Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Assistance na Europę

Featured Replies

Napisano

W wakacje wybieramy się w kilka aut do Chorwacji, jako że najstarsza gablota ma 18 lat pomyśleliśmy o ubezpieczeniu assistance na ten czas. Czy możecie coś polecić najlepiej z zakresem, który pozwoli na ewentualne holowanie do kraju. W grę wchodzi zarówno opcja krótkoterminowa na sam wyjazd jak i długoterminowa na cały rok. Decyzja zostanie podjęta jak poznanym ceny i zakresy ubezpieczeń.

Napisano

Z tego co ja szukałem - żadna firma nie oferuje holowania z tak daleka.

Poza tym nie wiem czy ubezpieczysz 18 letnie auta - w AXA max to 15

Edytowane przez cesarz

Napisano

ADAC

mam i korzystałem nie raz w PL (starter to obsługuje w PL), chociaż nie przydało mi się (na szczęście) za granicą.

Pomagał mi załatwić kartę admin z http://jazdawde.pl bo u mnie z niemieckim marnie.

Koszt ok. 80-90euro rocznie (już nei pamietam)

I działa na każdy samochód w którym jesteś (pod warunkiem, że nie ma w nim właściciela).

Do kraju to holowania nie będzie, jedynie naprawa na miejscu lub do warsztatu wskazanego przez Ciebie, albo przez nich.

Limit holowania to 300Euro (o ile dobrze pamiętam)

Edytowane przez M_CH

Napisano

" który pozwoli na ewentualne holowanie do kraju "

chyba sobie jaja robisz ze ktos bedzie z chorwacji cie do polski wiozl xD to bys sobie odlaczyl pompe paliwa i droge powrotna bys mial za free taniej niz paliwo.

Sa assistance krotkookresowe u wiekoszosci ubezpieczycieli po prostu wejdz i sprawdz. ceny to ok 40-60zl za 15 dni. w ogole podroz takim starym autem tak daleko to slaby pomysl.

Napisano
Godzinę temu, badyl1982 napisał:

W wakacje wybieramy się w kilka aut do Chorwacji ...

który pozwoli na ewentualne holowanie do kraju. 

Przy takich założeniach, to nie potrzebujesz assistance, tylko dobrej linki holowniczej

Napisano
  • Autor
29 minut temu, aviator napisał:

W mbanku jest ASSISTANCE AUTO24H - PREMIUM za 21PLN/m-c, ale holowanie to dają do 1000PLN

https://www.mbank.pl/indywidualny/ubezpieczenia/ubezpieczenia-samochodowe/assistance-auto24h/

Dzięki, zapoznam się.

19 minut temu, M_CH napisał:

ADAC

mam i korzystałem nie raz w PL (starter to obsługuje w PL), chociaż nie przydało mi się (na szczęście) za granicą.

Pomagał mi załatwić kartę admin z http://jazdawde.pl bo u mnie z niemieckim marnie.

Dzięki zapoznam się.

8 minut temu, patgaw napisał:

" który pozwoli na ewentualne holowanie do kraju "

chyba sobie jaja robisz ze ktos bedzie z chorwacji cie do polski wiozl xD to bys sobie odlaczyl pompe paliwa i droge powrotna bys mial za free taniej niz paliwo.

Sa assistance krotkookresowe u wiekoszosci ubezpieczycieli po prostu wejdz i sprawdz. ceny to ok 40-60zl za 15 dni. w ogole podroz takim starym autem tak daleko to slaby pomysl.

Pisząc ten wątek zastanawiałem się kiedy padnie tego typu odpowiedz... Długo nie czekałem...

Szanowny kolego, kilka lat temu miałem wykupiony assistance w PZU na auto marki Renault Laguna II. Byłem tym autem nad Balatonem i niestety miałem awarię, wyciek oleju przekładniowego - pękła osłona przegubu wewnętrznego lewego. Naprawa dla wprawionego mechanika 2 godziny z przerwą na papierosa i kawę. Zadzwoniłem do assistance z prośbą o pomoc w znalezieniu warsztatu, jakież było moje zdziwienie gdy usłyszałem, że jedyne co mogą mi zaproponować to holowanie do kraju. Ostatecznie warsztat znalazłem na własną rękę i kontynuowałem urlop. Więc nie zdziwię się jakby holowano auto z Chorwacji.

