Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ledy kontra halogen w nowych autach jako światła mijania

Featured Replies

Napisano

Fizyka, momenty obrotowe i moce to może być zbyt skomplikowana nauka. Wiem, trzeba wybitnego umysłu ścisłego, żeby to zrozumieć... 

Ale tutaj mamy proste zagadnienie z geometrii... Rozrysuj sobie jak wygląda wiązka, policz arcus-tangensa i zobacz, jaka jest tolerancja na kąt świecenia i jak niewielkiej (im światła dalej świecą, tym mniejszej) odchyłki w kącie trzeba, żeby zacząć oślepiać...  Jak chcesz świecić dalej, to taka pierdoła jak gorzej napompowane koła może sprawić, że będziesz walił po gałach. 

Mnie w 90% przypadków oślepiają stare strucle z zenonami, albo żarówkowe skierowane w niebo. Wyjątek - Insignia, ale to Opel, wiadomo.

Zawsze wtedy dostają godną odpowiedź   8]   :skromny:  

Napisano

No ciekawy jestem. Bo już rozumiem, że siedzenia skórzane mogą komuś nie leżeć. Też mam po raz pierwszy i na pewno wyglądają lepiej niż materiałowe. Ale plery się pocą, dupsko się ślizga, w lecie można się poparzyć jak samochód stał w pełnym słońcu, kosztują majątek. Następnym razem może stykną mi z dobrego materału, może z alcantary ?? Tu nie widzę u siebie wielkiego zachwytu.

Ale dla kierownicy skórzanej ciężko mi znaleźć jakieś wady :hmm:

Tez mnie to zaskoczylo  8]

Chyba jedyny argument to alergia na skore, ale obecnie i tak zazwyczaj to nie jest prawdziwa skora...

Plastikowa kierownica jest dla mnie nieakceptowalna ;]

Napisano

Mnie w 90% przypadków oślepiają stare strucle z zenonami, albo żarówkowe skierowane w niebo.    :skromny:  

Zgodzę się - mam podobne obserwacje. Paradoks jest taki, że te z halogenami walą po oczach najczęściej bo:

- ktoś załadował bagażnik ile wlezie i korekty nie zrobił  bo nawet nie wie gdzie ma pokrętło (inne niż halogen źródła mają system samopoziomowania),

- ktoś wsadził jakąś rewelacyjną żarówkę made in china która świeci gdzieś w kosmos,

- przy wymianie żarówek ktoś źle wsadził żarówkę.

Napisano

Fizyka, momenty obrotowe i moce to może być zbyt skomplikowana nauka. Wiem, trzeba wybitnego umysłu ścisłego, żeby to zrozumieć...

Ale tutaj mamy proste zagadnienie z geometrii... Rozrysuj sobie jak wygląda wiązka, policz arcus-tangensa i zobacz, jaka jest tolerancja na kąt świecenia i jak niewielkiej (im światła dalej świecą, tym mniejszej) odchyłki w kącie trzeba, żeby zacząć oślepiać... Jak chcesz świecić dalej, to taka pierdoła jak gorzej napompowane koła może sprawić, że będziesz walił po gałach.

A teraz narysuj to na pofałdowanej drodze jakich pełno w Polsce i wszystkie te wyliczenia biorą w łeb.

Nawet jakby świeciło metr przed autem to na naszych dziurach może błyskać po oczach.

Napisano

Przejedź się po zmroku w listopadowym deszczu

Użytkując auto z ksenonami wiem, że to jest warunek konieczny w następnym. Przesiadając się do auta z halogenami mam wrażenie, że jadę na pozycyjnych.

Napisano

Ale tutaj mamy proste zagadnienie z geometrii... Rozrysuj sobie jak wygląda wiązka, policz arcus-tangensa i zobacz, jaka jest tolerancja na kąt świecenia i jak niewielkiej (im światła dalej świecą, tym mniejszej) odchyłki w kącie trzeba, żeby zacząć oślepiać...  Jak chcesz świecić dalej, to taka pierdoła jak gorzej napompowane koła może sprawić, że będziesz walił po gałach. 

