ppmarian Napisano 2 Maja 2016 Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 Na wegiel mam i juz mi wystarczy. Dzis kupilem sobie kawal pieknego krwistego mieska i zamiast rachu ciachu to upiec na grilu to sie bawilem w rozpalanie kopciucha dobre 30min Co polecacie do takich szybkich akcji. Grill gazowy czy el. P.s. patelnia w domu odpada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spad Napisano 2 Maja 2016 Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 Kup sobie rozpalacz do grilla. Stawiasz to na grilllu, od góry wsypujesz brykiet. Od dołu wkładasz papier i podpalasz. Samo się rozpala, Ty pijesz piwko, po 15 minutach masz rozpalony do czerwonego brykiet. Wystarczy tylko wysypać do grilla i gotowe. Czy wieje, czy świeci słońce, zawsze w tym rozpalisz. http://allegro.pl/rozpalacz-rozpalanie-do-grilla-grill-16223-i6149926472.html 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luccass Napisano 2 Maja 2016 Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 Gazowy Tez kupie kiedys. Solidny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maras77 Napisano 2 Maja 2016 Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 Na wegiel mam i juz mi wystarczy. Dzis kupilem sobie kawal pieknego krwistego mieska i zamiast rachu ciachu to upiec na grilu to sie bawilem w rozpalanie kopciucha dobre 30min Co polecacie do takich szybkich akcji. Grill gazowy czy el. P.s. patelnia w domu odpada Kup opalarkę elektryczną - świetnie się rozpala grila. Masz zarazem grzanie i rozpalanie + tlen. W 3 minuty masz cały węgiel rozpalony. A co do grilla - elektryczny. Gazowy ma inną atmosferę - produkuje parę wodną przy spalaniu gazu, więc mięcho jest po prostu inne w smaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bergerac Napisano 3 Maja 2016 Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Na wegiel mam i juz mi wystarczy. Dzis kupilem sobie kawal pieknego krwistego mieska i zamiast rachu ciachu to upiec na grilu to sie bawilem w rozpalanie kopciucha dobre 30min Co polecacie do takich szybkich akcji. Grill gazowy czy el. P.s. patelnia w domu odpada e tam gadasz. Wczoraj na wariata zajechałem do Kauflanda, kupiłem węgiel, mięcho i grill był w 15 min. Technika jest ważna A na poważnie - mi bardzo podchodzi gazowy. Kilka razy u kumpla już jadłem i mięso jest świetnie upieczone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ozarek Napisano 3 Maja 2016 Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Kup opalarkę elektryczną - prądu wymaga, lepszy jest palnik gazowy na kartusz turystyczny. Tak samo szybko i sprawnie ogarniesz rozpalenie brykietu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ppmarian Napisano 3 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 mam palnik gazowy ale to nie to trzeba stac pilnowac i ogolnie zanim grill weglowy ustabilizuje temp zaru mija mim 30min. po lekturze internetu sklaniam sie na gazowy. polowa mieszkancow USA nie moze sie mylic.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maras77 Napisano 3 Maja 2016 Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 prądu wymaga, lepszy jest palnik gazowy na kartusz turystyczny. Tak samo szybko i sprawnie ogarniesz rozpalenie brykietu. Ale palnik nie dmucha powietrzem, a opalarka tak, co powoduje rozżarzenie węgli w całej masie, a nie tylko na powierzchni. Mozna też rozpalać suszarką, ale opalarką jest lepiej, bo nawet nie trzeba nic rozpalać - po prostu dmuchamy, pojawia się żar. A jak się pojawi nawet kawałek żaru, to reakcja nabiera tempa - 2 minuty i cały węgiel jest rozżarzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luccass Napisano 3 Maja 2016 Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 A co do grilla - elektryczny. Gazowy ma inną atmosferę - produkuje parę wodną przy spalaniu gazu, więc mięcho jest po prostu inne w smaku. Nawet jesli jestes w stanie wyczuc roznice miedzy miesem upieczonym w piekarniku elektrycznym I gazowym, to bardzo, bardzo watpie, ze zauwazysz roznice w smaku miesa z grilla gazowego i elektrycznego uzywanego na powietrzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ppmarian Napisano 3 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Ale palnik nie dmucha powietrzem, a opalarka tak, co powoduje rozżarzenie węgli w całej masie, a nie tylko na powierzchni. Mozna też rozpalać suszarką, ale opalarką jest lepiej, bo nawet nie trzeba nic rozpalać - po prostu dmuchamy, pojawia się żar. A jak się pojawi nawet kawałek żaru, to reakcja nabiera tempa - 2 minuty i cały węgiel jest rozżarzony. i jak wiatr dmuchnie to cale mieso w popiele.