Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kocioł gazowy do starego domu

Featured Replies

Napisano

Cześć,

Rodzice mają dom z lat 70, tzw. kostka, częściowo ocieplony, z nowymi oknami. Obecnie do ogrzewania jest piec z podajnikiem na ekogroszek, ale jest pomysł by przejść na gaz (totalna bezobsługowość). Wszędzie w domu są tylko kaloryfery (układ otwarty), mieszkają 2 osoby, CWU bez cyrkulacji. Ze względu na komfort korzystania z CWU wymagany jest zasobnik. Na razie mamy 2 oferty od instalatorów:

1. Immergas Victrix Zeus 26  https://www.immergas.pl/Produkty,5565/VICTRIX_ZEUS_26_2_ErP z wbudowanym zasobnikiem CWU 45l,

2. Viessmann Vitodens 100-W z zewnętrznym zasobnikiem CWU 100l  https://www.viessmann.pl/pl/budynki-mieszkalne/kotly-gazowe/gazowe-kotly-kondensacyjne/vitodens-100-w.html

Potencjalni instalatorzy chcą montować kotły kondensacyjne, co przy kaloryferach wydaje się być średnim pomysłem (przynajmniej zawsze miałem takie przeświadczenie, że kondensacja jest dobra do podłogówki - niskie temperatury). Czy są dostępne kotły zwykłe, nie kondensacyjne? Przy kondensacie dochodzi wkład kominowy. 

Teraz konkretne pytania:

1. Czy do instalacji tylko z kaloryferami nadaje się kocioł kondensacyjny? To, że będzie ogrzewał jest pewne, ale czy warto iść w droższą opcję (sam kocioł jest droższy + wkład kominowy) jeśli nie będzie z tego żadnych korzyści (nie będzie kondensacji lub będzie na tyle mała że wzrost sprawności wyniesie 2-3%)?

2. Czy są kotły gazowe dedykowane do instalacji pracujących w układzie otwartym? Jeśli nie, to trzeba przewidzieć dodatkowy wymiennik.

3. Czy są dostępne sprawdzone kotły nie-kondensacyjne?

4. Czy nastawiać się na kocioł z zasobnikiem wbudowanym czy zewnętrznym?

5. Jeżeli z zewnętrznym to czy nie wystarczy kocioł jednofunkcyjny?

6. Może macie jakieś konkretne propozycje producentów/modeli? Z tego co wiem to Termet jest chwalony za prostą konstrukcję, łatwą dostępność części zamiennych i rozsądny kosztowo serwis. Prawda to?

Dzięki za wszelkie porady :ok:

Napisano

te 45l to mało na zasobnik

Napisano

Miałem zwykłego, jednofunkcyjnego Termet-a UniCO 22 z zasobnikiem zewnętrznym Galmet-u150l. 12 lat niemal bezobsługowo. Tylko przeglądy i jedna drobna usterka po 10 latach.

Chyba produkują następcę w nieco innej skórce? Byłby w sam raz.

Co do instalacji to nie wystarczy zamknąć naczynia wzbiorczego?

:hmm:

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, Joki napisał:

Miałem zwykłego, jednofunkcyjnego Termet-a UniCO 22 z zasobnikiem zewnętrznym Galmet-u150l. 12 lat niemal bezobsługowo. Tylko przeglądy i jedna drobna usterka po 10 latach.

Chyba produkują następcę w nieco innej skórce? Byłby w sam raz.

Co do instalacji to nie wystarczy zamknąć naczynia wzbiorczego?

:hmm:

Właśnie widzę że Termat ma 2 tradycyjne modele:

MINIMAX ELEGANCE GCO-DP-13-10   i    MINITERM ELEGANCE GCO-DP-21-23

Opinie na Ceneo w sumie średnie.

Układ ma zostać otwarty, bo piec na ekogroszek zostaje, gazowy ma być dodatkowo, a nie zamiast.

Edit:

Z dwóch powyższych lepszy jest raczej Minimax - ma 2 wymienniki, zaś Miniterm ma jeden podwójny i wygląda na to, że to z tym wymiennikiem są największe problemy.

Macie jakieś doświadczenia z tym kotłem Minimax?

Edytowane przez Zbynek

Napisano

Możesz też zakupić kocioł do instalacji grawitacyjnej.

9941237000_1435235512.jpg

Moi teściowie mają i działa doskonale.

Można też termeta z adapterem oszukującym czujnik ciśnienia w instalacji.

Kondensacyjnego też można zainstalować i przebić wylot spalin przez ścianę.

