Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupić Laguna III 2.0 noPB 140KM?

Featured Replies

Napisano

Obecnie jeżdżę Fiatem Croma 1.9 150KM, generalnie auto jest w porządku, ale sposób mojej jazdy (miasto, ledwo kilka kilometrów dziennie), sprawia, że czuję, że ten samochód się męczy, w zimę mi jest po prostu zimno, no i pewnie zaraz dwumasa się odezwie od takiej jazdy. W ciągu 3 lat zrobiłem ledwo 15 tysięcy kilometrów, postanowiłem poszukać czegoś o podobnych wymiarach/parametrach, trochę młodszego i z benzynowym, koniecznie niezawodnym silnikiem o zbliżonej mocy do mojego obecnego wozidła. Wiadomo, że wolnossąca benzyna nie zapewni taki doznań z jazdy jak turbodiesel, ale szczerze mówiąc już wyrosłem z szaleństw, wystarczy w miarę sprawne wyprzedzanie TIRów na trasie. 

Wybór wstępnie padł na Lagunę III 2.0 140KM (w miarę duża podaż sprawia, że pewnie uda się trafić na w miarę dobry egzemplarz). Czy może mi ktoś powiedzieć czy ceny jakie posiada ten samochód wynikają ze złej sławy poprzedniczki czy rzeczywiście coś z nim jest nie tak? Przy takim przebiegu jak mój, chciałbym tylko lać i jeździć, a nie odwiedzać elektryka samochodowego. Internet mówi, że to już w miarę dopracowane auto, są niby jakieś sporadyczne problemy z czujnikami i elektryką, ale nie ma przecież auta idealnego, a chciałbym zobaczyć opinię użytkowników lub byłych użytkowników. Spalanie nie ma absolutnie żadnego znaczenia, nie zamierzam instalować LPG, chodzi o jakieś poważniejsze wady lub tendencje do awaryjności. 

Proszę o nie przenoszenie na francowate, zależy mi na w miarę obiektywnych opiniach. 

Napisano

Nie wiem jak się sprawdzają te benzyny (nie słyszałem też nic złego), ale mam takie auto z silnikiem diesela i  ogólnie mogę polecić lagunę 3 jako wygodne i bezawaryjne auto.

Napisano

c

3 godziny temu, gilbert3 napisał:

palanie nie ma absolutnie żadnego znaczenia, nie zamierzam instalować LPG, chodzi o jakieś poważniejsze wady lub tendencje do awaryjności. 

Zaczne od tego co wg Ciebie nie ma znaczenia.

Jadac kodeksowo poza miastem nie da się spalic wiecej niz 10l/100 gazu... autostrada (niemiecka żeby nie stresować niektórych) przy powiedzmy 160 km/h to jakieś 14 litrów/100. Miasto to spalanie do 15 litrów/100 ( pisze o prawdziwym ruchu miejskim a nie 20 km obwodnicą)

minusem jest zasięg i ew częstośc tankowania (minus dla mnie - niekoniecznie dla kogoś innego czy Ciebie)

Awaryjnośc.. kupiłem LIII (kombi) w 2008 roku zagazowałem przy przebiegu ok 20kkm. sprzedałem w 2016 z przebiebiem blisko 150 kkm. 

Z gazem nie działo sie totalnie nic... przeglady i zmiany filtrów co 10 albo 15 kkm (patrz nie pamiętam) instalacja IV gen BRC.

Usterki laguny:

4x zmieniałem łacznik stabilizatora - z tym 3x z lewej strony - ale chyba trafiałem na jakieś felerne bo  po ostatniej zmianie zrobiłem ok 60 kkm i nie stukał... (130 zł sztuka)

1x stabilizator - najdroższa naprawa - sama częśc ok 600 zł 

1x moduł centralnego zamka z siłownikiem w drzwiach kierowcy - 450 zł

..... i chyba tyle - przynajmniej nic mi się wiecej nie przypomina (choć nie wykluczam że pamięc mnie zawiodła ;) )

a ciekawostka.. przy jeżdzie na benzynie po kilkukilometrach silnik przechodził w tryb awaryjny  - wywalało check engine... kod błędu mówił - zmień filtr cząstek stałych.... - podobno mogło chodzic o wymiane katalizatora ew sondy lambda.... ale te rzeczy sprawdzane osobno nie wykazywały usterek wiec nie szedłem w koszty.... oczywiscie w serwisie mechanicznym i gazowym wszystko poza tym było ok... pomagało skasowanie błędu ew jazda kilkadziesiąt km na gazie... 

Napisano
5 godzin temu, gilbert3 napisał:

Wybór wstępnie padł na Lagunę III 2.0 140KM

Zastanów się nad Laguną III 2.0 T. Również bardzo udane silniki a przyjemność z jazdy dużo większa. Jedyny minus to mniej ich na rynku niż zwykłych 2.0.

