Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lexus CT200h vs Auris II Hybryda

Featured Replies

Napisano

Przymierzam się do zakupu "nowego" samochodu. Po przeanalizowaniu wymogów :piekna: wstępnie rozważam zakup Lexusa CT200h lub Toyoty Auris II Hybrydy.

Silnik, napęd, skrzynia ta sama więc tutaj panuje zgoda :)

Lexus wizualnie mi się bardziej podoba, natomiast Toyotę w tej samej cenie mogę kupić średnio o 2 lata młodszą - budżet do 70k..

Założeniem było auto jak najmłodsze. Może udałoby mi się namówić żonę na Aurisa Kombi - dla mnie praktyczniejsze więc plus dla Aurisa.

Plusem dla Lexa na pewno jest jakość wykończenia. Toyota za jakością "plastików" straszenie się opuściła (doświadczenia z Yarisem II) - z Aurisem II też tak jest?

Może Ktoś z Was miał doświadczenia z jednym lub drugim autem i mógłby doradzić :)

Napisano

Lexus ma ładniejsze wnętrze, ale jakość plastików nie rzuca na kolana. Opcjonalna sztuczna skóra jest beznadziejna, szybko się zużywa. Bagażnik to nieco większy schowek. Auto dobrze poskładane, wnętrze nie trzeszczy chyba że naciśniesz kolanem na listwę w okolicach radia. IMO cichsze od Aurisa. Skoro jednak rozpatrujesz kombi i auto ma być jak najmłodsze to tylko Auris. Na plus dodatkowo mniejsze spalanie niż CT200H. CT poważnie rozczaruje Cię pod względem objętości bagażnika.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Napisano
  • Autor
28 minut temu, Pidu napisał:

Lexus ma ładniejsze wnętrze, ale jakość plastików nie rzuca na kolana. Opcjonalna sztuczna skóra jest beznadziejna, szybko się zużywa. Bagażnik to nieco większy schowek. Auto dobrze poskładane, wnętrze nie trzeszczy chyba że naciśniesz kolanem na listwę w okolicach radia. IMO cichsze od Aurisa. Skoro jednak rozpatrujesz kombi i auto ma być jak najmłodsze to tylko Auris. Na plus dodatkowo mniejsze spalanie niż CT200H. CT poważnie rozczaruje Cię pod względem objętości bagażnika.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

W danych technicznych zauważyłem, że hatchback Aurisa ma jeszcze mniejszy bagażnik niż CT. Chyba, że liczą sumarycznie podwójną podłogę do całościowego litrażu.

Spróbuję przeforsować z żoną Turinga :) Nie byłoby obaw o spakowanie się. Na zwykłe jazdy 2+1 każdy z nich by wystarczył. Nie oglądałem jeszcze żadnego z tych aut - CT jest mało wystawionych na sprzedaż i często odległości są spore więc jak jechać to z zamiarem kupna (oczywiście jeśli ogłoszenie nie mija się z prawdą). Auris jest bardziej popularny ale taka opcja pojawiła się wczoraj. Musiałbym popatrzeć jak z wykonaniem tych aut - ale skoro twierdzisz, że CT też nie powala na kolana to faktycznie może za Aurisem się rozejrzeć.

Napisano

CT może i szału nie robi jak na Lexusa ale w porównaniu z Aurisem i tak jest przepaść. Auris wyje podczas jazdy, wyje podczas hamowania, wyje non stop. CT wyje tylko podczas przyspieszania. 

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, mrBEAN napisał:

Chyba w stosunku do lat 80'. ewentualnie 90' ;)

Sugerujesz, że trzyma poziom ;]

Napisano

Znajomy chwali sobie generalnie Aurisa za bezawaryjność ale przebiegów większych ni 15 tys. rocznie to nie robi;]

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, dawiddawidowski napisał:

Znajomy chwali sobie generalnie Aurisa za bezawaryjność ale przebiegów większych ni 15 tys. rocznie to nie robi;]

Zakładam, że moja :piekna: nie przebije raczej Twojego znajomego ;) To Ona będzie się nim głównie poruszać więc samochód muszę dopasować do jej potrzeb. Ja jestem ciągle w delegacjach więc jeden samochód wystarczy póki co - wolałbym jednak w razie "awarii" funkcjonalność auta więc będę próbował przeforsować Turinga jako małe kombi.

80% tras znając ją będzie po mieście więc hybryda myślę, że by się sprawdziła.

