Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co wiecie o Subaru Legacy III?

Featured Replies

Napisano

Przykładowa oferta, na którą zwróciłem uwagę:

https://www.otomoto.pl/oferta/subaru-legacy-subaru-legacy-2-5-limited-116-tys-km-bogate-wyposazenie-ID6yQXAw.html

Podobno automat lepszy, bo odpada dwumas, w 2.5 podobno pada UPG - ale są różne opinie, że pada w Turbo, a nie w wolnossaku.

Jak wygląda serwis tego?

Wyczytałem, że niektóre modele mogą mieć pneumatyczne zawieszenie, które jak się popsuje to naprawa jest średnioopłacalna, jak z resztą części? Nie miałem Subaru, trochę obawiam się tego typu silnika - musiałbym znaleźć na początku przygody jakiegoś ogarniętego mechanika do momentu aż sam się nie wdrożę ;] 

Kiedyś mówili, że nic do Subaru kosztuje 500 a coś - 1000zł ;] 

Ogólnie zastanawiam się nad sprzedażą swojego bolidu i zakupem takiego Legacy albo pierwszego Forestera. :hmm: 

Edytowane przez analyzer64

Napisano

Dwumas? W starym Subaru?

Nie pneumatyczne tylko samopoziomujący się tył. Pada częściej w Forku. Oryginał 3kzł, porządny zamiennik 1000 (za komplet ze sprężynami). W Legacy padają rzadko.

Godzinę temu, analyzer64 napisał:

To dotyczy tylko mocniejszych wersji. Ale to we wszystkich markach :)

Wolnossący Forek pierwszej generacji kosztował mnie mniej niż Matiz. Na porządnych częściach.

Napisano
Godzinę temu, analyzer64 napisał:

albo pierwszego Forestera.

Poradzę to co zawsze - poszukaj zadbanego S-turbo z panoramicznym dachem i ogarniętą blacharką. Bedzie Pan zadowolony ;] Nie powtarzaj mojego błędu - nie kupuj Subaru bez turbo ;] 

Edytowane przez camel00

Napisano
  • Autor
Teraz, marcindzieg napisał:

Dwumas? W starym Subaru?

No tak czytałem, że tam jest dwumas :hmm:

To co lepsze? Legacy czy Forester? ;] Legacy jest mniej, ale można szukać wśród Outbacków :hmm:  Foresterów z kolei więcej i to w różnych wersjach silnikowych, od 125 po 177KM. Piszą, że 177KM lepsze niż 170KM. :hmm:  

Napisano
  • Autor
Teraz, camel00 napisał:

Poradzę to co zawsze - poszukaj zadbanego S-turbo z panoramicznym dachem i ogarniętą blacharką. Bedzie Pan zadowolony ;] Nie powtarzaj mojego błędu - nie kupuj Subaru bez turbo ;] 

Jest jeden z AT za 18900, podobno rdzy nie ma, ale jakieś ryski i kilka pierdół w postaci pękniętej szyby, niedziałających spryskiwaczy reflektorów itd.

O ten:

http://allegro.pl/subaru-forester-2-0-s-turbo-177ps-automat-zadbany-i6824255574.html

On już dosyć długo wisi na allegro.

Napisano
4 minuty temu, analyzer64 napisał:

No tak czytałem, że tam jest dwumas :hmm:

To co lepsze? Legacy czy Forester? ;] Legacy jest mniej, ale można szukać wśród Outbacków :hmm:  Foresterów z kolei więcej i to w różnych wersjach silnikowych, od 125 po 177KM. Piszą, że 177KM lepsze niż 170KM. :hmm:  

Forester fajniejszy. Wjedziesz dalej. Legacy większy ale na szosy :)

Bez turbo były 122 (starsze) i 125 (nowsze) silniki. Podobnie z turbo (170 i 177).

Napisze jak kolega wyżej - kupuj turbodziadka (najlepiej 177 KM), zrób go i się ciesz :)

Edytowane przez marcindzieg

Napisano
4 minuty temu, analyzer64 napisał:

Jest jeden z AT za 18900, podobno rdzy nie ma, ale jakieś ryski i kilka pierdół w postaci pękniętej szyby, niedziałających spryskiwaczy reflektorów itd.

O ten:

http://allegro.pl/subaru-forester-2-0-s-turbo-177ps-automat-zadbany-i6824255574.html

Bo dosyć drogi. Szyba dostępna bez problemu.

Napisano
3 minuty temu, analyzer64 napisał:

Jest jeden z AT za 18900 (…)

Cena lekko przesadzona, ale mniej więcej o coś takiego chodzi.

Trzeba pamiętać, że automat oznacza dołączany - a nie stały - napęd awd, cztery biegi i brak reduktora.

Myślę, że do 15k da się trafić wychuchany egzemplarz.

Napisano
  • Autor
Teraz, camel00 napisał:

Cena lekko przesadzona, ale mniej więcej o coś takiego chodzi.

Trzeba pamiętać, że automat oznacza dołączany - a nie stały - napęd awd, cztery biegi i brak reduktora.

Myślę, że do 15k da się trafić wychuchany egzemplarz.

Do 15kpln to by było idealnie, mógłbym przeznaczyć więcej na ewentualny pakiet startowy :ok: 

Napisano
1 godzinę temu, analyzer64 napisał:

Przykładowa oferta, na którą zwróciłem uwagę:

https://www.otomoto.pl/oferta/subaru-legacy-subaru-legacy-2-5-limited-116-tys-km-bogate-wyposazenie-ID6yQXAw.html

Podobno automat lepszy, bo odpada dwumas, w 2.5 podobno pada UPG - ale są różne opinie, że pada w Turbo, a nie w wolnossaku.

