Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tiguan vs Sportage

Featured Replies

Napisano

O co chodzi w tym filmiku? :nie_wiem:

Głośno i wolno ;]
Napisano

Całkiem nieźle się zbiera ten 1.6 gdi i jest świetne wyciszony.

Nieźle ? :hehe:

To co wstawiles na filmie to dramat...

Napisano

:hehe: ta cisza, no i długa skrzynia ;l
Napisano
  • Autor

Przejedź się. Nie ma dramatu jak ja 132 km w takim aucie. Powyżej 4 tys obr jakoś nawet przyspiesza.

Napisano

Przejedź się. Nie ma dramatu jak ja 132 km w takim aucie. Powyżej 4 tys obr jakoś nawet przyspiesza.

Jechalem IX 35 z tym silnikiem...

To ma osiagi porownywalne z malymi autami miejskimi I do tego kopci minimum 10/100 jezeli probujesz zachowac jakakolwiek dynamike.

Napisano
  • Autor

To ma osiagi porownywalne z malymi autami miejskimi I do tego kopci minimum 10/100 jezeli probujesz zachowac jakakolwiek dynamike.

11.4 s do setki to osiągi porownywalne z mały autami? Do normalnej jazdy w zupełności wystarcza ten motor. O dziwo jeździ lepiej niż focus 1.6, a di tego pali podobnie, a w mieście nawet mniej.

Wiadomo, zs lepszym wyjściem byłby jakiś silnik turbo o mocy ok 130 km

Edytowane przez Lexsensei

Napisano

Niestety w tych autach tylko diesle jakoś jeżdżą...

Napisano

Niestety w tych autach tylko diesle jakoś jeżdżą...

Tylko 2.0 bo 1.7 to kpina.

Napisano
Wygląda, że do kobyły zaaplikowali taki se silnik i żeby to w ogóle jechało to skrócili biegi jak w Sejczęto (co widać po filmiku i opinii w przytoczonym artykule).

Na wysokich obrotach ten silnik słychać bardzo dokładnie, co pokazuje filmik. A wyciszenie może jest i dobre, ale raczej nie chodzi o sam silnik, choć kłócić się nie będę, bo nie jechałem :hehe:

Napisano

11.4 s do setki to osiągi porownywalne z mały autami? Do normalnej jazdy w zupełności wystarcza ten motor. O dziwo jeździ lepiej niż focus 1.6, a di tego pali podobnie, a w mieście nawet mniej.

Wiadomo, zs lepszym wyjściem byłby jakiś silnik turbo o mocy ok 130 km

Tutaj ktoś próbuje zmierzyć

https://youtu.be/B6paozybBcw

wychodzi 13+ do licznikowej 100 ;]

Napisano
  • Autor

W następnych testach postaram się zrobić pomiary przyspieszen i nagrać je lepiej.

Następny test będzie dotyczył volvo v40 cross country ale bardziej ciekawi mnie seat ateca, która również mam mieć na testy

Napisano

Wg Auto Świata  12,6 s/100 km/h i dopisek "Sportowiec to nie jest"  :skromny:

Tutaj ktoś próbuje zmierzyć

wychodzi 13+ do licznikowej 100 ;]
Napisano

Wolnossace sa fajne ale w lekkim aucie. W takim Scross czy Vitara to niezla rakieta. Ale Sportage to chiba ciezszy jest. Zreszta ten turbo tez szalu nie robi. Ale to glownie przez przeniesienie napedu. W koreancach przy szybszym ruszaniu podskakuja kola i cala kierownica gora dol az cala deska chodzi. :phi: Wiec niekoniecznie wiecej mocy bedzie lepsze.

Napisano

Ty to masz doświadczenia z tymi Koreancami;]

Spytaj sie K3 On ma tak samo w wersji GT. Po prostu TTM.

Napisano

Spytaj sie K3 On ma tak samo w wersji GT. Po prostu TTM.

IMHO jest to kwestia opon. Na przyszły sezon się zobaczy...

Napisano

fajnie ze Ci sie chcialo ale brakuje mi krytycznego spojrzenia na to auto. czyta sie to jak wypracowanie szkolne o tym dlaczego tiguan jest fajny. Jak juz cos w mniej piewczym tonie to zaraz piszesz ze w sumie to dobrze ze tak a nie inaczej. gdyby nie literowki pomyslalbym ze ktos za to Ci zaplacil. nie odbierz moich uwag zle szacun za test

Napisano

fajnie ze Ci sie chcialo ale brakuje mi krytycznego spojrzenia na to auto. czyta sie to jak wypracowanie szkolne o tym dlaczego tiguan jest fajny. Jak juz cos w mniej piewczym tonie to zaraz piszesz ze w sumie to dobrze ze tak a nie inaczej. gdyby nie literowki pomyslalbym ze ktos za to Ci zaplacil. nie odbierz moich uwag zle szacun za test

Po prostu Sensei uważa VW za ideał auta, co z resztą wielokrotnie tu pokazał, więc i test wyszedł cukierkowo :ok:

Trochę się martwię, bo patrzy też przychylnym okiem na Kię ;)

Napisano
  • Autor

Dzięki za komentarz. Dopiero próbuje swoich sił na tym polu.

Trudno też dostrzec wiele minusów jak auto dostajesz na weekend z limitem km... do Tiguana nie mam uwag, poza wskazanym. W kia brakuje trochę taki akcentów w wykończeniu jak jakieś listwy ozdobne, itd ale to bardzo fajne auto. Będę miał na weekend cx5 to porównam.

Co powinienem zarzucić tiguanowi?

