Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[3008] Dzień dobry

Featured Replies

Napisano

Zakupiłem to cudo do "testów" od firmy, dobra cena żal było nie wziąć.

Oczywiście wcześniej spro czytałem, naprawdę sporo...i to mnie zachęciło do podjęcia tej rękawicy.

Pytanie 1: Mam zacząć się bać? ;)

Wersja "szwajcarski scyzoryk" bez skóry - no po prostu full opcja Premium +, 2.0 HDI + belki dachowe + 2 komplety nowych opon + książka faktur

Produkcja 06.2010, przelot 167000km, ostatnia faktura z 2017-02-13 z ASO na 4500zł

Pytanie 2: Mam się bać jeszcze bardziej? :]

Jakkolwiek mam raczej niskie mniemanie o Francuzach, za ich bierność w IIWŚ, kontakty z kilkoma znajomymi teściówy też nie napawają optymizmem co do inteligencji tego narodu, to auto jest całkiem OK, natomiast lekko wkur... mnie, że chce być mądrzejsze ode mnie: a) składa lusterka po zaryglowaniu zamków, b) zaciąga ręczny po wyjęciu kluczyków, c) wyłącza radio bo jest "eco"... nosz gdyby jeszcze można było to jakoś wyłączyć, a tu wychodzi na to że jedynie wizyta w ASO (?)

a) nie mam żadnej opcji w menu SETUP samochodu, która by wpływała na lusterka - jest jakiś "myk" żeby wyłączyć to składanie?

b) nie mam też opcji dot. ręczniaka w SETUP (wiem, że niektóre softy mają) - da się jakoś tego ręczniaka deaktywować bez wizyty w ASO?

c) tryb "eco" - no porażka, ciągle mi wyłącza radio na postoju i nie jest to 30min, a jakieś 3min.

Pytanie 3: faktura z ASO na 4500zł obejmuje także wymianę żarników w ksenonach, a te nie świecą za dobrze - taki ich urok, czy mam się bać? :hehe:

Auto ma Grip-Control, ale przez to fabrycznie ma tylko 16tki. Czy obecność Grip-Control wyklucza założenie np.: letnich 17-18? Podobno Grip-Control "kłóci się" z większym rozmiarem felg i niższym profilem opony, a może także z czujnikami (można je deaktywować?).

I ostatnie pytanie: 2.0 HDI, ile to to pali przy baaaaardzo delikatnym obchodzeniu się z gazem w mieście, względnie przy stałej prędkości 130km/h? Jak na razie bazując jedynie na wskazaniach kompa pokładowego stwierdzam, że jest to ochlejus1.jpg2.jpg

Napisano

Odnosnie lusterek to da sie to deaktywowac, bo u siebie w C4 mam wylaczone, ale do tego potrszebny jest soft.

Co do trybu Eco, to mozliwe, ze akumulator juz slaby i szybko rozlacza.

Napisano

Będzie Pan zadowolony.

Z ręcznym nic nie zrobisz i nie za bardzo rozumiem czemu chcesz przy nim grzebać. Bardzo fajna opcja ja już za nic bym go nie zamienił na zwykłą wajchę.

3008 cierpi na nadwagę stąd duże spalanie i częsta konieczność wymiany tarcz i klocków. 

Co do grip control to go u siebie nie miałem, choć szczerze wątpię by cokolwiek dawał. A przy felgach 16 bym pozostał bo na 17 ten samochód jest bezsensownie twardy. 

Napisano

Co do wyłączenia lusterek - spróbuj pociągnąć w dół i przytrzymać klika sekund przełącznik wyboru lusterka. W niektórych Pugach to działa.

Napisano

W reni mam automatyczny reczny wylaczony da sie to zrobic tylko zrobic podlaczajac komputer.

Go Hard or Go Home

Napisano
Dnia 20.02.2017 o 09:44, el_guapo napisał:

składa lusterka po zaryglowaniu zamków, b) zaciąga ręczny po wyjęciu kluczyków

No tak, a w czym masz problem? To w czyms przeszkadza?

Napisano

Dnia 20.02.2017 o 09:44, el_guapo napisał:

składa lusterka po zaryglowaniu zamków, b) zaciąga ręczny po wyjęciu kluczyków

26 minut temu, Rado_ napisał:

po lusterkach z daleka widać czy zamknięty :)

w ogóle nie wiem że mam hamulec :) pomocniczy do obsługi :)

Napisano
  • Autor
18 godzin temu, Rado_ napisał:

Chciałbym mieć na to wpływ - ot co.

W przypadku lusterek: wolę żeby na parkingu ktoś mi przywalił drzwiami w rozłożone lusterko, niż w błotnik.

