Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bicie przy hamowaniu

Featured Replies

Napisano

Cześć.

Od momentu zakupu auta przy hamowaniu czuć było wyraźne bicie. Im cieplejsze hamulce, tym gorzej. Okazało się, że poprzedni właściciel przetaczał tarcze, ale zrobił to niewłaściwie - z jednej strony więcej, z drugiej mniej, a dodatkowo za dużo. Tarcze z przodu zamiast 28mm (minimum) miały 25mm. Wymieniłem je, ale nie stwierdziłem wyraźnej poprawy. Dzisiaj dokonałem pomiarów bicia bocznego i nic specjalnego nie wyszło. Tarcze 0,015-0,025mm, piasta jedna 0, a druga 0,01mm. Na felgach ustawiłem tak, że bicie przy rancie wynosi 0,15 - 0,20mm. Czy takie wartości mogą powodować dość solidne wibracje przy hamowaniu? A jeśli nie, to co to do licha może być? Domyślam się, że mój pomiar nie był super precyzyjny, ale nawet uwzględniając dość wysoki poziom błędu i tak wartości są chyba w normie...

Średnica tarczy to 323mm. Pomiar dokonywany był przy krawędzi.

Edytowane przez Krisker

Napisano

Cześć.

Od momentu zakupu auta przy hamowaniu czuć było wyraźne bicie. Im cieplejsze hamulce, tym gorzej. Okazało się, że poprzedni właściciel przetaczał tarcze, ale zrobił to niewłaściwie - z jednej strony więcej, z drugiej mniej, a dodatkowo za dużo. Tarcze z przodu zamiast 28mm (minimum) miały 25mm. Wymieniłem je, ale nie stwierdziłem wyraźnej poprawy. Dzisiaj dokonałem pomiarów bicia bocznego i nic specjalnego nie wyszło. Tarcze 0,015-0,025mm, piasta jedna 0, a druga 0,01mm. Na felgach ustawiłem tak, że bicie przy rancie wynosi 0,15 - 0,20mm. Czy takie wartości mogą powodować dość solidne wibracje przy hamowaniu? A jeśli nie, to co to do licha może być? Domyślam się, że mój pomiar nie był super precyzyjny, ale nawet uwzględniając dość wysoki poziom błędu i tak wartości są chyba w normie...

a jaki samochód?

u mnie w E38 to "typowa przypadłość"... bardzo kapryśny zawias... i poza oczywistymi tarczami i kołami, często pomagają wahacze (górny, dolny) i luz na drążkach ew. przekładni...

Napisano

Cześć.

Walczyłem kiedyś z biciem podczas hamowania.

Gdzie czujesz to bicie? Kierownica, pedał, buda?

Piszesz ze robiłeś przód. A co z tyłem? U mnie winne były tarcze z tylu.

Najpierw wymiana na nowe-dalej biło,; okazało się , ze tarcze były wadliwe i po nagrzaniu dostawały bicia.

Wymieniłem ponownie tarcze -tym razem definitywne załatwiłem temat(jak widać trochę to kosztowało $)

Btw jeśli dB pamietam w uproszczeniu -jeśli bije na kierownicy -szukaj z przodu winnego, jeśli na "pedale" szukaj winnego z tylu.

Rozumiem ze luzów w zawieszeniu /układzie kier nie masz?

Napisano
  • Autor

Bije wszystko z przodu, z kierownicą włącznie. Tył też mam do roboty, ale jak sprawdzam na ręcznym podczas jazdy, to wibracji brak.

Auto to A8 D2 Fl

Edytowane przez Krisker

Napisano

ooo widzę temat na czasie bo i mi coś bije gdy próbuje zahamować tak z 90 km/h, ale tarcze mam 2 komplety przetaczane na tokarce wynik w normie, czyli nie tarcze choć niektórzy twierdza ze jak materiał na tarcze jest hu....y to i przetaczanie nic nie da ,ale ostatni na przeglądzie diagnosta stwierdził ze jest minimalny luz na wahaczu i to może jest przyczyna ? 

Edytowane przez waldek40

Napisano

Ja jak miałem uwalony prawy górny wahacz w Passacie to przy hamowaniu tak biło po kierownicy ze szok.

Wymiana wahacza i spokój...

Napisano

ale ostatni na przeglądzie diagnosta stwierdził ze jest minimalny luz na wahaczu i to może jest przyczyna ?

Hmm to może i w moim Mietku taka jest przyczyna okresowego bicia (nie zawsze występuje). Diagnosta stwierdził to samo, a wahacz roczny :ogien:

Edytowane przez shapyr

Napisano

Hmm to może i w moim Mietku taka jest przyczyna okresowego bicia (nie zawsze występuje). Diagnosta stwierdził to samo, a wahacz roczny :ogien:

mój coś 2 letni i niecałe 20000tys km i co dziwne to strona kierowcy

Napisano

niecałe 20000tys km

20 mln km i się dziwisz? :phi:

Napisano

20 mln km i się dziwisz? :phi:

jakie miliony ;]  przeca wyraźnie 20tys kilometrów :phi: 

Napisano

Też cudowałem z tarczami klockami przód / tył.

Po zimie wylał amor z przodu i wymieniłem komplet.Po tym bicie całkowicie zanikło.

Przed wylaniem z rok też biło.

Napisano

Też moj znajomy mial tak z amoryzatorami przednimi, po wymianie rowniez przestalo bić przy hamowaniu

• 9 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

Odkopię wątek i do listy dziwacznych i teoretycznie nie związanych z problemem rozwiązań dorzucę zbieżność. Po zmianie bardziej na + (było zbyt rozbieżnie) temat bijących hamulców rozwiązał się sam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.