Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ledy kontra halogen w nowych autach jako światła mijania

Featured Replies

Napisano

tak jak KvM - jedyny sens widzę w ledach które są adaptacyjne. poza tym zero...

z drugiej strony - takie adaptacyjne... to kolejny gwóźdź do trumny o nazwie "szkoda całkowita" przy wycenie naprawy drobnej stłuczki :)

Ale tylko w wypadku aut o relatywnie niskiej juz wartości

Napisano

Każdej.

Napisano

Tak tak

Niej stluczke. Niech Ci padną 2 radary, kamera, kilka uchwytow i czujnikow, 3 chłodnice i adaptacyjne ledy do tego. I masz szkodę całkowitą 3 latka...

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Tak, to jakie znaczenie ma koszt lamp w aucie wartym 100 tys zl? Żadne. W aucie o wartości 20 tys zł owszem.

Same ledy 15%... A teraz pozbieraj resztę i wycenę robocizny. W technologii producenta...

Napisano

Tak tak

Niej stluczke. Niech Ci padną 2 radary, kamera, kilka uchwytow i czujnikow, 3 chłodnice i adaptacyjne ledy do tego. I masz szkodę całkowitą 3 latka...

To już nie jest lekka stłuczka, ale masz rację...

Napisano

Tak tak

A pozostałości wycenią na 80% wartości, bo w sumie nic nie jest uszkodzone.....

Edytowane przez maras77

Napisano

Jedni robią to widocznie lepiej, inni gorzej. Oczywiście lepiej i gorzej jest relatywne bo zależy od tego z której strony tych świateł siedzisz. Coś jak z Oplem Insignia.

W Insigni to akyrat jest raczej problem buta i kultury kierowcow. Jak by jechali 50 jak Bog przykazal w miescie a nie pod100 to by snopa swiatla nie podnosil kompiuter:-)
Napisano

w zyciu bym tyle nie dał za xenony albo ledy.

Dalem mniej wiecej tyle... i nie zaluje do dzisiaj :-)
Napisano

W Insigni to akyrat jest raczej problem buta i kultury kierowcow. Jak by jechali 50 jak Bog przykazal w miescie a nie pod100 to by snopa swiatla nie podnosil kompiuter:-)

Sam o tym pisałem. Poza Polską nie ma takich problemów.  :ok:  :hehe:

Napisano

Dalem mniej wiecej tyle... i nie zaluje do dzisiaj :-)

no bo co masz zrobić? płakać, że wydałeś wartość wypasionych wakacji z rodziną na modny gadżet ;)

życie toczy się dalej :)

Napisano

no bo co masz zrobić? płakać, że wydałeś wartość wypasionych wakacji z rodziną na modny gadżet ;)

życie toczy się dalej :)

Za 4,5 tys. wypasione wakacje z rodziną? Zejdź na ziemię.  ;l

Napisano

Za 4,5 tys. wypasione wakacje z rodziną? Zejdź na ziemię.  ;l

następny "korektor" życia...

moze mamy inne kryteria wypasu... no wiesz: ja nie potrzebuję malediwów na wypasione wakacje...

a coś koło tego wydałem na tegoroczną Toskanię przez tydzień... kwalifikuje się? czy raczej bida polaczek?

Edytowane przez jimbo22

Napisano

następny "korektor" życia...

moze mamy inne kryteria wypasu... no wiesz: ja nie potrzebuję malediwów na wypasione wakacje...

a coś koło tego wydałem na tegoroczną Toskanię przez tydzień... kwalifikuje się? czy raczej bida polaczek?

Nie wiem co jest "wypasionego" w agroturystyce. Ale to nie wątek o wakacjach, więc może porównajmy do kosztu auta. Dopłata za lepsze światła to nawet nie kilka procent. IMO sensownie skalkulowana. Za ksenony swego czasu wołali kwoty rzędu 7k i to przy innych relacjach cen do zarobków.

