Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dwa lata - 70.000 km z Seatem Leonem ST FR 2.0

Featured Replies

Napisano

No to macie mój krótki przegląd:

Seat Leon ST FR 150KM 2.0 diesel z 6 biegową skrzynią DSG, produkcja -końcówka 2014r.

Auto w nadwoziu kombi, ale bardzo kompaktowe i miejskie. Raczej ciasne w środku porównując do innych kompaktów z tego okresu.

Bardzo rozbudowany tunel środkowy, zabiera z tyłu miejsce na nogi.

Komfort: auto jest dobrze wyciszone, 6- biegowa skrzynia zapewnia względną ciszę do 140km/h, potem jest coraz głośniej. Fotele w wersji FR są ładne, dobrze trzymają, ale nie są komfortowe.

Wyposażenie: jest w zasadzie wszystko co kompakt mieć powinien, czujniki parkowania, dwustrefowa klima, tempomat (ja miałem aktywny ale o tym później), sporo schowków, uchwytów na kubki, funkcjonalny podłokietnik, oświetlenie ambient, monitorowanie ciśnienia w kołach, ledowe światła ( o nich też później). Komputer pokładowy pokazuje dodatkowe informacje takie jak temp. oleju, co jest chyba standardem w grupie VAG, ale niekoniecznie w innych autach.

Bardzo dobrze grające audio - dawno nie słyszałem tak dobrze grającego fabrycznego audio. Audio odtwarzało muzykę przez USB, SD, Bluetooth. Moja wersja nie miała możliwości uruchomienia android auto.

Dobry zestaw HF, niestety bez obsługi SMS.

Słaba nawigacja - przydawała się czasami jak kończyło się paliwo - auto szukało stacji.

Silnik i skrzynia - silnik o mocy 150KM zapewniał naprawdę dobre osiągi, ale to skrzynia była gwiazdą - zmiana biegów błyskawiczna, baz szarpania - cud miód i orzeszki.

Dołożenie do tego zestawu aktywnego tempomatu spowodowało że można było jeździć z nogami na podłodze - jak na autopilocie. To było naprawdę rozleniwiające i przydawało się w trasie.

Silnik diesla o pojemności 2.0 telepał się jak to diesel i brał olej przy szybszej jeździe (od 1 do 1,5 litra dolewek między serwisami, serwisy co 30kkm).

Zawieszenie: dość twarde i głośne, raczej na płaskie, równe drogi. Auto fajnie się prowadziło i było stabilne nawet przy dużych prędkościach.

Spalanie: nie prowadziłem statystyk, ale wkurzał mnie mały zbiornik - realny zasięg auta to było 750 km.

Usterki i wkurzajki:

Auto miało wadę znaną właściecielom tego modelu - w drugim roku użytkowania wymagało wymiany 4 lamp w których popękały klosze i ciekła do nich woda. Tylne wymieniono na gwarancji, przednich - nie.

Audio które tak fajnie grało miało ekran który zimą potrafił żyć własnym życiem i się sam dotykać ;-) Serwis nie umiał tego naprawić. Usterka sporadyczna.

No i na koniec picie oleju.

Czy wybrałbym ponownie to auto?  Tak, ape po usunięciu usterek wieku dziecięcego, i nie z dieslem.

Edytowane przez manau

Napisano

Jak spalanie?

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, sdss napisał:

Jak spalanie?

Niestety nie prowadziłem statystyk... Ale kombinacja ciężkiej nogi i kart paliwowych dawała efekt leja w zbiorniku :-) Raz miałem spalanie z trasy nie autostradowej na poziomie 6,cośtam litra na setkę.

Edit: to było 5,8 :-o przy powrocie z Gdańska krajową siódemką, przy małym ruchu. Ale był to wyjątek, normalnie to 7 i powyżej.

Edytowane przez manau

• 1 miesiąc później...
Napisano
Dnia 20.01.2017 o 08:54, manau napisał:

Czy wybrałbym ponownie to auto?  Tak, ape po usunięciu usterek wieku dziecięcego, i nie z dieslem.

Czemu nie z dieslem? Czy oprócz picia oleju coś jeszcze było z nim nie tak? Myślisz że lepiej postawić na 1.4 tsi?

Napisano

Za przednie musiałeś zapłacić??? Jak koszt ~??

Wysłane z mojego LG-D315 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Spalanie: nie prowadziłem statystyk, ale wkurzał mnie mały zbiornik - realny zasięg auta to było 750 km.

W momencie decyzji o tankowaniu ile +/- zazwyczaj wlewałeś litrów do pełna?

i nie z dieslem.

Rozsądnie :oki:

Z TSI i DSG to auto robi się jakby klasę wyżej.

Diesel mimo wszystko zabiera dużo ogólnego komfortu.