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ozarek Napisano 3 Maja 2016 Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 i jak wiatr dmuchnie to cale mieso w popiele.... jak nie było chemicznych rozpałek wcześniej to nic nie zaszkodzi. Taki urok przenośnego grilla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luccass Napisano 3 Maja 2016 Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Jak ktos lubi babrac sie z rozpalaniem, smierdziec dymem, walczyc raz z zywym ogniem, raz z dokladaniem wegla, to niech sobie grilluje na weglu. Ja wole pijac piwo i grillujac mieso rozmawiac ze znajomymi bez wedzenia ich i siebie. I pozniej jesc dobrze ugrillowane zarcie bez zastanawiania sie czy czesc kielbas to czasem nie kaszanka (bo akurat do kibla poszedlem i sie ‘zejelo’) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luccass Napisano 3 Maja 2016 Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 @ppmarian jak bedziesz robil jakis przeglad grilli gazowych na rynku, to podziel sie przemysleniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 4 Maja 2016 Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Co polecacie do takich szybkich akcji. Grill gazowy czy el. Mam i polecam gazowy (Broil King Fiesta). Zawsze wkurzało mnie rozpalanie węglowego i czekanie jak się dobrze rozpali, a wszyscy głodni i tylko pytania - długo jeszcze . Od czasu jak mam gazowy problem znikł, a węglowy stoi w garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrus Napisano 4 Maja 2016 Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 @ppmarian jak bedziesz robil jakis przeglad grilli gazowych na rynku, to podziel sie przemysleniami Kalamazoo chyba podejdzie : https://kalamazoogourmet.com/products/hybrid-fire-grill/gas-grills-not-hybrid/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koonrad Napisano 4 Maja 2016 Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Na wegiel mam i juz mi wystarczy. Dzis kupilem sobie kawal pieknego krwistego mieska i zamiast rachu ciachu to upiec na grilu to sie bawilem w rozpalanie kopciucha dobre 30min Co polecacie do takich szybkich akcji. Grill gazowy czy el. P.s. patelnia w domu odpada chyba kwestia kasy, gazowy będzie sporo droższy od elektrycznego jeśli miałbym wybierać to gazowy ale pamiętaj że trzeba o butli pamiętać mam gazowy turystyczny, największy problem to mycie nie ma to jak tradycyjny, ja to nawet drewno używam a węgiel/brykiet jest pomocniczo a do rozpalania palnik gazowy "do papy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koonrad Napisano 4 Maja 2016 Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Jak ktos lubi babrac sie z rozpalaniem, smierdziec dymem, walczyc raz z zywym ogniem, raz z dokladaniem wegla, to niech sobie grilluje na weglu. Ja wole pijac piwo i grillujac mieso rozmawiac ze znajomymi bez wedzenia ich i siebie. I pozniej jesc dobrze ugrillowane zarcie bez zastanawiania sie czy czesc kielbas to czasem nie kaszanka (bo akurat do kibla poszedlem i sie ‘zejelo’) ale to przecież cały urok grilowania równie dobrze można zjeść kiełbe z patelni 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rwIcIk Napisano 4 Maja 2016 Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Ja mięsko piekę w pierniku - pierniku z grzałką grillową. Mięsko na ruszt, pod spód brytfanna i szybciutko robi się grillowane mięsko - karkóweczki, polędwiczki Na tradycyjnym nigdy takie dobre nie wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ppmarian Napisano 4 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Wczoraj grilowalem na weglu ostatni raz w zyciu.... Stalem od grilla 80-100cm i strzelila iskra z wegla 1cm od mojego oka. Mam mini blizne na policzku. Dzis rozmawialem z kumpla kuplem -specem od grilowania i powiedzial bez 2000zl w kieszeni nie podchodzic do zakupu gazowca, ale... na pocztek mam sobie kupic najtanszego gazowca zeby przetestowac czy ten rodzaj grilowania mi pasuje. Po