Dla świateł mijania na maksymalnej dozwolonej wysokości 1200mm i pochyleniu 1° daje to zasięg 68m.

Tyle,ze tolerancja wynosi 0,3°, więc zmniejszając pochylenie do 0,7° daje nam to zasięg 98m...

Nie wiem tylko, czy są mniejsze wartości pochylenia dopuszczalne, i czy jest też zależność kąta pochylenia od wysokości montażu... 

Napisano
  • Autor

Kurcze, wiem że OT, ale ......

.......... podajcie jeden powód że plastik jest lepszy od skóry ?? Kilka lat temu, mając jeszcze autka z plastikową kierownicą strasznie mi się marzyła skórzana. I po kilku latach używania skórzanej nie widzę żadnej przewagi plastikowej. Milsza i miększa w dotyku, mniej się ślizga w lecie gdy ręcę nieco spocone. A do tego jeszcze najlepiej grzana i aż przyjemnie położyć na niej rękę :drive:

Jest milsza i fajniejsza od plastiku, ale nie dla każdego jest to argument. Ja wolę alcantarę. W BMW można zamówić kierownice z alcantary jako wyposażenie akcesoryjne. Skoro i tak wywalam fabryczną kierownicę to dlaczego mam płacić za skórę? Nie mówiąc o tym, że niektórzy nie chcą skóry naturalnej z powodów etycznych.

Napisano

Przejedź się po zmroku w listopadowym deszczu a potem opowiedz nam więcej o tych 60m.

:hehe:

Jeżdżę nawet w grudniowym i styczniowym. Nawet w letnim. No i co chcesz wiedzieć o tych sześćdziesięciu metrach?

Bzdura Fred... 

Wypadałoby uzasadnić swoje wnioski.

1. Nie wiem skąd wziąłeś te 60 metrów... Pewnie z dupy. Ale nawet jak założymy te 60 metrów, to niech to będą 60 metrów W KAŻDYCH WARUNKACH ATMOSFERYCZNYCH. A tu już bywa bardzo różnie, żarówka zdecydowanie przegrywa, ksenon jest lepszy, LEDy najlepsze.

2. Oślepienie, olśnienie... Jakieś konkrety? Co znaczą te terminy? Czym się różni oślepienie od olśnienia? Co w ogóle masz na myśli?

3. Uciążliwe bo? Jeżeli spełniają homologację, czyli mają właściwą wiązkę, to dlaczego jest to uciążliwe dla innych? Bo świecą, zamiast udawać, że świecą? Bo ktoś ma ból dupy, że inny kierowca ma właściwe światła, a nie latarkę rodem z Felicii?

4. Czyli światła z kaszlaka 126p są wystarczające, bo świecą na 60 metrów? 

Poczytaj trochę. Wystarczy trochę poczytać. Są takie różne fajne książki. Książki, a nie internet i kolorowe pseudomotoryzacyjne gazetki. Dodam, że książki napisane przez ludzi, którzy się znają.

Tytułów, ani autorów nie podam. Wysil się i poszukaj sobie sam.

Napisano

Jeżdżę nawet w grudniowym i styczniowym. Nawet w letnim. No i co chcesz wiedzieć o tych sześćdziesięciu metrach?

Nic. Twoja odpowiedź mi w zupełności wystarczy żeby nie kontynuować dyskusji.

Napisano

Wypadałoby uzasadnić swoje wnioski.

Napisałem to w dalszej części wątku. 

A ty swoje 60m wytrzasnąłeś sobie z palca, i na siłę próbujesz bronić tej wartości. Nigdzie w przepisach nie ma mowy o 60m, jest podana jedynie wartość 40m w warunkach dobrej przejrzystości powietrza (warunki techniczne pojazdu)... 