8 minut temu, jqr napisał:

Przy takich założeniach, to nie potrzebujesz assistance, tylko dobrej linki holowniczej

Niezależnie od tego jaki będzie assistance linka będzie w bagażniku :)

Napisano
11 minut temu, patgaw napisał:

w ogole podroz takim starym autem tak daleko to slaby pomysl.

Co???? Do chorwacji ? Przeciez to prawie jak na nasze morze.  Takim autem, jesli w miare zadbane, to dojedzie wszedzie w Europie.

Dla swietego spokoju to kup assistance w mbank. I tak generalnie musisz liczyc na siebie .. tyle ze gdzies do jakiegos warsztatu Cie zaholuja z autostrady.  Standardowo pewnie do jakiegos ASO gdzie koszt naprawy moze przekroczyc wartosc auta :-) wiec tak jak pisalem, lepiej bedzie samemu zorganizowac holowanie do najblizszego lokalnego mechanika.W szczegolnosci ze jedziecie w kilka aut, to juz pelny luz.

Napisano
  • Autor
5 minut temu, gregoryj napisał:

Co???? Do chorwacji ? Przeciez to prawie jak na nasze morze.  Takim autem, jesli w miare zadbane, to dojedzie wszedzie w Europie.

Dla swietego spokoju to kup assistance w mbank. I tak generalnie musisz liczyc na siebie .. tyle ze gdzies do jakiegos warsztatu Cie zaholuja z autostrady.  Standardowo pewnie do jakiegos ASO gdzie koszt naprawy moze przekroczyc wartosc auta :-) wiec tak jak pisalem, lepiej bedzie samemu zorganizowac holowanie do najblizszego lokalnego mechanika.W szczegolnosci ze jedziecie w kilka aut, to juz pelny luz.

To może warto rozważyć ewentualną pomoc ubezpieczyciela w złomowaniu auta :)

Myślę, że damy radę, assistance to na wszelki wypadek jak już nic nie zaradzimy we własnym zakresie.

Napisano
15 minut temu, patgaw napisał:

Sa assistance krotkookresowe u wiekoszosci ubezpieczycieli po prostu wejdz i sprawdz. ceny to ok 40-60zl za 15 dni.

Interesujące, bo z roku na rok ilość ofert krótkoterminowych topnieje, a w w/w cenach masz tylko "imitację" Assistance (np.; wspomniany mBank).

Ostatnie wartościowe ubezpieczenie assistance krótkoterminowego zniknęło z oferty TU Generali 2 lata temu.

Napisano
Teraz, badyl1982 napisał:

To może warto rozważyć ewentualną pomoc ubezpieczyciela w złomowaniu auta :)

Myślę, że damy radę, assistance to na wszelki wypadek jak już nic nie zaradzimy we własnym zakresie.

Prawie 'nowe' auto chcesz zlomowac :) "Osiemnastka" to idealna kompanka do podrozy do Chorwacji

Napisano
20 minut temu, badyl1982 napisał:

Pisząc ten wątek zastanawiałem się kiedy padnie tego typu odpowiedz... Długo nie czekałem...

Szanowny kolego, kilka lat temu miałem wykupiony assistance w PZU na auto marki Renault Laguna II. Byłem tym autem nad Balatonem i niestety miałem awarię, wyciek oleju przekładniowego - pękła osłona przegubu wewnętrznego lewego. Naprawa dla wprawionego mechanika 2 godziny z przerwą na papierosa i kawę. Zadzwoniłem do assistance z prośbą o pomoc w znalezieniu warsztatu, jakież było moje zdziwienie gdy usłyszałem, że jedyne co mogą mi zaproponować to holowanie do kraju. Ostatecznie warsztat znalazłem na własną rękę i kontynuowałem urlop. Więc nie zdziwię się jakby holowano auto z Chorwacji.

A dopytałeś w szczegółach ile z tego holowania będzie za darmo a ile dopłacisz? Bo to, że Ci zaproponowali nie oznacza, że cała usługa jest gratis.

