Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaka alternatywa dla Octavi II ?

Featured Replies

Napisano

Załóżmy że chcę zmienić auto. Mam golfa 4 kombi.

pojeździłęm ostatnio Octavią 2 i 3 i stwierdziłęm że by mi pasowała O2: sporo miejsca z przodu, zadziwiająco dużo (w porównaniu z Golfem 4) miejsca z tyłu, bagażnika już nie wspomnę,.....

jaka by byłą alternatywa dla O2 ?

wymagania: benzyniak bez udziwnień (typu turbo-burbo) o mocy min 100 KM, max. 150 KM, optymalnie 120-130 KM

pojemność: do 2,0 litrów

ilość miejsca z przodu nie mniej niż w G4

ilość miejsca z tyłu więcej niż G4 - w granicach O2

bagażnik: nie mniej niż G4 kombi (do linii okien) - czyli jakieś 450 litrów (niewielka tolerancja w dół akceptowalna)

wersja nadwoziowa 4-5 drzwiowa (kombi niekoniecznie, ale może być)

bardzo dobre zabezpieczenie antykorozyjne

rocznik min. 2007, mile widziane 2008

cena - bez pakietu startowego - poniżej 30 kpln

wyposażenie minimalne: abs, wspomaganie, klima, elektryka (4xszyby, centralny z pilota i lusterka), sterowanie radiem z kierownicy; mile widziane ESP

będzie coś takiego? czy pozostaje mi szukać O2 ? :]

Napisano

Vectra C kombi?

A jak z zabezpieczeniem korozyjnym?

Napisano

Octavie mam i żałuje. Było brać crome lub vectre. Silnikowo itp super ale co deszcz otwieram drzwi i ta fala wody z uszczelki prosto na fotel... błąd konstrulcyjny i każdy posiadacz o2 tak ma a średnio fajnie ręcznik kłaść pkd dupe w trakcie deszczu

Napisano

peugeot 407 2.0 pb 

Ma bardzoooo mało miejsca z tyłu.

Napisano

Mondeo Mk4 2.0 Pb

Napisano

Octavie mam i żałuje. Było brać crome lub vectre. Silnikowo itp super ale co deszcz otwieram drzwi i ta fala wody z uszczelki prosto na fotel... błąd konstrulcyjny i każdy posiadacz o2 tak ma a średnio fajnie ręcznik kłaść pkd dupe w trakcie deszczu

ja i brat mamy O2 FL  (kombi i htb) i nie wiem o czym piszesz.... coś zmienili w stosunku do o2? poważnie, nigdy czegoś podobnego nie zaobserwowałem

do autora wątku, z perspektywy grubych kilkudziesięciu kkm, te auta nie mają większych wad, do mnie osobiście jedyna alternatywa w tej klasie to golf (5,6,7) kombi. Choć nie mówię, że podane przez kolegów alternatywy nie będą ciekawsze od o2 ale to wszystko jednak auta z półki wyżej niż octa choć nie koniecznie znacznie droższe.

Porównanie octy do C5 czy mondeo jest bezsensu, przy C5 z linka wyżej octa to szumiący wóz drabiniasty :hehe:

Napisano

też mam o2fl. Jak otwierasz drzwi leje sie woda z krawędzi dachu,znam kilka osób z o2 i o2fl i na to też narzekają

ja i brat mamy O2 FL  (kombi i htb) i nie wiem o czym piszesz.... coś zmienili w stosunku do o2? poważnie, nigdy czegoś podobnego nie zaobserwowałem

do autora wątku, z perspektywy grubych kilkudziesięciu kkm, te auta nie mają większych wad, do mnie osobiście jedyna alternatywa w tej klasie to golf (5,6,7) kombi. Choć nie mówię, że podane przez kolegów alternatywy nie będą ciekawsze od o2 ale to wszystko jednak auta z półki wyżej niż octa choć nie koniecznie znacznie droższe.

Porównanie octy do C5 czy mondeo jest bezsensu, przy C5 z linka wyżej octa to szumiący wóz drabiniasty :hehe:

Napisano

Nie powiedzialbym, przymierzalismy sie do 407 i ja musialem siedziec z tylu z rozlozonymi nogami.

LIFE IS TOO SHORT TO RIDE SHIT BIKES

Napisano

zauwaz ze zamiast klase mniejszej o2 czy golfow , kolega moze miec mlode , komfortowe i wygodne auto , nie drozsze w eksploatacji , jakim jest peugeot 407

Napisano

jeden szwagier mial O2 drugi szwagier ma 407 

wiem co mowie - ilosc miejsca z tyl porownywalna

komfort jazdy PUGie nie porownywalnie wyzszy

Napisano

musialem siedziec z tylu z rozlozonymi nogami.

jak panienka ?  ;]

Napisano

Prawie jak :)

LIFE IS TOO SHORT TO RIDE SHIT BIKES

Napisano

Załóżmy że chcę zmienić auto. Mam golfa 4 kombi.
pojeździłęm ostatnio Octavią 2 i 3 i stwierdziłęm że by mi pasowała O2: sporo miejsca z przodu, zadziwiająco dużo (w porównaniu z Golfem 4) miejsca z tyłu, bagażnika już nie wspomnę,.....
jaka by byłą alternatywa dla O2 ?