Napisano

Jeśli są dobrze ustawione to świecą bardzo dobrze. Ledy mają samopoziomowanie więc jak są ustawione za nisko to niestety nic nie można zrobić poza wizytą w serwisie. VW ma tendencję do fabrycznego ustawianie ledów znacznie poniżej właściwego poziomu.

A co ma samopoziomowanie do regulacji lamp? Lampy ksenonowe czy ledowe ustawia się tak samo jak i żarówkowe. W moim aucie ze skrętnymi ksenonami i ledami jest zwykła regulacja manualna.

Napisano

Poczytaj trochę. Wystarczy trochę poczytać. Są takie różne fajne książki. Książki, a nie internet i kolorowe pseudomotoryzacyjne gazetki. Dodam, że książki napisane przez ludzi, którzy się znają.
Tytułów, ani autorów nie podam. Wysil się i poszukaj sobie sam.

Spoko, poczytam, Keson mi poda te książki   :oki:

Napisano
  • Autor

Wsadziłem dziś dobre żarówki do starego złomu i byłem w szoku. Może xenon to nie jest, ale różnica w porównaniu ze zwykłym H7 jest niesamowita.

Ciągle mam wątpliwości czy LED to dobry pomysł na światła mijania. Pewnie jak zwykle wszystko zależy od konkretnego modelu auta/reflektora.

Napisano

Wsadziłem dziś dobre żarówki do starego złomu i byłem w szoku. Może xenon to nie jest, ale różnica w porównaniu ze zwykłym H7 jest niesamowita.

Ciągle mam wątpliwości czy LED to dobry pomysł na światła mijania. Pewnie jak zwykle wszystko zależy od konkretnego modelu auta/reflektora.

Odrzuć ledy bez spryskiwaczy bo te nie mają prawa świecić jaśniej niż żarówka.

Spośród pozostałych będzie jak z ksenonami: to, że niektórzy producenci skopali sprawę w pojedynczych przypadkach nie zmienia faktu że to rozwiązanie jest po prostu lepsze, bo jasność i barwa światła są nieporównywalne.

PS. Ja mam wrażenie że od początku szukasz potwierdzenia teorii że żarówka jest lepsza lub przynajmniej równie dobra. A to nieprawda i nie ma co zaklinać rzeczywistości.

Napisano

Spoko, poczytam, Keson mi poda te książki :oki:

A mówiłem żeby nie kontynuować? Gość któremu światła świecą niezależnie od warunków atmosferycznych zawsze na tę samą odległość i dowodem na to jest fakt że wyczytał to w książkach których tytułów i autorów nie poda jakim może być partnerem do merytorycznej dyskusji?

Przecież to przedszkole.

Napisano

Dzień już krótki, idź na jazdę próbna poproś o auto z ledami i bez i będzie wszystko jasne. Tutaj sami fachowcy od zdjęć i filmów yt.

Napisano

Nic. Twoja odpowiedź mi w zupełności wystarczy żeby nie kontynuować dyskusji.

Wyjeżdżasz z jakimiś warunkami pogodowymi bezładu i składu i oczekujesz dyskusji. Więc Ci napisałem, że pogoda tu nie ma nic do rzeczy. Jak ktoś nie potrafi jeździć podczas deszczu to niech siedzi w domu.

Jak baletnica nie potrafi tańczyć to biadoli, że ją puenty cisną.

Napisałem to w dalszej części wątku. 

A ty swoje 60m wytrzasnąłeś sobie z palca, i na siłę próbujesz bronić tej wartości. Nigdzie w przepisach nie ma mowy o 60m, jest podana jedynie wartość 40m w warunkach dobrej przejrzystości powietrza (warunki techniczne pojazdu)... 

Jak sam zauważyłeś to umieściłem w wiadomości rysunek znaleziony w internecie. I na jego podstawie napisałem, że jak lampa świeci na odległość 60m to bez względu na to jakie tam jest źródło światła to będzie świecić na 60.

Jak chcesz żeby było 40m to może być też 40m. Światła będą świecić tak samo daleko.

A jak podkręcisz korektorem to będą świecić nawet na 10m i też nie będzie miało znaczenia to jaka w lampie jest żarówka.

