Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Komputer ,,pokładowy'' poprzez EOBDII po bluetooth?

Featured Replies

Napisano

Witajcie.

Czytałem gdzieś, że da się przy pomocy modułu OBDII z bluetooth i odpowiedniej aplikacji na smartfona uzyskać funkcje komputera pokładowego w samochodach, które go nie posiadają. Głównie chodzi mi o spalanie średnie i chwilowe. Ktoś testował to rozwiązanie i może napisać jak to się sprawuje? 

Napisano

Ja miałem w Touranie.Wykorzystałem stary smartfon i elm.Program to torque pro.

You Tube

Napisano
1 minutę temu, Pepcio napisał:

Witajcie.

Czytałem gdzieś, że da się przy pomocy modułu OBDII z bluetooth i odpowiedniej aplikacji na smartfona uzyskać funkcje komputera pokładowego w samochodach, które go nie posiadają. Głównie chodzi mi o spalanie średnie i chwilowe. Ktoś testował to rozwiązanie i może napisać jak to się sprawuje? 

trochę upierdliwe, bo za każdym razem musisz włączać telefon i mocować go na szybie, 

przypuszczam że po jakimś czasie się odechce 

funkcji jest dużo więcej, łącznie z kasowaniem błędów

innym rozwiązaniem które używałem jest np Turbogauge

41wlddNmGsL.jpg

wpinasz na stałe w OBD mocujesz na desce i jazda

Napisano
1 minutę temu, Koonrad napisał:

trochę upierdliwe, bo za każdym razem musisz włączać telefon i mocować go na szybie, 

przypuszczam że po jakimś czasie się odechce 

Jeśli to niepotrzebny smartfon to wszystko dzieje się automatycznie.

Napisano
  • Autor

Czy ten cały Turbo Gauge pokazuje spalanie łącznie i chwilowe ? Ma to język polski ? 

Napisano

Carista + TorquePro. Dowiedziałem się m.in., w jakie zakresy temperatur wchodzą płyny w mojej Jetcie (jeżdżę prostą wersją z prostymi zegarami - bez wskaźnika temperatury).

Napisano
  • Autor
13 minut temu, pickwick napisał:

Carista + TorquePro. Dowiedziałem się m.in., w jakie zakresy temperatur wchodzą płyny w mojej Jetcie (jeżdżę prostą wersją z prostymi zegarami - bez wskaźnika temperatury).

Carista to rozumiem moduł OBD II po bluetooth ? Gdzie to można kupić w PL? 

Napisano
28 minut temu, wlad napisał:

Jeśli to niepotrzebny smartfon to wszystko dzieje się automatycznie.

smark sam się montuje w uchwycie i podłącza do zasilania ?

zostawisz na widoku to jest ryzyko że stracisz szybę 

Okazjonalnie tak, na stałe IMO upierdliwe, chyba że uda się wbudować w deske na stałe 

(widziałem patenty z tabletem 7" wbudowanym w wolne miejsce)

Napisano
  • Autor
Teraz, Koonrad napisał:

Okazjonalnie tak, na stałe IMO upierdliwe, chyba że uda się wbudować w deske na stałe 

(widziałem patenty z tabletem 7" wbudowanym w wolne miejsce)

W zasadzie nie muszę mieć tego na stałe, bardziej jako zabawka od czasu do czasu. Najtaniej wyjdzie chyba modoł bluetooth i apka na smartfona. Pytanie jaki moduł kupić by nie był chińskim badziewiem, dużo tego w internecie. 

Napisano
22 minuty temu, Pepcio napisał:

Czy ten cały Turbo Gauge pokazuje spalanie łącznie i chwilowe ? Ma to język polski ? 

chyba nie na PL, ale skróty km/h, TPS, MAP, T czy V idzie ogarnąć ;)

chyba miał chwilowe i łączne, jedyny minus że trzeba kasować przy tankowaniu 

Napisano
1 minutę temu, Pepcio napisał:

W zasadzie nie muszę mieć tego na stałe, bardziej jako zabawka od czasu do czasu. Najtaniej wyjdzie chyba modoł bluetooth i apka na smartfona. Pytanie jaki moduł kupić by nie był chińskim badziewiem, dużo tego w internecie. 

to tylko smark, za 30-40zł masz moduł i co odczytasz zależy od ECU auta i pewnie samego modułu

np w bmw wiele nie pokazywał, ale chodzi mi już o bardziej zaawansowane funkcje typu korekty wtrysków czy odczyty sond 

Napisano
44 minuty temu, Koonrad napisał:

Ja miałem zamontowane na stałe.Tak samo mam na stałe kamerkę-jeszcze nikt mi szyby nie rozbił.W sumie to najlepiej nie mieć auta-szanse na wandalizm równe zero.

Napisano
1 godzinę temu, Pepcio napisał:

Carista to rozumiem moduł OBD II po bluetooth ? Gdzie to można kupić w PL? 

Nie wiem. Swoją kupiłem u nich na stronie 2 lata temu.