Alternatywy w zasadzie nie ma. Jest to najtańsze w eksploatacji auto w tej cenie. Bez fajerwerków, od toczydło po taniości z A do B. Croma, czy VC będzie sporo droższa w utrzymaniu. Pug 407 mimo, że najfajniejszy z wymienionych również ma elementy psujące się które tanie nie są, np silniczki regulacji nawiewów, czy kilka innych niuansów.

O2 to taki mdły, niewyróżniający się dupowóz, który tanio jeździ i do którego jest pełno części zamiennych nowych i używanych.

Napisano

ale w O2 nie ma benzyniowego bezporblemowego silnika poza archaicznym 1.6 8v

pug 407 ma tu ogromna przewage - niezniszczalne 2.0 16v ktore swietnie dogaduje sie z LPG

Napisano

O nim piszę. Archaiczny, trwały i mega tani w naprawach. Mógłby spalać trochę mniej, ale też kawał auta musi targać za sobą, więc w zasadzie nie dziwota.

pug 407 ma tu ogromna przewage - niezniszczalne 2.0 16v ktore swietnie dogaduje sie z LPG

Zgoda. Ale użytkowanie samochodu to nie tylko sam silnik i tu pug tak różowo już nie wygląda. Ale nie można mu odmówić całkiem dobrego prowadzenia, wyciszenia i komfortu jazdy.

Ot zależy czy ktoś chce za wszelką cenę ciąć koszty czy nie.

Napisano
  • Autor

i mi ten 1,6 starczyłby :]

Napisano

ten silnik jest genialny, stare dobre EW10J4, miałem go 8 lat w starym Citroenie C5 2003 z LPG, był zdecydowanie najlepszą częścią auta

Napisano

i mi ten 1,6 starczyłby :]

mialem go w toledo II

do miasta i autostrada do 130km/h ok

ale wyprzedzanie tym czy szybsza jazda autostrada nie naleza do przyjemnosci...

Napisano
  • Autor

mialem go w toledo II

do miasta i autostrada do 130km/h ok

ale wyprzedzanie tym czy szybsza jazda autostrada nie naleza do przyjemnosci...

Poza miastem jezdze przepisowo a do autostrady mam jakies 200 km. A na expresowce 110 czy 120 dalby rade
Napisano

jesli ma to byc przyzad do jazdy z pkt A do B to O2 1.6 bedzie dobrym wyborem

poprostu PUG 407 w tych samych pieniadzach oferuje zdecydowanie lepsza dynamike i komfort a awaryjnosc jest na podobnym poziomie grunt to znalesc dobra sztuke i mechanika co ogarnia "auta na F"

Napisano

Poza miastem jezdze przepisowo a do autostrady mam jakies 200 km. A na expresowce 110 czy 120 dalby rade

to sie nawet nie zastanawiaj, tylko bierz. ja co prawda mam O1, ale jestem bardzo zadowolony. spalanie w miescie na poziomie 9l, w trasie to samo do 130km/h (lpg)

w tym silniku największym problemem jest wymiana świec- bo trzeba cały kolektor rozbierać żeby się dostać, ale przecież nie robi się tego codziennie

Napisano

Często mam okazje jezdzic taka O2 FL 1,6B+LPG z 2010r i powiem Ci, ze na naszych drogach az takiej tragedii nie ma z nia.

Fakt, ze przesiadam się z 115 konnej Astry, a nie z 200KM bolidu bez którego inni wyprzedzic nie umieja, pewnie pomaga w tym stwierdzeniu.

Napisano

aż tak dużo wody się leje? 

Napisano

O nim piszę. Archaiczny, trwały i mega tani w naprawach. Mógłby spalać trochę mniej, ale też kawał auta musi targać za sobą, więc w zasadzie nie dziwota.

Zgoda. Ale użytkowanie samochodu to nie tylko sam silnik i tu pug tak różowo już nie wygląda. Ale nie można mu odmówić całkiem dobrego prowadzenia, wyciszenia i komfortu jazdy.

Ot zależy czy ktoś chce za wszelką cenę ciąć koszty czy nie.

Jak tam wygląda zawieszenie, koszty, trwałość?

Napisano

Ja 2 lata temu mialem ten sam dylemat. Zamieniłem G4 kombi 1.6 16v lpg na g6 kombi 1.6 tdi. Dynamika lepsza, miejsca sporo na głowę się nie leje:)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano
  • Autor

Ja 2 lata temu mialem ten sam dylemat. Zamieniłem G4 kombi 1.6 16v lpg na g6 kombi 1.6 tdi. Dynamika lepsza, miejsca sporo na głowę się nie leje:)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ja jakoss sie z golfa wyleczylem. Za duzo sue ceni a za malo za to daje