Różnica będzie taka, że lepsza żarówka będzie świecić jaśniej co będzie wygodne dla kierowcy tego pojazdu. Jednak nie jest to wygodne dla innych kierowców gdyż jest to zbyt intensywne światło.

Dlatego twierdzę, że tradycyjna żarówka jest optymalna i najwygodniejsza.

Napisano

Spoko, poczytam, Keson mi poda te książki   :oki:

Oho. Widać, że wyczerpały się argumenty.

Napisano

Wyjeżdżasz z jakimiś warunkami pogodowymi bezładu i składu i oczekujesz dyskusji. Więc Ci napisałem, że pogoda tu nie ma nic do rzeczy. Jak ktoś nie potrafi jeździć podczas deszczu to niech siedzi w domu.

Jak baletnica nie potrafi tańczyć to biadoli, że ją puenty cisną.

Jak sam zauważyłeś to umieściłem w wiadomości rysunek znaleziony w internecie. I na jego podstawie napisałem, że jak lampa świeci na odległość 60m to bez względu na to jakie tam jest źródło światła to będzie świecić na 60.

Jak chcesz żeby było 40m to może być też 40m. Światła będą świecić tak samo daleko.

A jak podkręcisz korektorem to będą świecić nawet na 10m i też nie będzie miało znaczenia to jaka w lampie jest żarówka.

Różnica będzie taka, że lepsza żarówka będzie świecić jaśniej co będzie wygodne dla kierowcy tego pojazdu. Jednak nie jest to wygodne dla innych kierowców gdyż jest to zbyt intensywne światło.

Dlatego twierdzę, że tradycyjna żarówka jest optymalna i najwygodniejsza.

Brawo Ty. Teraz napisz to producentom samochodów bo wywalają kasę na ksenony, ledy, lasery i badania strumienia światła w różnych warunkach.

A przecież nie wiedzą że światła świecą zawsze tak samo niezależnie od pogody, widoczność jest identyczna i zawsze wynosi 60m a najlepszym źródłem światła jest żarówka.

Wow, może już czas przestać bawić się resorakami i zacząć budować prawdziwą wiedzę o motoryzacji? Ewentualnie nie wcinać się gdy dorośli rozmawiają.

Napisano

Ewentualnie nie wcinać się gdy dorośli rozmawiają.

Dorośli? Gdzie ci dorośli? Patrząc na ton Twej wypowiedzi to z dorosłością to ona nie za bardzo ma coś wspólnego.

Napisano

Dorośli? Gdzie ci dorośli? Patrząc na ton Twej wypowiedzi to z dorosłością to ona nie za bardzo ma coś wspólnego.

A Twoje "wiem - ale nie powiem" to jak byś nazwał?

Od razu mówiłem że bez sensu gadka z Tobą.

Napisano
  • Autor

Dzień już krótki, idź na jazdę próbna poproś o auto z ledami i bez i będzie wszystko jasne. Tutaj sami fachowcy od zdjęć i filmów yt.

Po części tak można zrobić, ale dwóch aut raczej na raz nie dostanę, no i żeby to sensownie zrobić trzeba by halogeny wymienić na najlepsze dostępne. Jednak to najsensowniejsza propozycja. Wolał bym jednak żeby ktoś to za mnie zrobił, a ja bym sobie o tym poczytał i podglądał zdjęcia.

Gdyby ktoś więc gdzieś widział jakieś testy to wrzucajcie do tego wątku. :)

W zamian jak będzie ładna pogoda zrobię fotki Philips vision 150+ kontra xenon.

Napisano

Sam sprawdź, bo wg. opini z AK ledy w nowej Astrze czy laser w i8 są kiepskie bo nie ma spryskiwacza.

Edytowane przez sdss

Napisano
  • Autor

To też jest jednak kwestia tego jakie są warunki. Gdy jest przejrzyste powietrze radę dają każde poprawnie ustawione światła. Problem robi się gdy jest mgła, pada deszcz.