Napisano
2 godziny temu, pickwick napisał:

Ja w swoim seicento tez nie mam i dzieki elm sie dowiedzialem ze mam termostat do wymiany :D

Napisano
2 godziny temu, Koonrad napisał:

to tylko smark, za 30-40zł masz moduł i co odczytasz zależy od ECU auta i pewnie samego modułu

np w bmw wiele nie pokazywał, ale chodzi mi już o bardziej zaawansowane funkcje typu korekty wtrysków czy odczyty sond 

ja kupilem chinskie bardziewie za 20zl i w seicento mi pokazuje korekty wtrsyskow

Napisano
39 minut temu, patgaw napisał:

ja kupilem chinskie bardziewie za 20zl i w seicento mi pokazuje korekty wtrsyskow

dlatego pisałem że zależy od ecu 

w bmw poległy skanery za kilkastów, a nawet tyś (uniwersalne), co ciekawe którymś z elm'ów z ChRL udało się połączyć 

Turbogauge też poległ, niby czytał ale tak wolno że nie szło nic ustawić (regulacja LPG)

za to w fordzie działało bez zarzutów 

Napisano
5 godzin temu, K3 napisał:

Tak na szybko, to Nowy Elektronik w Kato na Ordona...

http://nowyelektronik.pl/index.php?id_product=90143&controller=product

toć to też chińczyk tylko 2x droższy niż być powinien ;)

Do zabawy nie ma sensu kombinować, chińczyki wystarczają.

Napisano
2 minuty temu, Ozarek napisał:

toć to też chińczyk tylko 2x droższy niż być powinien ;)

Do zabawy nie ma sensu kombinować, chińczyki wystarczają.

A czy ja pisałem, że nie chińczyk?

Dałem mu po prostu namiar, jak chce mieć na już od ręki...

Napisano
1 minutę temu, K3 napisał:

A czy ja pisałem, że nie chińczyk?

Dałem mu po prostu namiar, jak chce mieć na już od ręki...

a to nie skumałem intencji ;)

Napisano
6 godzin temu, Pepcio napisał:

Witajcie.

[...]  Ktoś testował to rozwiązanie i może napisać jak to się sprawuje? 

Chiński ELM z BT w wersji mini oraz Torque Pro na Androida - w Focusie Mk2 benzynowy 1.6 działa bez problemu (spalania, temperatury, etc...)

Edytowane przez asche

Napisano
Godzinę temu, Pepcio napisał:

Dziękuję za namiary. 

Nie wiem jaki masz budżet ale jak możesz wydać trochę więcej to jest coś takiego  https://www.reveltronics.com/pl/component/k2/item/125-ukp-3-oraz-ukp-pro?utm_expid=65007772-1.LfGzaEmYTxSQFNJswGua3g.1&utm_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.pl%2F

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, volf6 napisał:

Fajna sprawa czytałem już o tym jakiś czas temu, niestety nie jest to urządzenie proste w montażu potrzeba tu sporo wiedzy o elektronice w samochodzie. Gdybym miał w pobliżu jakiś zaufany warsztat który by to zamontował jak należy to pewnie bym to kupił,

Napisano

Dla mnie bez sensu takie cos ze elektryk musi podlaczac, nie lepiej zeby to w obd wpinac?

Napisano
Dnia 24.04.2017 o 15:15, Pepcio napisał:

A do jakiego auta?

Napisano
  • Autor
Dnia 26.04.2017 o 08:34, bogas napisał:

A do jakiego auta?

W sumie do dwóch okresowo - Opel Corsa E 1.4 T i Twingo II DCi.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Udało mi się pożyczyć od znajomego moduł OBD Bluetooth i testuję go obecnie w obu swoich samochodach w połączeniu z aplikacją na smartfona. W Oplu idzie to w miarę ok, spalanie pokazuje prawidłowe, co do samej ergonomii użytkowania to faktycznie jest to średnie rozwiązanie. W Renault Twingo DCi spalanie pokazuje bardzo źle, zawyża je o jakieś trzy razy, mówiąc krótko nie współpracuje dobrze z tą marką i to niezależnie od ustawień. W obu przypadkach moduł potrafi generować błędy - w Twingo nagle znikły wskazania prędkościomierza i zapaliły się wszystkie checki na desce, w Corsie okresowo wywala błąd kontroli trakcji. Reasumując - chińskie wynalazki działają po ,,chińsku'' :) Dziękuję wszystkim za podpowiedzi w tym temacie. 

Napisano
Dnia 28.04.2017 o 08:00, Pepcio napisał:

W sumie do dwóch okresowo - Opel Corsa E 1.4 T i Twingo II DCi.

A z ciekawości nie ma możliwości "aktywacji" komputera w tych autach jeśli np licznik na to pozwala? ewentualnie zmiana wyświetlacza licznika i dołożenia odpowiedniej manetki. :hmm:

Ja tak dołożyłem komputer w mondeo mk3 (tylko wstawiłem odpowiednią manetke, czasami trzeba aktywować ale u mnie sie obyło bez tego) oraz w 206 (zmieniłem wyświetlacz zegarka i przerobiłem manetke).

Napisano
  • Autor
Dnia 12.05.2017 o 14:38, tomx1 napisał:

A z ciekawości nie ma możliwości "aktywacji" komputera w tych autach jeśli np licznik na to pozwala? ewentualnie zmiana wyświetlacza licznika i dołożenia odpowiedniej manetki. :hmm:

Ja tak dołożyłem komputer w mondeo mk3 (tylko wstawiłem odpowiednią manetke, czasami trzeba aktywować ale u mnie sie obyło bez tego) oraz w 206 (zmieniłem wyświetlacz zegarka i przerobiłem manetke).

W Corsie trzeba wymienić zestaw wskaźników. W tych modelach występuje zupełnie inny wyświetlacz w wersjach z ,,komputerem'', w Twingo również z tym, że nie sam licznik tylko dodatkowy panel który zawiera wyświetlacz. Póki co w Corsie ten system poprzez OBD jakoś się sprawdza, spalanie odczytuje dobrze, błędy wywala tylko w pewnych okreslonych warunkach i nauczyłem się z tym żyć :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.