Napisano
  • Autor
28 minut temu, spad napisał:

A dopytałeś w szczegółach ile z tego holowania będzie za darmo a ile dopłacisz? Bo to, że Ci zaproponowali nie oznacza, że cała usługa jest gratis.

Limit miałem do 1000 km.

Napisano

Niestety, najrozsądniejsze oferty Ass są oferowane przy zawieraniu umowy OC.

PZU

TAK - można wykupić opcję holowania za granicą do 1000 km w razie wypadku dla pojazdów osobowych i ciężarowych o DMC do 3,5 tony oraz holowania za granicą do 500 km w razie awarii dla samochodów osobowych do 7 roku eksploatacji i do 7 miejsc w dowodzie rej.

Edytowane przez lessero

Napisano

Ja mam assistance w PZU,  Polska bez limity km, Europa do 1000km. Płaciłem za niego w maju zeszłego roku ok.230zł (w 2015 ok 210zł), przy czym brałem AC+OC+NW. Nie wiem czy można go kupić niezależnie od pakietu i czy jest limit wiekowy auta. Jak lustrowałem temat nie było innego ubezpieczyciela w zeszłym roku który dawał limit 1000km bez limitu kosztów, zawsze był myk...do wartości xxx Eur.

Napisano
6 minut temu, lnk napisał:

Ja mam assistance w PZU,  Polska bez limity km, Europa do 1000km. Płaciłem za niego w maju zeszłego roku ok.230zł (w 2015 ok 210zł), przy czym brałem AC+OC+NW. Nie wiem czy można go kupić niezależnie od pakietu i czy jest limit wiekowy auta. Jak lustrowałem temat nie było innego ubezpieczyciela w zeszłym roku który dawał limit 1000km bez limitu kosztów, zawsze był myk...do wartości xxx Eur.

Przejrzyj sobie jeszcze raz książeczkę, Po te 1000 km to chyba po wypadku.

Przy awarii 500 km za granica, uwaga w wariancie:

Ass Super + Polska+Europa + zwiększenie limitu holowania :hehe:

Ale wydaje mi się, że agent mi tłumaczył, że 500 km do granicy polskiej, a jak laweta wjedzie do Polski to bez limitu.

Tak go zrozumiałem.

Ja płaciłem 346 zł. łączna należność AC/OC/NNW/ASS 2400 :bzik:

Edit: jeszcze nie doczytałem, a nie jestem pewien co mi odpowiedział o tym limicie km.

Czy to odległość od miejsca zamieszkania, czy kilometrarz lawety..... w obie strony :hehe:

Edytowane przez lessero

Napisano
Godzinę temu, badyl1982 napisał:

Dzięki, zapoznam się.

Problemem jest wiek auta - często jest ograniczenie w warunkach ubezpieczenia i to, jak już wspomniano w wątku, że mało jest ubezpieczeń które można dokupić "solo", poza zawieraniem umowy oc/ac. We wspomnianym mbanku ograniczenia wieku auta nie znalazłem. Sprawdź jeszcze https://assistance.pzm.pl/ - też to kiedyś miałem wykupione na wszelki wypadek przed wyjazdem do Chorwacji. Na holowanie do PL w ramach ubezpieczenia nie ma co liczyć, ale przynajmniej oferują jakąś pomoc...

Napisano
3 godziny temu, badyl1982 napisał:

W wakacje wybieramy się w kilka aut do Chorwacji, jako że najstarsza gablota ma 18 lat pomyśleliśmy o ubezpieczeniu assistance na ten czas. Czy możecie coś polecić najlepiej z zakresem, który pozwoli na ewentualne holowanie do kraju. W grę wchodzi zarówno opcja krótkoterminowa na sam wyjazd jak i długoterminowa na cały rok. Decyzja zostanie podjęta jak poznanym ceny i zakresy ubezpieczeń.

Gothaer oferuje assistance plus bez limitu wieku na pojazdy i z bardzo dobrymi warunkami oraz krótkoterminowym okresem ubezpieczenia ale o ile pamiętam wynoszącym co najmniej 30 dni.

