Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowe do 50 000 Corsa czy Fabia

Featured Replies

Napisano

Proszę o waszą opinię co lepiej wybrać?

- Fabia 1.2 TSI 90KM (turbina)

- Corsa 1.4 75 albo 90KM (wolnossący)

Proszę o nie pisanie o innych samochodach. Interesują mnie tylko te 2 modele.

Auto ma być 5-cio drzwiowe.

Dodam, że auto często będzie użytkowane na krótkich odcinkach.

Będzie jezdziło do pracy 4km,

po pracy 1km i 4 km do domu trasa pozamiejska. 

Ewentualnie czasami po w 1 strone po 10 km.

To są codzienne jazdy nie piszę tu o jakiś dalszych wyjazdach 2 razy w roku.

Wiem że wolnossący nie da rady turbince ale tu chodzi o niezawodność. Boję się, że tak krótkie odcinki wykończą turbinę.

Auto z wyprzedaży rocznika Lakier metalik, klima,radio z 5,6 cali wyświetlaczem.

Napisano

Za 50 tys kupisz 1.2 110 tsi z wyprzedaży rocznika. Mnie się z zewnątrz bardziej fabia podoba. Wnętrze e Skodzie wydaje się być większe, a bagażnik ma fajne kosze.

W Corsie tez jest turbo?

Zobacz sobie test Zachara na YT.

Napisano

Corsa dużo ładniejsza w środku :)

Brak turbo też powinien byc na plusy przy małych dystansach.

Napisano

Hyundai i20

...a... to pardon ;) Moim zdaniem Kura. 
Znam kilku niezadowolonych posiadaczy poprzednich modeli Corsa i żadnego który narzekałby na Fabię.
Napisano

- Fabia 1.2 TSI 90KM

- Corsa 1.4 75 albo 90KM

Ja bym brał kure, bo ładniejsza, ale tak jak ktoś tu już pisał 110KM . Ponoć fajnie to jedzie. A turbo się nie bój.

Znam ludzi co dieslami od nowości jeżdżą wyłącznie po Wrocławiu "do kiosku po fajki" i np. przez 8 lat nic z turbiną się nie działo, a na liczniku 50 tys ;)

Napisano

Ja bym brał kure, bo ładniejsza, ale tak jak ktoś tu już pisał 110KM . Ponoć fajnie to jedzie. A turbo się nie bój.

Znam ludzi co dieslami od nowości jeżdżą wyłącznie po Wrocławiu "do kiosku po fajki" i np. przez 8 lat nic z turbiną się nie działo, a na liczniku 50 tys ;)

Ale tu się z turbo nie ma co dziać (no dobra - rozrzedzony przez paliwo spływające do miski przy próbach wypalania DPF olej może mu dać w palnik).

Zatkany DPF to jest zmora dieslów tylko do miasta. Turbo w mieście się nawet nie rozkręci... 

Napisano

skoda to nowa konstrukcja, corsa bazuje na grande punto. Z tych dwóch to tylko fabia

Napisano

Za mało danych ;]

Co to za "krótkie odcinki"? Kilka km po mieście do biura/szkoły/sklepu czy kilkanaście-30 km do pracy z czego część (jaka) poza obszarem zabudowanym?

Ile ma być drzwi(3/5)? Jak duży bagażnik? Ile zostanie w budżecie na pożądane dodatkowe wyposażenie?

Czy auta były sprawdzone osobiście pod względem wygody wsiadania, wysiadania i zajmowania miejsca za kierownicą, widoczności, parkowania?

Z silników ja bym raczej brał najprostszy silnik 4-cylindrowy, benzynowy oczywiście i wolnossący. Po co turbo do takich jazd?

Napisano

brałbym autko z turbinką :ok:

W Corsie też jest 1.4 turbo 100KM - 50k PLN powinno wystarczyć na taką wersję.

Wziąłbym oba auta na pojeżdżenie i wybrał to, które bardziej pasuje do mojej d...

Napisano

W Corsie też jest 1.4 turbo 100KM - 50k PLN powinno wystarczyć na taką wersję.

Wziąłbym oba auta na pojeżdżenie i wybrał to, które bardziej pasuje do mojej d...

Wolny ssak nie da rady turbince.

Napisano
  • Autor

Mału UP 1 postu.

Jeździłem tym i ty.

Napisano
  • Autor

Na ile lat auto ma być i ile rocznie km będzie robić?

Nie ma w planie być sprzedawane.

Rocznie koło 7 000

Dodam tylko że auto dla osoby po 60-ce

Napisano
  • Autor

automat nie wchodzi w grę.

Ma być bezpiecznie i bezawaryjnie.

Napisano
  • Autor

OK.

Ale muszę zapytać.

