Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowe Mondeo i niebieskie światła przednie

Featured Replies

Napisano

Ostatnio widuję sporo nowych Fordów Mondeo na trasie i zauważyłem taką ich dziwną "przypadłość" - przednie światła z pewnej odległości świecą na niebiesko - coś w stylu wieś tuningu, albo jakichś "ultra blue chiński HID". Kiedy Mondeo zbliży się na mniej niż 20-30m to światło staje się już normalne zimne jak przy xenonach (nie jest już tak niebieskie). W lusterku widać jak by tam były 2 małe soczewki + pasek led.

Szczerze mówiąc .. z daleka wygląda to słabo ...  bardzo niebiesko. Daje to taką poświatę, że wiesz że w sznurku samochodów jest Mondziak.  Bardzo dziwna konstrukcja. 

Co to mogą być za światła? Zwykły xenon czy jakiś LED? 

Napisano

Może taka budowa lampy/soczewki?

Taki urok, coś jak w insigni xenony świecą mocno po oczach mimo teoretycznie ustawionych świateł ;]

Napisano
  • Autor

Ale to świeci naprawdę mocno niebiesko ... ja rozumiem że soczewka potrafi zrobić tęczę przy krawędzi ... LEDy też wyglądają inaczej. Wyczytałem w cenniku że są to światła projekcyjne. Każde są w jakiś tam sposób projekcyjne ;)

Napisano

Mijałem kilka razy, ale nie zwróciłem uwagi ;) muszę obczaić następnym razem ;]

Napisano

ja rozumiem że soczewka potrafi zrobić tęczę przy krawędzi ... LEDy też wyglądają inaczej. 

No własnie tak wyglądają LED ;)

Napisano

Ostatnio widuję sporo nowych Fordów Mondeo na trasie i zauważyłem taką ich dziwną "przypadłość" - przednie światła z pewnej odległości świecą na niebiesko - coś w stylu wieś tuningu, albo jakichś "ultra blue chiński HID". Kiedy Mondeo zbliży się na mniej niż 20-30m to światło staje się już normalne zimne jak przy xenonach (nie jest już tak niebieskie). W lusterku widać jak by tam były 2 małe soczewki + pasek led.

Szczerze mówiąc .. z daleka wygląda to słabo ...  bardzo niebiesko. Daje to taką poświatę, że wiesz że w sznurku samochodów jest Mondziak.  Bardzo dziwna konstrukcja. 

To LEDy. Jak patrzysz pod kątem to rzeczywiście wygląda mocno niebiesko.

Napisano

Taki urok, coś jak w insigni xenony świecą mocno po oczach mimo teoretycznie ustawionych świateł ;]

ZTCP Insignia przy większych prędkościach lekko unosi wiązkę światła. Ale z tego co zauważyłem, przy mniejszych prędkościach też potrafi świecić po oczach.  :hehe:

Napisano

ZTCP Insignia przy większych prędkościach lekko unosi wiązkę światła. Ale z tego co zauważyłem, przy mniejszych prędkościach też potrafi świecić po oczach.  :hehe:

Światła "adaptacyjne". Z koncertowo zepsutym softem. Jakoś inni nie mają z tym problemów.

Napisano

Światła "adaptacyjne". Z koncertowo zepsutym softem. Jakoś inni nie mają z tym problemów.

E tam, kierowcy Insigni są zachwyceni bo świeci jasno i daleko.  :hehe:

Napisano

Jak zobaczylem ostatnio reklame Astry z nowymi światłami LED to pomyślałem - po sukcesach z ksenonem w Insigni, ciekawe jak to będzie dawać po oczach. "Czekam" na pojawienie się tego na drogach

Napisano

Jak zobaczylem ostatnio reklame Astry z nowymi światłami LED to pomyślałem - po sukcesach z ksenonem w Insigni, ciekawe jak to będzie dawać po oczach. "Czekam" na pojawienie się tego na drogach

Może uwzględnili tych, jadących z przeciwka. Co prawda to zestaw dodatkowych czujników i modyfikacja softu ale zawsze zawsze jest nadzieja.

Napisano

E tam, kierowcy Insigni są zachwyceni bo świeci jasno i daleko.  :hehe:

Oczywiście. I wydaje im się że mają rozwiązanie z samochodów premium. Widziałeś reklamę? Tą, z masażem foteli? ;]

Napisano

Oczywiście. I wydaje im się że mają rozwiązanie z samochodów premium. Widziałeś reklamę? Tą, z masażem foteli? ;]

Widziałem, ale to Astra była chyba?

Chociaż Opel już od jakiegoś czasu utrzymuje w reklamach, że Insignia też jest premium.  ;]

Ale odkładając żarty na bok, gdybym miał Insignię też byłbym zadowolony. Premium, nie premium - grunt że mi fajnie świeci.  ;]

Chociaż Outlander też fajnie daje radę - światła wysoko to świecą daleko, zakręty doświetla - czego chcieć więcej?  ;]

Napisano

Chociaż Outlander też fajnie daje radę - światła wysoko to świecą daleko, zakręty doświetla - czego chcieć więcej? ;]

I nie przeklinają Cię ludzie z przeciwka ;]

Co do foteli - obawiam się że to ta sama jakość co świateł. Dobry fotel z masażem to kilkanaście tysięcy :)

Napisano

Może uwzględnili tych, jadących z przeciwka. Co prawda to zestaw dodatkowych czujników i modyfikacja softu ale zawsze zawsze jest nadzieja.