Napisano

Czuje się wywołany do tablicy. Mam L III 2.0 Pb 140 KM liftback. Auto ma 4 lata i 80 tys km przebiegu (kupiony jako nowy w salonie). Nie ma gazu. Do tej pory nic się nie wydarzyło. Jedyna przypadłość tego silnika to koniecznośc czyszczenia przepustnicy przy okazji przeglądu. Zaniedbanie objawiało się utrudnionym zapalaniem po nocnym staniu w porze zimnej. Alternatywnie kazałem skorygować ustawienia kompa wtrysku na wyłącznie benzyna (fabrycznie było benzyna lub etanol) i problem z przepustnicą zniknął pomimo braku jej czyszczenia (od 30 kkm). Czyli usterek nie ma. Silnik to japoński Nissan na łańcuchu, brak info o wadach łańcuchu (jak jest w VAG). Silnik elastyczny (jak na wolnossaka). Spalanie 8,5-9,0 (miasto i przedmieścia, bez wielkich korków). Przy wyższych prędkościach spalanie bardzo wzrasta. Jazda non-stop 160 km/h to 12 l/100. Ponieważ auto jest bardzo wyciszone bardzo łatwo się zapomnieć i pojechać szybciej.

Napisano

Zastanów się nad Laguną III 2.0 T. Również bardzo udane silniki a przyjemność z jazdy dużo większa. Jedyny minus to mniej ich na rynku niż zwykłych 2.0.

Bialy kruk... silnik bywal chyba tylko w wersji GT...

Go Hard or Go Home

Napisano
  • Autor

@FrugOs, @delco, @1Marek1

Są jakieś charakterystyczne oznaki zużycia wnętrza po których można - pi razy drzwi - ocenić przebieg? Przebiegi w ogłoszeniach są rzędu 160 tysięcy, obojętnie jaki wiek samochodu, większość sprowadzona, dlatego chciałbym to w jakiś sposób zweryfikować. Generalnie nie boję się auta > 200 tysięcy, ale nie chcę dać sobie wcisnąć 300-400 tysięcy skręcone na 160. Renault ma taki dostępny powszechnie program jak Fiat (FES/MES)? 

Napisano

Tu ci nie pomogę bo kupiłem nowe w salonie to mnie zużycie wnętrza ani historia auta nie interesowało. Moje ma 80 tys km i brak zużycia (np. brak wytarcia skóry na kierze czy nakładek na pedałach) i trzeszczenia plastików. Ale auto zdecydowanie warte grzechu, ja bym je drugi raz kupił.

Napisano
Godzinę temu, gilbert3 napisał:

Są jakieś charakterystyczne oznaki zużycia wnętrza po których można - pi razy drzwi - ocenić przebieg?

U mnie na skórzanej kierownicy w pozycji za 10 druga skóra była nieco bardziej wyslizgana niż gdzie indziej....  generalnie srodek po 150 kkm był bez zarzutu... choc jak popatrzyłem na nowa lagunę to delikatna róznica była - ale ze tak powiem w ogólnym odbiorze a nie w jakimś konkretnym miejscu. Zat że IMO jezeli masz gdzies wyraźne oznaku wytarcia to raczej jest sporo wiecej niz te 150 kkm które ja miałem...

Napisano

Bialy kruk... silnik bywal chyba tylko w wersji GT...

Go Hard or Go Home

W PL 2,0T 170KM byl chyba zawsze łączony z automatem.
Napisano

Tak, a z DE sa z manualem ale cena dobrej sztuki jest z 5-6kzl wyzsza niz w PL nie liczac kosztow sciagniecia.

Go Hard or Go Home

Napisano
13 godzin temu, gilbert3 napisał:

Przebiegi w ogłoszeniach są rzędu 160 tysięcy, obojętnie jaki wiek samochodu, większość sprowadzona, dlatego chciałbym to w jakiś sposób zweryfikować. Generalnie nie boję się auta > 200 tysięcy, ale nie chcę dać sobie wcisnąć 300-400 tysięcy skręcone na 160. Renault ma taki dostępny powszechnie program jak Fiat (FES/MES)? 

Musisz odpuścić w takim razie z góry auta sprowadzone.

Akurat 2.0 benzynę da się kupić w PL salonu ze znaną historią, jest trochę po flotach, etc.

ASO Renault ma chyba wspólną bazę serwisową na całą PL jeśli nie nawet na EU, więc koniecznie wizyta w ASO przy zakupie i potwierdzenie wpisów w książce.

Napisano
5 godzin temu, Maciej__ napisał:

Nie zawsze..ale pewnie bardzo czesto... i byc może cennikowo to lepiej wychodzilo... tak czy inaczej znależć2,0 T z ręczną z poskiego salonu....

Napisano
35 minut temu, delco napisał:

Nie zawsze..ale pewnie bardzo czesto... i byc może cennikowo to lepiej wychodzilo... tak czy inaczej znależć2,0 T z ręczną z poskiego salonu....

Powodzenia w szukaniu hahahaha

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.