Jak wygląda serwis tego?

Wyczytałem, że niektóre modele mogą mieć pneumatyczne zawieszenie, które jak się popsuje to naprawa jest średnioopłacalna, jak z resztą części? Nie miałem Subaru, trochę obawiam się tego typu silnika - musiałbym znaleźć na początku przygody jakiegoś ogarniętego mechanika do momentu aż sam się nie wdrożę ;] 

Ogólnie zastanawiam się nad sprzedażą swojego bolidu i zakupem takiego Legacy albo pierwszego Forestera. :hmm: 

Zsumowałeś wady 3ciej i 4-tej gen :phi:.

do 2003r, czyli 3G miała problemy z silnikami 2.5, padały UPG. W nowym modelu problem nie istniał.

Dwumas AFAIR nie występował w 3G, występował w 4G, ale jest duża szansa że już go tam nie ma (wstawia się zwykłe koło zamachowe)

Pneumatyczne zawieszenie, występowały w tych latach, ale nie pamiętam kiedy dokładnie. Nowsza generacja miała nivo, ale to też tylko Outbacki, które było bardzo żywotne.

Koszty serwisu porównywalne z innymi autami tej klasy, nie jest tak żle.

Napisano
1 minutę temu, analyzer64 napisał:

Do 15kpln to by było idealnie, mógłbym przeznaczyć więcej na ewentualny pakiet startowy :ok: 

Na SIP pod koniec zeszłego roku był (chyba) przyzwoity Forek (bez logowania nie wejdziesz) wystawiony za 16k. Nie wiem za ile poszedł, ale daje to obraz, że 19k to zdecydowanie za dużo.

Napisano

Fajne autko. Tyle że przebieg dla mnie nierealny. Do sprawdzenia ruda koniecznie, stan wiskozy czy hydrokinetyka z tyłu. Pytanie czy w dyfrach były wymieniane oleje. Czy nie ma wycieków. Miałem takiego tyle że Outbacka i miło wspominam. VDC występowało raczej tylko z silnikiem 3.0L H6. Napęd 90% przód, 10% na tył a w razie potrzeby więcej. Utrzymanie? Hmmm... no trochę wydałem :) ale bez przesady. W zasadzie to pakiet startowy 2-3 kPLN, a tak to bezawaryjnie ;) Jeżeli nie potrzebujesz większego prześwitu to Legacy jest ok. Forester malutki w środku. Ja nie mieściłem się wygodnie za kierownicą a na początku byłem napalony na niego jak.... 

Nie wiem jak z budżetem ale poszukałbym chyba nowszej generacji bo tu już z częściami  nie jest różowo ale do ściągnięcia przez neta. 

Spalanie? U mnie LPG i max 13l/100km wiec nie bylo zle. Bez gazu to trochę kosztuje. 

Napisano
  • Autor

Nowszy Forester, czy Legacy za 20-22kpln to wydaje mi się auto-zagadka, niby coś tam się znajdzie ale w jakim stanie :hmm: 

Napisano
36 minut temu, marcindzieg napisał:

Nie pneumatyczne tylko samopoziomujący się tył.

Dobrze pisze.

Były pneumatyczne, jak działa to chodzi to genialnie.

Jak padnie, to albo używkę dokupić, a jak nie to trzeba normalny zawias wrzucić, w 1000 zł się ogarnie, a potem można na sztuki sprzedać swoje pneu ;)

Korozja, na tym się skupić.

Reszta będzie jeździć.

Napisano
  • Autor

Ogólnie patrzę na ceny części to nie ma tragedii, w zasadzie jak do Hondy, więc jestem przyzwyczajony :ok: 

Napisano
43 minuty temu, analyzer64 napisał:

Ogólnie patrzę na ceny części to nie ma tragedii, w zasadzie jak do Hondy, więc jestem przyzwyczajony :ok: 

Nic brzydszego juz sie nie dalo znalezc? :D

IMHO jak Legacy to dopiero kolejna generacja wyglada calkiem sensownie :ok:

Mialem kiedys pomysl, zeby kupic ale po lekturze forum SIP wyszlo na to, ze lepiej wziac Accorda ;)

Napisano

O kolega wyżej ma rację.
Przerobiłem już wiele różnych aut i takiej solidności jak w H nigdzie nie znajdziesz.

Napisano
50 minut temu, Maciej__ napisał:

Nic brzydszego juz sie nie dalo znalezc? :D

Mialem kiedys pomysl, zeby kupic ale po lekturze forum SIP wyszlo na to, ze lepiej wziac Accorda ;)

To chyba żle czytałeś ;)

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Maciej__ napisał:

O to musiałbym jeszcze dołożyć z 10k, żeby mieć jakiś komfort poszukiwań, a tak muszę dziadować ;] 

Napisano
2 godziny temu, analyzer64 napisał:

O to musiałbym jeszcze dołożyć z 10k, żeby mieć jakiś komfort poszukiwań, a tak muszę dziadować ;] 

To po co w ogole chcesz zmieniac?

Przeciez dopiero co wymieniles polowe gratow w Hondzie na nowe ;]

Napisano
  • Autor
Teraz, Maciej__ napisał:

Wymieniłem, taki już jestem ;] Zaczyna mnie nudzić to auto po prostu :ok: 

Napisano
1 godzinę temu, Maciej__ napisał:

Nie ma już co wymieniać, to nowego złomu szuka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.