Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ledy kontra halogen w nowych autach jako światła mijania

Featured Replies

Napisano

Ryb, my wszyscy sie cieszymy Twoim szczesciem, ze masz super ekstra lampy ledowe, lepsze od zenonow i halogenow. I ze Ci naprawde dobrze swieca. Fajnie. Ale z roznych testow i praktycznych doniesien niestety wynika, ze dobra lampa halogenowa nie jest gorsza od dobrego leda czy zenona. I to jest fakt.

I faktem jest tez, ze wskutek reklamy,sprzedawcow itp jesli bedzie za darmo wybor, to 90% wezmie LED a nie halogen bo to jest teraz na topie ... a takze daje wiekszy zarobek producentom. Nie jest w interesie producentow cos na czym mniej zarobia ... a lampy LEDowe to wlasnie jeden wiecej punkcik na liscie zyskow.

No dobra.

To weźmy taki jakiś najnowszy samochód BMW, Volvo, VW Passat, Toyota, modele z górnej półki, terenówki, limuzyny.

Czy tego typu samochody mają już standardowo montowane reflektory i tylne lampy typu LED czy Ksenon?

I czy przy zakupie takich samochodów jest możliwość wyboru pomiędzy lampą LED, a zwykłą żarówkową czy po prostu już żarówkowej opcji nie ma i już?

Edytowane przez fred77

Napisano

Ludzie dopłacali gigantyczne pieniądze za ksenony - myślisz że dlatego, że są durni i dali się nabrać reklamom?

Swoją drogą jak Mitsu sobie liczył 7 kzł za zwykły halogen to ile sobie będą liczyć za takie cudo :)

Napisano

Swoją drogą jak Mitsu sobie liczył 7 kzł za zwykły halogen to ile sobie będą liczyć za takie cudo :)

Teraz masz wersje wyposażenia. Poniżej Intense masz halogen, od Intense w górę - ledy. Wcześniej od Intense w górę były ksenony. Nie ma możliwości samodzielnej konfiguracji.

Napisano

Teraz masz wersje wyposażenia. Poniżej Intense masz halogen, od Intense w górę - ledy. Wcześniej od Intense w górę były ksenony. Nie ma możliwości samodzielnej konfiguracji.

Chodzi mi o to że jak potłuczesz i trzeba kupić. Ja wiem że ubezpieczyciel zapłaci ale jestem ciekawy ile :)

Napisano

Chodzi mi o to że jak potłuczesz i trzeba kupić. Ja wiem że ubezpieczyciel zapłaci ale jestem ciekawy ile :)

Aaaa, że o to chodzi... Skoro ubezpieczyciel ma płacić to stawiam że jakieś 10k.   :hehe:

Napisano

No dobra.

To weźmy taki jakiś najnowszy samochód BMW, Volvo, VW Passat, Toyota, modele z górnej półki, terenówki, limuzyny.

Czy tego typu samochody mają już standardowo montowane reflektory i tylne lampy typu LED czy Ksenon?

I czy przy zakupie takich samochodów jest możliwość wyboru pomiędzy lampą LED, a zwykłą żarówkową czy po prostu już żarówkowej opcji nie ma i już?

Zazwyczaj jest. Często jest opcja żarówkowa w podstawie (czyli w egzemplarzach typu "cena od"), a do ksenonów/LEDów trzeba albo dopłacać albo kupić wyższą wersję wyposażenia, gdzie LED/ksenon jest w standardzie.

Napisano

Zazwyczaj jest. Często jest opcja żarówkowa w podstawie (czyli w egzemplarzach typu "cena od"), a do ksenonów/LEDów trzeba albo dopłacać albo kupić wyższą wersję wyposażenia, gdzie LED/ksenon jest w standardzie.

A można sobie kupić bogatą wersję z ledami czy ksenonami i potem ugadać się z serwisem żeby wymienili lampy na takie żarówkowe?

Napisano

A można sobie kupić bogatą wersję z ledami czy ksenonami i potem ugadać się z serwisem żeby wymienili lampy na takie żarówkowe?

