Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dylemat zakupowy

Featured Replies

Napisano

Powoli przymierzam sie do wyboru nowego auta. Wymiana co prawda dopiero w pazdzierniku ale biorac pod uwage okres oczekiwania na niektore modele zaczynam robic rekonesans.

Wybor jest ograniczony kilkoma parametrami, moze nawet pewnego rodzaju lamiglowka...

Samochody do wyboru:

Audi A6, A5, A4, Q5, Q3

VW Passat, CC, Sharan, Tiguan, Touran, e-Golf

Skoda Kodiaq, Superb, Octavia

BMW i3

Cena – wg konfiguratora producenta – w przeliczeniu na nasze ok 210k PLN

Musi byc diesel.

Dodatkowym warunkiem jest emisja CO2. Musi sie miescic w zakresie 110-140 jednostek. Przy nizszej emisji do 10 jednostek budget wzrasta o 10%, przy wyzszej maleje o 10%. I tak do rozdzialu 30 jednostek – 30% budgetu plus/minus.

Wyposazenie obowiazkowe wg firmy to: czujniki parkowania, radio, podgrzewane siedzenia, tempomat ;-)

Jezdze srednio duzo, ok 30-35kkm rocznie, z czego 70-80% to autostrady w CZ/DE/PL

Dzis mam A4 z 170HP TDI, automat

To co samochod musi miec albo inaczej to co chialbym miec bo dziala dobrze to:

Automat, line assist, xenon lub led, aktywny tempomat, pelen automat od swiatel, pol-skore/welur, automatyczna klapa, system hamowania awaryjnego

To co mi zupelnie nie potrzebne – bo na dzis nie dziala to:

Nawigacja – mam a i tak uzywam google maps z telefonu i aktywny tempomat (wiem, jest tez wyzej) – to rozwiazanie nie dziala przy duzym ruchu bo jak ci sie wpychaja w odstep jaki jest pomiedzy autami to mi auto ciagle hamuje....Dodatkowo jesli ktos hamuje do zera to moj aktywny tempomat zwalnia do 20 po czym odpuszcza hamulce – totalny bezsens. Najlepiej jakby byl wariant do wyboru guzikiem – aktywny/zwykly ale nie wiem czy cos takiego istnieje plus w razie potrzeby hamowal do zera, a jak umialby ruszyc to byl by miod malina.

To co bym chcial miec – to mozliwosc jazdy autonomicznej po autostradie – ale nie wiem czy ktos z powyzszych to oferuje.

Wielkoscia A4 kombi mi nawet odpowiada – przyzwyczailem sie do ciasnoty, choc mam 2ke dzieci. Na wakacje albo swieta w Pl zakladam box na dach i jest OK. 90% czasu i tak jezdze sam.

I co brac kacikowa jest w stanie doradzic?

Lepsze takie A4/Superb czy moze SUV (nigdy nawet nie jechalem zadnym)?

jakies sugestie?

Napisano
3 minuty temu, Kiwal napisał:

Musi byc diesel.

To BMW i3 i VW eGolf chyba odpadają?

Napisano

Weź A6 w kombi, będziesz miał w nim to co już miałeś w A4, chyba że ci się znudził juz wygląd środka aut z grupy VAG :)

Napisano
  • Autor

To BMW i3 i VW eGolf chyba odpadają?

Sorki elektryk też ale to bez sensu przy obecnym zasięgu bo to jest fajne do miasta a nie na autobahn..

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
Jak nie ma warunku: quattro to wziąłbym SuperB kombi :-) Inaczej Audi.

Quattro nigdy nie miałem i nie wiem do czego mi to może być potrzebne.

Napisano
1 minutę temu, Kiwal napisał:

Quattro nigdy nie miałem i nie wiem do czego mi to może być potrzebne.

To bierz SuperBa, bo nic innego za Audi nie przemawia, no może teoretycznie lepsze materiały, minimalnie lepsze wyciszenie i wyższy prestiż.