Napisano
  • Autor

Po prostu Sensei uważa VW za ideał auta, co z resztą wielokrotnie tu pokazał, więc i test wyszedł cukierkowo :ok:

Trochę się martwię, bo patrzy też przychylnym okiem na Kię ;)

Być może inaczej jest jak się miało x naście aut do testów i dostaje się je od importera na tydzień bez limitu km...

Napisano

Być może inaczej jest jak się miało x naście aut do testów i dostaje się je od importera na tydzień bez limitu km...

A to na pewno :ok: weź tylko pod uwagę, że masz też swoje przyzwyczajenia, upodobania, które sprawiają, że test jest przez nie zaburzony.
Napisano
  • Autor

A to na pewno :ok: weź tylko pod uwagę, że masz też swoje przyzwyczajenia, upodobania, które sprawiają, że test jest przez nie zaburzony.

To raczej nie, pomimo pewnych sympatii. Poważnie, nie ma się do czego przyczepić w wypadku Tiguana

Edytowane przez Lexsensei

Napisano

To raczej nie, pomimo pewnych sympatii. Poważnie, nie ma się do czego przyczepić w wypadku Tiguana

Wierzę Ci na słowo, bo nigdy tego nie sprawdzę :ok: nie mój pułap finansowy :bzik:
Napisano

Najgorsze w tiguanie imho jest to, że aby wygladał "jakoś" trzeba wziąć pakiety i wersje za worek pieniędzy. I od takich wersji roi się w grafice googla i testach. Tymczasem bez fabrycznego tuningu, czyli w wersji jaka bedzie dominowac na drogach, jest to brzydkie auto.

d92db0596de57.jpg

8d0d2b0a9bed6.jpg

be7cd4135628a.jpg

Napisano
  • Autor

Jak większość aut wygląda dobrze doprowadzić w lepszych wersjach, ale nawet Trendline plus darmowy pakiet wyposażenia robi robotę, ale za alusy trzeba dopłacić

Napisano

Imo to nawet ta bieda wersja w innym kolorze by wygladała ok. Np w czarnym. Albo biała + czarne felgi

Napisano

Do mnie samochody z azji w ogole nie przemawiaja. Ten Tiguan nawet w bieda wersji, wyglada o wiele dostojniej niz Sportage. Zreszta patrzysz na niego i od razu widzisz, ze niemiec :)

Napisano
  • Autor

Do mnie samochody z azji w ogole nie przemawiaja. Ten Tiguan nawet w bieda wersji, wyglada o wiele dostojniej niz Sportage. Zreszta patrzysz na niego i od razu widzisz, ze niemiec :)

Tyle tylko, że w pl takiego bieda Tiguana nie da się kupić, bo w każdym masz pełne światła led, duże audio, itd. Jedynie alufelg brak w podstawie.

Napisano

Pewnie sie da jak jesteś korpo i złożysz zamówienie na 50 takich :)

Edytowane przez cesarz

Napisano
  • Autor

Skoro masz to w cenie auta, to jakim cudem? Rezygnując z darmowego wyposażenia?

Napisano

Najgorsze w tiguanie imho jest to, że aby wygladał "jakoś" trzeba wziąć pakiety i wersje za worek pieniędzy. I od takich wersji roi się w grafice googla i testach. Tymczasem bez fabrycznego tuningu, czyli w wersji jaka bedzie dominowac na drogach, jest to brzydkie auto.

d92db0596de57.jpg

8d0d2b0a9bed6.jpg

be7cd4135628a.jpg

Wątpię żeby taka wersja dominowała na drogach. Klasa SUV to nie klasa Fabii, gdzie królują biedawersje. Jak już klient kupuje SUVa za ponad 100k to koszt dodatków to 10% ceny a nie 30%, więc bierze wersję z jakimś sensownym wyposażeniem.

Napisano

Widziałeś kiedyś żeby korporacja kupowała hurtem SUVy w najtańszych wersjach?  8]

Napisano

W austrii - jak najbardziej :)

I poprzednie Tiguany, i passaty w wersjach mega bieda.

Edytowane przez cesarz

Napisano

W austrii - jak najbardziej :)

I poprzednie Tiguany, i passaty w wersjach mega bieda.

A w Polsce? ;)

Napisano

Obecnie mam na testy nowa kie Sportage i jestem całkiem pozytywnie zaskoczony. Kilka rzeczy mi się w niej nie podoba,kilkoma rzeczami bardzo odstaje od Tiguana,ale za te pieniądze można trochę jej wybaczyć.

Jakie są Wasze odczucia?

tego się nie da porównać, Tiguan jest o klasę wyżej. Nawet z wieśniackimi wyświetlaczami to dużo lepsze auto.

Napisano

Ja mam xtraila na ledach i tez strasznie miesza nimi. Wyzej nizej itd. Jak sie uspokoi to swieci lepiej niz ksenon. Ale jakis taki nerwowy ten algorytm sterowania. Musze na przegladzie zapytac czy nie mozna tego jakos "otepic"

Jak po jakimś czasie przyśniedzieje czujnik na wachaczu, będzie lepiej :-)

Napisano
  • Autor

Jak po jakimś czasie przyśniedzieje czujnik na wachaczu, będzie lepiej :-)

Tyle, ze w wypadku Tiguana nie chodziło o straszne mieszanie światłami, a o genialnie działający system dynamicznej regulacji świateł.

Napisano

poszedl jakis update programu do sterowania i wreszcie jest super. Teraz mijania swieca jak wczesniej drogowe. Automat do drogowych dziala swietnie. Wreszcie jestem zadowolony. Jednak jest duza zmiana na plus miedzy ledem a bixenonem. O samym zwyklym nie ma co mowic