Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Smrody na drodze. Kiedy w końcu ograniczenia?

Featured Replies

Napisano

@fred77 to trochę nie tak.

Bez rzetelnych badań na SKP za jakiś czas zniknie to co smrodzi teraz, a zacznie smrodzic to co aktualnie jest w dobrym stanie technicznym.

Raczej wszyscy na funkiel nówki, albo starsze ale w należytym stanie, się nie przesiądziemy niestety.

Napisano
13 godzin temu, niedal napisał:

Wystarczy po Euro. Tylko żeby diagnosta przy OBT pojazdu się odpowiednio przyłożył i po problemie

To nie jest takie proste http://motoryzacja.interia.pl/samochody-uzywane/porady/news-policja-wziela-sie-za-czystosc-spalin-sprawdz-czy-stracisz-d,nId,2213319

Większość nowszych (a więc tych, w których występują filtry cząstek stałych) pojazdów z silnikami Diesla wyposażona jest w - działający na postoju - ogranicznik obrotów, więc wykonanie tego typu pomiaru jest niemożliwe!

Czytaj więcej na http://motoryzacja.interia.pl/samochody-uzywane/porady/news-policja-wziela-sie-za-czystosc-spalin-sprawdz-czy-stracisz-d,nId,2213319#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome

Napisano
i na szczescie popularyzuja sie elektryki/hybrydy, wiec zakaz wjazdu spalinowych nadejdzie szybko

Nie tak szybko.

Generalnie... Możesz nie lubić wdychac spalin tak jak ja nie lubię komunikacji.. Z czego ja nikomu nie zabraniam z niej korzystać... A Ty masz ciągoty do zabraniani wjazdu dopuszconym do ruchu pojazdom do miasta... Bo nosek swedzi... Sory - ale to problem Twojego noska - nie infrastruktury i pojazdów w koło...

Jak przeszkadza ruch w mieście - istnieje coś takiego jak wieś...

A teksty o truciu są skrajnie lewackie i demagogiczne to pomine ten fragment...

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Jechałem wczoraj za kaszlem i z wielkim sentymentem zaciągałem się jego spalinami.

Napisano
21 godzin temu, jimbo22 napisał:

Nie tak szybko.

Generalnie... Możesz nie lubić wdychac spalin tak jak ja nie lubię komunikacji.. Z czego ja nikomu nie zabraniam z niej korzystać... A Ty masz ciągoty do zabraniani wjazdu dopuszconym do ruchu pojazdom do miasta... Bo nosek swedzi... Sory - ale to problem Twojego noska - nie infrastruktury i pojazdów w koło...

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

świat się zmienia powoli

Paryż

zapewne niedługo następni pójdą tym śladem

Napisano
22 godziny temu, jimbo22 napisał:

Hmmm - cofnijmy się może o jakieś 150 lat. W Krk można było wtedy załatwiać potrzeby gdzie popadnie, pomyje wylewało się bezpośrednio na ulicę. A potem przyszła wstrętna, lewacka władza i zabroniła. I jak tu żyć żeby nie można było zrobić kupy na środku chodnika jak mi się zachce. Przecież to naturalny produkt przemiany materii. A jak kogoś swędzi nosek to niech się wyprowadzi na wieś. A teksty o epidemiach są lewackie i demagogiczne.

Ale dzięki temu lewactwu to nie wiem jak Tobie ale mi się żyje lepiej. Mimo że muszę szukać ubikacji jak mi się chce. A może to błąd i trzeba to było tak zostawić?

Napisano
3 godziny temu, marcindzieg napisał:

Ale dzięki temu lewactwu to nie wiem jak Tobie ale mi się żyje lepiej. Mimo że muszę szukać ubikacji jak mi się chce. A może to błąd i trzeba to było tak zostawić?