Jasne. Mogą też założyć felgi stalowe, zdemontować klimatyzację, ESP, ABS i generalnie zrobić z auta Skodę Felicję   :hehe:   Byłbyś zadowolony    ;)

Edytowane przez wladmar

Napisano

Jakbys kupowal nowe a8 to doplac do tych laserowych swiatel a potem ja chetnie dam na podmianke jakies eleganckie H7+50% ;)
Napisano

Jakbys kupowal nowe a8 to doplac do tych laserowych swiatel a potem ja chetnie dam na podmianke jakies eleganckie H7+50% ;)

I po co Ci te lasery? One tak samo jak te halogeny będą zawsze i w każdych warunkach świecić na 60m.

:rotfl:

Napisano

No dobra.

BMW jest marką produkującą dla Ciebie. Tam sobie wybierasz wszystko od podstawy a w przypadku reflektorów, na przykładzie X3, masz tak:

1. Podstawa - halogen

2. Opcja 1 - ksenon +4320 PLN

3. Opcja 2 - ksenon adaptacyjny +4320+2558 PLN

4. Opcja 3 - LED adaptacyjny +12210 PLN

I tu byłoby fajnie jakbyśmy mogli zobaczyć porównanie tych trzech źródeł światła. Reflektor dosyć duży, chociaż po liftingu już trochę mniejszy, więc konstruktorzy mogli się wykazać.

Napisano

BMW jest marką produkującą dla Ciebie. Tam sobie wybierasz wszystko od podstawy a w przypadku reflektorów, na przykładzie X3, masz tak:

1. Podstawa - halogen

I tu byłoby fajnie jakbyśmy mogli zobaczyć porównanie tych trzech źródeł światła. Reflektor dosyć duży, chociaż po liftingu już trochę mniejszy, więc konstruktorzy mogli się wykazać.

Na początek:

https://www.youtube.com/watch?v=jvnVEywHvAM

Napisano

1. Podstawa - halogen

Jest jeszcze 4 opcja pośrednia, LED nieadaptacyjny   :phi:

Niedługo dam znać jak świeci    :oki:

Edytowane przez chojny

Napisano

Faktem jest, że w niektórych przypadkach nie jest gorsza. Poza tym przeczytaj to jeszcze raz. I jeszcze raz. A teraz na podstawie Twojego własnego zdania odpowiedz: która jest lepsza?

Ludzie dopłacali gigantyczne pieniądze za ksenony - myślisz że dlatego, że są durni i dali się nabrać reklamom?

;l

Tak czytam, dobry halogen swieci we wszystkich warunkach tak samo dobrze jak dobry ksenon i jak dobre ledy. Nie wymaga przy tym calego dodatkowego oprzyrzadowanie typu samopoziomowanie, spryskiwacze itp. I nie kosztuje 10 tys jak lampa led do automatycznych swiatel.

Wedlug testu, o ktorym wspominalem wczesniej, sa przypadki gdzie halogen swieci lepiej niz ksenon/led, jak i odwrotne. Niestety nie kupilem tej gazety gdzie to bylo tylko czytalem.

Co do drugiego pytania. Pewnie, ze sie nabieraja tak samo jak teraz doplacaja za LED-y. Ale jest druga strona medalu. Chca niech doplacaja, ja tego nikomu nie bronie. Zreszta "kto bogatemu zabroni". Chce to ma, ja nie mam nic przeciwko, chociaz za taka nowosc jak zrobili w Insignii to kazalbym inzynierowi uciac j..a

Napisano

I po co Ci te lasery? One tak samo jak te halogeny będą zawsze i w każdych warunkach świecić na 60m.

: rotfl:

A Ty dalej nie rozumiesz?

Napisano

A Ty dalej nie rozumiesz?

A da się Ciebie zrozumieć?

rotfl

Napisano

Lexus Nx 300h na ledach riwniez musi oślepiać innych kierujących. Jeżdżę jyz którymś z kolei autem na ledach u Nx jest pierwszy samochodem którym jadąc inni kierowcy mi migają długimi.

Napisano

Lexus Nx 300h na ledach riwniez musi oślepiać innych kierujących. Jeżdżę jyz którymś z kolei autem na ledach u Nx jest pierwszy samochodem którym jadąc inni kierowcy mi migają długimi.

Policja powinna Ci zabrać dowód rejestracyjny!

rotfl

Za parę lat aut z ledami na drogach przybędzie to się przyzwyczają.

Napisano

Policja powinna Ci zabrać dowód rejestracyjny!

rotfl

Za parę lat aut z ledami na drogach przybędzie to się przyzwyczają.