PS. Audi bez quattro jest jak karabin bez amunicji :D 

Napisano

Zwiększa trochę bezpieczeństwo i ...spalanie :) no i zimą większy fun, nie jesteś wtedy tylko mistrzem prostej jak kosiarki (za przeproszeniem) japońskie ale również dajesz radę bezpiecznie w zakrętach :)

ja dopiero 4000km z quattro ale odczuwa się różnice:phi:

Napisano
40 minut temu, kanu napisał:

Zwiększa trochę bezpieczeństwo i ...spalanie :) no i zimą większy fun, nie jesteś wtedy tylko mistrzem prostej jak kosiarki (za przeproszeniem) japońskie ale również dajesz radę bezpiecznie w zakrętach :)

ja dopiero 4000km z quattro ale odczuwa się różnice:phi:

Ale hamujesz tak samo...

Napisano

Może i tak, ale dzięki napędowi na 4 koła i innym systemom, o ile jesteś ogarnięty, możesz uniknąć, bądź wyjść z niebezpiecznej sytuacji, bez większego uszczerbku.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, mazi napisał:

To bierz SuperBa, bo nic innego za Audi nie przemawia, no może teoretycznie lepsze materiały, minimalnie lepsze wyciszenie i wyższy prestiż.

PS. Audi bez quattro jest jak karabin bez amunicji :D 

Skode Superb kombi moge wziac z 4x4 i 190HP diesel i absolutnie wszystkim co jest do tikniecia w konfiguratorze (razem z Telewizorem, webasto, szklanym dachem, skora, uchwytami na tablety, smietniczkami itd)

Audi A6 to podstawowa wersja A6 kombi z automatem i tym samym silnikiem co Skoda 190HP plus drobne dodatki. Na wiecej budget nie wystarczy.

A4 jest pomiedzy - czyli polowa gadgetow Superba, ale zdecydowanie wiecej niz w A6

A co z SUV? Nie sprawdzi sie to na autostradach?

Napisano

Jak spalanie nie gra roli to i SUV na autostradzie pojedzie, pewnie bardziej bujając, ale why not. Brałbym SuperB :-)

Napisano
3 godziny temu, Kiwal napisał:

Jak nigdy nie jechałeś suvem to się przejedź, mi to zupełnie nie odpowiada. Siedzisz jak na stołku i przy dużej prędkości czoło jest tak duże, że opór powietrza zaczyna denerwować

Napisano
4 godziny temu, Kiwal napisał:

Lepsze takie A4/Superb czy moze SUV (nigdy nawet nie jechalem zadnym)?

jakies sugestie?

A5 jest ciekawym autem - jeżeli wielkość nie gra aż takiej roli.

A z takim budżetem skonfigurujesz ładne auto.

Napisano

Superb

Suv bedzie meczyl na autostradzie. Wez pozycz sobie jakiegos suva na dwa trzy dni i pojezdzij ... wtedy bedziesz mial swiadomosc z czym to sie je... 

Napisano

ACC zatrzyma do zera i samo pełza w korku w grupie vag. Warunki LA,DSG,ACC i Auto Hold.

Napisano
  • Autor

Od ktorego modelu?

Mam te wszystkie systemy w A4 z 2014 i nie dziala tak. Zwalnia do 20...gong i radz sobie sam

To samo z lineassist - dziala 8-10s, gong i radz sobie sam...

Napisano

Superb 3 ma, golf 7 ma, leon 5f fl ma. Nazywa się to traffic jam assist

Napisano

Bierz A4 ... W życiu nie zamieniłbym bym Audi na Skodę :zgryz:

Nowe Audi A4 B9 ma fajne opcje wyposażenia.

Napisano
14 godzin temu, Dembu napisał:

Bierz A4 ... W życiu nie zamieniłbym bym Audi na Skodę :zgryz:

Nowe Audi A4 B9 ma fajne opcje wyposażenia.

Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Skodą.

Edytowane przez Pietro_M

Napisano
2 minuty temu, Pietro_M napisał:

Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Skodą.

Dokładnie, uważam, że wszyscy powinni jeździć ferrari ;l (albo vw).

Sorki za spam

Napisano

Co do autonomicznej jazdy po autostradzie to testowałem to w nowym superbie i... bałbym się zaufać temu urządzeniu. Sam aktywny tempomat działa bardzo dobrze, ale utrzymywanie pasa ruchu przypominam walenie młotkiem w kierownicę... w lewo (BAM) nie za mocno no to w prawo (BAM)... znów za mocno... auto skacze prawo, lewo i wg mnie to mega stresujące. Działa raczej jako ostatnia deska ratunku jak przyśniesz i auto leci w barierki. 

Napisano

To są asystenci, jak zdejmiesz łapy z kierownicy zacznie wyć i się zatrzyma, mi już parę razy ACC uratowało skórę, problem jest jak wsiadziesz do auta bez wspomagaczy, a skupienie masz jak w aucie z wspomagaczami. Jest tak jak w aucie z czujnikami parkowania czekasz aż zacznie pikać, wisadasz do auta gdzie ich nie ma i jest kabum.

Edytowane przez sdss

Napisano
48 minut temu, Rado_ napisał:

Ale to oczywiste, ze Audi lepsze od Skody, jak miałbys wybór, wybrałbys skodę?

Wszystko zależy od ceny i tego co za nią otrzymuję. Jeśli cena nie gra roli, to mając to samo wyposażenie wybieram audi. Ale jeśli ktoś systematycznie wozi 4 osoby w aucie i ma do wyboru a4 i superb, to jednak "kura" wydaje się lepszym wyborem. Kolega ma do wydania konkretną kasę za którą ma full wypas skodę i bardzo dobrze wyposażone a4 i do niego należy wybór na czym mu zależy bardziej.

Napisano
38 minut temu, sdss napisał:

To są asystenci, jak zdejmiesz łapy z kierownicy zacznie wyć i się zatrzyma, mi już parę razy ACC uratowało skórę, problem jest jak wsiadziesz do auta bez wspomagaczy, a skupienie masz jak w aucie z wspomagaczami. Jest tak jak w aucie z czujnikami parkowania czekasz aż zacznie pikać, wisadasz do auta gdzie ich nie ma i jest kabum.

W skodzie nic nie pika z tego co pamiętam... przejechałem chyba z 1km nie dotykając kierownicy i nic. Poza stresem oczywiście :) 

Napisano

W tym zestawieniu A6 nie ma konkurencji. Szczególnie do autostradowej jazdy.

Napisano
Superb
Suv bedzie meczyl na autostradzie. Wez pozycz sobie jakiegos suva na dwa trzy dni i pojezdzij ... wtedy bedziesz mial swiadomosc z czym to sie je... 

Bzdura. Poza wyzszym spalaniem suv "nie przrszkadza" na autostradzie a dodatkowo oferuje duzo wiecej mozliwosci i jest wygodniejszy od plaskacza.

wysłane z tel.

Napisano
9 minut temu, ppmarian napisał:

Bzdura. Poza wyzszym spalaniem suv "nie przrszkadza" na autostradzie a dodatkowo oferuje duzo wiecej mozliwosci i jest wygodniejszy od plaskacza.

wysłane z tel.

Tak, pod warunkiem, ze jedziesz 100-120 km/h. Bo przy prędkościach rzędu 160 km/h cieżko sie utrzymać na pasie ruchu. 

Napisano
13 minut temu, ppmarian napisał:

wysłane z tel.

Jezdzilem suvem 3 lata ... teraz mam superb ... zdecydowanie wole kure niz wielka kolumbryne ktora ma same minusy ... 

Trasa 500 km jednym i drugim robi ogromna roznice ... jazda suvem kazala konczyc dzien i sie polozyc ... po zrobieniu 500 km kura moge normalnie funkcjonowac 

Napisano
7 minut temu, KvM napisał:

Tak, pod warunkiem, ze jedziesz 100-120 km/h. Bo przy prędkościach rzędu 160 km/h cieżko sie utrzymać na pasie ruchu. 

Do tego twardszy zawias i dupa boli ... nigdy wiecej suva na trasy ...

w teren ... po miescie ...rewelacja ...

na trasy tylko limuzyna

;)

Napisano
12 minut temu, KvM napisał:

Pomyśl o BMW 520d efficient dynamic. Masz 104 g emisji czyli budżet ok 230k jak rozumiem. 