Automat niebezpieczny?

Auto ma być bezpieczne w ogólnym tego słowa znaczeniu. Bez różnicy czy wachlujesz biegami czy nie.

Z wachlowaniem biegami nie ma problemu.

Napisano

Auto ma być bezpieczne.

Z wachlowaniem biegami nie ma problemu.

tym bardziej Fabia będzie lepszym wyborem. Corsa E to zmodyfikowana D, a ta z kolei to Grande Punto, które wyszło w 2005, czyli konstrukcja liczy już sobie 11 lat, w motoryzacji to bardzo dużo. I widać to w testach NCAP, które może nie są idealnym źródłem informacji ale można sobie porównać jak podobne konstrukcje wypadają w takich samych warunkach testu:

http://www.euroncap.com/en/search-results/?query=fabia&x=0&y=0

http://www.euroncap.com/en/search-results/?query=corsa&x=0&y=0

Poza tym fabie są z reguły lepiej zabezpieczone antykorozyjnie od cors a auto ma z tego co autor pisze długo jeździć w rodzinie. Poza tym utrata wartości mniejsza.

Napisano
  • Autor

Automat to komfort, a po 60 czas do tego dojrzeć.

Nie bierze automatu pod uwagę koniec kropka.

Napisano
  • Autor

tym bardziej Fabia będzie lepszym wyborem. Corsa E to zmodyfikowana D, a ta z kolei to Grande Punto, które wyszło w 2005, czyli konstrukcja liczy już sobie 11 lat, w motoryzacji to bardzo dużo. I widać to w testach NCAP, które może nie są idealnym źródłem informacji ale można sobie porównać jak podobne konstrukcje wypadają w takich samych warunkach testu:

http://www.euroncap.com/en/search-results/?query=fabia&x=0&y=0

http://www.euroncap.com/en/search-results/?query=corsa&x=0&y=0

Poza tym fabie są z reguły lepiej zabezpieczone antykorozyjnie od cors a auto ma z tego co autor pisze długo jeździć w rodzinie. Poza tym utrata wartości mniejsza.

Powiem tak corsą e jeździ się całkiem inaczej niż corsą d ma całkiem inne zawieszenie.

utrata wartości i korozja to jest jakiś +

Napisano

Nie bierze automatu pod uwagę koniec kropka.

Bo nie zna, nie zaznał. To jak ma brać? Koniec kropka.

Tym bardziej Fabia, bo konserwatysta widać :)

Napisano

zdecydowanie Fabia 

Napisano

Bo nie zna, nie zaznał. To jak ma brać? Koniec kropka.

Tym bardziej Fabia, bo konserwatysta widać :)

mój ojciec też nie lubi automatów, choć byłem przekonany, żeby polubił. Jeździł wieloma iw trasie i po mieście. I twierdzi, że po prostu lubi manual

Napisano

mój ojciec też nie lubi automatów, choć byłem przekonany, żeby polubił. Jeździł wieloma iw trasie i po mieście. I twierdzi, że po prostu lubi manual

Jeśli spróbował i świadomie wybiera, to nie ma problemu  :oki:

Napisano
  • Autor

Do tych co polecają Fabie

Słyszeliście o wadach silników TSI? Bo taki jest w Fabi  (wiem, że ponoć poprawiony, ale jeszcze za wcześnie by określić czy dobrze.)

Napisano

Słyszeliście o wadach silników TSI? Bo taki jest w Fabi  (wiem, że ponoć poprawiony, ale jeszcze za wcześnie by określić czy dobrze.)

Słyszeliśmy  :oki:

Napisano

Słyszeliście o wadach silników TSI? Bo taki jest w Fabi (wiem, że ponoć poprawiony, ale jeszcze za wcześnie by określić czy dobrze.)

Zepsuć się może wszystko. Popatrz na taki przyklad: silnik 1.33 w Toyocie. Prosty silnik jak budowa cena. A co się okazało? Osadzał się nagar i silniki padały.

Wiadomo, że w tsi jest więcej elementów, które maga się zepsuć, ale nie przesadzajmy. Bardziej obawiałbym się tych krótkich odcinków nie w odniesieniu do samej turbiny, a bezpośredniego wtrysku, bo podobno czasem benzyna dostaje się do oleju, jeżeli auto nie robi tras na których się rozgrzeje.

Tsi klepia od 2005 roku?

Napisano
  • Autor

I jakie Ty masz wrażenia?

Narazie nie będę o tym pisał. Chciałem poznać opinię innych userów.

Napisano

Chcesz kupić Corsę, to kup Corsę...

Napisano

Narazie nie będę o tym pisał. Chciałem poznać opinię innych userów.

