Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Regeneracja koła dwumasowego i sprzęgła - za i przeciw

Featured Replies

Napisano
4 godziny temu, futrzak napisał:

Znaczy nawet nie sprawdziłeś czy dobrze się sprawowały w perspektywie dłuższego czasu, niestety. Sama wysokość po montażu to nie wszystko. Jak już o sprężynach i amortyzatorach to niestety KYB bardzo podupadł na jakości w ostatnich latach. 

11 miesięcy jeżdziłem i nic. w 2019 roku na targach w nadarzynie gość z Intercarsu tłumaczył mi że sprężyna może siąść ok 1 cm. Jeśli siada więcej to tylko przy bardzo dużych przebiegach gdy jest już zużyta i nadaje sie w zasadzie do wymiany. Mniejsza o to, Lesjoforsy były ok ;)

Zamówiłem nowe koło, jutro mechanik robi ;)

Edytowane przez DamianMig

Napisano
15 hours ago, DamianMig said:

11 miesięcy jeżdziłem i nic. w 2019 roku na targach w nadarzynie gość z Intercarsu tłumaczył mi że sprężyna może siąść ok 1 cm. Jeśli siada więcej to tylko przy bardzo dużych przebiegach gdy jest już zużyta i nadaje sie w zasadzie do wymiany. Mniejsza o to, Lesjoforsy były ok ;)

Zamówiłem nowe koło, jutro mechanik robi ;)

Ten sam? Jeszcze się nie nauczyłeś, że między Wami dwoma chemii nie będzie? ?

Edytowane przez grogi

Napisano

Nie, z Fordem jeszcze nie byłem u żadnego mechanika. Kupiłem go jak się już przeprowadziłem. Teraz oddaje go do Ząbek pod Warszawą. Niby z polecenia ale tamci też byli polecani..... Zobaczmy

• 3 tygodnie później...
Napisano

Nie wierze... albo mam omamy albo znowu slyszalem dzis dwumase i znowu przy gaszeniu silnika ..... nowe koło wstawione zadne regenerowane!

Napisano

Mnie też się wydawało że to dwumasta hałasuje prz zapalaniu i gaszeniu , ale na szczęście puściła jedna śruba od osłony termicznej tłumika.Duża podkładka załatwiła sprawę.

Popatrz i Ty czy czegoś luznego nie masz.

Napisano
  • Autor
Nie wierze... albo mam omamy albo znowu slyszalem dzis dwumase i znowu przy gaszeniu silnika ..... nowe koło wstawione zadne regenerowane!

Czy jest różnica podczas gaszeniu na wciśniętym/nie wciśniętym sprzęgle?
Napisano
1 godzinę temu, DamianMig napisał:

Jest. Praktycznie nie słyszę niczego na wcisnietym sprzegle

Jak klapa gasząca nie działa to też może być podobnie.

Napisano
  • Autor
Jak klapa gasząca nie działa to też może być podobnie.

Dokładnie tak. Częsty przypadek w Oplach z silnikami diesla CDTI. Znajomy przerabiał to również w Oplu Astra J z silnikiem benzynowym.
Napisano
11 minutes ago, bochumil said:

Znajomy przerabiał to również w Oplu Astra J z silnikiem benzynowym.

Klapa gaszaca w silniku noPB? ;]

Napisano
  • Autor

Klapa gaszaca w silniku noPB? ;]

Bardziej przepustnica. Tak jak wspomniałem jej wymiana u znajomego pomogła na hałasy podczas gaszenia.
Napisano

Mechanik twierdzi że to klapa gaszaca nie ma zadnego wplywu na stukanie ale wymienil mi ją na używke. I zgadnijcie co? Nic nie stuka.... i teraz co z tym zrobić? mam wrażenie ze z tego co mowicie i co jest w tych linkach to stare kolo moglo być dobre a winna jego stukania byla klapa gaszaca. Mam to stare koło i chyba oddam je do tej firmy od regeneracji zeby sprobowali sprawdzic czy ono sie nadaje. Macie innych pomysł? Jestem dobrze ponad 3 koła w plecy przez tego gamonia z Ząbek a on twierdzi ze to wina tamtego koła chociaz nowe tez stukało ostatnio no że cholera jasna!

Napisano
W dniu 23.08.2021 o 21:29, futrzak napisał:

C5 na hydro i nie byłoby takich problemów  

Były by inne 

Bardziej upierdliwe i kosztowne 

Napisano
7 godzin temu, 4thelement napisał:

Były by inne 

Bardziej upierdliwe i kosztowne 

Tak, legendy mają się dobrze :hehe:

Napisano
3 godziny temu, futrzak napisał:

Tak, legendy mają się dobrze :hehe:

Wejdź na grupę c5x7 i poczytaj ile w tym aucie się może schrzanić 

Napisano
40 minut temu, 4thelement napisał:

Wejdź na grupę c5x7 i poczytaj ile w tym aucie się może schrzanić 

Po pierwsze to dyskusja była o zawieszenie C5 klasycznym vs hydro (w tej części), a po drugie to na grupach/forach w znakomitej większości przewijają się te same problemy, które to znowu w znakomitej większości szybko się diagnozuje i usuwa. Niestety, ludzie zamiast oddać gdzie trzeba/przewietrzyć komputerem diagnostycznym rzeźbią po omacku i takie efekty. C5 (czy inne podobne francuzy) to nie stary golf, gdzie szwagier powiedział co można wymienić, część była na szrocie i poszło. Przy normalnym serwisie odwdzięczają miłą i bezproblemową eksploatacją. A to, że koszt naprawy może przekroczyć 50% wartości mocno starszego pojazdu - można sprzedać i kolejny zadaje te same pytania :hehe: