Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ubezpieczenie AC starego auta

Featured Replies

Napisano

Powiedzmy że chcemy kupić stare auto, takie niech będzie w przedziale 25-40 lat.

Jakieś auto w stylu W124 w mocnej wersji, może jakiś Jag. 

Coś w ten deseń.

Chodzi raczej nie o konkretny model, ale o sam fakt, że auto jest stare, ale sporo warte i ta wartość będzie rosnąć, a nie maleć.

Dodatkowo założenie jest takie, że auto by służyło jako codzienna podwózka do pracy, na niewielkie odległości. I też to jest raczej informacja, że nie będzie robiło rocznie 1tyś km, ale raczej 10-15tyś km.

Co zrobić, aby kupić ubezpieczenie na takie auto, które może być warte z 50tyś PLN, ale żeby to ubezpieczenie jednak nie zabiło portfela.

Jest opcja rejestracji na zabytek, ale niekoniecznie chciałbym na zółtych blachach jeździć. Jeśli jednak w jakiś sposób to pomoże, to niech tak będzie.

Dodam, że pewnym problemem może być pojemność silnika takiego auta. To może być ze 4 litry, albo i lepiej.

Rady, porady?

Napisano

Co zrobić, aby kupić ubezpieczenie na takie auto,

Nie jestem specem od ubezpieczeń ale nie wiem czy znajdzie się ubezpieczyciel, który da AC na taki samochód ot tak z marszu. Normalna granica to max 15 lat. Prawdopodobnie bez negocjacji z centralą firmy się nie uda.

Napisano

Tylko jakieś wnioskowanie indywidualne. Ale, że już z góry zakładasz, że ma być tanio, to raczej ciężko żeby agent wysilał się z wnioskowaniem do centrali na składkę 2000 zł bo pewnie roboty będzie przy tym od groma. Chyba, że w taryfikatorach ubezpieczyciela ta furka jest tyle warta na ile chcesz ją ubezpieczyć to wtedy pójdzie automatem tylko za zgodą na ubezpieczenie auta powyżej X lat. Opcja numer trzy to masz wycenę rzeczoznawcy i z nią uderzaj do agenta. 

Napisano
  • Autor

w PZU mam AC na swoje 19 letnie mondeo mk2;)

Hmm, ciekawa sytuacja.

Ile takie auto jest warte? 3tyś?  ;]

Napisano

Warta Klasyki...kiedyś się przymierzałem dla swojej 25-letniej mx-5.

Napisano
  • Autor

Tylko jakieś wnioskowanie indywidualne. Ale, że już z góry zakładasz, że ma być tanio, to raczej ciężko żeby agent wysilał się z wnioskowaniem do centrali na składkę 2000 zł bo pewnie roboty będzie przy tym od groma. Chyba, że w taryfikatorach ubezpieczyciela ta furka jest tyle warta na ile chcesz ją ubezpieczyć to wtedy pójdzie automatem tylko za zgodą na ubezpieczenie auta powyżej X lat. Opcja numer trzy to masz wycenę rzeczoznawcy i z nią uderzaj do agenta. 

Mam wrażenie że to pytanie powinienem chyba zadać na jakimś forum starych trupów ;)

Przecież ludzie to jakoś używają i trudno mi uwierzyć w to, że co roku mają papierologię i bieganie po agentach, aby swój gruz ubezpieczyć.

@@konik , Ty coś wiesz na ten temat?  ;]

Przykładowe auto

Warte to jest sporo, nie będzie tanieć. Ubezpieczyć warto. Pal sześć szkodę przy stłuczce, ale mogą to zwyczajnie podprowadzić z garażu.

Napisano
  • Autor

Warta Klasyki...kiedyś się przymierzałem dla swojej 25-letniej mx-5.

I jak to wychodziło?

Papierologia, rzeczoznawcy, itp?

Napisano
Tylko jakieś wnioskowanie indywidualne.

Ubezpieczyć powinno być w miarę łatwo. Deklarujesz wartość i już... Schody zaczynają się, jak trzeba dostać uczciwe odszkodowanie...

Bo co z tego, jak ubezpieczysz na 50 tysięcy, kiedy wg ubezpieczyciela takie auto było warte 20 tysięcy? Trzeba się sądzić...

Napisano

w pzu miałem ac na a4 99r (wartośc wg nich 8100 z tego co pamiętam)

gość mówił że w pzu nie ma granicy wieku/lat, na wszystko można wziąć ac co ma wartość

dodam że w 2015 miałem szkode z sarną tą a4, wartość w dniu ubezpieczenia 8600, a pan likwidator dodał, odjął i wyszła mu wartość w dniu zdarzenia 8900 (ac pąłcone z czerwcu, szkoda wrzesień)

na polisie był wariant optymalny (dopuszczone części inne niż oryginalne) jednak na wycenie brane pod uwage tylko części oryginale

za dwie lampy, złuszczony lakier na zderzaku, jeden halogen dostałem całka i 6200 do ręki

Napisano

składkę to oni chętnie i z zamkniętymi oczami wezmą za wszystko, byle byś wpłacił pieniądze na ich konto i nic od nich nie chciał.

Gorzej jak będziesz od nich chciał cokolwiek

Mają 2 książki: jedna z wartością auta do składek - wtedy auto jest warte kupę siana i musisz dużo zapłacić, a druga książka to wartość auta do wypłaty odszkodowania. 

Wtedy okazuje się że skasowali ubezpieczenie według wartości "z kosmosu" a proponują odszkodowanie wg wartości złomowej 

Napisano

nie było problemu z wypłatą

pęknięty zderzak, uszkodzony halogen przód, lekko wgięty błotnik - wypłacono 1700 zł;), a auto wycenione na 3000.

zrobiłem za tą kasę zderzak przód + tył, założyłem czujniki parkowania itp;)

Napisano

I jak to wychodziło?