Napisano
6 minut temu, Jakub_S83 napisał:

Zakładam, że moja :piekna: nie przebije raczej Twojego znajomego ;) To Ona będzie się nim głównie poruszać więc samochód muszę dopasować do jej potrzeb. Ja jestem ciągle w delegacjach więc jeden samochód wystarczy póki co - wolałbym jednak w razie "awarii" funkcjonalność auta więc będę próbował przeforsować Turinga jako małe kombi.

Niech się tym najpierw przejedzie bo to auto niektórych może wkurzać.

Napisano
10 minut temu, Jakub_S83 napisał:

Jak rozwazasz hybryde to bym w Priusa poszedl. Na pewno lepiej dopracowany niz Auris (chocby dlatego, ze Prius od poczatku istnienia byl budowany jako hybryda), dla kobiety do miast bajka. Ale i poza miasto jest bardzo ok. Kombi to nie jest, ale dla 2+1 bedzie az nadto. Bagaznik ma naprawde spory i z podwojna podloga, do tego htb, wiec dosyc pakowny. Moja rodzina (2+2) bez problemu miescila sie na letnie i zimowe (tu z boxem na narty) wyjazdy po EU. Ja mialem Priusa 2gen i bardzo milo to auto wspominam. Przez 3 lata 0 awarii (10letnie auto z 170kkm).

Napisano
  • Autor
20 minut temu, Ryb napisał:

Niech się tym najpierw przejedzie bo to auto niektórych może wkurzać.

W przypadku Aurisa będzie to łatwiejsze do wykonania niż CT - ale zrobię jak napisałeś :)

Napisano
16 godzin temu, Jakub_S83 napisał:

Przymierzam się do zakupu "nowego" samochodu. Po przeanalizowaniu wymogów :piekna: wstępnie rozważam zakup Lexusa CT200h lub Toyoty Auris II Hybrydy.

Silnik, napęd, skrzynia ta sama więc tutaj panuje zgoda :)

Lexus wizualnie mi się bardziej podoba, natomiast Toyotę w tej samej cenie mogę kupić średnio o 2 lata młodszą - budżet do 70k..

Założeniem było auto jak najmłodsze. Może udałoby mi się namówić żonę na Aurisa Kombi - dla mnie praktyczniejsze więc plus dla Aurisa.

Plusem dla Lexa na pewno jest jakość wykończenia. Toyota za jakością "plastików" straszenie się opuściła (doświadczenia z Yarisem II) - z Aurisem II też tak jest?

Może Ktoś z Was miał doświadczenia z jednym lub drugim autem i mógłby doradzić :)

ja po przejazdze Aurisem i  po ofercie leasingu i ceny wyszedłem z Toyoty trzaskając drzwiami obrotowymi.

Chciałem kupić CT, ale potem kupiłem IS (1,5 rocznego).

Generalnie to co napisali poprzednicy - CT to fajny kompakt premium. Dobrze się prowadzi, jak na wielkokść zaskakująco fajnie wybiera nierówności i izoluje od hałasu...materiały git. 

Auris to kompletna masakra jesli chodzi o hałas i jakość w środku. Nie chciałbym tego za cenę bazowego Megane.

Edytowane przez jimbo22

Napisano
  • Autor
12 minut temu, zinger napisał:

Jak rozwazasz hybryde to bym w Priusa poszedl. Na pewno lepiej dopracowany niz Auris (chocby dlatego, ze Prius od poczatku istnienia byl budowany jako hybryda), dla kobiety do miast bajka. Ale i poza miasto jest bardzo ok. Kombi to nie jest, ale dla 2+1 bedzie az nadto. Bagaznik ma naprawde spory i z podwojna podloga, do tego htb, wiec dosyc pakowny. Moja rodzina (2+2) bez problemu miescila sie na letnie i zimowe (tu z boxem na narty) wyjazdy po EU. Ja mialem Priusa 2gen i bardzo milo to auto wspominam. Przez 3 lata 0 awarii (10letnie auto z 170kkm).

Ja Priusa brałem pod uwagę na samym początku :) Żona rzuciła okiem na zdjęcie - a za niskie a coś tam :P

Napisano
Teraz, Jakub_S83 napisał:

W przypadku Aurisa będzie to łatwiejsze do wykonania niż CT - ale zrobię jak napisałeś :)

CT jedzie tak samo tylko jest wewnątrz o wiele ciszej i przyjemniej. Ja bym szczerze mówiąc nie kupił Aurisa mając do wyboru CT.