Na firme ... 5 ... z bmw to ceny zaczynaja sie od 150 ... za 230 bedzie bardzo fajnie wypasiony polykacz km ... :oki:

Napisano
7 godzin temu, jetbang napisał:

Jezdzilem suvem 3 lata

konkretnie jakim?

bo nawet nowe volvo nowe V60 (służbowe) nie ma podjescia na trasch typu 1000km "na raz" do starego kloca jakim jest tribeca.

pozycja za kierownica, widocznosc, stablinosc porwadzenia w deszczu, szerokosc wnetrza  itp

jeszcze raz napisze poza spalaniem nie widzę wad. (mowa o jedzie z rodzina a nie "w delegacje")

w volvo siedzisz jak w bukrze - nisko, male okienka, twardo, "wasko" itp.

dzieciaki wola zdecydowanie na droge patrzec z pozycji "suva".

fakt jak lece "w delegacje" biorę V60

na weekendy/urlopy z rodzina tylko suv

Napisano

Rav4 + gv + xtrail 

Zadne z tych nie nadaje sie na trasy 

Jedyny plus to widocznosc i 4x4 

Wysoki srodek ciezkosci plus powierzchnia boczna zabija stabilnosc 

Porownaj v60 z superb pod wzgledem ilosci miejsca w srodku ... zmienisz zdanie ..  zgadzam sie z tym ze v60 to konserwa dla szprotek ... ogladalem i przymierzalem sie ... wlasnie przez to ze to mala konserwa to v60 odpadlo...

a ilosc miejsca w srodku w xtrailu jest porownywalna do kury ... 

Po za tym przy suv koszta beda wieksze uzytkowania ... wszystko masz wieksze ... kola tarcze klocki ... nie tylko paliwo ...

Napisano

Wymienione przrez ciebie suve to kompakty jak forester. Tez na trasy sie nie nadaje.

Przyjedź sie rozmiar większymi albo nawet nie . Przejdź sie takimi ponad 250KM i blisko 2T. Zmienisz zdanie. Mega dobre wygluszenie, ogromne fotele, swietna widocznosc. Super stabilnosc bez wzgledu na warunki na drodze.

Jak koszty paliwa nie sa najwazniesze tylko duuuuzy suv

wysłane z tel.

Napisano

Ja mam swoje zdanie Ty swoje ... dla mnie suv jaki by nie byl ... nie nadaje sie na trase 

Albo limuzyna/duze kombi ...

Albo isc juz w busa ... np vklasa... 

Dokladnie na rzecz vklasy w wersji biznes sasiad olal volvo xc60...

Jeszcze pytanie czy to sie lapie w tych wymaganiach co kolega podal -te co2 itp ...

Sam twierdzi ze w lamoglowce wychodzi q5 ... a to nie bedzie jechac wygodnie. ... wygoda moze by byla przy q7 ale z pneumatyka i resztami bajerow nie ogarnie w 210 tys 

Smiem twierdzic ze mniej zmeczony bedzie jak przejedzie superb w wersji l&k z 4x4 i 190 konnym silnikiem niz q5 ktore kupi w tych samych pieniadzach ...

Napisano
[mention=129742]ppmarian[/mention] a taki SUV bedzie dobry na autostrady?

1773.jpg

Jeśli ma 4.0 v8 pod maska to czemu nie ?

Poza niemcami* skonczylo sie rumakowanie i wszyscy grzecznie jada 120-140

*- właśnie wrocilem z urlopu ski w swiss nawet przez Niemcy wiekszosc drogi bylo ograniczenie 120 i malo kto wychylal sie ponad 140...

wysłane z tel.

Napisano
45 minut temu, Rado_ napisał:

@ppmarian a taki SUV bedzie dobry na autostrady?