Ręczny automatyczny denerwował mnie już w Avensisie, bo zwalniany jest z małym opóźnieniem. O ile w przypadku hill-assista jest to pożądane, to w przypadku normalnego ruszania z miejsca, kiedy czujesz, że przed ruszeniem auto musi pokonać pewien opór, jest to denerwujące.

Napisano
1 minutę temu, el_guapo napisał:

W przypadku lusterek: wolę żeby na parkingu ktoś mi przywalił drzwiami w rozłożone lusterko, niż w błotnik.

Ręczny automatyczny denerwował mnie już w Avensisie, bo zwalniany jest z małym opóźnieniem. O ile w przypadku hill-assista jest to pożądane, to w przypadku normalnego ruszania z miejsca, kiedy czujesz, że przed ruszeniem auto musi pokonać pewien opór, jest to denerwujące.

:)

Gwarantuję Ci że i tak, mimo otwartych lusterek uwalą Ci błotnik/drzwi :) wypraktykowane .... ale za to nie korci "złożenie" mocno odstających "uszu" :)

Co do ruszania, hmmmm, ja mam taki nawyk, że zawsze robię "tapnięcie" w gaz, hamulec się zwalnia i dopiero naciskam normalnie, ruszam już bez hamulca :)

Edytowane przez jedrocha

Napisano
10 minut temu, el_guapo napisał:

No można chcieć wszystko, ale czy akrat to jest takie ważne? Dla mnie nie;)

11 minut temu, el_guapo napisał:

W przypadku lusterek: wolę żeby na parkingu ktoś mi przywalił drzwiami w rozłożone lusterko, niż w błotnik

Nieststy, ale na to nie masz wpływu i nie bedziesz miał kto w co przywali. Lusterko znajduje sie w takim miejscu, ze nie liczyłbym, że oberwie zamiast drzwi

12 minut temu, el_guapo napisał:

Nie czuję żadnego oporu, może u Ciebie jest coś skopane.

Napisano
  • Autor

Dobra ludki, widzę że rozruszałem dyskusję ;]

@Rado_ no lubię mieć możliwość pokonfigurowania różnych gratów w aucie pod siebie. Szkoda, że w tym przypadku pomoże tylko ASO albo magik z kompem pod PSA.

A'propos - jest jakiś soft, którym można np. sprawdzić zapełnienie FAPa lub ilość płynu FAP?

To powiedzcie mi dobrzy ludzie jeszcze to:

a) Mam Grip-Control i fabrycznie 16tki. Czy jest opcja przejścia na 17tki - poprzedni użytkownik mówił że trzymał się 16 tek ze względu na Grip-Control

b) Czujniki - bazują na wkładkach, czy ABS? Jeżeli zmienię na 17tki przy zachowaniu średnicy (fabrycznie 17 i fabryczny rozmiar opon) to coś się pokiełbasi?

c) AUX - niestety, tylko na jack'a. Jaka jest szansa, że instalacja jest przygotowana pod USB i wystarczy zmiana gniazda?

d) ...oj będzie jeszcze trochę pytań. O wsparcie proszę zwłaszcza użytkowników 3008/5008 ale także innych Pugów.

Napisano
19 minut temu, el_guapo napisał:

Dobra ludki, widzę że rozruszałem dyskusję ;]

@Rado_ no lubię mieć możliwość pokonfigurowania różnych gratów w aucie pod siebie. Szkoda, że w tym przypadku pomoże tylko ASO albo magik z kompem pod PSA.

A'propos - jest jakiś soft, którym można np. sprawdzić zapełnienie FAPa lub ilość płynu FAP?

To powiedzcie mi dobrzy ludzie jeszcze to:

a) Mam Grip-Control i fabrycznie 16tki. Czy jest opcja przejścia na 17tki - poprzedni użytkownik mówił że trzymał się 16 tek ze względu na Grip-Control

b) Czujniki - bazują na wkładkach, czy ABS? Jeżeli zmienię na 17tki przy zachowaniu średnicy (fabrycznie 17 i fabryczny rozmiar opon) to coś się pokiełbasi?

c) AUX - niestety, tylko na jack'a. Jaka jest szansa, że instalacja jest przygotowana pod USB i wystarczy zmiana gniazda?

d) ...oj będzie jeszcze trochę pytań. O wsparcie proszę zwłaszcza użytkowników 3008/5008 ale także innych Pugów.