Napisano

CT jedzie tak samo tylko jest wewnątrz o wiele ciszej i przyjemniej. Ja bym szczerze mówiąc nie kupił Aurisa mając do wyboru CT.

Z tym,ze auris będzie młodszy za 70k można demo kupić. Poza tym CT będzie we wszystkim lepszy.
Napisano
24 minuty temu, Ryb napisał:

napęd jest ten sam, ale zawias w CT jest zupełnie inny. poza ciszą: prowadzi się lepiej i zupełnie inaczej resoruje. 

Napisano
52 minuty temu, zinger napisał:

Auris Mk2 też był robiony od początku jako hybryda. To nie Mk1, gdzie nie było bagażnika... 

Napisano
20 minut temu, jimbo22 napisał:

napęd jest ten sam, ale zawias w CT jest zupełnie inny. poza ciszą: prowadzi się lepiej i zupełnie inaczej resoruje. 

Miałem na myśli osiągi. Ale z całą resztą też zgoda, na ogólny komfort składa się tam więcej czynników.

:ok:

Napisano
2 godziny temu, Jakub_S83 napisał:

Ja Priusa brałem pod uwagę na samym początku :) Żona rzuciła okiem na zdjęcie - a za niskie a coś tam :P

Ale co niskie? Zawieszenie - owszem, ale to zludne, bo w srodku siedzi sie wyzej. Tam nie wpadasz do srodka jak do zwyklego sedana. Niech nie patrzy na zdjecia tylko wsadz ja do auta i niech sie przejedzie. Nie bedzie chiala wyjsc ;)

Napisano
1 godzinę temu, grogi napisał:

Auris Mk2 też był robiony od początku jako hybryda. To nie Mk1, gdzie nie było bagażnika... 

OK, nie wiedzialem. Co nie zmienia faktu, ze jakbym mial do wyboru Prius czy Auris, to bez zastanowienia biore Priusa.

Napisano
OK, nie wiedzialem. Co nie zmienia faktu, ze jakbym mial do wyboru Prius czy Auris, to bez zastanowienia biore Priusa.

Ja bym się zastanowił ten nowy jest po prostu brzydki.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
  • Autor
2 godziny temu, zinger napisał:

Ale co niskie? Zawieszenie - owszem, ale to zludne, bo w srodku siedzi sie wyzej. Tam nie wpadasz do srodka jak do zwyklego sedana. Niech nie patrzy na zdjecia tylko wsadz ja do auta i niech sie przejedzie. Nie bedzie chiala wyjsc ;)

Wg Niej zawieszenie ;) Wytłumacz tera kobiecie, że dwa pozostałe są bardzo podobne :P

Jak walka z wiatrakami. Spróbuję przekonać do jazdy próbnej.

Napisano
  • Autor
33 minuty temu, wujekcybul napisał:

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ten nowy to już poza zasięgiem cenowym ;) - wygląd jak dla mnie za kosmiczny.

Napisano
Godzinę temu, wujekcybul napisał:

Mimo że nie jestem obiektywny (swojego Mk2 uwielbiałem) a wynalazki jak Multipla, Leaf czy Puke Juke mi się nawet podobają, to podzielam w/w pogląd i Prius w aktualnej formie jest dla mnie absolutnie nie do przyjęcia. 

Napisano
34 minuty temu, grogi napisał:

Mimo że nie jestem obiektywny (swojego Mk2 uwielbiałem) a wynalazki jak Multipla, Leaf czy Puke Juke mi się nawet podobają, to podzielam w/w pogląd i Prius w aktualnej formie jest dla mnie absolutnie nie do przyjęcia. 

Wyglad to just kwestia gustu, wiec ciezko dyskutowac. Prius zawsze odstawal wygladem od panujacych standardow, choc przyznam ze z najnowsza generacja ich troche ponioslo (szczegolnie z tylu). Ale jego plusy ciagle biora u mnie gore.

Napisano
  • Autor

Znalazłem ofertę jednego z komisów w Wawie, gdzie mają wszystkie trzy modele.

Komis Raajd na Modlińskiej 295 - opinii nie jest z byt dużo.

Może Ktoś zna ten komis - chciałbym wiedzieć czy warto robić tyle km.