Prawdziwi patrioci,  obytwatele 1 sortu,  palą tylko węglem i ne czują smogu. Dzięki temu mogą umrzeć zanim zaczną pobierać emeryture

Edytowane przez norbert123

Napisano
5 godzin temu, marcindzieg napisał:

Hmmm - cofnijmy się może o jakieś 150 lat. W Krk można było wtedy załatwiać potrzeby gdzie popadnie, pomyje wylewało się bezpośrednio na ulicę. A potem przyszła wstrętna, lewacka władza i zabroniła. I jak tu żyć żeby nie można było zrobić kupy na środku chodnika jak mi się zachce. Przecież to naturalny produkt przemiany materii. A jak kogoś swędzi nosek to niech się wyprowadzi na wieś. A teksty o epidemiach są lewackie i demagogiczne.

serio? porownujesz dobre obyczaje i podstawowe zasady higieny... i ich stosowanie - czy też ewidentne problemy sanitarne dużych miast itp...

do wyganiania aut z ważnym dopuszczeniem do ruchu w całej PL z miast, bo miasto ma takie widzimisię (przypominam: dyskusja z Grygoryjem dotyczy normalnych samochodów - nie tych które przeglądu nie przejdą czy innych patologii motoryzacyjnych)?? :) nie mam pytań :)

pytanie dodatkowe: widzisz różnicę pomiędzy tekstem w stylu:

1. słuchaj - auto Ci kopci, coś jest nie tak, może rozważ wizytę w warsztacie albo złomowanie... bo psujesz klimat"

2. słuchaj - stoisz w korku 40 min. czemu nie jezdzisz rowerem albo tramwajem? Ty jesteś leniwy i nie masz nic na swoją obronę - ja Ci powiem co masz robić"

bo ja tak - i pkt 1 w całej rozciągłości popieram... a 2gi już raczej przeciwnie...

cofnijmy się zatem 2 tys lat... kraków to conajwyżej dzika wiocha przy zakręcie wisły... nie ma ludzi - nie ma problemów!

Edytowane przez jimbo22

Napisano
6 godzin temu, r1sender napisał:

świat się zmienia powoli

Paryż

zapewne niedługo następni pójdą tym śladem

zmienia się zmienia... powoli... i ok. diesle same znikną... nie potrzebują jakiejś wielkiej pomocy. poprostu hybrydy i prąd są coraz lepsze w autach. 

btw. benzyny dostaną DPFy - nowa dyrektywa czerwonych z brukseli :)

ale daj władzę ludziom... zwłaszcza słowianom... - to sami sobie zakażą mieszkać u siebie :) a jak mieszkać będzie wolno, to nie będziesz mógł się do siebie dostać :)

Edytowane przez jimbo22

Napisano

Ograniczenia w Londynie były znane już od dłuższego czasu (faktyczne wywalenie aut bez Euro4 z miasta).

Własnie ogłoszono jakie ograniczenia wprowadzi Paryż. W skrócie zakaz diesli bez normy Euro3 (obowiązuje od 2000 roku).

Napisano
3 godziny temu, jimbo22 napisał:

btw. benzyny dostaną DPFy - nowa dyrektywa czerwonych z brukseli :)

Weź się opanuj, zwykle piszesz z sensem.

Okazało się, że wtrysk bezpośredni stosowanych w najnowszych benzynach powoduje dużą generację cząstek stałych - ale jeszcze drobniejszych niż te w dieslach. I jak to wiemy, to chcemy je wyeliminować - po to mamy normę Euro 6C. Większość producentów będzie chciało walczyć z PM już na etapie spalania, więc GPF niekoniecznie będą powszechne. 

Co warto zauważyć, spaliny w benzynach są dużo bardziej gorące niż w dieslach. Nie powinno być absolutnie żadnych problemów z pasywnym wypalaniem takiego filtra, jeśli będzie używany, nawet w ruchu miejskim. Nie przewiduje się nawet aktywnego jego wypalania...

A czerwoni (kolor republikanów BTW), zwłaszcza ci z CARB, mają jeszcze bardziej surowe normy...

