Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupno mini - toy car na weekendy, ale i maluch do miasta

Featured Replies

Napisano

Przymierzam się do kupna mini. Nowego, tego produkowanego przez BMW.

Budżet na zakup - okolice 20-25 tys.

Co wiem do tej pory - chciałbym mocniejszy, ten 160 konny silnik który występuje w Cooper S.

Nic więcej o mini nie wiem.

Auto używane byłoby przez żonę do jazdy po mieście, kilka razy w tygodniu, a w weeekendy przeze mnie na "przejażdżki" :-) Ekonomia nie ma znaczenia, bo na długie trasy i codzienne katowanie mam służbowe. Zakładam że auto byłoby raczej do jeżdżenia, nie chciałbym przy nim dłubać. 

Jak przymierzyć się do takiego zakupu, żeby nie wertować setek wątków na miniklub.pl? 

A może odpuścić mini i kupić innego małego popier...niczaka?

Auto musi być małe, i mocne, dawać frajdę z jazdy bez ustawicznego grzebania w mechanice... Mini wydaje się super pod tym względem, jeździłem cooperem S i banan nie znikał mi z twarzy.

Edytowane przez manau

Napisano

Godzinę temu, manau napisał:

Zakładam że auto byłoby raczej do jeżdżenia, nie chciałbym przy nim dłubać. 

Nie kupuj zatem Mini... Cooper S, czy to R53, czy R56, to auta dające ogromną frajdę. Ale nie są to auta bezobsługowe...  IMHO najelepszą opcją jest Cooper R53 z ostatnich roczników (~2006) - ale także tutaj spotasz się z gnącymi się kielichami amortyzatora czy wiecznie cieknącym termostatem. 

Napisano
  • Autor

Nie zakładam bezobsługowości ale sam nie chcę przy tym grzebać.  Ale ma częściej jeździć niż stać u mechanika. Gnące się kielichy? Od czego?

Napisano

Od twardego zawiasu i zbyt cieńkiej blachy.

Są zestawy naprawcze do tego (problem jest zatem powszechny), ale nie wiem, czy chciałbym jeździć czymś takim...  

Edytowane przez grogi

Napisano
32 minuty temu, manau napisał:

Nie zakładam bezobsługowości ale sam nie chcę przy tym grzebać.  Ale ma częściej jeździć niż stać u mechanika. Gnące się kielichy? Od czego?

O ile dobrze kojarze to kolega Kuner prowadzi warsztat w Raszynie, specjalizujacy sie w Mini, wiec moze popytaj u zrodla :ok:

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, grogi napisał:

Od twardego zawiasu i zbyt cieńkiej blachy.

Są zestawy naprawcze do tego (problem jest zatem powszechny), ale nie wiem, czy chciałbym jeździć czymś takim...  

Dlatego nie chciałem zaglądać ma forum mini, zwykle po lekturze okazuje się że to cud że taki wyrób wogóle jeździ :-)

Edytowane przez manau

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Maciej__ napisał:

O ile dobrze kojarze to kolega Kuner prowadzi warsztat w Raszynie, specjalizujacy sie w Mini, wiec moze popytaj u zrodla :ok:

Ok, dzięki.

Napisano
Budżet na zakup - okolice 20-25 tys.
Co wiem do tej pory - chciałbym mocniejszy, ten 160 konny silnik który występuje w Cooper S.
Nic więcej o mini nie wiem.
.pl? 
A może odpuścić mini i kupić innego małego popier...niczaka?

Twingo rs
Poprzednie clio rs
Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, mokrii napisał:

Twingo rs
Poprzednie clio rs

Twingo rs odpada, twingo mamy i to za mało zabawne auto.

Clio RS - myślisz że da się to kupić w stanie jeżdżącym?

Napisano

Twingo rs odpada, twingo mamy i to za mało zabawne auto.
Clio RS - myślisz że da się to kupić w stanie jeżdżącym?

Twingo rs jest zupełnie zabawnym autem :evil:
Clio a dlaczego by nie? To zwykle tylko ze bardzo szybkie miejskie auto ;]
Napisano

Alternatywa np. Clio RS, ibiza cupra III 1.8t, Colt RCZ, AR Mito 170KM, punto abarth

Napisano

Clio RS (szczególnie Clio II 182: https://www.carthrottle.com/post/w6qx4y6/ ) to lepszy Toycar niż Mini.

I chyba że przez Toycara rozumiesz coś co po każdej szybszej jeździe będzie stać u mechanika - to wtedy kup Mini ;)

Kuzynka ma jeszcze Coopera S - próbuje sie pozbyć. Padło straszne. Mase kasy w nie włożyła.

Jak chcesz to mogę zapytać jaki to rocznik i ile by chciała za nie :)

Edytowane przez cesarz

Napisano

W budżecie 20 klocków jest jeszcze Swift a w okolicach 15 kafli c2 vts. Mam to drugie i daje trochę pociechy. Silnik trochę zalatuje mi motocyklowym r4 fajne się wkręca i fajny dźwięk. Autko dobrze się trzyma drogi. Skrzynia tylko mało sportowa ale da radę się przyzwyczaić. Znajomy ma swifta mówi że wrażenia jak z jego drugiego auta 330d po chipie na 300KM tylko różnica prędkości inna ;)

Napisano
Dnia 1/16/2017 o 10:45, manau napisał:

Auto musi być małe, i mocne, dawać frajdę z jazdy bez ustawicznego grzebania w mechanice... Mini wydaje się super pod tym względem, jeździłem cooperem S i banan nie znikał mi z twarzy.

nie kupuj nic z 1.6 THP. zwlaszcza sprzed 2009 :) 

a jak pominąć felerny silnik... i brać Mini to tylko JCW - ale to nie znajdziesz w budzecie...

to ja bym brał E46 328. 20 tysia Ci styknie na "małego" RWD.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.