Napisano

Mam podobne wrażenia po TDI, ale u nas w robocie jest Passat 190KM. Tutaj największym plusem jest DSG, ale sam silnik rozczarowuje. Działa mocno 0-1, mam wrażenie że gdyby nie szybka skrzynia to nie czuć byłoby tej mocy. Klekocze i co światła przypomina, że jedziemy traktorem. Spalanie średnie ok 9l.

Napisano
3 godziny temu, mrBEAN napisał:

Rozsądnie :oki:

Z TSI i DSG to auto robi się jakby klasę wyżej.

Diesel mimo wszystko zabiera dużo ogólnego komfortu.

Dokładnie tak samo uważam - rok temu jak byłem na etapie zakupu miałem porównanie bo jednego dnia jeździłem Leonem TSI z DSG i BMW 318D z automatem. Sorry ale o dziwo to BMW było dla mnie subiektywnie mniej komfortowe i nie czułem tam marki premium - było wyraźnie głośniej niż niepremium.

Mam TSI z DSG i uważam, że komfort jazdy jest wysoki - przy normalnej jeździe silnika nie słychać w ogóle. Nie wiem czy to silnik jest tak cichy sam z siebie czy naładowali tam tonę wgłuszeń - najważniejsze, że efekt jest świetny.

Napisano
2 godziny temu, Manx napisał:

Dokładnie tak samo uważam - rok temu jak byłem na etapie zakupu miałem porównanie bo jednego dnia jeździłem Leonem TSI z DSG i BMW 318D z automatem. Sorry ale o dziwo to BMW było dla mnie subiektywnie mniej komfortowe i nie czułem tam marki premium - było wyraźnie głośniej niż niepremium.

Mam TSI z DSG i uważam, że komfort jazdy jest wysoki - przy normalnej jeździe silnika nie słychać w ogóle. Nie wiem czy to silnik jest tak cichy sam z siebie czy naładowali tam tonę wgłuszeń - najważniejsze, że efekt jest świetny.

O kurcze. Czyli mowisz, ze Leon ma lepsze prowadzenie od BMW?? Trzeba porownac 2.0TDI do diesela BMW.

Napisano
8 godzin temu, sherif napisał:

Mam podobne wrażenia po TDI, ale u nas w robocie jest Passat 190KM. Tutaj największym plusem jest DSG, ale sam silnik rozczarowuje. Działa mocno 0-1, mam wrażenie że gdyby nie szybka skrzynia to nie czuć byłoby tej mocy. Klekocze i co światła przypomina, że jedziemy traktorem. Spalanie średnie ok 9l.

2.0 TDI 150KM + DSG ma tak samo. Często lekka różnica w pochyleniu pedału gazu powoduje zryw silnika...

Napisano
2 minuty temu, K3 napisał:

2.0 TDI 150KM + DSG ma tak samo. Często lekka różnica w pochyleniu pedału gazu powoduje zryw silnika...

lub delikatne przymulenie poniżej.

Napisano
5 godzin temu, wujekcybul napisał:

O kurcze. Czyli mowisz, ze Leon ma lepsze prowadzenie od BMW?? Trzeba porownac 2.0TDI do diesela BMW.

A czytać ze zrozumieniem potrafimy? Nigdzie prowadzenia nie porównywałem. Mój post dotyczył komfortu. Wyrażnie napisałem że subiektywnie bardziej komfortowo jechało mi się w niepremium Seacie segmentu C niż w premium BMW segmentu D (podejrzewam, że gdyby BMW było na benzynę, wszystko wróciłoby do normy) . Głównym przekazem mojego posta było to, że diesel, nawet w samochodzie marki premium, zawsze będzie dieslem i będzie go ciągle słychać, co jak dla mnie niweluje pierwiastek "premium" samochodu i powoduje, ze nawet samochód niższej klasy, ale z silnikiem benzynowym będzie sprawiał lepsze wrażenie niż klekoczące premium.

Napisano
11 godzin temu, Manx napisał:

Wyrażnie napisałem że subiektywnie bardziej komfortowo jechało mi się w niepremium Seacie segmentu C niż w premium BMW segmentu D (podejrzewam, że gdyby BMW było na benzynę, wszystko wróciłoby do normy) .

bo IMHO 3-ka to ani potocznie znane premium ani to klasa D :)

Napisano
11 godzin temu, Manx napisał:

A czytać ze zrozumieniem potrafimy? Nigdzie prowadzenia nie porównywałem. Mój post dotyczył komfortu. Wyrażnie napisałem że subiektywnie bardziej komfortowo jechało mi się w niepremium Seacie segmentu C niż w premium BMW segmentu D (podejrzewam, że gdyby BMW było na benzynę, wszystko wróciłoby do normy) . Głównym przekazem mojego posta było to, że diesel, nawet w samochodzie marki premium, zawsze będzie dieslem i będzie go ciągle słychać, co jak dla mnie niweluje pierwiastek "premium" samochodu i powoduje, ze nawet samochód niższej klasy, ale z silnikiem benzynowym będzie sprawiał lepsze wrażenie niż klekoczące premium.