sezonie dwuch i tak sie rozpadnie i wtedy podejme decyzje o "inwestycji" Tak tez zrobilem: Dodatkowa zaleta to moze zona z kuchni wreszcie wyjdzie podczas imprezy bo tak dla siebie pichcila na patelni warzywka (jest vega). Jedyna padlina jaka byla w lodówce to zwykla kielbacha wiec trudno mi ocenic smak - roznice co do weglowego. Na weekend cos zamarynuje i bede testowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kilermati Napisano 4 Maja 2016 Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Dzis rozmawialem z kumpla kuplem -specem od grilowania i powiedzial bez 2000zl w kieszeni nie podchodzic do zakupu gazowca, ale... odnośnie ceny niestety potwierdzam - i polecam wybór spośród oferty firmy WEBER mój grill ma ponad 20 lat i jedynie zapalarke i palniki ma wymienione rok temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ppmarian Napisano 5 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 odnośnie ceny niestety potwierdzam - i polecam wybór spośród oferty firmy WEBER mój grill ma ponad 20 lat i jedynie zapalarke i palniki ma wymienione rok temu To samo mowil ten znajomy. Ale z racji ze nie kazdemu pasuje ten smak z gazowca oraz sam styl grilowania ma sobie sprobowac na marketowych "jednorwzowkach" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luccass Napisano 5 Maja 2016 Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 To samo mowil ten znajomy. Ale z racji ze nie kazdemu pasuje ten smak z gazowca oraz sam styl grilowania ma sobie sprobowac na marketowych "jednorwzowkach" Smak z gazowca nie jest jakis charakterystyczny. Zarcie po prostu nie pachnie i nie smakuje dymem z grilla tradycyjnego. Jesli komus na tym zalezy, to faktycznie gazowy czy elektryczny nie podejda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spad Napisano 5 Maja 2016 Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Ja mięsko piekę w pierniku - pierniku z grzałką grillową. Mięsko na ruszt, pod spód brytfanna i szybciutko robi się grillowane mięsko - karkóweczki, polędwiczki Na tradycyjnym nigdy takie dobre nie wychodzi. Bo nie potrafisz robić na tradycyjnym I co to za weekendowe grillowanie na ogrodzie z mięsem z piekarnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rwIcIk Napisano 5 Maja 2016 Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Bo nie potrafisz robić na tradycyjnym I co to za weekendowe grillowanie na ogrodzie z mięsem z piekarnika. Gdy pogoda dopisuje, oczywiście grilluję tradycyjnie. Ale w długie zimowe wieczory można przypomnieć sobie smak robiąc mięsko na grillu elektrycznym w piekarniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ppmarian Napisano 8 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 dzis "obiad" na gazowcu 100% satysfakcji, czysto, smacznie, bez stresu, szybko nie wiem po co tyle lat meczylem sie z weglowym jak bede chcial okopcona kielbache to sobie na ognisku zrobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ppmarian Napisano 25 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 kolejne dwa grilloowania na gazowcu za mna... ...na weglowy nawet nie chce teraz patrzec 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spad Napisano 25 Maja 2016 Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 dzis "obiad" na gazowcu 100% satysfakcji, czysto, smacznie, bez stresu, szybko nie wiem po co tyle lat meczylem sie z weglowym jak bede chcial okopcona kielbache to sobie na ognisku zrobie Wszystko fajnie, tylko zaprzeczyłeś jednej idei grilla, tzn. szybko. Grill nie ma być szybko, właśnie ma być wolno, dla mnie to jego urok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ppmarian Napisano 25 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 dla mnie wolno to moze byc ognisko z gitara a grill ma nie zawracac glowy - nie stac i pilnowac zeby sie nie przypalilo tylko ze znajomymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maras77 Napisano 25 Maja 2016 Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 dla mnie wolno to moze byc ognisko z gitara a grill ma nie zawracac glowy - nie stac i pilnowac zeby sie nie przypalilo tylko ze znajomymi To jak masz prąd, to bierzesz elektryczny. Nie ma prądu - gaz. A jak chcesz aromat to węgiel lub drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.