Napisano

Jeśli chcesz pooglądać te trzy auta i porównać je ze sobą - to chyba warto się karnąć. Porównanie, szczególnie miejsca, jest dużo bardziej wiarygodne gdy stoją koło siebie.

Napisano
1 godzinę temu, grogi napisał:

A Mirai widział?

;l

Napisano
1 godzinę temu, Ryb napisał:

A Mirai widział?

;l

Wyparłem ;)

Napisano
2 godziny temu, Jakub_S83 napisał:

Modlinska to zaglebie komisow z ulepami... Kumpel CRV szukal i taka informacje mi przekazal.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, wujekcybul napisał:

Modlinska to zaglebie komisow z ulepami... Kumpel CRV szukal i taka informacje mi przekazal.

Dzięki :ok: Pytając wujka google też takie opinie się przewinęły.

Napisano
2 minuty temu, Jakub_S83 napisał:

Dzięki :ok: Pytając wujka google też takie opinie się przewinęły.

Z tego co widzialem chcesz na to 70k wydac. Bralbym od toyoty pewne uzywane to samo maja w Lexusie. Zaraz sie zleca i powiedza, ze tam tez ulepy...  Ale ryzyko wywalenia 70k u Janusza na zwirku jest znacznie wieksze niz w ASO Toyoty.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, wujekcybul napisał:

Z tego co widzialem chcesz na to 70k wydac. Bralbym od toyoty pewne uzywane to samo maja w Lexusie. Zaraz sie zleca i powiedza, ze tam tez ulepy...  Ale ryzyko wywalenia 70k u Janusza na zwirku jest znacznie wieksze niz w ASO Toyoty.

Podzielam Twoje zdanie dlatego przeglądam również oferty salonów. grogi ma rację - i jedynym plusem takiego wyjazdu (mimo wielu km) byłaby możliwość porównania wszystkich trzech modeli.

Szukałem opinii o samym komisie, ponieważ nawet osoba mająca spore doświadczenie w motoryzacji może się nieźle naciąć. Chyba, że robią ulepa na "bezczelnego" :P

Napisano

Cześć

Mam pytanie,  całkiem szczerze i na serio.  Nie musi odpowiadać autor wątku. Chodzi mi o pewną średnią.

Już któryś raz widzę na AK pytanie o samochód za 50-100 tyś zł. Dla mnie to kompletny kosmos,  bo sam jeżdżę autem za 26 tyś kiedy jestem w Polsce a i tak jego zakup bolał mnie okrutnie. 

Ale do meritum:

Jakimi miesięcznym dochodami dysponuje osoba/gospodarstwo domowe decydując się na zakup samochodu za 70tyś? Ile po takim zakupie zostaje oszczędności na koncie? 

Opowiedzcie proszę,  jeśli to nie sekret. 

Napisano
22 minuty temu, Pigmej napisał:

Jakimi miesięcznym dochodami dysponuje osoba/gospodarstwo domowe decydując się na zakup samochodu za 70tyś? Ile po takim zakupie zostaje oszczędności na koncie? 

Ostatnio, gdy kupowałem auto, to zostawiłem stare w rozliczeniu i dopłaciłem kilkanaście tys. zł, by wyjechać nowym Cruze.

To była połowa wartości auta. Drugą połowę dozbierałem w rok. Zakup w kredycie 50/50. :ok:

Żałowałem, że nie wziąłem opcji 3x33,3%.

Napisano
47 minut temu, Pigmej napisał:

Cześć

Mam pytanie,  całkiem szczerze i na serio.  Nie musi odpowiadać autor wątku. Chodzi mi o pewną średnią.

Masz o tym wątek na HP.

Napisano
4 godziny temu, Jakub_S83 napisał:

modlinska to nasz mały radom :) nie wiem czy bym się pakował w komis...

sprawdz oferty żerania i bemowa (salony lexus/toyota). mają często coś od klientów odkupione.

Napisano
  • Autor
41 minut temu, Pigmej napisał:

Cześć

Już któryś raz widzę na AK pytanie o samochód za 50-100 tyś zł. Dla mnie to kompletny kosmos,  bo sam jeżdżę autem za 26 tyś kiedy jestem w Polsce a i tak jego zakup bolał mnie okrutnie. 

Ale do meritum:

Dla mnie to również sporo jak na samochód. Do tej pory samochody mnie kosztowały poniżej wartości Twojego (ok plus dodatkowo tuning więc wydatki były). Teraz chciałbym zainwestować w samochód na parę lat - założenia 5lat.

