcesz lpg to reno najbardziej podatne jak nie masz narzuconej benzyny to diesel w citroenie jest fajna opcja ale jego naprawa nieco drozsza od benzyny...

Żadnego diesla, tylko pod LPG. A silniki w citroenie zwłaszcza 1.8 i 2.0 to nie to samo co w Renacie? Bo pojemności i moce identyczne. C4 GP odpada, jak mawia moja żona, auto wyglądające zbyt rodzinnie :)

Napisano

Żadnego diesla, tylko pod LPG. A silniki w citroenie zwłaszcza 1.8 i 2.0 to nie to samo co w Renacie? Bo pojemności i moce identyczne. C4 GP odpada, jak mawia moja żona, auto wyglądające zbyt rodzinnie :)

Aaaatam :) też tak mówiłem 10 lat temu, a teraz tylko Diesele :)

Ojca też przekonałem :) na dodatek do automatów :)

Akurat te silniki benzynowe z PSA to są takie sobie pod względem kultury pracy :)

PSA nie ma nic wspólnego z Reno :)

Napisano

Te silniki nie maja ze soba nic wspolnego...

Napisano

Reno ma bardziej przyjazniejsze silniki do lpg.

Napisano

Aaaatam :) też tak mówiłem 10 lat temu, a teraz tylko Diesele :)

Ojca też przekonałem :) na dodatek do automatów :)

Akurat te silniki benzynowe z PSA to są takie sobie pod względem kultury pracy :)

PSA nie ma nic wspólnego z Reno :)

Tylko Diesel jest nieoplacalny przy LPG :)

Napisano

ale nie zawsze chodzi o oszczędność

Napisano
  • Autor

Może i nie zawsze, ale co ma taki diesel? Śmierdzi, klekocze i dymi...

Napisano

To po co sie diesla kupuje? Aby poczuc walniecie miedzy 2 a 3krpm a pozniej zmiana biegu? Diesel kupowany byl by obnizyc koszty ale przy lpg jest drozszy a powoli benzyny spalaja podobnie jak diesel wiec jedyna przewage bedzie mial podczas latania na autostradach.

Napisano

Naprawdę chcesz powrotu tej dyskusji ? ☺

Napisano

Tak tak wiem nie trzeba co 5h tankowac auta :) kazdy kupuje to na co go stac i lubi tym jezdzic :) ja bym checia pokombinowal bude C4GP z motorem reno 2,0T o mocy 170 a najlepiej 204KM :)

Napisano

To po co sie diesla kupuje? Aby poczuc walniecie miedzy 2 a 3krpm a pozniej zmiana biegu? Diesel kupowany byl by obnizyc koszty ale przy lpg jest drozszy a powoli benzyny spalaja podobnie jak diesel wiec jedyna przewage bedzie mial podczas latania na autostradach.

Między 1500 a 3500 jeśli już.

I jak jadę to na 5 nie muszę redukować pod górę żeby sprawnie wyprzedzić.

Do tego nie zastanawiam się czego nie zabrać do bagażnika na wyjazd wakacyjny, bo albo butla, albo koło zawadza.

O tankowania co 800-1000-1200 km bez szukania nie wspomnę ☺

Napisano

No to w 2,0T tez nie martwisz sie o wyprzedzanie. Kolega obecnie z pracy kupil Grand espaca zagazowal i ma zbiornik 60l kolo w bagazniku i naprawde niewiele zabralo z tego kufra a fura zbiera sie pieknie i taki dieselek nie ma szans :)

Napisano

że jak? tu masz filmik jak jedzie pewien diselek https://www.youtube.com/watch?v=GX8ywKuaEn8

nawet nie zdajesz sobie sprawy jakie auta schłostał. Np z taką LIII 2.0T czy Paśnikiem 1.8T nawet nie startuję bo szkoda mi auta na takie kapcie. A spalanie przy takim upalaniu mam w okolicach 9L/100KM ON Jak tylko ogarnę się czasowo/finansowo i skończę salonkę to pochwalę się efektem :diabel:

Oczywiście LPG jest spoko jak komuś zależy na oszczędności i robi roczne przebiegi rzędu 30-40 tyś. km

Napisano

że jak? tu masz filmik jak jedzie pewien diselek https://www.youtube.com/watch?v=GX8ywKuaEn8

nawet nie zdajesz sobie sprawy jakie auta schłostał. Np z taką LIII 2.0T czy Paśnikiem 1.8T nawet nie startuję bo szkoda mi auta na takie kapcie. A spalanie przy takim upalaniu mam w okolicach 9L/100KM ON Jak tylko ogarnę się czasowo/finansowo i skończę salonkę to pochwalę się efektem :diabel:

Oczywiście LPG jest spoko jak komuś zależy na oszczędności i robi roczne przebiegi rzędu 30-40 tyś. km

Stare Bravo :) po chipie jak bawimy sie w programowanie to wezme 2,0T 204KM w Megane i bedzie po rowno poza tym bedzie tansze w eksploatacji. Po Myslowicach smiga Megane RS z Lpg o mocy ponad 300KM spala okolo 16l lpg jazda normalna do spalania na torze ponad 30...