Napisano
36 minut temu, maras77 napisał:

Kondensacyjnego też można zainstalować i przebić wylot spalin przez ścianę.

albo dać wylot spalin w komin (nie musi być "koncentryk") a zassanie z piwnicy

kondensat trzeba policzyć, sądzę że grzejniki są przewymiarowane bo liczone były do domu bez ocieplenia 

u mnie po wymianie grzejnik się zmniejszyły a obecne liczone są pod kondensat - max w zimie miałem 45'C na wyjściu z kotła i 30'C na powrocie

niestety instalatorzy to chyba dziś są głównie montażystami, a i to czasem kiepskimi 8-)

Napisano
29 minut temu, Koonrad napisał:

albo dać wylot spalin w komin (nie musi być "koncentryk") a zassanie z piwnicy

To może być kiepski pomysł. Bardzo dużo wody się skrapla i stary komin będzie przeciekał w paskudny sposób.

Napisano
47 minut temu, maras77 napisał:

To może być kiepski pomysł. Bardzo dużo wody się skrapla i stary komin będzie przeciekał w paskudny sposób.

zależy co tam jest, można dać też wkład ale zwykły spalinowy a nie spalinowo-powietrzny

zasadnicze pytanie to grzejniki, czy będą wystarczająco wydajne 

Napisano
3 minuty temu, Koonrad napisał:

zależy co tam jest, można dać też wkład ale zwykły spalinowy a nie spalinowo-powietrzny

zasadnicze pytanie to grzejniki, czy będą wystarczająco wydajne 

Kwestia regulacji - liczy się temperatura powrotu.

Kocioł z PWM ogarnie przepływ tak, aby powrót był chłodny.

Napisano

A można jeszcze kupic kociol nie-kondensacyjny? Jakiestam przepisy mialy sie zmienic jakis czas temu i mieli juz nie produkowac zwykłych. 

Napisano

Vitodens 111w

Napisano
Dnia 24.04.2017 o 13:05, Zbynek napisał:

2. Viessmann Vitodens 100-W z zewnętrznym zasobnikiem CWU 100l  https://www.viessmann.pl/pl/budynki-mieszkalne/kotly-gazowe/gazowe-kotly-kondensacyjne/vitodens-100-w.html

Potencjalni instalatorzy chcą montować kotły kondensacyjne, co przy kaloryferach wydaje się być średnim pomysłem (przynajmniej zawsze miałem takie przeświadczenie, że kondensacja jest dobra do podłogówki - niskie temperatury). Czy są dostępne kotły zwykłe, nie kondensacyjne? Przy kondensacie dochodzi wkład kominowy. 

Mam taki kocioł i ogrzewanie oparte na kaloryferach. Woda z kondensacji spływa aż miło, więc chyba działa. Polemizowałem juz na ten temat wielokrotnie. Zysk z kondensacji zależy od temp. powrotu. U mnie jak sterownik załącza grzanie i kocioł się włącza to temp. powrotu jest niska, bo woda w obiegu jest zimna. Jak kaloryfery robią się coraz bardziej ciepłe i woda zaczyna wracać coraz cieplejsza, to faktycznie zysk z kondensacji zaczyna maleć. Ale potem sterownik wyłącza grzanie, kociol się wyłącza, woda w centralnym stygnie i tak w kółko.

Oczywiście u mnie jest to tak ustawione, że kocioł pracuje w cyklu włącz wyłącz sterowany jedynie czujnikiem temp. w salonie, a nie żadnym pogodówkami i innymi automatami. Do tego dom mam dorze zaizolowany, więc przerwy pomiędzy cyklami grzania są na tyle długie, że wszystko w obiegu zdąży wystygnąć nawet w największe mrozy. U Ciebie w starym domu to może wyglądać inaczej.

Napisano
4 godziny temu, maro_t napisał:

Mam taki kocioł i ogrzewanie oparte na kaloryferach. Woda z kondensacji spływa aż miło, więc chyba działa. Polemizowałem juz na ten temat wielokrotnie. Zysk z kondensacji zależy od temp. powrotu. U mnie jak sterownik załącza grzanie i kocioł się włącza to temp. powrotu jest niska, bo woda w obiegu jest zimna. Jak kaloryfery robią się coraz bardziej ciepłe i woda zaczyna wracać coraz cieplejsza, to faktycznie zysk z kondensacji zaczyna maleć. Ale potem sterownik wyłącza grzanie, kociol się wyłącza, woda w centralnym stygnie i tak w kółko.

Oczywiście u mnie jest to tak ustawione, że kocioł pracuje w cyklu włącz wyłącz sterowany jedynie czujnikiem temp. w salonie, a nie żadnym pogodówkami i innymi automatami. Do tego dom mam dorze zaizolowany, więc przerwy pomiędzy cyklami grzania są na tyle długie, że wszystko w obiegu zdąży wystygnąć nawet w największe mrozy. U Ciebie w starym domu to może wyglądać inaczej.