Edytowane przez grogi

Napisano
12 godzin temu, jimbo22 napisał:

1. słuchaj - auto Ci kopci, coś jest nie tak, może rozważ wizytę w warsztacie "

Cały czas piszę tylko o takich. To Ty dodajesz różne teorie typu "bo mógł nie wiedzieć że kopci". Problem w tym że poza niewielkim wycinkiem nowoczesnych diesli reszta kopci. Z różnych przyczyn (najczęściej są zwyczajnie zepsute, mają powycinane dpfy, itd, itp) ale kopcą. I ich właścicieli w żaden sposób nie namówisz do wizyty w warsztacie bo to koszty. I jedynym sposobem naprawy jest ich po prostu zmuszenie do tego.

A co do dobrych obyczajów - przed epoką Józefa Dietla w Krk wylewanie pomyj na ulicę i wszystko to co napisałem było właśnie dobrym obyczajem. Dopiero ciężka praca ludzi i zakazy doprowadziły do zmiany myślenia. Szkoda że nie widzisz analogii.

Edytowane przez marcindzieg

Napisano
Godzinę temu, marcindzieg napisał:

Cały czas piszę tylko o takich. To Ty dodajesz różne teorie typu "bo mógł nie wiedzieć że kopci".

nie wyłapałeś żartu?:) a dwa: włączyłeś się do osobnego wątku - gdzie ja nie pisałem o takich... 

Problem w tym że poza niewielkim wycinkiem nowoczesnych diesli reszta kopci. Z różnych przyczyn (najczęściej są zwyczajnie zepsute, mają powycinane dpfy, itd, itp) ale kopcą. I ich właścicieli w żaden sposób nie namówisz do wizyty w warsztacie bo to koszty. I jedynym sposobem naprawy jest ich po prostu zmuszenie do tego.

A co do dobrych obyczajów - przed epoką Józefa Dietla w Krk wylewanie pomyj na ulicę i wszystko to co napisałem było właśnie dobrym obyczajem. Dopiero ciężka praca ludzi i zakazy doprowadziły do zmiany myślenia. Szkoda że nie widzisz analogii.

no to przeciez napisałem: nie dodawać nowych zakazów - uszczelnić system kontroli który jest obecnie. za duży % aut przechodzi badania techniczne w PL - statystycznie, w porownaniu z innymi krajami - od razu widać że coś jest na rzeczy. i wsio. bez tworzenia nowych regulacji...

Edytowane przez jimbo22

Napisano
10 godzin temu, grogi napisał:

Weź się opanuj, zwykle piszesz z sensem.

dalej tak jest :)

Okazało się, że wtrysk bezpośredni stosowanych w najnowszych benzynach powoduje dużą generację cząstek stałych - ale jeszcze drobniejszych niż te w dieslach. I jak to wiemy, to chcemy je wyeliminować - po to mamy normę Euro 6C. Większość producentów będzie chciało walczyć z PM już na etapie spalania, więc GPF niekoniecznie będą powszechne. 

myslisz ze dadzą radę w 1.5 roku ogarnąć to porządnie?

Co warto zauważyć, spaliny w benzynach są dużo bardziej gorące niż w dieslach. Nie powinno być absolutnie żadnych problemów z pasywnym wypalaniem takiego filtra, jeśli będzie używany, nawet w ruchu miejskim. Nie przewiduje się nawet aktywnego jego wypalania...

i fajnie. potem w duchu przeróżnych nakazów i motto władz PL: "J....ć biedę!" zostanie tylko zmusić polaków do jeżdzenia nowymi autami :) no tak... zeby mieli co wycinać :)

A czerwoni (kolor republikanów BTW), zwłaszcza ci z CARB, mają jeszcze bardziej surowe normy...

tak. republikanów w Brukseli miałem na myśli :)

Napisano
Dnia ‎2017‎-‎06‎-‎03 o 15:44, jimbo22 napisał:

Nie tak szybko.

