Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

oswietlenie kabiny - zamiana na led

Featured Replies

Napisano

Juz ze 2 razy zdarzylo mi sie zostawic swiatelko we wnetrzu i oczywiscie po nocy rano nie bylo mowy o odpaleniu samochodu.

Samo sie nie wylaczylo po jakims czasie.

Pomyslalem, zeby zamienic te zarowkie 10W (c10w) na LED :idea:

Da rade? Auto male (suzuki swift). Bedzie to jako tako oswietlac?

Edytowane przez exor

Napisano

jeżeli myślisz o gotowcach zamiast C10W to może być różnie, miałem w rękach i widziałem kilka LEDowych zamienników.

Z wyglądu podobne, skuteczność różna, w ciemno/przez net ciężko trafić coś dobrego.

Widziałem gdzieś zastosowanie taśmy led, podklejonej na kawałku folii z wyprowadzeniem przyłączy zamiast typowego C10W i muszę przyznać, że fajnie to świeciło - IMHO lepiej niż gotowe zamienniki.

Osobiście mam zamiar iść w tym kierunku.

Napisano

mam żarówki led zamiast zwykłych całoszklanych w lampce sufitowej. kupione w necie po 1.5 pln za szt. raczej słabo świecą.

Napisano

ja polecam żaróweczki Osram'a LED w granicach 5000K. Jest jaśniej niż przy żaróweczkach,

kształt ten sam plug&play.

OSRAM%20LED%20C5W%206000.jpg

Napisano
  • Autor

Długośc takiej żarówki LED w moim przypadku to ok 30mm. To co podałeś w linku na alle ma 39 - to już za dużo.

Ale dzięki.

Napisano

http://allegro.pl/rurka-36mm-c5w-c10w-6-led-smd-5050-cieply-i4787235163.html - 36mm

http://allegro.pl/rurka-31mm-c5w-c10w-4-diody-led-smd-5050-cieply-i4890354210.html - 31mm, ale tylko 4 diody. Będzie słabiej świecić.

Nie da rady porozginać styków żarówki w lampce?

Edytowane przez YogiCK

Napisano

jeżeli myślisz o gotowcach zamiast C10W to może być różnie, miałem w rękach i widziałem kilka LEDowych zamienników.

Z wyglądu podobne, skuteczność różna, w ciemno/przez net ciężko trafić coś dobrego.

Widziałem gdzieś zastosowanie taśmy led, podklejonej na kawałku folii z wyprowadzeniem przyłączy zamiast typowego C10W i muszę przyznać, że fajnie to świeciło - IMHO lepiej niż gotowe zamienniki.

Osobiście mam zamiar iść w tym kierunku.

+1

w kilku autach sie z tym bawilem i faktycznie "zaroweczki ledowe" wkladane zamiast oryginalnych zarowek sa do bani, swieca ledwo co i zwykle zimnym trupim swiatlem. Wiec zaczalem kupowac moduly z wyprowadzonymi kabelkami albo tasmy ktore tne na kawalki jakie mi pasuja, koniecznie ciepla barwa. Montuje wewnatrz lampy na stale tzn. przyklejam i lutuje. Swieci super i przyjemniejsza barwa zarowno wzgledem zarowek jak i ledowych zamiennikow

Napisano

Ja zakładałem do scenica tyle, że tam były w5w, czy świeci jaśniej - nie wiem, na pewno inaczej i tak jak ktoś pisał, zimną barwą, trzeba się do tego przyzwyczaić. Może rzeczywiście inne rozwiązania będą lepsze. Ja kupowałem coś po 2-3 zł /szt

Napisano
  • Autor

http://allegro.pl/rurka-36mm-c5w-c10w-6-led-smd-5050-cieply-i4787235163.html - 36mm

http://allegro.pl/rurka-31mm-c5w-c10w-4-diody-led-smd-5050-cieply-i4890354210.html - 31mm, ale tylko 4 diody. Będzie słabiej świecić.

Nie da rady porozginać styków żarówki w lampce?

oryginalna zaroweczka ma niecale 30mm.

31mm na pewno wlezie, a ta 36 to dokladnie nie wiem.

dzieki za namiary w kazdym razie.

Napisano

Juz ze 2 razy zdarzylo mi sie zostawic swiatelko we wnetrzu i oczywiscie po nocy rano nie bylo mowy o odpaleniu samochodu.

10W na 24h to góra 20Ah. Nie tu szukasz problemu, gdzie go masz.

Napisano

Są żarówki LED które świecą i ciepłym i zimnym światłem, to pierwsze jest bardzo podobne do tego dawanego przez zwykłą żarówkę. Jak się nie patrzy co się kupuje to później nic dziwnego że ma się trupie światło w środku.

Napisano

Warto dodać, że nie wszystkie ściemniacze oświetlenia radzą sobie z LED-owymi zamiennikami żarówek.

Napisano

Da rade? Auto male (suzuki swift). Bedzie to jako tako oswietlac?

Jasne, że da radę. Jednak jak zamontujesz najtańsze, nie będziesz zadowolony z efektu. Następna sprawa, najtańsze ledy potrafią nie gasnąć całkowicie, jest efekt minimalnego żarzenia się diody/diód. Barwa światła jest inna, dużo chłodniejsza. Ze ściemniaczem współpracują diody dedykowane pod CAN`a. Ciężko też uzyskać informację o dokładnej mocy takiego zamiennika żarówki, nie każdy sprzedawca podaję takie informacje. Owszem, można policzyć, ale nie masz pewności czy dioda z opisu jest faktycznie wlutowana w to co kupisz.

Ja zamontowałem u siebie z prozaicznego powodu, jest jaśniej, dużo jaśniej :ok:

Oświetlenie wnętrza mam zrealizowane na innym typie, żarówki niż pytasz, jednak w bagażniku mam takie o jakie Ci chodzi. Blaszki musiałem rozginać. Po wymianie całego oświetlenia ( 15 szt. ), mam jasno jak w dzień, to było głównie moim zamiarem.

http://nts-sc.pl/towar.267.w5w.5smd.5050.1w.can.bus.html

Wygląda to tak:

post-145744-0-73850100-1467837207_thumb.jpg

post-145744-0-80953500-1467837221_thumb.jpg

post-145744-0-32558500-1467837241_thumb.jpg

post-145744-0-86464800-1467837254_thumb.jpg

post-145744-0-76668200-1467837277_thumb.jpg