Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tarcze hamulowe

Featured Replies

Napisano

Witam

Kto mi powie co mogło być przyczyna ze tarcze tak wyglądają? Nie wiem kiedy to było montowane

i jakiej firmy sa tarcze i klocki.Jest to tylna oś i jakoś tam hamuje. Prowadnice i tłoczek 

pracują bez oporów.

tacza1.jpg?1470415452

tarcza2.jpg?1470415452

Napisano

Klocki nie wchodzą z taką blaszką? Może ktoś poprzednio jeździł ze zużytymi klockami i ta blaszka wydarła bruzdę w tarczach. Rant na zewnątrz jakiś spory, ale może TTTM?

Napisano

klocki do wymiany, zrobiły się pewnie twarde, spróbuj mocno pociągnąć wkrętakiem po klocku i zobacz czy zrobi się bruzda (zapewne nie), moje tarcze wyglądały podobnie, po wymianie klocków na TRW hamowanie powróciło ;] i tarcza ściera się teraz równomiernie 

Napisano

Auto garażowane? Jaki to jest hyundai czy kia? Tarczobęben? Przerabiałem ostatnio temat w I20, wymieniałem tam komplet tarczobębnów z klockami głównie z powodu korozji tarcz i ich bicia. Może coś tam pojeździły [96kkm] ale wymiana była z powodu korozji a nie zużycia. Podobny problem miałem w Merivie z 2009r przebieg 55kkm. Tarcze podobnie skorodowane jak u Ciebie, z tymże sciągnij tarcze czy też tarczobęben i zobacz sobie na drugą stronę tarczy. W Merivie od "niewidocznej" strony tarcze były jeszcze w gorszym stanie. Oba auta garażowane w ciepłych garażach przy domowych. Znajomi też w Scieniku z 2010r też wymieniali tarcze z klockami ale w ASO, też z powodu korozji a nie zużycia i po przebiegu ~50kkm.

Napisano

@@steyr - wydaje mi się mieć to związek z jazdą z wiecznie nie obciążonym tyłem -> korektor siły hamowania prawie nie hamuje tyłem, w Galaxy też tak miałem na początku, później zaczął jeździć nałogowo z przynajmniej lekko obciążonym tyłem i jest znacznie lepiej - chociaż niestety przez te 30kkm ostatnie klocki nie uratowały tylnych tarcz i mimo że wyglądają ok, hamują nieźle, to są miejscami głębsze wżery w tarcze, szczególnie "od tyłu", to je wymieniam.

Napisano

Przy tarczach z tyłu trzeba czasem mocno przyhamować, żeby klocek popracował. Można też co jakiś czas ostrzej zahamować przy jeździe do tyłu.

PS Ode mnie dodam, że problem tego typu nie występuje w autach z ASB. A w kombi sporadycznie.

Napisano

Przy tarczach z tyłu trzeba czasem mocno przyhamować, żeby klocek popracował. Można też co jakiś czas ostrzej zahamować przy jeździe do tyłu.

PS Ode mnie dodam, że problem tego typu nie występuje w autach z ASB. A w kombi sporadycznie.

Z ABS i ESP tylne klocki potrafią szybciej się zużywać od przednich :)

Napisano

Z ABS i ESP tylne klocki potrafią szybciej się zużywać od przednich :)

Tak, a mimo to w civicu 8 podobnie wyglądaly hamulce z tyłu. Tarcze przetoczylem, klocki dalem nowe.

Stawiam na delikatną jazdę nieobciąźonym autem

Napisano

Z ABS i ESP tylne klocki potrafią szybciej się zużywać od przednich

Szczególnie przy RWD...

Napisano
  • Autor

Tak, a mimo to w civicu 8 podobnie wyglądaly hamulce z tyłu. Tarcze przetoczylem, klocki dalem nowe.