Nie musisz robić w ASO, wystarczy Ci posiadanie LEX/DB lub kontakt z kimś kto to ma :)

a) Nie bardzo rozumiem co ma niby Grip-Control do zmiany rozmiaru 4 kół !

b) dasz VIN to Ci powiem :)

c) jaki masz "sprzęt grający"  - VIN 

d) dawaj śmiało :P

Napisano
  • Autor
52 minuty temu, jedrocha napisał:

Nie musisz robić w ASO, wystarczy Ci posiadanie LEX/DB lub kontakt z kimś kto to ma :)

a) Nie bardzo rozumiem co ma niby Grip-Control do zmiany rozmiaru 4 kół !

b) dasz VIN to Ci powiem :)

c) jaki masz "sprzęt grający"  - VIN 

d) dawaj śmiało :P

Można sobie takiego LEX/DB sprawić do użytku domowego? Czy tylko serwis/ASO, bo to kosztuje.

a) ja też nie wiem, ale ZTCP wszystkie z G-C wyjeżdżały na 16, a poprzedniemu użytkownikowi ASO powiedziało, że jak GC to tylko 16tki

b) po południu - auto stoi u Szymana, kwity mam w domu

c) sprzęt to wersja MID, czyli z NAVI na szybie, ale nie 2DIN - nie pamiętam oznaczenia

d) a prońcie... :]

• wszelkie sztuczki, kombinacje guzików, które uruchamiają/deaktywują funkcje chętnie przyswoję
  • pytanie o badanie ilości Eolys'a tudzież stopnia zapełnienia/zużycia FAP'a dalej aktualne
  • podatność na wycinanie FAP'a/wyłączanie EGR'a

środek_pionowo.jpg

Napisano
11 godzin temu, jedrocha napisał:

:)

Gwarantuję Ci że i tak, mimo otwartych lusterek uwalą Ci błotnik/drzwi :) wypraktykowane .... ale za to nie korci "złożenie" mocno odstających "uszu" :)

Co do ruszania, hmmmm, ja mam taki nawyk, że zawsze robię "tapnięcie" w gaz, hamulec się zwalnia i dopiero naciskam normalnie, ruszam już bez hamulca :)

O kawa, to espace jest w czymś lepszy od PSA - tam ręczny zwalnia się dokładnie tak, jakby się chciało. Ale aby nie niszczyć złej opinii o renault i nie było za pięknie, to raz na jakiś czas w ogóle się nie zwalnia :hehe:

7 godzin temu, el_guapo napisał:

Można sobie takiego LEX/DB sprawić do użytku domowego? Czy tylko serwis/ASO, bo to kosztuje.

a) ja też nie wiem, ale ZTCP wszystkie z G-C wyjeżdżały na 16, a poprzedniemu użytkownikowi ASO powiedziało, że jak GC to tylko 16tki

b) po południu - auto stoi u Szymana, kwity mam w domu

c) sprzęt to wersja MID, czyli z NAVI na szybie, ale nie 2DIN - nie pamiętam oznaczenia

d) a prońcie... :]

• wszelkie sztuczki, kombinacje guzików, które uruchamiają/deaktywują funkcje chętnie przyswoję
  • pytanie o badanie ilości Eolys'a tudzież stopnia zapełnienia/zużycia FAP'a dalej aktualne
  • podatność na wycinanie FAP'a/wyłączanie EGR'a

środek_pionowo.jpg

Zakup oryginalną lexię od majfrienda za 250 zł.

Napisano

Z tego co sie kiedys interesowalem, to aux na usb nie zmienisz. Nie pamietam dokladnie, chyba jakis modul trzeba i radio wymienic

Napisano

Mam chyba w podobnym wyposażeniu Peugeota, tylko 5008. Co do FAP'a to Lexia, albo ostatnio znalazłem programik FAPlite działający na androidzie i ELM327. Nie mam jednak  ELM327 i nie mogę sprawdzić czy to faktycznie działa.

U siebie też mam ksenony i też psioczę na jakość światła. Myślałem o zmianie żarówek, jednak może problem jest z wypalonymi odbłyśnikami. W mojej okolicy nie ma kto się tym zająć, a sam nie chcę rozbierać reflektorów lub wyciągać i wysyłać do niewiadomej regeneracji.

Co do hamulca jest chyba jakaś możliwość wyłączenia ręcznego, wyłączając go z wciśniętym hamulcem.

Napisano
Godzinę temu, rafaltd napisał:

Co do hamulca jest chyba jakaś możliwość wyłączenia ręcznego, wyłączając go z wciśniętym hamulcem.

Tak ale, po odpaleniu silnika wraca do stanu normalności.

Napisano

A tego nie wiedziałem, bo nie sprawdzałem nigdy.

Napisano
A tego nie wiedziałem, bo nie sprawdzałem nigdy.

