Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szukam nowego auta z systemami bezpieczeństwa i automatem

Featured Replies

Napisano

Tak, Twój poziom, a w zasadzie sposób rozumienia otoczenia jest swoisty.

Dlaczego bezczelnie insynuujesz, a nie odpowiadasz na merytoryczne argumenty? Gdy wchodzą w grę konkrety, to je pomijasz - to bardzo charakterystyczne dla "fachowców".

Czyli upierasz się przy zdaniu, że:

- przy maksymalnym przyspieszaniu skrzynia zawsze wrzuca wyższy bieg przy obrotach mocy max i obroty spadają na obroty momentu max.

- przy łagodnym przyspieszaniu skrzynia zawsze ciągnie do obrotów momentu max.

Kim jesteś z wykształcenia i zawodu? Na jakim stanowisku pracujesz?

Skończyłem 2 klasy podstawówki. Zawód - bezrobotny, czasami rozdaję ulotki.

Dałem ci amunicję do dyskusji? Bo z FAKTAMI poradzić sobie nie potrafisz, więc ułatwiam ci, jak tylko mogę.

Napisano

Dlaczego bezczelnie insynuujesz, a nie odpowiadasz na merytoryczne argumenty? Gdy wchodzą w grę konkrety, to je pomijasz - to bardzo charakterystyczne dla "fachowców".

- przy maksymalnym przyspieszaniu skrzynia zawsze wrzuca wyższy bieg przy obrotach mocy max i obroty spadają na obroty momentu max.

Skończyłem 2 klasy podstawówki. Zawód - bezrobotny, czasami rozdaję ulotki.

Dałem ci amunicję do dyskusji? Bo z FAKTAMI poradzić sobie nie potrafisz, więc ułatwiam ci, jak tylko mogę.

Niezależnie co odpowiem, czy co stwierdzę, Ty zrozumiesz to po swojemu i przeciwstawisz sformułowanym przez siebie faktom.

Nie mogę odpowiedzieć na merytoryczne argumenty bo ich nie ma.

To przy czym się wg Ciebie upieram to Twoja interpretacja tego co napisałem.

A o zawód i wykształcenie pytałem z czystej ciekawości.

Napisano

@Polarny @Toost wystarczy. Odpowiadajcie na temat bo rozdam po liściu. ;]

Ja już skończyłem. Co miałem napisać o skrzyniach CVT i zwykłych automatach jest poście 239 tej pseudodyskusji.

Napisano

Ja już skończyłem. Co miałem napisać o skrzyniach CVT i zwykłych automatach jest poście 239 tej pseudodyskusji.

Ja spróbuje jeszcze w taki sposób...

a) co da lepsze osiągi - skrzynia 2-biegowa czy 6-biegowa? I rozszerzając dalej 8-biegowa? 10, 14, 25, 394-biegowa? Nie każę przy tym wybierać wszystkich biegów sekwencyjnie, możesz przeskakiwać przełożenia jak uznasz za słuszne...

b) co da lepsze osiągi - skrzynia w której zmiana przełożenia dokonuje się błyskawicznie, czy taka w której następuje pewna przerwa w przekazaniu momentu?

Jeśli odpowiedziałeś prawidłowo na oba powyższe pytania, to zauważysz że opisałeś przekładnię CVT.

Ma do dyspozycji nieskończenie wiele przełożeń - może zatem wybrać najbardziej optymalne przełożenie do danej sytuacji (abstrahując już od dyskusji, który to punkt charakterystyki powinien zostać wybrany), jak również nie ma przerwy w przekazaniu siły napędowej w trakcie zmiany przełożenia...

Napisano

Nie mogę odpowiedzieć na merytoryczne argumenty bo ich nie ma.

A o zawód i wykształcenie pytałem z czystej ciekawości.

Podpowiem, że dzisiaj jest mój dzień. W latach przestępnych jest on o dzień wcześniej - dotyczy to zarówno zawodu, jak i wykształcenia.
Napisano

Ja spróbuje jeszcze w taki sposób...

a) co da lepsze osiągi - skrzynia 2-biegowa czy 6-biegowa? I rozszerzając dalej 8-biegowa? 10, 14, 25, 394-biegowa? Nie każę przy tym wybierać wszystkich biegów sekwencyjnie, możesz przeskakiwać przełożenia jak uznasz za słuszne...

b) co da lepsze osiągi - skrzynia w której zmiana przełożenia dokonuje się błyskawicznie, czy taka w której następuje pewna przerwa w przekazaniu momentu?

