Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowe do 50 000 Corsa czy Fabia

Featured Replies

Napisano

Auto ma być 5-cio drzwiowe.

Dodam, że auto często będzie użytkowane na krótkich odcinkach.

Będzie jezdziło do pracy 4km,

po pracy 1km i 4 km do domu trasa pozamiejska.

Ewentualnie czasami po w 1 strone po 10 km.

To są codzienne jazdy nie piszę tu o jakiś dalszych wyjazdach 2 razy w roku.

Wiem że wolnossący nie da rady turbince ale tu chodzi o niezawodność. Boję się, że tak krótkie odcinki wykończą turbinę.

Auto z wyprzedaży rocznika Lakier metalik, klima,radio z 5,6 cali wyświetlaczem.

Znaczy, podane na początku wersje już stoją na placu i można kupić lub nie?

W takich warunkach wybrałbym Fabię ale z najmniejszym silnikiem 1.0 N/A.

Po prostu do tych jazd silnik powinien być, IMO, jak najmniejszy, żeby się szybko

rozgrzał i za wiele nie palił. Turbo w tych warunkach to nie wiadomo do czego miałoby służyć.

Napisano

Jeżeli auto ma pokonywać po kilka km, to może faktycznie warto kupić 1.0 mpi 75 km i więcej kasy wpakować w wyposażenie?

Można też pomyśleć o polo z wyprzedaży rocznika

Napisano

Jeżeli auto ma pokonywać po kilka km, to może faktycznie warto kupić 1.0 mpi 75 km i więcej kasy wpakować w wyposażenie?

Można też pomyśleć o polo z wyprzedaży rocznika

A za 2 lata sie zmieni i zostajesz z kiblem bez silnika...

Napisano

Za 2 lata przyszły 62-latek będzie sobie cenił komfort i oszczędność a jeśli jego sytuacja życiowa rzeczywiście mocno się zmieni to najwyżej odsprzeda rówieśnikowi.

Napisano

W Corsie też jest 1.4 turbo 100KM - 50k PLN powinno wystarczyć na taką wersję.

Wziąłbym oba auta na pojeżdżenie i wybrał to, które bardziej pasuje do mojej d...

Mam taką 1.4 T i powiem, że w porównaniu do TSi które miałem w Octavi to porażka. Silnik z dużą turbo dziurą, brak wtrysku bezpośredniego i to czuć, skrzynia biegów dramat, przełożenie główne w skrzyni z diesla, biegi bardzo długie, dynamika na 5 i 6 biegu jadąc spokojnie i próbując przyśpieszać żałosna, w TSi silnik płynnie ciągnął od 70 km/h na 6 biegu. W Corsie trzeba ciągle mieszać biegami. Zdecydowanie nie czuć 200 Nm momentu jaki ponoć ma. Drugi raz nie kupił bym tego zestawienia tylko brałbym wolnossące 90 KM z LPG. Spalanie w tej corsie minimum 7 l póki co jakbym nie jeździł. W Octavi 1.2 TSi byłem w stanie na spokojnej trasie zejść poniżej 5 l na setkę, średnio spalała około 6,5-6,7.   

Napisano

opel twierdz, że poprawił skrzynie w modelu E, ale to chyba dopiero czas pokaże

W wersji 1.4 T jaką mam skrzynia to jedna z większych wad, biegi chodzą jak wiktoriańska zwrotnica, zestopniowanie przełożeń i przełożenie główne z diesla kastrują ten samochód doszczętnie. 

Napisano

czyli potwierdzają się moje przypuszczenia, że to stare rozwiązania zapakowane w ładne pudełko. Szkoda bo opel zawsze bardzo dobrze mi się kojarzył i pewnie kiedyś kupię sobie samochód tej marki ;)

Napisano

Mam taką 1.4 T i powiem, że w porównaniu do TSi które miałem w Octavi to porażka. Silnik z dużą turbo dziurą, brak wtrysku bezpośredniego i to czuć, skrzynia biegów dramat, przełożenie główne w skrzyni z diesla, biegi bardzo długie, dynamika na 5 i 6 biegu jadąc spokojnie i próbując przyśpieszać żałosna, w TSi silnik płynnie ciągnął od 70 km/h na 6 biegu. W Corsie trzeba ciągle mieszać biegami. Zdecydowanie nie czuć 200 Nm momentu jaki ponoć ma. Drugi raz nie kupił bym tego zestawienia tylko brałbym wolnossące 90 KM z LPG. Spalanie w tej corsie minimum 7 l póki co jakbym nie jeździł. W Octavi 1.2 TSi byłem w stanie na spokojnej trasie zejść poniżej 5 l na setkę, średnio spalała około 6,5-6,7.   

I z perspektywy czasu, przygód z Honda, niezbyt trafionym zakupem Corsy trzeba było trzymać Octavię... niestety.

Własnie, co ze Streamem, poszedł w świat?

Napisano

Drugi raz nie kupił bym tego zestawienia tylko brałbym wolnossące 90 KM z LPG.

we flocie zastosowałem to rozwiązanie. Kupiłem około 90 Cors z tym silnikiem na LPG. Bardzo fajnie to chodzi, użytkownicy zadowoleni :ok: Przesiedli się z Yaris, Clio i Skód, wszyscy sobie chwalą zmianę.

Napisano

Szkoda kasy auto się zestarzeje a pieniądze ulotnia. Niech sobie kupi 10 latka i przez kolejne 10 go dojezdzi. Gość jest starszy to czas na naprawy ma. Przebiegi małe to w lato rowerem niech śmiga trochę

Napisano

I z perspektywy czasu, przygód z Honda, niezbyt trafionym zakupem Corsy trzeba było trzymać Octavię... niestety.

Własnie, co ze Streamem, poszedł w świat?

Stream poszedł w świat, taka była konieczność. Corsę mam poniekąd z konieczności nie z wyboru, firma z którą współpracuję współpracuje z Oplem. Zawiodłem się na tej Corsie, jeśli silnik z T to lepszym wyborem byłby chyba nowy 1.0 z wtryskiem bezpośrednim. 

Napisano

Szkoda kasy auto się zestarzeje a pieniądze ulotnia. Niech sobie kupi 10 latka i przez kolejne 10 go dojezdzi. Gość jest starszy to czas na naprawy ma. Przebiegi małe to w lato rowerem niech śmiga trochę

Dajze spokoj, wlasnie dla takiej osoby nowe auto to najlepszy wybor.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano

Swift jest bezawaryjny, trzyma cenę i jest dobrze wyposażony.

Wiem, wiem... Corsa albo Fabia ;)

Ake teściu ma Swifta od 2008 roku i na razie klocki hamulcowe i akumulator wymienił.

Napisano

Swift jest bezawaryjny, trzyma cenę i jest dobrze wyposażony.

Wiem, wiem... Corsa albo Fabia ;)

Ake teściu ma Swifta od 2008 roku i na razie klocki hamulcowe i akumulator wymienił.

A łożyska w skrzyni biegów nie dają o sobie znać?

Swift ma cis w sobie. Od pierwszej przejażdżki polubiłem to auto. Fakt, że jest twardy, ale daje frajdę z jazdy

Napisano

A łożyska w skrzyni biegów nie dają o sobie znać?

Swift ma cis w sobie. Od pierwszej przejażdżki polubiłem to auto. Fakt, że jest twardy, ale daje frajdę z jazdy