Napisano

Stare Bravo :) po chipie jak bawimy sie w programowanie to wezme 2,0T 204KM w Megane i bedzie po rowno poza tym bedzie tansze w eksploatacji.

Czy koszty zakupu również liczysz jako eksploatację, czy to są już ekstrasy :) ?

Napisano

No to w 2,0T tez nie martwisz sie o wyprzedzanie. Kolega obecnie z pracy kupil Grand espaca zagazowal i ma zbiornik 60l kolo w bagazniku i naprawde niewiele zabralo z tego kufra a fura zbiera sie pieknie i taki dieselek nie ma szans :)

I co ile tankuje ? Co stację ? Żenada :) 

W C8 na trasie tankowałem co 1300-1400 km, a w mieście co 1000-1100.

Napisano

Stare Bravo :) po chipie jak bawimy sie w programowanie to wezme 2,0T 204KM w Megane i bedzie po rowno poza tym bedzie tansze w eksploatacji. Po Myslowicach smiga Megane RS z Lpg o mocy ponad 300KM spala okolo 16l lpg jazda normalna do spalania na torze ponad 30...

Bardziej odniosłem się do wypowiedzi. Mnie np. nie rajcuje jazda na stacje benzynową w Bravo przy mało ekonomicznej jeździe robię ok 650-700km w mieście do zapalenia rezerwy.  Ale jeśli chodzi o Renault to Megan RS  dostała chłostę druga która się trafiła szła równo i na pewno nie była seryjna. Większość tych niby mocnych aut to są kozaki do 170Km/h dalej niestety zaczyna brakować koksu żeby sprawnie napędzić koła

Napisano

I co ile tankuje ? Co stację ? Żenada :)

W C8 na trasie tankowałem co 1300-1400 km, a w mieście co 1000-1100.

Co 600km ale i tak po 600km masz nogi zdretwiale i musisz sie przeprostowac poza tym wole zaoszczedzic kase na benzynie i wydac ja na lepsze zarcie na wakacjach lub lepsze wakacje :) ale jak mowisz gust jak dupa i tyle :)

Napisano

Bardziej odniosłem się do wypowiedzi. Mnie np. nie rajcuje jazda na stacje benzynową w Bravo przy mało ekonomicznej jeździe robię ok 650-700km w mieście do zapalenia rezerwy. Ale jeśli chodzi o Renault to Megan RS dostała chłostę druga która się trafiła szła równo i na pewno nie była seryjna. Większość tych niby mocnych aut to są kozaki do 170Km/h dalej niestety zaczyna brakować koksu żeby sprawnie napędzić koła

Po miescie latasz 170? Bo takich osiagow nie wykorzystujesz w miecie ani na trasie. Ale nie ukrywam fajnie miec mocne auto ale do tego rozsadnie ekonomicznie... ja mam lpg by zaoszczedzic i miec kase na inne pierdoly np na co tygodniowy lub dwutygodniowy wypad w gory.

Napisano

Co 600km ale i tak po 600km masz nogi zdretwiale i musisz sie przeprostowac

No chyba że w Reno :)

To mnie zmartwiłeś, brałem Espaca pod uwagę, z braku Vana w PSA.

W Evasionie, C8 czy C4GP nic nie muszę prostować nawet po 1000 km a na nogi, nogę, to tempomat mam :)

Napisano

Po miescie latasz 170? Bo takich osiagow nie wykorzystujesz w miecie ani na trasie. Ale nie ukrywam fajnie miec mocne auto ale do tego rozsadnie ekonomicznie... ja mam lpg by zaoszczedzic i miec kase na inne pierdoly np na co tygodniowy lub dwutygodniowy wypad w gory.

nie będę pisał o prędkościach bo zaraz dostanę :bananpapa:po pysku. Przy moich przebiegach gaz jest nieopłacalny. 

Napisano

nie będę pisał o prędkościach bo zaraz dostanę :bananpapa[emoji14]o pysku. Przy moich przebiegach gaz jest nieopłacalny.

Moze gaz w ciagu roku sie nie zwroci ale np 5lat juz tak :)

Napisano

To jeszcze trzeba chcieć jeździć jednym autem więcej niż 2-3 lata :)

Napisano

Ja zwyczajnie mam awersję do diesli, jeżdżę w sumie sporo (30kkm rocznie co najmniej) i z całą pewnością LPG wychodzi taniej.

Ale powoli zaczyna mnie wkurzać częstotliwość tankowania i koło w bagażniku.

Poza tym własnie kolega podsuwa ofertę kupna C5 MKIII exclusive 2.0 HDI i kusi :D

Tylko co ja zrobię z obecną padaką - oddać za czapkę gruszek - szkoda.... jeszcze ze 2-3 lata bym tym spokojnie polatał

Napisano

To jeszcze trzeba chcieć jeździć jednym autem więcej niż 2-3 lata :)

Poki co chyba kazdy jezdzi wiecej niz te 2 lata a tym bardziej ktos kto sie bawi w chipowanie :)