Takie rady, by praca kotła była cykliczna była w instrukcji od pierwszych kotłów kondensacyjnych na rynku w PL.

Ba, nawet był specjalny program do pracy cyklicznej.

"Kocio³ nie ogrzewa pomieszczenia w sposób
ci¹g³y a jedynie co pewien z góry za³o¿ony czas. Aby to osi¹gn¹æ kocio³ tak steruje swoja prac¹, ¿eby do instalacji ogrzewania
wchodzi³a woda o ¿¹danej temperaturze ale jedynie przez 15 minut. Potem nastêpuje przerwa w ogrzewaniu na z góry za³o¿ony
okres. Po tej przerwie kocio³ znowu w³¹czy ogrzewanie na 15 minut i tak w kó³ko. Bêd¹c w trybie "repeat timer" mo¿emy zmieniaæ
dowolnie wartooeæ przerwy w granicach od 0 do 4 godzin (co 10 minut) poprzez naciskanie przycisków "8". Im ni¿sza temperatura
na zewn¹trz tym krótsz¹ nale¿y ustawiaæ przerwê. W praktyce nale¿y zauwa¿yæ, i¿ tak u¿ytkowana instalacja grzewcza,
szczególnie w przypadku kot³a kondensacyjnego, jest bardziej oszczêdna od trybu "zima" a wymaga jedynie nieco wprawy
w u¿ytkowaniu."

Potem wymyślili , że trzeba zmieniać instalacje na przewymiarowane i praca powinna być ciągła.

Napisano
Dnia 24.04.2017 o 13:05, Zbynek napisał:

Cześć,

Rodzice mają dom z lat 70, tzw. kostka, częściowo ocieplony, z nowymi oknami. Obecnie do ogrzewania jest piec z podajnikiem na ekogroszek, ale jest pomysł by przejść na gaz (totalna bezobsługowość). Wszędzie w domu są tylko kaloryfery (układ otwarty), mieszkają 2 osoby, CWU bez cyrkulacji. Ze względu na komfort korzystania z CWU wymagany jest zasobnik. Na razie mamy 2 oferty od instalatorów:

1. Immergas Victrix Zeus 26  https://www.immergas.pl/Produkty,5565/VICTRIX_ZEUS_26_2_ErP z wbudowanym zasobnikiem CWU 45l,

Teraz konkretne pytania:

1. Czy do instalacji tylko z kaloryferami nadaje się kocioł kondensacyjny? To, że będzie ogrzewał jest pewne, ale czy warto iść w droższą opcję (sam kocioł jest droższy + wkład kominowy) jeśli nie będzie z tego żadnych korzyści (nie będzie kondensacji lub będzie na tyle mała że wzrost sprawności wyniesie 2-3%)?

2. Czy są kotły gazowe dedykowane do instalacji pracujących w układzie otwartym? Jeśli nie, to trzeba przewidzieć dodatkowy wymiennik.

3. Czy są dostępne sprawdzone kotły nie-kondensacyjne?

4. Czy nastawiać się na kocioł z zasobnikiem wbudowanym czy zewnętrznym?

5. Jeżeli z zewnętrznym to czy nie wystarczy kocioł jednofunkcyjny?

6. Może macie jakieś konkretne propozycje producentów/modeli? Z tego co wiem to Termet jest chwalony za prostą konstrukcję, łatwą dostępność części zamiennych i rozsądny kosztowo serwis. Prawda to?

Dzięki za wszelkie porady :ok:

Viessman jest dobry, ale drogi, serwis też. Popatrz na Termet serii Gold. Kocioł jest tańszy niż zach odpowiedniki a ma od wielu lepsze parametry. Serwis jest łatwo dostępny i dość tani. Minus (i plus) to proste sterowanie.

Kocioł kondensacyjny jak najbardziej nadaję się do grzejników, ale nie będzie tak ekonomiczni jak przy ogrzewaniu podłogowym.

Kwestia zasobnika to już jak kto woli, ja mam zewn, bo mam tez grzanie kominkiem, tata ma Termetu "zintegrowany" - znacznie ładniej to wygląda i mniej miejsca zabiera. Przy zasobniku jest oczywiście kocioł jednofuncyjny, piec grzeje CWU lub CO.

Napisano

Dodam od siebie coś. Miałem przez parę lat dwufunkcyjny kocioł kondensacyjny Isomax Condens z wbudowanym zasobnikiem warstwowym 42l. Parametry kotła były super i na papierze, i podczas użytkowania, ale tylko na początku. Kocioł zaczął szwankować (zawór trójdrogowy, serwomotor zaworu, płyta sterująca, jakieś drobiazgi), ale póki była gwarancja, było ok. Ceny przeglądów w normie (dla stolicy).