Widać Tiguan miał bardziej dopracowane światła przez system dynamicznej regulacji zasięgu. V40 i clubman są niższe

Napisano

Widać Tiguan miał bardziej dopracowane światła przez system dynamicznej regulacji zasięgu. V40 i clubman są niższe

IMO to nie to. NX podobnie jak Outlander ma diody za soczewkami i są po dwie w reflektorze. Ludzie myślą że auto na długich jedzie. BTW, mam znajomego co ma BMW X5 na ledach. Tam też świecą oba światła w reflektorze. Ostatnio była okazja to zapytałem. Też mu mrugają.

Napisano

sugerujesz, że ludzie mrugają tylko dlatego, że widzą dwa źródła światła?

nie wydaje mnie się...jakby nic ich nie oślepiło to pewnie nie zwróciliby na to nawet uwagi...

odnoszę wrażenie, że to dostosowywanie wiązki może nie działać tak szybko jak powinno i dlatego nawet chwilowo ludzie są oślepiani i mrugają, a że ledy jednak trochę wypalają gałki oczne podobnie jak ksenony stąd taka zdecydowana reakcja ;)

Napisano

sugerujesz, że ludzie mrugają tylko dlatego, że widzą dwa źródła światła?

nie wydaje mnie się...jakby nic ich nie oślepiło to pewnie nie zwróciliby na to nawet uwagi...

odnoszę wrażenie, że to dostosowywanie wiązki może nie działać tak szybko jak powinno i dlatego nawet chwilowo ludzie są oślepiani i mrugają, a że ledy jednak trochę wypalają gałki oczne podobnie jak ksenony stąd taka zdecydowana reakcja ;)

Sugeruję że co wrażliwsi mogą reagować nerwowo bo w SUVach światła są umieszczone wysoko a LEDy są wyjątkowo jasne. Jeśli do tego widzą dwa źródła światła w jednym reflektorze to mogą podejrzewać że mają do czynienia z autem jadącym na długich, bo zwykle tak to wyglądało. Stąd pewna prawidłowość że zjawisko mrugania obserwują kierowcy SUVów z większą niż jedno ilością źródeł światła w reflektorze.

Można oczywiście mrugnąć im z powrotem długimi i rozwiać wątpliwości ale to byłoby trochę okrutne.

• 4 tygodnie później...
Napisano

U siebie mam halogeny Osram te nowe Night Breaker Laser. Bardzo sobie chwalę ponieważ dają sporo światła i są bielsze w porównaniu z tym co miałem wcześniej. 

Napisano

Myślałem że na +120% sie skończy, ale jak widać nie. Wyścig trwa nadal, mimo ze LEDy powinny juz zacząc wypierac tradycyjne halogeny

Napisano

IMO to nie to. NX podobnie jak Outlander ma diody za soczewkami i są po dwie w reflektorze. Ludzie myślą że auto na długich jedzie. BTW, mam znajomego co ma BMW X5 na ledach. Tam też świecą oba światła w reflektorze. Ostatnio była okazja to zapytałem. Też mu mrugają.

Widzę,że wszystkie rozumy pozjadane i teoria na kolanie na szybko ukuta. Grunt aby mojsze było najmojsze...

A może poświęć te 30min i jedź na SKP skontrolować?

Napisano

Widzę,że wszystkie rozumy pozjadane i teoria na kolanie na szybko ukuta. Grunt aby mojsze było najmojsze...

A może poświęć te 30min i jedź na SKP skontrolować?

Pwenie, pojadę. Już założyłem w Internecie grupę wsparcia. Pojadą wszyscy właściciele nowych SUVów z podwójnymi LEDami.

Żeby jednak nie blokować SKP jeżdżąc kilka razy czekamy aż się wpiszą wszyscy. Brakuje jeszcze tylko kilku tysięcy właścicieli. Na szczęście Lexus obiecał wstrzymać sprzedaż do czasu aż się wszyscy wpiszą żeby nam nie utrudniać.

Napisano

Myślałem że na +120% sie skończy, ale jak widać nie. Wyścig trwa nadal, mimo ze LEDy powinny juz zacząc wypierac tradycyjne halogeny

Jeszcze parę lat minie zanim wyprą. Na razie największa przeszkoda to koszt, bo producenci dużo sobie liczą dopłaty za lampy LED. Coś jak podatek od nowoczesności, bo dopłata 5 czy 8 tysięcy to niemało. Na razie LEDy są albo w opcji, albo standardem w najwyższych wersjach wyposażenia w samochodach klasy C i D i SUVach. Jeszcze dobrych parę lat minie zanim będą standardem w klasie C i D.