Praktycznie wszyscy są za Fabia, wiec jyz masz odp :)

Tsi sprzedało się już miliony egzemplarzy, także na pewno wady byłyby ciągle naglaśniane

Napisano

A ja dla odmiany powiem Corsa ☺ Stałem przed podobnym dylematem i wybór padł na Corsę E 1,4 75KM jako drugi samochód do jazd "wokół komina" w pojedynkę. Dla tych którzy opinię swą opierają na Corsie D - nastąpiła spora zmiana w prowadzeniu (zawieszenie) i ogromna we wnętrzu (w E jest bardzo przytulne). W moim przypadku jednak dodatkowym argumentem było to że w domu już był jeden opel, więc unifikacja elementów obsługi ułatwia przesiadanie się z jednego do drugiego. Silnik zadziwiająco dobrze sobie radzi i w zupełności wystarcza do jazd jednej osoby po parę km dziennie. Jakby ktoś miał taką potrzebę to świetnie znosi gaz.

Napisano

przy tym co piszesz to chyba NA w Corsie

Niech przyszły właściciel się przejedzie

"u mnie na wsi' po rowno w tej klasie dziadki jezdza toyta/skoda/oplem-bardziej bym sie sugerowal chyba subiektywnymi odczuciami przy probach jazdy...

Napisano

A ja dla odmiany powiem Corsa ☺ Stałem przed podobnym dylematem i wybór padł na Corsę E 1,4 75KM jako drugi samochód do jazd "wokół komina" w pojedynkę. Dla tych którzy opinię swą opierają na Corsie D - nastąpiła spora zmiana w prowadzeniu (zawieszenie) i ogromna we wnętrzu (w E jest bardzo przytulne). W moim przypadku jednak dodatkowym argumentem było to że w domu już był jeden opel, więc unifikacja elementów obsługi ułatwia przesiadanie się z jednego do drugiego. Silnik zadziwiająco dobrze sobie radzi i w zupełności wystarcza do jazd jednej osoby po parę km dziennie. Jakby ktoś miał taką potrzebę to świetnie znosi gaz.

to 1.4 75 to jest fiatowski silnik (chyba jeszcze seria fire) czy wykastrowany (z 90KM) oplowski twinport na łańcuchu co się lubi rozciągnąć?

Napisano

to 1.4 75 to jest fiatowski silnik (chyba jeszcze seria fire) czy wykastrowany (z 90KM) oplowski twinport na łańcuchu co się lubi rozciągnąć?

To jest oplowski Twinport Ecotec osłabiony w górnym zakresie obrotów z 90KM do 75KM (przez co przebieg krzywej mocy jest bardziej płaski). Moment pozostał bez zmian - 130 Nm
Napisano

A co do utraty wartości - co prawda tu bez znaczenia - ale żebyście się nie zdziwili że Fabia TSI będzie trudniejsza do sprzedania niż Corsa z 90 konnym wolnossakiem.

Który zresztą bardzo fajna ma charakterystykę do miasta.

Napisano

- Fabia 1.2 TSI 90KM (turbina)

- Corsa 1.4 75 albo 90KM (wolnossący)

Auto ma być 5-cio drzwiowe.

Będzie jezdziło do pracy 4km,

po pracy 1km i 4 km do domu trasa pozamiejska.

Ewentualnie czasami po w 1 strone po 10 km.

To są codzienne jazdy nie piszę tu o jakiś dalszych wyjazdach 2 razy w roku.

Wiem że wolnossący nie da rady turbince ale tu chodzi o niezawodność. Boję się, że tak krótkie odcinki wykończą turbinę.

Auto z wyprzedaży rocznika Lakier metalik, klima,radio z 5,6 cali wyświetlaczem.

Obydwa auta fajne i dobrze jezdzace. Opel moze ciut lepiej sie prowadzi i ma zdecydowanie ladniejsze wnetrze, skoda ma lepsza skrzynie biegow. Wybralbym to co sie bardxiej podoba.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano

Obydwa auta fajne i dobrze jezdzace. Opel moze ciut lepiej sie prowadzi i ma zdecydowanie ladniejsze wnetrze, skoda ma lepsza skrzynie biegow. Wybralbym to co sie bardxiej podoba.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

opel twierdz, że poprawił skrzynie w modelu E, ale to chyba dopiero czas pokaże

Napisano

Kupilbym cos co trzyma wartosc.

LIFE IS TOO SHORT TO RIDE SHIT BIKES

Napisano

Autor szuka auta na dłuższy czas.

Różnica wartości między 10 letnią corsą i 10 letnią skodą będzie rzędu ceny pełnego baku paliwa, także ja bym kupił to czym się lepiej/wygodniej jeździ, a nie co lepiej trzyma wartość.