Jeśli odpowiedziałeś prawidłowo na oba powyższe pytania, to zauważysz że opisałeś przekładnię CVT.

Ma do dyspozycji nieskończenie wiele przełożeń - może zatem wybrać najbardziej optymalne przełożenie do danej sytuacji (abstrahując już od dyskusji, który to punkt charakterystyki powinien zostać wybrany), jak również nie ma przerwy w przekazaniu siły napędowej w trakcie zmiany przełożenia...

Tylko że jest na gumowym pasku (upraszczając) i żeby go nie zniszczyć nie może go zbyt szybko przesuwać. DSG w t czasie zdąży zmienić biegi kilka razy.

Napisano

Gumowy pasek to konwerter jak w klasycznym automacie. Ma to rozeiazanie wady - para w gwizdek zanim nie wlaczy funkcji lock up ale tez zalety - nie spilusz sprzegla nie przegrzejesz (przynajmniej w subaru) jak uzywasz auta w ciezkich warunkach. Czytalem na global subaru ze to byl glowny pod dlaczego subaru poszlo w skrzynie cvt a nie dwusprzeglowe

Napisano

Gumowy pasek to konwerter jak w klasycznym automacie. Ma to rozeiazanie wady - para w gwizdek zanim nie wlaczy funkcji lock up ale tez zalety - nie spilusz sprzegla nie przegrzejesz (przynajmniej w subaru) jak uzywasz auta w ciezkich warunkach. Czytalem na global subaru ze to byl glowny pod dlaczego subaru poszlo w skrzynie cvt a nie dwusprzeglowe

I oczywiście zgoda. Tylko że w związku z tymi ograniczeniami CVT są dobre w oszczędzaniu paliwa i w komforcie jazdy (nie mylić z komfortem akustycznym, chociaż to też można by dość łatwo poprawić, tylko wielu producentów na tym oszczędza).

Do sportowej jazdy jednak będą lepsze dwusprzęgłowe.

I teraz - tak jak w tym wątku - wielu myśli, że jak CVT potrafi optymalnie wykorzystać parametry silnika to przy okazji auto będzie miało doskonałe osiągi. Tymczasem po przejechaniu się takimi autami zmieniliby zdanie. Poza kilkoma wyjątkami auta te nie jadą. I to nie dlatego że teoretycznie by nie potrafiły tylko dlatego, że producent wsadzając na pokład CVT nie myślał o osiągach a o ekonomii, trwałości etc. I właśnie pod tym kątem te skrzynie oprogramował, przy okazji zabijając osiągi i przyjemność z jazdy.

Stąd rzeczywistość jest dramatycznie różna od dywagacji internetowych teoretyków.

Napisano

Stąd rzeczywistość jest dramatycznie różna od dywagacji internetowych teoretyków.

To też nie jest tak do końca bo ludzie lubią różne rzeczy. Pojeździłem trochę dieslem. Fajnie jest, ładnie przyspiesza. Tylko zaraz jest koniec. Dalej wolę benzynę :)

Napisano

To też nie jest tak do końca bo ludzie lubią różne rzeczy. Pojeździłem trochę dieslem. Fajnie jest, ładnie przyspiesza. Tylko zaraz jest koniec. Dalej wolę benzynę :)

Tego nikt nie neguje, że dość szybko jest koniec. Tylko że w większości zastosowań potrzebujesz mocno przyspieszyć o 20-30km/h (np. podczas wyprzedzania, zmiany pasa, włączania się do ruchu etc.). I okazuje się, że więcej może być niepotrzebne.

A co do tego że ludzie lubią różne rzeczy to się zgadzam. Jak tu zauważono CVT jest często wsadzane do kiosków na kołach lub kompaktów, więc klienci na to raczej nie szukają auta porywającego osiągami. Bardziej komfortem spokojnej jazdy, w sensie nudy za kółkiem. I tę nudę CVT serwuje doskonale.

;)

Edytowane przez Ryb