Nie wiem co tu jest lewackiego ani demagogicznego. Demagogia to mozna by nazwac kazanie ludziom ze wsi, pracowac na wsi zeby nie wjezdzali do miast, i tylko ludzie z miast mogliby pracowac w miescie. To jest raczej "lewackie podejscie" wg Twojego jezyka.

Ty chcesz zebys mogl robic wszystko co chcesz, wiec moze zlikwidowac prawo, wprowadzic anarchie i bedziesz samochodem mogl wjechac nawet do czyjegos sklepu. Niestety zyjemy w spoleczenstwie gdzie trzebaby miec na uwadze wspolne dobro, nawet to w wersji kapitalistycznej

Samochody sa i beda potrzebne. To nie podlega dyskusji. A ja tylko mowie zeby wykorzystac istniejace rozwiazania i infrastrukture, ktore pomaga rozwiazac troche problem zanieczyszczenia a tym samym smiertelnosc i choroby cywilizacyjne ludzi w miastach. Elektryki na pewno w tym pomoga, a wtedy kazdy bedzie mogl siedziec w korku nawet godzine zeby przejechac 5 km i mi to wtedy loto.

Na pewno nie wszystko naraz. Wszelkie dostawcze auta, tutaj wystarczy  normy emisji, bo i tak firmy wymieniaja sprzet  co 3-5 lat i alternatywy dla przewozu towarow narazie nie ma.  Dla osobowek, oplata za wjazd, rozwoj infrastruktury transportu publicznego ... mysle ze wystarczy.  To nie sa drastyczne posuniecia, ani totalny zakaz jazdu samochodami ....

Napisano
Godzinę temu, gregoryj napisał:

Ty chcesz zebys mogl robic wszystko co chcesz, wiec moze zlikwidowac prawo, wprowadzic anarchie i bedziesz samochodem mogl wjechac nawet do czyjegos sklepu. Niestety zyjemy w spoleczenstwie gdzie trzebaby miec na uwadze wspolne dobro, nawet to w wersji kapitalistycznej

oho i co jeszcze? porownujesz wjazd moim wiekowym - ale świeżo po przeglądzie dieslem, do anarchii... brawo. piękna hiperbola. jeszcze mi do tego sądownie nakaż rower...

Samochody sa i beda potrzebne. To nie podlega dyskusji. A ja tylko mowie zeby wykorzystac istniejace rozwiazania i infrastrukture, ktore pomaga rozwiazac troche problem zanieczyszczenia a tym samym smiertelnosc i choroby cywilizacyjne ludzi w miastach. Elektryki na pewno w tym pomoga, a wtedy kazdy bedzie mogl siedziec w korku nawet godzine zeby przejechac 5 km i mi to wtedy loto.

no brawo. zabrzmiało z sensem... ale aby to zrobić trzeba zachęcić tych drugich, a nie karać tych pierwszych. a Twoja retoryka brzmi strasznie despotycznie... 

sam będę jednym z pierwszych kupujących elektryczny motocykl, jak tylko np. KTM zejdzie z ceną z 50 do ok. 30 tysięcy...

Na pewno nie wszystko naraz. Wszelkie dostawcze auta, tutaj wystarczy  normy emisji, bo i tak firmy wymieniaja sprzet  co 3-5 lat i alternatywy dla przewozu towarow narazie nie ma.  Dla osobowek, oplata za wjazd, rozwoj infrastruktury transportu publicznego ... mysle ze wystarczy.  To nie sa drastyczne posuniecia, ani totalny zakaz jazdu samochodami ....

git. opłata za wjazd ma nawet sens, ale na 90% ewentualne bramki i strefa tylko zwiększy korki bo zmniejszy przepustowość - a znając polskie realia, wygra firma wg kryteriów czyj szwagier jest prezesem, a nie kto najlepsze rozwiązanie zaproponuje...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.