Napisano

Jeszcze parę lat minie zanim wyprą. Na razie największa przeszkoda to koszt, bo producenci dużo sobie liczą dopłaty za lampy LED. Coś jak podatek od nowoczesności, bo dopłata 5 czy 8 tysięcy to niemało. Na razie LEDy są albo w opcji, albo standardem w najwyższych wersjach wyposażenia w samochodach klasy C i D i SUVach. Jeszcze dobrych parę lat minie zanim będą standardem w klasie C i D.

No tak. Po stronie producentów stoją przepisy i regulacje dotyczące oświetlenia pojazdów. Więc teoretycznie mozna sobie kupić Ledowe zamienniki H4 czy H7, ale jest to nielegalne. Natomiast w domu możemy już stosowac takie źródła światla jakie chcemy i nawet na unijne dyrektywy są sposoby. "żarówki" LED jeszcze ze 2 lata temu były znacznie droższe nic obecnie i pelno było wynalazków świecących trupim światłem. Teraz lamp LED jest zatrzęsienie i można za mniej niz 20 zł kupić porzadne, świecące jasnym, ciepłym, przyjemnym światłem bez migotania :)

Napisano

wygląda to nieźle

Napisano

Spotkałem się z opinią, że LEDy to często światła które ładniej wyglądają, ale gorzej świecą. Ktoś ma doświadczenie w temacie lub widział jakieś testy ?

Pojechałem dzisiaj zatankować Fiata Punto Classic mojej zony (Czyli P2 FL, tylko 10 lat nowszy) .

I ma lepsze światła na zwykłych H7 niż moje Xeony w Espace.

No po prostu są lepsze - lepsza barwa, lepsze oświetlenie drogi przed autem. No - może świeca na krótszy dystans. Ale generalnie odczucia mam takie, że lepiej drogę widać.

Napisano

Jest jeszcze 4 opcja pośrednia, LED nieadaptacyjny   :phi:

Niedługo dam znać jak świeci    :oki:

Szału nie ma. Dobry Bi-Xenon czy LED to w sumie podobne źródło światła. 

Napisano

Nx ma ksenony w niższych wersjach, a w najwyższej są diody led - 3. Ale z tym, że ludzie myślą, iż auto jedzie na długich ze względu na to ile się świeci źródeł świata tez możesz mieć rację, jednak głównym problemem jest oslepianie. W nx często mi mrugali długimi, bo to auto faktycznie oslepia. Jeżdżąc Ateca ani razu nikt mi nie mrugał długimi, a Seat posiada jest ledy starej technologii- jest ich spora ilość w kloszu i to nawet podczas jazdy z włączonym asystentem długich świateł.

W szczególności widać to od 40 sekundy

https://youtu.be/_myyA_fcCh0

Edytowane przez Lexsensei

Napisano

Pojechałem dzisiaj zatankować Fiata Punto Classic mojej zony (Czyli P2 FL, tylko 10 lat nowszy) .

I ma lepsze światła na zwykłych H7 niż moje Xeony w Espace.

No po prostu są lepsze - lepsza barwa, lepsze oświetlenie drogi przed autem. No - może świeca na krótszy dystans. Ale generalnie odczucia mam takie, że lepiej drogę widać.

P 2 fl miało bardzo dobre światła!

Napisano

Pwenie, pojadę. Już założyłem w Internecie grupę wsparcia. Pojadą wszyscy właściciele nowych SUVów z podwójnymi LEDami.

Żeby jednak nie blokować SKP jeżdżąc kilka razy czekamy aż się wpiszą wszyscy. Brakuje jeszcze tylko kilku tysięcy właścicieli. Na szczęście Lexus obiecał wstrzymać sprzedaż do czasu aż się wszyscy wpiszą żeby nam nie utrudniać.

Nie ma tego problemu w Tiguanie i Atece. Różne ledy, a problemu brak.

Napisano

Moze to kwestia ustawienia? Ja mialem fabrycznie za nisko w nissanie. Ustawili w aso wg przyrzadu i teraz swieci ok ale czasami ktos mignie. Wczesniej nikt mi nie migal ale lampy byly ustawione za nisko.
Napisano

Mnie w 90% przypadków oślepiają stare strucle z zenonami, albo żarówkowe skierowane w niebo. Wyjątek - Insignia, ale to Opel, wiadomo.