Kluczyk, zaplon, wciskasz hamulec nogą, zaciagasz reczny i trzymasz kilka sek az uslyszysz ze zadziałał, nastepnie znowu ciagniesz i jest zwolniony. Na ekranie sa odpowiednie komunikaty

Spuszczone z krzyża

Napisano

Przy automatycznej skrzyni też tak działa? Zawsze mam problem z wysiadaniem z auta po wjeździe na podnośnik u mechanika (nie ma jak przepchnąć samochód gdy chcę wysiąść wygodnie przed słupem podnośnika).

Co do podjętego tematu świateł ksenonowych w tych samochodach. Ma ktoś jeszcze opinię na ten temat.

Napisano

I ostatnie pytanie: 2.0 HDI, ile to to pali przy baaaaardzo delikatnym obchodzeniu się z gazem w mieście, względnie przy stałej prędkości 130km/h? Jak na razie bazując jedynie na wskazaniach kompa pokładowego stwierdzam, że jest to ochlejus

A tak konkretnie, to ile Ci pali ten silnik w jakich warunkach?

Napisano
  • Autor
19 godzin temu, rafaltd napisał:

Mam chyba w podobnym wyposażeniu Peugeota, tylko 5008. Co do FAP'a to Lexia, albo ostatnio znalazłem programik FAPlite działający na androidzie i ELM327. Nie mam jednak  ELM327 i nie mogę sprawdzić czy to faktycznie działa.

U siebie też mam ksenony i też psioczę na jakość światła. Myślałem o zmianie żarówek, jednak może problem jest z wypalonymi odbłyśnikami. W mojej okolicy nie ma kto się tym zająć, a sam nie chcę rozbierać reflektorów lub wyciągać i wysyłać do niewiadomej regeneracji.

Zainstalowałem FAPlite i faktycznie pokazuje ilość Eoly'sa (mam prawie full) i szacowany żywot FAP'a: no i tu mam zgryz, pozycja "FAP life left" teoretycznie powinna pokazywać ile kilometrów zostało do końca życia FAP'a (tu jestem spokojny, bo pokazuje jeszcze 169kkm "życia" FAPa), ale zastanawiam się czy to nie jest graniczna ilość kilometrów po której FAP wyzionie ducha (no tu by było gorzej, bo na blacie jest 167kkm a wartość wynosi 169kkm).

Dziś rano w drodze do pracy zaktualizowałem soft rneg'a (dzięki @jedrocha) - zobaczymy czy pomoże na wyłączające się radio.

Coś tam jeszcze postukuje w lewym-przodzie, choć @szymanwymienił pękniętą lewą sprężynę i sworzeń z prawej - pojadę na szarpaki, może coś powiedzą.

Cóż - pojeżdżę jeszcze, może się przekonam.

9 godzin temu, Bartłomiej napisał:

A tak konkretnie, to ile Ci pali ten silnik w jakich warunkach?

Nie wiem na ile można ufać wskazaniom kompa pokładowego - zasłyszana opinia to przekłamywanie "w dół" w niemal każdym samochodzie.

- przy 120km/h na tempomacie spalanie jest  okolicach 6,8/100

- w warunkach miejskich, średnie odległości (po 10-15km) - 7,8/100

Porównuję do cięższego (1744kg wobec1534kg) i słabszego (1.8 tdci, 125km wobec 2.0 hdi 150km) S-max'a, który:

- przy 120km/h konsumował 5,5/100

- w tych samych warunkach miejskich ok. 7/100 (8,5/100 żłopał przy walniętym termostacie i przy solidnych mrozach).

Na pewno skrzynia w 3008 jest krótsza niż w S-max.

Napisano
  • Autor

Aha - i jeszcze pytanie o nawiewy:

- skierowanie powietrza na -szybę, -twarz = słaby nadmuch na twarz

- skierowanie powietrza na -szybę, -twarz, -nogi = lepszy nadmuch na twarz

- skierowanie powietrza tylko na -twarz = dobry nadmuch

Ergo: położenie -szyba, -twarz = TTTM, czy coś jest spaprane.

Napisano

Ja akurat nie zauważyłem takich zależności. W zimie zawsze mam włączone ogrzewanie na nogi A szybę dołączam jak trzeba. Kratki środkowe w zimie całkowicie zamknięte. W cieplejsze dni otwieram kratki, właczam auto i nic nie przestawiam.

Na jakim elm-ie kolega testował programik do fapa?

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, rafaltd napisał:

Ja akurat nie zauważyłem takich zależności. W zimie zawsze mam włączone ogrzewanie na nogi A szybę dołączam jak trzeba. Kratki środkowe w zimie całkowicie zamknięte. W cieplejsze dni otwieram kratki, właczam auto i nic nie przestawiam.