Stawiam na delikatną jazdę nieobciąźonym autem

Auto to tez civic VII . Autem jezdzi dziewczyna bardzo delikatnie zero szaleństw. Po ostatnim wypadku jeździ

bardzo ostrożnie to mało powiedziane. Chyba przetoczę i wstawię nowe klocki.

.

Napisano

Auto to tez civic VII . Autem jezdzi dziewczyna bardzo delikatnie zero szaleństw. Po ostatnim wypadku jeździ

bardzo ostrożnie to mało powiedziane. Chyba przetoczę i wstawię nowe klocki.

.

Tył to nic. Łagodnie kierujący (czytaj: niekorzystający z hamulca w nadmiarze) kierowca może i przód doprowadzić do takiego stanu. 

Napisano

Tył to nic. Łagodnie kierujący (czytaj: niekorzystający z hamulca w nadmiarze) kierowca może i przód doprowadzić do takiego stanu. 

:oki: jakbyś pisał o mnie ;], na przeglądzie diagnosta poprosił mnie o zejście do kanału i pokazał mi tarcze przednie od wewnętrznej strony, a wyglądały jak przekrojona pomarańcza, gdy wyjechałem z przeglądu natychmiast dałem mocno kilkukrotnie po heblach, rdza z tarczy została zdarta i auto zaczęło lepiej hamować 

Napisano

Auto to tez civic VII

Tak czułem jak zobaczyłem tylne zawieszenie i układ hamulcowy ;]

Zerknij na prowadnice, szczególnie dolna lubi się zapiekać. Wyczyść blaszki i tą dociskającą klocek, która jest wewnątrz zacisku. Posmaruj smarem syntetycznym do hamulców te blaszki i złóż na nowym klocku, tłoczek oczywiście ustaw tak aby klocek wszedł we frez tłoczka.

Napisano

Przy tarczach z tyłu trzeba czasem mocno przyhamować, żeby klocek popracował.

Dlatego co jakiś czas używam hamulca ręcznego do zatrzymania, by klocki popracowały :phi:

Napisano

Dlatego co jakiś czas używam hamulca ręcznego do zatrzymania, by klocki popracowały :phi:

prędzej trzeba raz do roku rozebrać te hamulce, wyczyścic i przesmarować - straszną mają tendencjędo zacierania się, nierównego przylegania klocków etc.

Napisano

wydaje mi się mieć to związek z jazdą z wiecznie nie obciążonym tyłem -> korektor siły hamowania prawie nie hamuje tyłem, w Galaxy też tak miałem na początku,

Ale to chyba nie chodzi o tego galaxy z podpisu (2009), bo raczej korektory to były w autach z poprzedniego wieku :hmm:

Napisano

Ale to chyba nie chodzi o tego galaxy z podpisu (2009), bo raczej korektory to były w autach z poprzedniego wieku :hmm:

Nazwa nie istotna, zasada działania podobna, nawet jeśli realizowane przez elektronikę.

Napisano

Co do tej zasady działania to nie był bym taki pewien  a po drugie ten "elektroniczny" jednak lepszy i się nie zapieka/zaciera itp. Z

Ja na ten przykład z tarczami z tyłu problemu nie mam,  chociaż przeważnie auto jeździ na pusto a mam ABS z EBD czyli korektora brak :)

Napisano

Co do tej zasady działania to nie był bym taki pewien  a po drugie ten "elektroniczny" jednak lepszy i się nie zapieka/zaciera itp. Z

Ja na ten przykład z tarczami z tyłu problemu nie mam,  chociaż przeważnie auto jeździ na pusto a mam ABS z EBD czyli korektora brak :)

To jest tak że ta korekcja, jest realizowana w inny sposób po prostu. :) Tak na moje oko EBD to tak w dużym uproszczeniu zastępuje między innymi ten korektor siły hamowania.

Napisano

Przy tarczobębnach nie działa.

Napisano

Przy tarczobębnach nie działa.

Przy RWD z AT i ASR nie ma problemu z rudą na tarczach