Jeśli pytasz o zarobki to: średnia miesięczna z roku (zależy czy projekt w PL czy za granicą) oraz zakładając, że to jedyny, większy wydatek na dany rok, to dam radę spłacić bez uszczerbku na normalnym życiu (ale bez ekscesów).

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, jimbo22 napisał:

modlinska to nasz mały radom :) nie wiem czy bym się pakował w komis...

sprawdz oferty żerania i bemowa (salony lexus/toyota). mają często coś od klientów odkupione.

Ok. Dzięki :)

Napisano
50 minut temu, Pigmej napisał:

Cześć

Ale do meritum:

zle sformułowane pytanie. bo mi np. mając 70 tys na koncie, zostanie 35, a będę jezdził autem w leasingu o wartosci 100+ :) tak było jeszcze przed rokiem. obecnie - po kradzieży Lexusa... kupiłem sobie 10 letniego "sztrucla" i nie mam leasingu :) 

w ciągu tygodnia ma być natomiast kasa z ubezpieczalni :)

były juz takie wątki. sam kiedys zakładałem. pytanie sformułowane było: ile miesięcznych pensji wydajesz na auto.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor
Dnia 16.05.2017 o 11:13, zinger napisał:

Jak rozwazasz hybryde to bym w Priusa poszedl. .....

No i na Priusie się skończyło :) Oglądałem inne i z Aurisem nie ma porównania co do wykonania a Lex za mały.

Dziękuję Wszystkim za pomoc w wyborze :):piwko:

IMG_20170531_193550 (Kopiowanie).jpg

Napisano
Dnia 31.05.2017 o 21:26, Jakub_S83 napisał:

No i na Priusie się skończyło :) Oglądałem inne i z Aurisem nie ma porównania co do wykonania a Lex za mały.

Dziękuję Wszystkim za pomoc w wyborze :):piwko:

Gratulacje.  Jak mozwsz to napisz cos wiecej o aucie: rocznik, wersja, cena itp? Gdzie szukales auta? Pytam bo sam dojrzewam do zmiany auta i chetnie bym do Priusa wrocil.

Napisano
  • Autor
23 godziny temu, zinger napisał:

Gratulacje.  Jak mozwsz to napisz cos wiecej o aucie: rocznik, wersja, cena itp? Gdzie szukales auta? Pytam bo sam dojrzewam do zmiany auta i chetnie bym do Priusa wrocil.

Dzięki. Autem jeździ się na prawdę bardzo przyjemnie :) Mimo, że wcześniej jeździłem ponad 300 konnym saabem jakoś to jeździ ;)

Toyota jest z 2014r. w oryginalnym lakierze i przebiegiem 54tyś km..`Wersja wyposażenia Premium. Cena za jaką udało się kupić to 68.500zł - po gruntownym sprawdzeniu samochodu nie było się do czego przyczepić więc cena nie jest okazyjna ale nie jest zła.

Napisano
10 godzin temu, Jakub_S83 napisał:

Dzięki. Autem jeździ się na prawdę bardzo przyjemnie :) Mimo, że wcześniej jeździłem ponad 300 konnym saabem jakoś to jeździ ;)

To jest właśnie takie auto - Priusem wyprzedzało mi się lepiej niż dziabniętym 1.8T w gabinecie.

Ale zaraz usłyszysz teoretyków, że nie dość że nie jedzie, to pali jeszcze 19l... ;)

Edytowane przez grogi

Napisano
Dnia 16.05.2017 o 21:20, Pigmej napisał:

Ale do meritum:

Meritum jest takie, że wszystko zależy od tego kto, co i do czego potrzebuje. Jaki priorytet ma dany pojazd w budżecie. 

Jeden wyda dużo, bo lubi samochody, a nie pije, nie pali i bzyka tylko darmo.

Drugi samochodem pracuje.

Trzeci dużo jeździ i chce mieć komfort i spokój.

Czwarty autem jeździ w koło komina tylko.

Piąty nie widzi różnicy czym jedzie.

Szósty pod kościołem chce mieć najlepsze.

Itd, itd. 

Dlatego wydatki i ich powody będą bardzo zróżnicowane.

Samo napisanie ile kto wydaje nic nie wniesie.

Duxo tez zależy ile kto ma oszczędności. Temat rzeka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.