Napisano

Tak, to jakie znaczenie ma koszt lamp w aucie wartym 100 tys zl? Żadne. W aucie o wartości 20 tys zł owszem.

W Mitsu lampa kosztuje 7 kzł. 2 lampy to masz 14 procent wartości nowego. Przy czym po wyjeździe z salonu auto jest warte 20 % mniej :)

Napisano

W Mitsu lampa kosztuje 7 kzł. 2 lampy to masz 14 procent wartości nowego. Przy czym po wyjeździe z salonu auto jest warte 20 % mniej :)

Za 100k nie kupisz wersji z ledami. A nawet jeśli - do szkody całkowitej jeszcze daleko.  ;)

Napisano

Nie wiem co jest "wypasionego" w agroturystyce. Ale to nie wątek o wakacjach, więc może porównajmy do kosztu auta. Dopłata za lepsze światła to nawet nie kilka procent. IMO sensownie skalkulowana. Za ksenony swego czasu wołali kwoty rzędu 7k i to przy innych relacjach cen do zarobków.

no nie wiesz... to fakt. ale nie przeszkadza to napisać Ci deprecjonującego posta... 

EOT.

tak pamiętam, te 6-7 tys za xenony. i 6-10 tys za navi na pokładzie. wysmiewałem to wtedy. teraz niezmiennie mam zamiar wyśmiewać dopłatę 4,5k PLN za "lepsze" światła :)

tyle teoretyzując... poza tym... i tak się takie graty zawsze bierze w pakiecie, gdzie cena się rozmywa... 

Napisano

no nie wiesz... to fakt. ale nie przeszkadza to napisać Ci deprecjonującego posta... 

EOT.

tak pamiętam, te 6-7 tys za xenony. i 6-10 tys za navi na pokładzie. wysmiewałem to wtedy. teraz niezmiennie mam zamiar wyśmiewać dopłatę 4,5k PLN za "lepsze" światła :)

tyle teoretyzując... poza tym... i tak się takie graty zawsze bierze w pakiecie, gdzie cena się rozmywa... 

Albo masz do wyboru wersje i w tych wyższych to już i tak jest.

Napisano

Za 100k nie kupisz wersji z ledami. A nawet jeśli - do szkody całkowitej jeszcze daleko.  ;)

Jak idą dwie lampy to idzie zwykle jeszcze parę innych rzeczy - radary, kamera, czujniki itd. Jak ceny równie okazyjne jak za lampę to z 50 kzł może się spokojnie uskładać. A jak jeszcze jakaś podłużnica się przygnie to szkoda całkowita jak nic :)

Napisano

Jak idą dwie lampy to idzie zwykle jeszcze parę innych rzeczy - radary, kamera, czujniki itd. Jak ceny równie okazyjne jak za lampę to z 50 kzł może się spokojnie uskładać. A jak jeszcze jakaś podłużnica się przygnie to szkoda całkowita jak nic :)

No ale wtedy to już jest poważny dzwon. Właściciel nowego i tak zwykle ma to gdzieś bo są różne GAPy i inne takie. A zanim te auta będą miały po kilkanaście lat to ledy będą tak tanie jak dziś ksenony.

Napisano

No ale wtedy to już jest poważny dzwon. Właściciel nowego i tak zwykle ma to gdzieś bo są różne GAPy i inne takie. A zanim te auta będą miały po kilkanaście lat to ledy będą tak tanie jak dziś ksenony.

No właśnie delikatne puknięcie w murek może się tak skończyć. Ale rzeczywiście to jest problem ubezpieczenia.

Napisano

jaki poważny dzwon. obrywasz tak ze łamią się zaczepy w lampach i auto dostaje zeza - zwykła stłuczka, a w obecnych samochodach tam jest naładowane tyle szajsu, ze moze byc jak wyżej...

zresztą OZI pokazywał kiedyś galerię aut po "szkodzie całkowitej"...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.