Zawsze wtedy dostają godną odpowiedź   8]   :skromny:  

+BMW X5 i X6 :(

Napisano

Nx ma ksenony w niższych wersjach, a w najwyższej są diody led - 3. Ale z tym, że ludzie myślą, iż auto jedzie na długich ze względu na to ile się świeci źródeł świata tez możesz mieć rację, jednak głównym problemem jest oslepianie. W nx często mi mrugali długimi, bo to auto faktycznie oslepia. Jeżdżąc Ateca ani razu nikt mi nie mrugał długimi, a Seat posiada jest ledy starej technologii- jest ich spora ilość w kloszu i to nawet podczas jazdy z włączonym asystentem długich świateł.

W szczególności widać to od 40 sekundy

Widać tutaj sobie tak producent wymyślił i nic nie poradzimy. Pomysł z jazdą na SKP jest absurdalny bo i tak w większości aut ustawić to może tylko ASO.

Zresztą zauważyłem też że niektóre auta na ledach maja teraz symetryczne światła. To z kolei wpływa na oślepianie w lusterkach tych, których wyprzedzasz jadąc lewym pasem lub ludzi na poboczu.

U mnie jest asymetryczne i ten NX też ma asymetryczne. A jak jest w tym Seacie?

Napisano

Jedni robią to widocznie lepiej, inni gorzej. Oczywiście lepiej i gorzej jest relatywne bo zależy od tego z której strony tych świateł siedzisz. Coś jak z Oplem Insignia.

Napisano

Moze to kwestia ustawienia? Ja mialem fabrycznie za nisko w nissanie. Ustawili w aso wg przyrzadu i teraz swieci ok ale czasami ktos mignie. Wczesniej nikt mi nie migal ale lampy byly ustawione za nisko.

Wygląda na to że wraz z erą świateł LED nastał czas oślepianych kierowców. Po jakimś czasie się przyzwyczają.

BTW ciekaw jestem czy gdy w pierwszych autach pojawiały się kiedyś ksenony to też mrugali.

Napisano

No wlasnie sie zastanawiam, czy jest sens dopłacać do  ledow

a ile biorą? :)
Napisano

Wygląda na to że wraz z erą świateł LED nastał czas oślepianych kierowców. Po jakimś czasie się przyzwyczają.

BTW ciekaw jestem czy gdy w pierwszych autach pojawiały się kiedyś ksenony to też mrugali.

W pakiecie z ledami powinny byc samosciemniajace lusterka. Wtedy z glowy miganie wyprzedzanych ;)
Napisano

W pakiecie z ledami powinny byc samosciemniajace lusterka. Wtedy z glowy miganie wyprzedzanych ;)

Wyprzedzani nie migają ale zauważam że to wysoko świeci i mogą czuć dyskomfort.

Migają ci z naprzeciwka.

Napisano

Wyprzedzani nie migają ale zauważam że to wysoko świeci i mogą czuć dyskomfort.

Migają ci z naprzeciwka.

U mnie pol na pol. Migaja i ci i ci
Napisano
  • Autor

Przemyślałem temat i uważam, że LEDy mają sens, ale tylko takie, które wnoszą coś więcej niż tylko  zmiana źródła światła (czyli np. matrycowe w Mercedesie czy Oplu)

Napisano

Zalezy, przeważnie od 4 - 4,5 tys w markach dla ludu

w zyciu bym tyle nie dał za xenony albo ledy.

Napisano

Dlatego pytałem o sens dopłaty ;)

tak jak KvM - jedyny sens widzę w ledach które są adaptacyjne. poza tym zero...

z drugiej strony - takie adaptacyjne... to kolejny gwóźdź do trumny o nazwie "szkoda całkowita" przy wycenie naprawy drobnej stłuczki :)

Napisano

W czasie jazdy wydawało się, że światła ustawione są ok...

Napisano

Jedni robią to widocznie lepiej, inni gorzej. Oczywiście lepiej i gorzej jest relatywne bo zależy od tego z której strony tych świateł siedzisz. Coś jak z Oplem Insignia.

Chcę raz jeszcze załatwić Tiguana,także postaram się nagrać filmik jak w nim działają światła .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.