Napisano
10 godzin temu, M_CH napisał:

ADAC

Z ciekawości - zgłaszałeś usterkę bezpośrednio do startera w PL, czy do niemieckiego oddziału?
Jeśli do niemieckiego oddziału to czy  da się ogarnąć zgłoszenie po angielsku?

Napisano
19 godzin temu, 00Tom00 napisał:

Z ciekawości - zgłaszałeś usterkę bezpośrednio do startera w PL, czy do niemieckiego oddziału?
Jeśli do niemieckiego oddziału to czy  da się ogarnąć zgłoszenie po angielsku?

W PL jest numer na który dzwonisz i odbiera ktoś z infolinii ADAC.  Zaczynają po niemiecku, ale ja zaczynam mówić po PL i dalej wszystko po PL.

Polski numer działa od poniedziałku do piątku (8-20) później trzeba dzwonić do Monachium.

Kilka krajów ma swoje numery, ale w razie czego można od razu dzwonić do DE.

Raz musiałem dzwonić do DE, bo było po za godzinami pracy i udało mi się po angielsku dogadać. Podobno większość gada po angielsku.

Dzwoni się do ADAC, oni przekazują wszystko do startera.

Po zakończeniu rozmowy za kilka minut dzwoni człowiek z mobilnego startera i wypytuje jeszcze raz co się stało.

Napisano
Dnia 8.03.2017 o 10:31, lnk napisał:

Tak było do października zeszłego roku. Brakuje mi tego ubezpieczenia jak cholera, czułem się dużo pewniej, a sporo jeżdżę po Europie samochodami 18-20 letnimi. 

W tej chwili w dalszych wyjazdach kupuję to:

https://www.axa-assistance.pl/ubezpieczenie-turystyczne/

dodaję pakiet Twoja Podróż:

https://www.axa-assistance.pl/CMSPages/AxaAssistance/Handlers/StaticFile.ashx?fileType=CarelessVacationInfo&instance=PL&insuranceType=Single&product=TRI

i mam przywóz złoma do Polski do 4000PLN, więc powinienem się zmieścić chociaż do granicy.

Napisano
17 godzin temu, bizz napisał:

Tak było do października zeszłego roku. Brakuje mi tego ubezpieczenia jak cholera, czułem się dużo pewniej, a sporo jeżdżę po Europie samochodami 18-20 letnimi. 

W tej chwili w dalszych wyjazdach kupuję to:

https://www.axa-assistance.pl/ubezpieczenie-turystyczne/

dodaję pakiet Twoja Podróż:

https://www.axa-assistance.pl/CMSPages/AxaAssistance/Handlers/StaticFile.ashx?fileType=CarelessVacationInfo&instance=PL&insuranceType=Single&product=TRI

i mam przywóz złoma do Polski do 4000PLN, więc powinienem się zmieścić chociaż do granicy.

A ile ta przyjemnosc kosztuje i na jaki okres?  Miales okazje testowac?

Napisano
Dnia 8.03.2017 o 08:46, aviator napisał:

W mbanku jest ASSISTANCE AUTO24H - PREMIUM za 21PLN/m-c, ale holowanie to dają do 1000PLN

https://www.mbank.pl/indywidualny/ubezpieczenia/ubezpieczenia-samochodowe/assistance-auto24h/

Mam takie.

W zeszłym roku, jak w CRO ukręciło mi się koło pasowe (tłumik drgań) to jż myslałem, że będę musiał z tego skorzystać.

Jak czekałem na diagnozę/wyrok w chorwackim ASO Forda, to zaproponowali przeczekanie o końca urlopu i powrót samolotem do kraju (oczywiście z ew. hotelami i dowozem na/z lotniska). 

Auto niestety mogliby tylko doholować do najbliższego ASO lub mechanika wskazanego przeze mnie.

Na szczęście udźwignąłem 300E i wróciłem swoją ukochaną Foczką :)

Napisano
Dnia 10.03.2017 o 14:46, tomeq77 napisał:

W zeszłym roku, jak w CRO ukręciło mi się koło pasowe (tłumik drgań) to jż myslałem, że będę musiał z tego skorzystać.