Tu spotkałem się z opinią, że niebieskie (białe) światło LED/xenon ciut gorzej sprawda się podczas deszczu.

Zastanawiam się też przy okazji na ile mogą pomóc dobre światła p. mgielne. Do tej pory w każdym aucie to była porażka. W zasadzie nic nie dawały nie było sensu włączać. Jednak pewnie da się osiągnąć znacznie lepsze efekty.

Nie wiem czy żółte p. Mgielne są legalne.

Napisano

A wiesz kiedy jest w ogóle sens, aby włączyć przednie p. mgielne? 

Napisano

A wiesz kiedy jest w ogóle sens, aby włączyć przednie p. mgielne? 

Wtedy, jak wyłączy się pozostałe przednie  :phi:

Napisano

przecie ma nówką japoński wynalazek a jak wiadomo japońce się nie psujom i byle Mietek z SKP nie będzie mu grzebał. Za światła typu Insignia czy Outlander powinny być zabierane DR i to gówno nie powinno mieć homologacji- na drodze nie są sami.

Mylisz homologacje ze złym ustawieniem - niech będą homologowane, ale poprawnie ustawione - tutaj co do Insignii się zgadzam - miały na początku światła za wysoko, ale tak po roku dwóch chyba Opel poprawił farbyczne ustawienie. :ok:

Napisano

Sam sprawdź, bo wg. opini z AK ledy w nowej Astrze czy laser w i8 są kiepskie bo nie ma spryskiwacza.

Ja to mysle ze outlander ma naj najlepsze....
Napisano

Ja to mysle ze outlander ma naj najlepsze....

Dwufunkcyjne. Pierwsza funkcja to taka, że świecą. Druga taka, że nawet przez Internet potrafią niektórych mocno uciskać.

Napisano

Dwufunkcyjne. Pierwsza funkcja to taka, że świecą. Druga taka, że nawet przez Internet potrafią niektórych mocno uciskać.

Mowiles ze jeszcze maja spryskiwacze to 3cia funkcja ;)

Edytowane przez johnson_gda

Napisano

Tu spotkałem się z opinią, że niebieskie (białe) światło LED/xenon ciut gorzej sprawda się podczas deszczu.

Dlatego Francuzi swego czasu mieli przednie światła przeciwmgłowe żółte. Miałem okazję zobaczyć jak to to świeci podczas deszczu i faktycznie o niebo lepiej niż zwykłe bezbarwne.

Zastanawiam się też przy okazji na ile mogą pomóc dobre światła p. mgielne. Do tej pory w każdym aucie to była porażka.

Bo trzeba było wyłączyć światła mijania i zostawić same przeciwmgłowe. Tym bardziej gdy jest gęsta mgła i jest ciemno. Polecam spróbować.

Napisano

Bo trzeba było wyłączyć światła mijania i zostawić same przeciwmgłowe. Tym bardziej gdy jest gęsta mgła i jest ciemno. Polecam spróbować.

Ja próbowałem. Albo mgła była jeszcze za mała, albo moje przeciwmgielne do kitu. Szybko włączałem mijania. ;]

Napisano

Tylko, że taka jazda jest niezgodna z przepisami.

P.S.

Kolega zawsze promuje przepisową jazdę, a tu takie coś  ;]

P.S.2

A może się mylę  :hmm:

Ok art. 30 PoRD

Edytowane przez janusza

Napisano
  • Autor

P.S.

Kolega zawsze promuje przepisową jazdę, a tu takie coś ;]

P.S.2

A może się mylę :hmm:

Ok art. 30 PoRD

Przepisy przepisami ale jazda bez świateł tylnych to słaby pomysł. Nie licząc tego, że to i tak nic nie daje. Chyba że to jakaś mgła stulecia, ale jeszcze w takiej nie jechałem.
Napisano

Przepisy przepisami ale jazda bez świateł tylnych to słaby pomysł. Nie licząc tego, że to i tak nic nie daje. Chyba że to jakaś mgła stulecia, ale jeszcze w takiej nie jechałem.

