Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stan świec

Featured Replies

Napisano

Co można wywnioskować z takiego wyglądu świec.

1. Silnik pobiera olej do komory spalania w nadmiernej ilości - duża ilość nagaru, zbyt duża jak na za bogatą mieszankę.

2. Źle dobrana ciepłota świec i nie osiągają one temperatury samooczyszczania.

Napisano

Witam.Co można wywnioskować z takiego wyglądu świec.Pozdrawiam.

Silnik bierze olej, świece bardzo stare.

Napisano

+1
Napisano

Skąd wiadomo, żę są bardzo stare? Po czym to poznałeś?

Napisano

Po tym jak bardzo wypalone, zużyte są elektrody masowe. Na moje oko te świece mają ok. 50kkm nalatane

Napisano

Moja Skoda Favorit brała olej aż miło, czasami się automatyczne ssanie w gaźniku zawieszało, a świece były beżowe.

Napisano

Skąd wiadomo, żę są bardzo stare? Po czym to poznałeś?

Bo kilka razy demontowałem świece po 70-100 tys i wiem jak wyglądają. Oczywiście żadna reguła, to tylko moja opinia, ostatnio 3 tyg temu przy zakładaniu LPG mi warsztat wywalił świece i też pewnie ze stówkę miały nalatane, bo ciężki dostęp do nich ( 2 pod kolektorem) i raczej niezbyt często ktoś je zmieniał patrząc na stan.

Te ze zdjęcia równie dobrze mogą mieć i tysiąc km jeśli jest wadliwy układ zapłonowy i spalanie mieszanki nie przebiega normalnie (inna temperatura i skład).

Napisano

Moja Skoda Favorit brała olej aż miło, czasami się automatyczne ssanie w gaźniku zawieszało, a świece były beżowe.

zatem nie brała oleju tylko go lata nieszczelnościami

Napisano

Bo kilka razy demontowałem świece po 70-100 tys i wiem jak wyglądają. Oczywiście żadna reguła, to tylko moja opinia, ostatnio 3 tyg temu przy zakładaniu LPG mi warsztat wywalił świece i też pewnie ze stówkę miały nalatane, bo ciężki dostęp do nich ( 2 pod kolektorem) i raczej niezbyt często ktoś je zmieniał patrząc na stan.

Te ze zdjęcia równie dobrze mogą mieć i tysiąc km jeśli jest wadliwy układ zapłonowy i spalanie mieszanki nie przebiega normalnie (inna temperatura i skład).

Pytałem, bo widywałem świecie w dużo gorszym stanie. Te w mojej opini wyglądają przyzwoicie (mowa o zużyciu elektrod, bo nagar na nich koszmarny).

Napisano

Te w mojej opini wyglądają przyzwoicie (mowa o zużyciu elektrod, bo nagar na nich koszmarny).

może te zewnętrzne, ale środkowe są wręcz 'zjedzone'

Napisano

wykręciłem kiedyś z civica '96 świece po przebiegu 120kkm na LPG. Wyglądały zdecydowanie lepiej :)

Napisano

Dla porównania - świece po 40k km (benzyna bez lpg). Niedawno wymieniałem :)

post-173097-0-53521300-1446137825_thumb.jpg