Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

DRL ale z tzw. COB

Featured Replies

Napisano

W aktualnych DRL jedna lampa lekko przygasła (świeci na pół gwizdka), więc będę poszukiwał nowych.

W oko wpadły mi lampy DRL z COB (chip on board - ja nie wiem kto wymyśla te nazwy) - efekt świecenia całej powierzchni lampy jest OK.

Macie jakieś doświadczenia? Proponowane zestawy?

Porównanie:

High-Power-COB-LED-Daytime-Running-Light

Napisano

W aktualnych DRL jedna lampa lekko przygasła (świeci na pół gwizdka), więc będę poszukiwał nowych.

W oko wpadły mi lampy DRL z COB (chip on board - ja nie wiem kto wymyśla te nazwy) - efekt świecenia całej powierzchni lampy jest OK.

Porównanie:

Patrze np. tu http://www.alltech.iq.pl/p209,lampy-swiatla-do-jazdy-dziennej-dzienne-drl-cob-e4-rl-automat-12v.html- cena niska a mają świecić bardzo mocno...W sumie dobra koncepcja aby zmniejszyć wymiary lamp. Ale ta cena trochę podejrzana.

Co do starych lamp - można wymienić diody na nowe, obecnie tego typu białe 1W są na Allegro za grosze http://allegro.pl/dioda-power-led-1w-biala-4-barwy-100lm-promocja-i5749220011.html- cały zestaw 10 szt. Można kupic 2 na wszelki wypadek i wymienić wszystkie, bo jak 1 padła to za chwile następne

Napisano

Philips daylight 9 , bardzo bardzo bardzo dobre lampy w dość rozsądnej cenie

EDIT: załączam zdjęcia, jak to wygląda na żywo, oczywiście na żywo nie ma takiej poświaty, tylko jakby jedna linijka świetlna.

Dodatkowo, lapy te są bardzo szerokokątne, no a o wykonaniu już nie wspominam, to nie badziew z chin, tam wszystko jest na super szczelnych złączach no a obudowa czy "blaszki" montażowe to dopiero coś.

A tak właściwie to to nie blaszki, a blacha

post-160579-0-57709400-1457433683_thumb.jpg

post-160579-0-74365200-1457433692_thumb.jpg

post-160579-0-78336100-1457433698_thumb.jpg

post-160579-0-25381000-1457433707_thumb.jpg

• 1 miesiąc później...
Napisano

Porównanie:

High-Power-COB-LED-Daytime-Running-Light

Widziałem te DRL COB kilka razy na ulicy - nawet nieźle to świeciło :)

Napisano

Mi z miesiąc temu po ponad 4 latach pracy wysiadły czteroledowe Philipsy. Jeden znaczy.

Kolega miał akurat taki zestaw więc zamontowaliśmy. Jednak wykorzystałem 'centralkę' Philipsa i nie podłączałem 3 przewodu do pozycyjnych czyli automat został stary.

Mam wrażenie, że świeci gorzej niż stare Philipsy ale wystarczająco. Światło jest takie bardziej niebieskie przechodzące pod pewnymi kątami w zielone. Philipsy były białe.

Jak są wyłączone to przez te klosze widać żółty kolor ledów.

Ogólnie dają radę.

Fotki:

post-135206-0-92682600-1460102865_thumb.jpg

post-135206-0-85111300-1460102875_thumb.jpg

post-135206-0-66992800-1460102886_thumb.jpg

post-135206-0-66104000-1460102894_thumb.jpg

Napisano

Philips daylight 9 , bardzo bardzo bardzo dobre lampy w dość rozsądnej cenie

EDIT: załączam zdjęcia, jak to wygląda na żywo, oczywiście na żywo nie ma takiej poświaty, tylko jakby jedna linijka świetlna.

Dodatkowo, lapy te są bardzo szerokokątne, no a o wykonaniu już nie wspominam, to nie badziew z chin, tam wszystko jest na super szczelnych złączach no a obudowa czy "blaszki" montażowe to dopiero coś.