A pozycyjne? Wystarczy załączyć i masz tył...

Napisano

przeciwmgielne z tego co kojarzę mogą być żółte...mijania już nie mogą a te we francuskich samochodach i też często były żółte...

na pewno do 2005 roku były sprzedawane lexusy (IS, GS) z żółtymi przeciwmgielnymi...

jeszcze nie miałem okazji przetestować...

prawda jest taka, że we mgle najlepiej (jak nie miałem przeciwmgielnych) mi się jechało na pozycyjnych ;)

mijania a tym bardziej długie powodują, że widać ścianę przed samochodem we mgle...

Napisano

Wczoraj jechałem za s klasa. Miała ledy do tego chyba aktywne bo co chwile zmieniały odległość. Mam xenon i miałem wrażenie że jadę na pozycyjnych . Chociaż widać było że czasem świecił po oczach tym jadącym drugim pasem, dopiero po chwili zmniejszył zasięg świecenia.

Napisano

Przeciwmgłowe nie załączą się bez pozycyjnych. Tak jest we wszystkich autach z którymi miałem do czynienia.

Napisano

Przeciwmgłowe nie załączą się bez pozycyjnych. Tak jest we wszystkich autach z którymi miałem do czynienia.

Nic dziwnego, bo takie są wymagania homologacyjne :P 

Napisano

Pewnie. Co tam inni. Najważniejsze, że "ja" widzę świetnie ... :no:

IMO producenci powinni pójśc w kierunku noktowizorów. Na razie są one drogie i niezbyt dobre, ale być może postęp techniczny sprawi, że ta sytuacja sie zmieni http://www.extremetech.com/extreme/193402-what-is-night-vision-how-does-it-work-and-do-i-really-need-it-in-my-next-car

Edytowane przez Mantoon

Napisano

Ja zostanę zjedzony zaraz, ale IMO dobry halogen w dużym okrągłym odbłyśniku świeci najlepiej, mimo że nie najjaśniej. Dlatego że nie ma wyraźnej granicy światło-cienia. Co z tego że HID świeci mocno do ostrej jak brzytwa granicy jak poza nią mamy absolutną czerń bo jest zbyt duży dla oka kontrast i nie widzimy nic? (nie dotyczy Insigni która wali w kosmos ;] ) Duże nowe okrągłe odbłyśniki z mocną dobrą żarówką IMO świecą najfajniej i najmniej męczą wzrok. Tak wiem że światłą matrycowe częściowo obchodzą ten problem.

Edytowane przez koNik

Napisano

@@konik

Coś w tym jest. Mam ksenony w kolejnym już samochodzie i ile razy wsiadam do starego Golfa IV z halogenami to się nadziwić nie mogę jak to fajnie i naturalnie świeci.

Na LED-ach jeszcze nie jeździłem, więc się nie wypowiadam.

Edytowane przez Marcin L.

Napisano

Ja zostanę zjedzony zaraz, ale IMO dobry halogen w dużym okrągłym odbłyśniku świeci najlepiej, mimo że nie najjaśniej. Dlatego że nie ma wyraźnej granicy światło-cienia. Co z tego że HID świeci mocno do ostrej jak brzytwa granicy jak poza nią mamy absolutną czerń bo jest zbyt duży dla oka kontrast i nie widzimy nic? (nie dotyczy Insigni która wali w kosmos ;] ) Duże nowe okrągłe odbłyśniki z mocną dobrą żarówką IMO świecą najfajniej i najmniej męczą wzrok. Tak wiem że światłą matrycowe częściowo obchodzą ten problem.

W dużej części się z Tobą zgadzam. Ale w porównaniu z ksenonami byłem zdziwiony że ledy dają więcej światła ponad granicą odcięcia.

Ewidentnie nie jest to światło po prostu rozproszone tylko skierowane tam celowo bo stojąc pod ścianą widać że strumień światła układa się tak samo w obu reflektorach. Wydaje mi się więc że zauważono problem i dzięki temu że ledy świecą z więcej niż jednego źródła można było trochę światła skierować wyżej.

