Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak wyjąć szpilkę z piasty?

Featured Replies

Napisano

Jak w tytule. Chciałem z wraku, który sobie zostawiłem na taką okoliczność, wymontować szpilkę z piasty. Jeden patałach uszkodził mi gwint.

No i zonk. Pewnie muszę zdjąć piastę?

95c82ccc3c01.jpg

1eff3bc50973.jpg

4b0fa431eeed.jpg

Napisano

Jak kołnierza nie potrzebujesz to może flexem wytnij kawałek ze szpilką.

Napisano

Masz racje. Widac stan tego elementu, to kupa korozji. Lepiej to dziabnac diaxem niz bawic sie w odkrecanie.

Napisano

+ 1   :oki:    ew. palnik, ale to tylko, jeśli nie masz kątówki   :hehe:;)

Napisano

Ale chcesz te szpilke usunąć czy wymienić? Bo jak usunąć to "odpowiednio duży młotek", a jeśli wymienić to musisz rozpiąć piastę.

Napisano

Ale Joki nie chce usunąć tej szpilki, żeby ją sobie do pamiętnika wkleić, tylko chce ją wymienić. Natomiast, żeby to zrobić, musi zdemontować piastę i przy okazji wymienić łożysko.

Napisano

O ile zrozumiałem to kupił ten kawałek złomu ze szpilką, żeby ją wyciągnąć. Ile kosztuje taka szpilka w sklepie żeby to było warte takiej zabawy...?

Napisano

Mój błąd, nie zrozumiałem dobrze autora, co nie zmienia faktu, że szpilka po wyjęciu ma być zachowana w całości.

Napisano

Wyciągnąć z tego złomu to by się ją dało coś tam przecinając/wycinając, gorzej będzie z zamontowaniem...

Napisano

O ile zrozumiałem to kupił ten kawałek złomu ze szpilką, żeby ją wyciągnąć. Ile kosztuje taka szpilka w sklepie żeby to było warte takiej zabawy...?

Kiedyś w aso kupowałem do avensisa. Po dychu chyba były. Na alle z przesyłką są po kilkanaście złotych.

Napisano
  • Autor

Złom został na części i sobie stoi. No i w końcu potrzebuję jakąś część.

Szpilkę.

;)

Napisano

Trzeba zatem "policzyć" czy warto odrdzewić nakrętkę piasty i wybić półośkę czy "kliknąć" nową szpilkę za 15zł i z piwkiem czekać na kuriera. Oczywiście uwzględnić należy zyski niewymierne w postaci satysfakcji z rozebranej własnoręcznie w pocie czoła starej zapyziałej piasty i zagrożeń z tym związanych w postaci ryzyka pozbijania palców, spadnięcia wraku z podnośnika na nogę itp.

Napisano

a ze tak zapytam poza konkursem: na jakiej zasadzie zostawiles sobie ot tak wrak?

szkoda calkowita czy jak?

Napisano
  • Autor

Kupiłem kiedyś na części do zrobienia innego auta. Wyszedł taniej niż komplet poduszek i pasów.

Po ich wymontowaniu szkoda wyrzucić resztę. Poza brakiem przodu i tyłu ma całą resztę. Pali, jeździ. Aż żal rozbierać. Jeszcze trzy autka z niego złożę.

;)

Napisano

Kupiłem kiedyś na części do zrobienia innego auta. Wyszedł taniej niż komplet poduszek i pasów.

Po ich wymontowaniu szkoda wyrzucić resztę. Poza brakiem przodu i tyłu ma całą resztę. Pali, jeździ. Aż żal rozbierać. Jeszcze trzy autka z niego złożę.

;)

To szkoda tej piasty ciąć bo wygląda relatywnie zdrowo.

Napisano

;)

i nie musisz za toto placic OC?

Napisano

Qrqa wodna, forum motoryzacyjne.

Zza którejś miedzy zwiozl, poza zdjęciami na AK ten pojazd nie istnieje.

Napisano
  • Autor

Jeszcze niezarejestrowany. Tylko akcyza i recykling. Na razie badania nie przejdzie. Czeka na naprawę.

;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.