A tak właściwie to to nie blaszki, a blacha

"Tak to wygląda, ale zupełnie inaczej..." No to po co?

Napisano

Na 3 wypowiedzi użytkowników w tym wątku, dwóm się dokładane dzienne zepsuły. A niby to takie super światła, żeby się główne reflektory nie eksploatowały. To nie lepiej jednak zostać przy fabrycznych mijania?  :hmm: Ksenony są prawie wieczne, a przepalające się H1/H7 kosztują 50zł i wystarczy wymienić samą żarówkę...

Napisano

Na 3 wypowiedzi użytkowników w tym wątku, dwóm się dokładane dzienne zepsuły. A niby to takie super światła, żeby się główne reflektory nie eksploatowały. To nie lepiej jednak zostać przy fabrycznych mijania?  :hmm: Ksenony są prawie wieczne, a przepalające się H1/H7 kosztują 50zł i wystarczy wymienić samą żarówkę...

I przy tym nie wyglądają jak kupa... Naprawdę nie rozumiem, jak można tak zeszpecić ładne auto...

Napisano

przepalające się H1/H7 kosztują 50zł i wystarczy wymienić samą żarówkę...

I cały reflektor co któryś raz - wypalają się zwierciadła, poliweglanowy klosz matowieje i pęka od temperatury, itd. 

Napisano

I cały reflektor co któryś raz - wypalają się zwierciadła, poliweglanowy klosz matowieje i pęka od temperatury, itd. 

Pęka i matowieje zewnętrzna warstwa więc co ma do tego żarówka? To wpływ słonecznego UV niszczy powłokę reflektora

Napisano

A w Citroenie XP to i kostki od H4 się przytapiały... :)

Napisano

Pęka i matowieje zewnętrzna warstwa więc co ma do tego żarówka? 

U mnie kiedyś w jednym z aut akurat pękał poliweglan od temperatury przy właczonych światłach latem - i żarówka najwyraźniej coś do tego miała, bo po instalacji świateł dziennych następny komplet lamp przetrwał 3 lata a nie 6 miesięcy jak poprzednie.  ;]

Napisano

U mnie kiedyś w jednym z aut akurat pękał poliweglan od temperatury przy właczonych światłach latem - i żarówka najwyraźniej coś do tego miała, bo po instalacji świateł dziennych następny komplet lamp przetrwał 3 lata a nie 6 miesięcy jak poprzednie.  ;]

To zakładaj sobie moduł modulacji PWM - ale na mijania, nie drogowe... Będą grzać się o 50% mniej.  I żadnej policjant się do tego nie przyczepi, bo przecież świecisz mijania. ;)

Napisano

Pęka i matowieje zewnętrzna warstwa więc co ma do tego żarówka? To wpływ słonecznego UV niszczy powłokę reflektora

E tam. Ja mam DRL i reflektory główne jak nowe :)

Napisano

Juz było jakiś czas temu, ze strumień świetlny ksenonów znacznie spada wraz z czasem ich eksploatacji. Poza tym na rynku pełno podróbek, zalożenie których może spowodować nawet zniszczenie przetwornic

Napisano
Napisano

E tam. Ja mam DRL i reflektory główne jak nowe :)

Załóż jeszcze pokrowce na siedzenia - tapicerka będzie jak nowa. :phi:

Kolejny właściciel auta będzie Ci wdzięczny. :phi:

Napisano

Załóż jeszcze pokrowce na siedzenia - tapicerka będzie jak nowa. :phi:

Kolejny właściciel auta będzie Ci wdzięczny. :phi:

A Tobie się MK nie pomylił z HP? :no:

Napisano

Wymieniłem dopiero po 11 latach od nowości, a siedziały tam różne żarówki.

Napisano

To ja dla równowagi napiszę że mi się nie zepsuły. Mimo że są zapewne chińskie.