Chyba, ze ma wiecej cylindrow. Takie 5 cylindrowe w Volvo brzmia niezle, 6 cylindrowe tez.

Napisano

W zeszłym roku kupilismy mojej żonie, FRa, 1,4 TSI (125 km), czerwony. Wrażenia podobne.

Auto może i ma plastiki gorsze niż Golf i jest trochę twarde, ale świetnie się prowadzi i zwyczajnie mi się podoba. Jak sobie czasem "pożyczę" to pomimo niewielkiej mocy sprawia mi frajdę - zarówno jak na nie patrzę,  jak i wtedy gdy jadę.

W sumie dzisiaj jedyne czego żałuję, to, że poskąpiłem grosza i nie wziąłem Cupry :-)

Test specyficzny, ale radocha jak szofer dociska wydaje się być szczera :-)

Miałem przez weekend wersję 290 km i też podniecałem się jak dziecko. 

Napisano

Teraz będzie Cupra 300KM i 4x4 :)

Napisano
2 godziny temu, sdss napisał:

Teraz będzie Cupra 300KM i 4x4 :)

Ale podobno tylko w wersji ST...

Napisano
5 godzin temu, bnow napisał:

W zeszłym roku kupilismy mojej żonie, FRa, 1,4 TSI (125 km), czerwony.

Można zapytać o średnie spalanie przy tym motorze? 

Napisano

Od 6 do 7. Ja mam 7 ale automat i 150.

Edytowane przez sdss

Napisano
1 godzinę temu, sdss napisał:

Od 6 do 7. Ja mam 7 ale automat i 150.

Dzięki:oki: szczerze mówiąc spodziewałem się większego apetytu. Nie ma to jak pozytywnie sie zaskoczyć. 

Napisano
3 godziny temu, gzes napisał:

Żona jeździ głównie po mieście (dojazd z przedmieść do centrum Poznania) i długoterminowo (tzn. na dystansie 7.000 km)  jest ok 7,6-7,7. 

Spalaniem jestem zaskoczony. Nie wiem, na ile są to dokładne wskazania, bo ich nigdy nie weryfikowałem.

Napisano
2 minuty temu, bnow napisał:

Żona jeździ głównie po mieście (dojazd z przedmieść do centrum Poznania) i długoterminowo (tzn. na dystansie 7.000 km)  jest ok 7,6-7,7. 

Spalaniem jestem zaskoczony. Nie wiem, na ile są to dokładne wskazania, bo ich nigdy nie weryfikowałem.

W Warszawie 1,4TSI 150KM pali w okolicach 9 ale to w sporych korkach.

Poza miastem faktycznie 6-7.

Napisano
Dnia Friday, March 17, 2017 o 15:24, gzes napisał:

Pewnie ok 6-6.5.

Tydzień temu testowałem 1.4 tsi 150 z ACT w wersji ST FR.

największe spalanie jakie miałem to było 8.4 l/100 km podczas bardzo dynamicznej jazdy, z wykorzystaniem możliwości silnika. Średnia z 6.1 z przebiegu ok. 400 km. Spokojna jazda po wioskach dala wynik 4.9 l/ 100 km. Delikatnie czuć i słychać moment działania ACT.

Napisano
3 godziny temu, senseikrk napisał:

Pewnie ok 6-6.5.

Tydzień temu testowałem 1.4 tsi 150 z ACT w wersji ST FR.

największe spalanie jakie miałem to było 8.4 l/100 km podczas bardzo dynamicznej jazdy, z wykorzystaniem możliwości silnika. Średnia z 6.1 z przebiegu ok. 400 km. Spokojna jazda po wioskach dala wynik 4.9 l/ 100 km. Delikatnie czuć i słychać moment działania ACT.

Dzięki, przy takim wyniku zakup 2.0 tdi wydaje się być bezsensowny. Miał ktoś kontakt ze 150 konny dieslem, żeby rozwiać moje wątpliwości?

Napisano
4 godziny temu, gzes napisał:

Dzięki, przy takim wyniku zakup 2.0 tdi wydaje się być bezsensowny. Miał ktoś kontakt ze 150 konny dieslem, żeby rozwiać moje wątpliwości?

Osiągi gorsze. głośniej, czuć większa masę na przedniej osi. Różnica w spalaniu około 1-1,5l na 100km. W zakupie 10tyś różnicy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.