1773.jpg

Na budowe idealny ;)

Napisano
10 minut temu, jetbang napisał:

Na budowe idealny ;)

Na budowe autostrady zapomniał kolega dodać ;)

Napisano
Teraz, janusz napisał:

Na budowe autostrady zapomniał kolega dodać ;)

Tez ... takowe autka ...wykorzystywalem do wlasnie budowy drogi klasy s jak bylem insp nadzoru .... trasa do wawki i nazad do lublina suvem byla masakra .... a to tylko 400 km w jeden dzien

Xtrailem nad morze z rodzina ... masakra ... jak widzialem ze za dwa dni mam tym wracac do lbn 600 km to nabieralem odruchu wymiotnego 

Do tego stopnia ze wolalem jezdzic meganka zony w trasy niz nissanem 

Napisano

Na budowe idealny [emoji6]

W teren ok albo do miasta, ale autostrada to poraza. Ale jak ktoś lubi ekstremalne przeżycia na autostradzie to jest idelny[emoji38]
Napisano
Dnia 23.03.2017 o 13:16, kanu napisał:

Może i tak, ale dzięki napędowi na 4 koła i innym systemom, o ile jesteś ogarnięty, możesz uniknąć, bądź wyjść z niebezpiecznej sytuacji, bez większego uszczerbku.

A w czym ten napęd ma niby pomóc? W wyjechaniu z zaspy?

Napisano
8 godzin temu, ppmarian napisał:

Wymienione przrez ciebie suve to kompakty jak forester. Tez na trasy sie nie nadaje.

Przyjedź sie rozmiar większymi albo nawet nie . Przejdź sie takimi ponad 250KM i blisko 2T. Zmienisz zdanie. Mega dobre wygluszenie, ogromne fotele, swietna widocznosc. Super stabilnosc bez wzgledu na warunki na drodze.

Jak koszty paliwa nie sa najwazniesze tylko duuuuzy suv

wysłane z tel.

Jeździłem X6, to chyba już nie kompakt? Nie wiedziałem, że BMW może być takie gówniane na autostradzie. Wrażenie jakbyś czołgiem jechał. Co z tego że silnik blisko 400KM skoro utrzymania tego na pasie ruchu wymaga skupienia przy wyższych prędkościach i jest na dłuższą metę męczące. 

Napisano
2 godziny temu, KvM napisał:

A w czym ten napęd ma niby pomóc? W wyjechaniu z zaspy?

4x4 jest ok... 

Pod warunkiem ze dziala ... 

Mokra nawierzchnia ... ruszanie dynamiczne ... snieg ... jest sporo sytuacji gdzie jedzie sie "lepiej" z 4x4 

Co nie oznacza ze bez tego nie da sie zyc... da sie ...

Po przesiadce z 4x4 do kury bez 4x4 ... brak czuje i juz kombinuje zeby oddac ja zonie a samemu zakupic cos z 4x4 ;)

Napisano
2 godziny temu, KvM napisał:

Jeździłem X6, to chyba już nie kompakt? Nie wiedziałem, że BMW może być takie gówniane na autostradzie. Wrażenie jakbyś czołgiem jechał. Co z tego że silnik blisko 400KM skoro utrzymania tego na pasie ruchu wymaga skupienia przy wyższych prędkościach i jest na dłuższą metę męczące. 

Generalnie X4 i X6 nie wiem do czego zostały stworzone. Nie dość, że paskudne i bez klasy to jeszcze słabo się prowadzi.

Napisano
  • Autor

Ogólnie czytając powyższe wychodzi że te wszystkie SUV nadają się do miasta i tyle. Lepszy widok, łatwiej wsiąść itp. Na prędkości autostradowe (oficjalnie powiedzmy w Niemczech:-) się nie nadaje...

Napisano
39 minut temu, Kiwal napisał:

Ogólnie czytając powyższe wychodzi że te wszystkie SUV nadają się do miasta i tyle. Lepszy widok, łatwiej wsiąść itp. Na prędkości autostradowe (oficjalnie powiedzmy w Niemczech:-) się nie nadaje...

Inaczej ...

Pojechac pojedzie 

Komfort duzo mniejszy niz w aucie klasy sredniej/wyzszej... 

Wez pozycz pojezdzij ... sam zdecydujesz

Napisano
  • Autor

Chyba faktycznie wezmę sobie kodjaqa na weekend i go protestuje na różne sposoby.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.