Napisano

Zgodna, zgodna. :)

Napisano

No i o to mi właśnie chodzi.

Dlatego uważam, że zwykłej dobrej żarówki i dobrego zadbanego reflektora nic nie zastąpi. To jest optymalne rozwiązanie. Do tego najwygodniejsze i najtańsze.

Edytowane przez fred77

Napisano

No i o to mi właśnie chodzi.

Dlatego uważam, że zwykłej dobrej żarówki i dobrego zadbanego reflektora nic nie zastąpi. To jest optymalne rozwiązanie. Do tego najwygodniejsze i najtańsze.

Niestety, ale producenci wiedzą od Was chłopaki lepiej i beda wsadzac LEDy, bo to lepiej na papierze wyglada/brzmi = czytaj reklama - najnowszy/najlepszy krzyk mody/oszczednosci/eko = niezainteresowani nawet nie beda wiedzieli ze mozna cos taniej i niekoniecznie gorzej;

Potem mozna zarabiac na wymianach caly lamp itp itd

Napisano

Niestety, ale producenci wiedzą od Was chłopaki lepiej i beda wsadzac LEDy, bo to lepiej na papierze wyglada/brzmi = czytaj reklama - najnowszy/najlepszy krzyk mody/oszczednosci/eko = niezainteresowani nawet nie beda wiedzieli ze mozna cos taniej i niekoniecznie gorzej;

Potem mozna zarabiac na wymianach caly lamp itp itd

Ani chybi spisek. Na pewno spisek. Zdemaskowany przez internetowych ekspertów, z których żaden nawet z tej technologii nie korzystał. Ale po co, przecież wiadomo że to spisek.

No bo nie ma takiej możliwości żeby lepsze i jaśniejsze źródło światła świeciło lepiej. To tylko część spisku!

Napisano

Ani chybi spisek. Na pewno spisek. Zdemaskowany przez internetowych ekspertów, z których żaden nawet z tej technologii nie korzystał. Ale po co, przecież wiadomo że to spisek.

No bo nie ma takiej możliwości żeby lepsze i jaśniejsze źródło światła świeciło lepiej. To tylko część spisku!

Ryb, my wszyscy sie cieszymy Twoim szczesciem, ze masz super ekstra lampy ledowe, lepsze od zenonow i halogenow. I ze Ci naprawde dobrze swieca. Fajnie. Ale z roznych testow i praktycznych doniesien niestety wynika, ze dobra lampa halogenowa nie jest gorsza od dobrego leda czy zenona. I to jest fakt.

I faktem jest tez, ze wskutek reklamy,sprzedawcow itp jesli bedzie za darmo wybor, to 90% wezmie LED a nie halogen bo to jest teraz na topie ... a takze daje wiekszy zarobek producentom. Nie jest w interesie producentow cos na czym mniej zarobia ... a lampy LEDowe to wlasnie jeden wiecej punkcik na liscie zyskow.

Napisano

Ale z roznych testow i praktycznych doniesien niestety wynika, ze dobra lampa halogenowa nie jest gorsza od dobrego leda czy zenona. I to jest fakt

Faktem jest, że w niektórych przypadkach nie jest gorsza. Poza tym przeczytaj to jeszcze raz. I jeszcze raz. A teraz na podstawie Twojego własnego zdania odpowiedz: która jest lepsza?

I faktem jest tez, ze wskutek reklamy,sprzedawcow itp jesli bedzie za darmo wybor, to 90% wezmie LED a nie halogen bo to jest teraz na topie ... a takze daje wiekszy zarobek producentom. Nie jest w interesie producentow cos na czym mniej zarobia ... a lampy LEDowe to wlasnie jeden wiecej punkcik na liscie zyskow.

Ludzie dopłacali gigantyczne pieniądze za ksenony - myślisz że dlatego, że są durni i dali się nabrać reklamom?

;l

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.