Na jakim elm-ie kolega testował programik do fapa?

Jakiś chiński na bluetooth.

http://allegro.pl/mini-interfejs-obd-2-elm327-icar-bluetooth-457-i6705106065.html

Od tego sprzedawcy: eNexus

ELM działa i łączy się z Pugiem i Fordem przez:

FAPlite/Torque - Pug

Torque - Ford

Piston - Pug się nie łączy / Forda nie sprawdzałem

Napisano
  • Autor

Franca sprzedana - nie ma tematu.

Fajny był, ale chyba jestem za stary na pierdylion gadżetów i elektroniki na którą nie mam wpływu.

Napisano

Łeee....Miękkus fajus.... ;)

To co następne? Superb i kapelutek? :D

Napisano
10 godzin temu, el_guapo napisał:

Franca sprzedana - nie ma tematu.

Fajny był, ale chyba jestem za stary na pierdylion gadżetów i elektroniki na którą nie mam wpływu.

Eeeee, to chyba jednak "gówniarz" jesteś :) jak byś był stary, to by Ci pasowało, jak mnie :P

Napisano
11 godzin temu, jedrocha napisał:

Eeeee, to chyba jednak "gówniarz" jesteś :) jak byś był stary, to by Ci pasowało, jak mnie :P

Prawda jest taka, ze te wszystkie gadzety sa fajne jak nowe i nie sprawiaja problemu ;)

Napisano

powiem tak miałem na warsztacie ten egzemplarz i też mi nie podszedł. większość gadżetów niewykorzystywana a wysuwającej się szybki nie będę komentował :lol:Jak ktoś onanizuje sie gadżetami to taki samochód jest dla niego.

Napisano
  • Autor
Dnia 4.03.2017 o 17:23, kenickie napisał:

Łeee....Miękkus fajus.... ;)

To co następne? Superb i kapelutek? :D

Czemu nie - jeżeli tylko nie przyprawi mi dodatkowych siwych włosów, to jestem za. W pewnym momencie życia najwyżej cenisz spokój wewnętrzny ;)

Dnia 4.03.2017 o 22:38, jedrocha napisał:

Nie przekonałem się, tuż przed sprzedażą powyłączałem trochę funkcji o których pisałem na początku, a mimo tego ... jednak poszedł do ludzi.

Nie wykluczone, że kiedyś zrobię podejście nr 2 do tego modelu, bo pasują mi i gabaryty, wykonanie, moc i ten fenomenalny bagażnik.

22 godziny temu, Maciej__ napisał:

Prawda jest taka, ze te wszystkie gadzety sa fajne jak nowe i nie sprawiaja problemu ;)

Tru story - a HUD już popierdywał przy wysuwaniu, a radio głupiało jak karta z mapami siedziała w czytniku. Bez karty działało poprawnie.

11 godzin temu, szyman napisał:

powiem tak miałem na warsztacie ten egzemplarz i też mi nie podszedł. większość gadżetów niewykorzystywana a wysuwającej się szybki nie będę komentował :lol:Jak ktoś onanizuje sie gadżetami to taki samochód jest dla niego.

Wiesz, ten HUD to nie głupia rzecz ;), zwłaszcza jak jesteś normalnych gabarytów, ustawisz poprawnie fotel i kierownicę, a mimo tego wieniec zasłania skalę prędkościomierza od 100km/h w górę.

Najbardziej "zbędny" bajer, to ten quasi alert zbliżeniowy.

Najważniejsze, że nie straciłem na tych transakcjach a jeszcze zyskałem. :ok:

Edytowane przez el_guapo

Napisano

Ja w swoim 5008 HUD nie używam już od kilku miesięcy (wkurza mnie jak za każdym razem terkocząc wysuwa się). Czasami włączam w nocy.

Szklany dach zasłonięty, bo w zimie gorzej nagrzać wnętrze.

"Alert zbliżeniowy' - cały czas się zastanawiam PO CO TO.

Funkcja wyszukiwania miejsca parkingowego teoretycznie jest, ale nie wiem nawet czy działa, bo jeśli to ja parkuję to i ja będę wybierał miejsce parkingowe.

Napisano

HUD uzywam, jest bardzo wygodny, nie trzeba odwracac wzroku od drogi.

Alert tez zawsze wlaczam poza miastem, szczegolnie w nocy. Przydaje sie do kontroli odleglosci jadac na tempomacie.

Z funkcji parkowania nie korzystam, raz sprawdzilem i tyle, dla mnie zbedny bajer.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.