Oczywiście że uwzględnili. Światła LED w nowej astrze, to przynajmniej według zapewnień producenta, takie samo rozwiązanie jak w klasie premium, czyli aktywne światła LED, analiza obrazu w czasie rzeczywistym i ciągła modyfikacja wiązki światła, w tym np. "wycinanie" z obszaru oświetlania samochodów jadących z naprzeciwka czy przed nami. Czyli coś jak np na

filmiku (od 1:47) autorstwa BMW. Inna sprawa, że w takim BMW dopłata za te światła to kilkanaście tys PLN, w astrze 5,5 tys, co by sugerowało zadanie uzasdnionego pytania jak będzie z faktyczną jakością i trwałością tego rozwiązania ;]
Napisano

Insignie to nawet oslepiają jak jedziesz ciężarówką . A siedziesz sporo wyzej ;)

Napisano

I nie przeklinają Cię ludzie z przeciwka

Chyba tak, bo mrugają długimi czasem.  ;]

Co do foteli - obawiam się że to ta sama jakość co świateł. Dobry fotel z masażem to kilkanaście tysięcy

Ja uważam, że zamiast fotela z masażem lepszy jest po prostu dobry fotel.  ;)

Napisano

Oczywiście że uwzględnili. Światła LED w nowej astrze, to przynajmniej według zapewnień producenta, takie samo rozwiązanie jak w klasie premium, czyli aktywne światła LED, analiza obrazu w czasie rzeczywistym i ciągła modyfikacja wiązki światła, w tym np. "wycinanie" z obszaru oświetlania samochodów jadących z naprzeciwka czy przed nami. Czyli coś jak np na

filmiku (od 1:47) autorstwa BMW. Inna sprawa, że w takim BMW dopłata za te światła to kilkanaście tys PLN, w astrze 5,5 tys, co by sugerowało zadanie uzasdnionego pytania jak będzie z faktyczną jakością i trwałością tego rozwiązania ;]

Ostrożnie należy założyć, że będzie świeciło wszędzie tylko nie na drogę.

Napisano

Ja uważam, że zamiast fotela z masażem lepszy jest po prostu dobry fotel.

I dobra masażystka na wieczór :swinka:

Napisano

Ja uważam, że zamiast fotela z masażem lepszy jest po prostu dobry fotel. ;)

Dobry fotel nie wygląda tak dobrze w reklamie. ;]

Choć masaż może polegać np. na masowaniu prądem ;]

Napisano

Ostrożnie należy założyć, że będzie świeciło wszędzie tylko nie na drogę.

Zwłaszcza w pierwszych egzemplarzach, do pierwszegu upgrade'u softu :hehe:

Napisano

spokojnie jak w oplu opanuja produkcje trwalych skrzyn biegow i produkcje wlasnych silnikow diesla to zajma sie i swiatlami .

A te fotele z masazem to moze pare zaszytych wibratorow hehe

Napisano

Podobnie dziwny efekt widziałem ostatnio jak jechał za mną na autostradzie nowy 508, jak się okazało jakaś oklejona testówka z salonu. Z daleka była taka totalnie dziwna barwa niebiesko-fioletowa a jak podjechał bliżej to już biała.

Napisano

Insignie to nawet oslepiają jak jedziesz ciężarówką . A siedziesz sporo wyzej ;)

W tym kontekście miło mnie zaskoczył jakiś SUV Renault, który ma takie światła, że nie oślepia nawet w osobowym. Natomiast na drogach faktycznie jest od groma samochodów oślepiających jak cholera i się zastanawiam, czy to spaprane przez projekfantów reflektory, niechlujstwo warsztatów, czy kombinacje właścieli.

Napisano

W tym kontekście miło mnie zaskoczył jakiś SUV Renault, który ma takie światła, że nie oślepia nawet w osobowym. Natomiast na drogach faktycznie jest od groma samochodów oślepiających jak cholera i się zastanawiam, czy to spaprane przez projekfantów reflektory, niechlujstwo warsztatów, czy kombinacje właścieli.

Chyba wszystko po trochu. Mam w rodzinie takiego sprytnego wujka, który po wizycie w serwisie czy stacji diagnostycznej podnosił regulacje świateł, żeby lepiej widzieć. Ostatnio jak go widziałem to poszedł dalej i ma ksenony założone do zwykłych lamp. 

Sporo aut jezdzi z ewidentnie nierówno ustawionymi lampami. Przeglądy są tylko raz w roku a na wielu stacjach badanie świateł sprowadza się do sprawdzenia czy świecą, bez przystawienia urządzenia. do lampy.

W starszych autach po stłuczkach albo w wyniku zużycia wymienia się lampy na zamienniki, które często świecą "umiarkowanie" poprawnie.

Napisano

Chyba wszystko po trochu. Mam w rodzinie takiego sprytnego wujka, który po wizycie w serwisie czy stacji diagnostycznej podnosił regulacje świateł, żeby lepiej widzieć. Ostatnio jak go widziałem to poszedł dalej i ma ksenony założone do zwykłych lamp.

Sporo aut jezdzi z ewidentnie nierówno ustawionymi lampami. Przeglądy są tylko raz w roku a na wielu stacjach badanie świateł sprowadza się do sprawdzenia czy świecą, bez przystawienia urządzenia. do lampy.

W starszych autach po stłuczkach albo w wyniku zużycia wymienia się lampy na zamienniki, które często świecą "umiarkowanie" poprawnie.

W czasach niesłusznych słusznie minionych za źle ustawione światła od razu miałeś rozmowę z milicją. Ale byli całkiem racjonalni, kiedyś pozwolili mi bez mandatu wyregulować światła korzystając z boku ich radiowozu ;] (Chwilę wcześniej wymieniłem przepaloną żarówkę i mimo, że kołnierzowa, wcale nie świeciła tak samo, jak poprzednia - a to było ideą wprowadzenia trzonków kołnierzowych.)