Po okresie gwarancji nie poprawiło się. Zawór 3D znów poleciał do śmietnika, serwomotor był do wymiany, a dodatkowo padła obudowa pompy. Generalnie raz, 2x w roku coś mu się psuło. Szczęście w nieszczęściu kocioł wisiał w kotłowni w piwnicy a nie w pomieszczeniu mieszkalnym.

W końcu wywaliłem dziada i wstawiłem De Dietrich MCR II - 1F z zewnętrznym zasonibnikiem. Od tej pory tylko robię przeglądy i wymieniam anodę w zasobniku. 

A co do tematu to jeśli odległości od kotła do łazienki nie są duże to zasobnik nie ma sensu. Jeśli daleko to zasobnik + cyrkulacja się lepiej sprawdzi. 

Napisano

Tak, te 2-funkc. kotły to dosyć skomplikowane urządzenia i często właśnie ten zawór 3-drogowy pada.

Obecnie w mieszkaniu przerabiam juz 3-ci egzemplarz kotła (brotje energy top, wcześniej vitopend 100 oraz de dietrich city).

Znajduje się on w łazience, zatem bardzo blisko wanny. Komfort użytkowania bym powiedział średni. Leci ciepła woda, zakręcisz na chwilę i potem znów odkręcisz to niby leci ciepła ale za chwilę zimna i po chwili znów podgrzeje się do temperatury normalnej. Bez sensu. Ja nie polecam tych przepływowych. Nie mam miejsca w mieszkaniu, żeby zorganizować zasobnik.

Napisano
18 minut temu, exor napisał:

Tak, te 2-funkc. kotły to dosyć skomplikowane urządzenia i często właśnie ten zawór 3-drogowy pada.

Obecnie w mieszkaniu przerabiam juz 3-ci egzemplarz kotła (brotje energy top, wcześniej vitopend 100 oraz de dietrich city).

Znajduje się on w łazience, zatem bardzo blisko wanny. Komfort użytkowania bym powiedział średni. Leci ciepła woda, zakręcisz na chwilę i potem znów odkręcisz to niby leci ciepła ale za chwilę zimna i po chwili znów podgrzeje się do temperatury normalnej. Bez sensu. Ja nie polecam tych przepływowych. Nie mam miejsca w mieszkaniu, żeby zorganizować zasobnik.

Są takie z malym 20 l zasobnikiem wbudowanym jako bufor i grzaniem przepływowym.

Napisano
Dnia 24.04.2017 o 17:09, Zbynek napisał:

Z dwóch powyższych lepszy jest raczej Minimax - ma 2 wymienniki, zaś Miniterm ma jeden podwójny i wygląda na to, że to z tym wymiennikiem są największe problemy.

Od pięciu lat mam w mieszkaniu dwufunkcyjny miniterm elegance - kompletnie nic nie było robione, nawet przegląd. Raz go otworzyłem i poodkurzałem w środku ;)

Napisano
  • Autor
7 minut temu, Majkiel napisał:

Od pięciu lat mam w mieszkaniu dwufunkcyjny miniterm elegance - kompletnie nic nie było robione, nawet przegląd. Raz go otworzyłem i poodkurzałem w środku ;)

Dzięki, cenna informacja :ok:

Napisano
Dnia 24.04.2017 o 17:09, Zbynek napisał:

Właśnie widzę że Termat ma 2 tradycyjne modele:

MINIMAX ELEGANCE GCO-DP-13-10   i    MINITERM ELEGANCE GCO-DP-21-23

Opinie na Ceneo w sumie średnie.

Układ ma zostać otwarty, bo piec na ekogroszek zostaje, gazowy ma być dodatkowo, a nie zamiast.

Edit:

Mam MINIMAX ELEGANCE GCO-DP-13-10 Działa bezobsługowo 4 sezon. Mam zewnętrzny zasobnik Galmeta 150 L. Rodzice maja tak samo tylko zasobnik 100 L, 45 L uważam, że będzie za mały. Widzę, że te kotły można jeszcze kupić. Kocioł montowałem do instalacji zamkniętej, ale przebudowanej na cienkie rurki. Podłogówki mam może z 25 m na 50 metrowe piętro. Rodzice mają 100% grzejników tez na 50 m2.

Celowo wybrałem zwykły kocioł z uwagi na nieocieplony dom, koszty zakupu kotła i serwisu. Z ciekawości w środku siedzi jakiś sterownik Siemensa, pompa Wilo. Reszty nie patrzyłem ;] Serwis i koszt kotła raczej z tych niewielkich.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.