Papierologia, rzeczoznawcy, itp?

Interesowałem się początkiem roku i nie dociąłem tematu do końca.  Z tego co pamiętam wpierw jest szczegółowa weryfikacja rzeczoznawcy i później proponują warunki/składkę.

Auto mi już zimuje, za rok będę myślał (mi chodzi głównie o fakt że człowiek ma doinwestowane auto, trochę kasy włożył a jak ktoś w nie uderzy to dostanę np. kilka tyś zamiast kilkunastu. Mając wycenę biegłego, dokumentację i AC śpię spokojniej ). 

Tylko ciekawe jak w świetle tegorocznych podwyżek polis będzie to wychodzić $$$

Napisano

Ale robisz to jako kontynuację polisy, wtedy nie ma problemu. Idź z ulicy z takim dziadem do ubezpieczenia AC i na bank wszyscy odrzucą lub przyjmą z taką składką, że Ty odrzucisz.

Napisano

To:

Chodzi raczej nie o konkretny model, ale o sam fakt, że auto jest stare, ale sporo warte i ta wartość będzie rosnąć, a nie maleć.

się kłóci z tym:

Dodatkowo założenie jest takie, że auto by służyło jako codzienna podwózka do pracy, na niewielkie odległości. I też to jest raczej informacja, że nie będzie robiło rocznie 1tyś km, ale raczej 10-15tyś km.
Napisano

Ale robisz to jako kontynuację polisy, wtedy nie ma problemu. Idź z ulicy z takim dziadem do ubezpieczenia AC i na bank wszyscy odrzucą lub przyjmą z taką składką, że Ty odrzucisz.

Dokładnie tak. Nawet Assistance nie chcą dawać.

Napisano
  • Autor

To:

się kłóci z tym:

Bez przesady ;)

Stare auto ma z pół miliona nalotu w najlepszym wypadku (a może i milion), to dodatkowe 100tyś km w 6-10 lat mu już nic nie zrobi.

Na tym filmiku podlinkowanym Zachar się chwalił przebiegiem 17xtyś km, a auto ma ze 30 lat. Daj mu Boże zdrowie   ;]

Mam do pracy teraz 6km, planowane jest 10km. Zawsze miałem te 5-6km, bo w takiej dzielnicy mieszkałem i tak firmy po Warszawie są rozłożone.

Przebieg zwiększa czasem jazda do teściowej, czy wypad ze 2x do roku gdzieś w Polskę jako spontan.

Nie ma w opcji wakacji we Włoszech czy coś w ten deseń ;)

Napisano

AC za W108 z 69 roku wyliczyli m na ok 3700zł, już nie pamiętam w jakiej firmie, ale IMO to sie nie opłaca.

Napisano
  • Autor

AC za W108 z 69 roku wyliczyli m na ok 3700zł, już nie pamiętam w jakiej firmie, ale IMO to sie nie opłaca.

Ile takie W108 jest warte? Ze 100tyś? To się chyba jednak opłaca.

Klamoty do tego nie są chyba dostępne na pierwszym lepszym szrocie? Czy się mylę?

Napisano

Hmm, ciekawa sytuacja.

Ile takie auto jest warte? 3tyś?  ;]

17-letni Golf IV jest dla Link4 wart 9000zł. Tak, mam AC.  ;]

Napisano

Ile takie W108 jest warte? Ze 100tyś? To się chyba jednak opłaca.

Klamoty do tego nie są chyba dostępne na pierwszym lepszym szrocie? Czy się mylę?

jakieś 60 kzł

dość łatwo go ewentualnie naprawić w razie W, dawców sporo jest, problem mógłby być tylko z częściami nietypowymi do wersji long, ale w ostateczności wszystko jest w ASO

Napisano
  • Autor

jakieś 60 kzł

dość łatwo go ewentualnie naprawić w razie W, dawców sporo jest, problem mógłby być tylko z częściami nietypowymi do wersji long, ale w ostateczności wszystko jest w ASO

To 3700 ubezpieczenia za auto warte 60tyś, to nie jest aż taka zła oferta uważam.

Chyba że krakowskie stawki są o tyle niższe od warszawskich   :hmm:

Nie porównuję tego do ofert na nowe auta oczywiście.

Napisano

Mam do pracy teraz 6km, planowane jest 10km.

To wychodzi rocznie 5 tys, a nie 10 ;]

Napisano
  • Autor

To wychodzi rocznie 5 tys, a nie 10 ;]

No łatwo policzyć.

Jednak teraz też tak jeżdżę i wychodzi rocznie 15tyś. Cud jakiś  ;]

Czasem się gdzieś człowiek bujnie w Polskę i kilometry lecą.

Prowadzę szkolenia kilka razy do roku i jadę wtedy drugim autem (czyli obecnie trupem Daewoo). Dojdzie kilka tysi. A pewnie jeszcze coś tam ;)

Tak czy siak to żaden przebieg

Napisano
  • Autor

jakieś 60 kzł

Coś chyba jednak w Wawie drożej.

Sprawdziłem samo OC w PZU za takie auto

http://otomoto.pl/oferta/mercedes-benz-w124-1984-1993-mercedes-w124-400e-stan-idealny-szwajcaria-zobacz-ID6ytF1D.html

1800PLN

Mam zniżki 50%   ;]

Boję się wyliczenia AC, ale strzelam że razem z OC bym płacił z piątaka na rok najmniej   :facepalm:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.