Jak czekałem na diagnozę/wyrok w chorwackim ASO Forda, to zaproponowali przeczekanie o końca urlopu i powrót samolotem do kraju (oczywiście z ew. hotelami i dowozem na/z lotniska). 

Auto niestety mogliby tylko doholować do najbliższego ASO lub mechanika wskazanego przeze mnie.

Na szczęście udźwignąłem 300E i wróciłem swoją ukochaną Foczką :)

Czytam, że jest "Usprawnienie pojazdu na miejscu zdarzenia lub holowanie pojazdu", więc chyba naprawa tego koła pasowego "na miejscu" w ASO/warsztacie podchodzi pod ten przypadek.

Napisano
Teraz, iwik napisał:

"Usprawnienie pojazdu na miejscu zdarzenia lub holowanie pojazdu"

Zadzwoń i dopytaj: chyba jest tak, że ewentualnie Ci kablami pomogą odpalić, paliwo dowiozą (ale Ty oczywiście za nie zapłacisz) itp.

Napisano
5 minut temu, tomeq77 napisał:

Zadzwoń i dopytaj: chyba jest tak, że ewentualnie Ci kablami pomogą odpalić, paliwo dowiozą (ale Ty oczywiście za nie zapłacisz) itp.

Z OWU: " Usprawnienie pojazdu na miejscu zdarzenia: – w przypadku unieruchomienia pojazdu, Centrum Pomoc y przysyła pilota na miejsce unieruchomienia pojazdu w  celu usprawnienia pojazdu. Świadczenie to nie obejmuje kosztów części użytych do naprawy. Jeśli nie jest możliwa naprawa pojazdu na miejscu zdarzenia wówczas Centrum Pomocy zapewnia holowanie pojazdu"

Czyli raczej będzie tak, że przyjedzie holownik bez żadnych narzędzi i jedyne co będzie w stanie sprawdzić to czy jest paliwo i czy aku się nie rozładował i zaholuje do warsztatu.

Napisano
3 minuty temu, iwik napisał:

Z OWU: " Usprawnienie pojazdu na miejscu zdarzenia: – w przypadku unieruchomienia pojazdu, Centrum Pomoc y przysyła pilota na miejsce unieruchomienia pojazdu w  celu usprawnienia pojazdu. Świadczenie to nie obejmuje kosztów części użytych do naprawy. Jeśli nie jest możliwa naprawa pojazdu na miejscu zdarzenia wówczas Centrum Pomocy zapewnia holowanie pojazdu"

Czyli raczej będzie tak, że przyjedzie holownik bez żadnych narzędzi i jedyne co będzie w stanie sprawdzić to czy jest paliwo i czy aku się nie rozładował i zaholuje do warsztatu.

Tak to mniej wiecej wyglada, ewentualnie podepna jeszcze pod jakis scanner i sprawdza bledy ;)

Napisano

Mam assistance ale do AC. Na Europę mam holowanie do 2000€. Dopłata do AC 500 zł.

wysłane z kontenera na śmieci

Napisano

Znalazłem zmiany w pakiecie PZU assistance

- pojazd zastępczy
dotychczas: do 7 dni w razie wypadku, kradzieży i awarii
obecnie: do 10 dni w razie wypadku lub kradzieży; do 5 dni w razie awarii

- holowanie (płatna opcja zwiększenia limitu km)
dotychczas: do 1000 km za granicą, bez względu na rodzaj pojazdu.
obecnie: do 1000 km za granicą w razie wypadku; do 500 km za granicą w razie awarii samochodu osob. do 7 miejsc; do 150 km za granicą w razie awarii dla sam. ciężarowych, osobowych powyżej 7 roku eksploatacji lub powyżej 7 miejsc

- pojazd zastępczy/nocleg
dotychczas: świadczenia wykluczały się
obecnie: świadczenia łączą się - można skorzystać z noclegu i z samochodu zastępczego

Napisano

Mam pakiet ful opcja w Axa w Polszy bez limitów poza granicami max 650 km :( , ale byłem w Chorwacji i samochód się sprawdził , więc nie korzystałem :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.