Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Koniec C4 Cactus

Featured Replies

Napisano

Coz, wyglada na to, ze Citroen chyba po raz kolejny przekombinowal ;]

Zaledwie po 3 latach od premiery Cactus zniknie z oferty producenta...

http://francuskie.pl/citroen-c4-cactus-zniknie-oferty/#comment-218678

Po tym jak zaprzestali produkcji C4 i C5 to gama zrobila sie mocno uboga, zostana praktycznie same pseudo SUVy, :no: 

Napisano

C4 też wypadło z produkcji? Nie wierzę.

Napisano
Zaledwie po 3 latach od premiery Cactus zniknie ...

Przekombinowal przede wszystkim z ceną. Auto z normalnym silnikiem kosztuje tyle co dobry kompakt. Samym designem się nie wygra z właściwościami użytkowymi.
Jeśli pamiętam to szumne zapowiedzi mówiły o dużo niższych cenach auta, na poziomie aut miejskich. Wtedy jako alternatywa dla takiej corsy czy fabii mógłby zostać.
Napisano

Szkoda, bardzo fajne auto. Duże, wygodne, gdyby tylko zawias miał ciut lepszy. 

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, iwik napisał:

Przekombinowal przede wszystkim z ceną. Auto z normalnym silnikiem kosztuje tyle co dobry kompakt. Samym designem się nie wygra z właściwościami użytkowymi.
Jeśli pamiętam to szumne zapowiedzi mówiły o dużo niższych cenach auta, na poziomie aut miejskich. Wtedy jako alternatywa dla takiej corsy czy fabii mógłby zostać.

Praktycznie kazdy Crossover klasy B z sensownym silnikiem kosztuje tyle samo lub wiecej co kompakt ;]

IMHO to zloty interes dla producentow, sprzedaja taka Corse czy Clio za +10/15kPLN bo podniesli zawieszenie o 5cm ;)

Napisano
  • Autor
29 minut temu, kenickie napisał:

Przeciez juz chyba z 7-8 lat bez zadnych zmian je robili...

Napisano
3 godziny temu, kenickie napisał:

Z produkcji czy z oferty w Polsce?

Napisano
4 godziny temu, Maciej__ napisał:

Urodą mogło konkurować z Multiplą. Pewnie dlatego "zalało" ulice.

Napisano
4 godziny temu, Maciej__ napisał:

http://francuskie.pl/citroen-c4-cactus-zniknie-oferty/#comment-218678

Po tym jak zaprzestali produkcji C4 i C5 to gama zrobila sie mocno uboga, zostana praktycznie same pseudo SUVy, :no: 

ale C4 Cactus to przecież nie C4 tylko wielkościowo C3 

Napisano
  • Autor
Urodą mogło konkurować z Multiplą. Pewnie dlatego "zalało" ulice.

W porownaniu z Exeo to faktycznie mozna powiedziec, ze odniosl sukces ;)
Napisano
8 godzin temu, Maciej__ napisał:

W porownaniu z Exeo to faktycznie mozna powiedziec, ze odniosl sukces ;)

A co ma do tego exeo ? Cactusowi bliżej do takich wybitnych dzieł projektantów jak Tacuma/Rezzo, czy 500L.

Napisano

Tacuma była OK. :ok:

Napisano
21 minut temu, ArekMiz napisał:

Tacuma była OK.

Owszem, Rezzo wspominam dobrze, co nie zmienia mojego osądu, że brzydkie potwornie.

Ja nie mam tak jak większość, że jak moje to najlepsze i najpiękniejsze. 

Napisano

Ciekawe :hmm: Moze zlikwiduja calkowicie citroena? jaki sens ma np klepac 308/c4 i astre? Czyli teraz to oprocz nowego c3 nie maja nic przyzwoitego w ofercie. Co ciekawe mnie sie catus podobal sporo tego na ulicy widze. Szkoda, ze jak sie wybralo sensowny silnik to robilo sie 70k.

Napisano
20 godzin temu, Olas1 napisał:

Szkoda, bardzo fajne auto. Duże, wygodne, gdyby tylko zawias miał ciut lepszy. 

Duże? Łbem się szorowało po dachu, czego nie znoszę ;]

Napisano
7 godzin temu, bartekm napisał:

Duże? Łbem się szorowało po dachu, czego nie znoszę ;]

Ja mam 182cm i było ok. Z tylu dużo miejsca, bagażnik też ok.

Napisano
7 godzin temu, wujekcybul napisał:

Ciekawe :hmm: Moze zlikwiduja calkowicie citroena? jaki sens ma np klepac 308/c4 i astre? Czyli teraz to oprocz nowego c3 nie maja nic przyzwoitego w ofercie. Co ciekawe mnie sie catus podobal sporo tego na ulicy widze. Szkoda, ze jak sie wybralo sensowny silnik to robilo sie 70k.

Powiedz to VW, który ma Leona, Golfa, Octavię, Rapida i wszystko się dobrze sprzedaje.

Napisano
16 minut temu, Olas1 napisał:

Ja mam 182cm i było ok. Z tylu dużo miejsca, bagażnik też ok.

Ja też, może mam krótsze nogi ;) Po prostu lubię mieć dużo miejsca nad głową, dlatego tak mnie irytują pokurcze typu Ford Fiesta ;]

Napisano

Cactus blachy miał też kijowe

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Napisano
8 minut temu, bielaPL napisał:

Cactus blachy miał też kijowe

A tylną kanapę?! Przecież to brezent rozpięty na drutach... 

Napisano
12 godzin temu, Olas1 napisał:

Powiedz to VW, który ma Leona, Golfa, Octavię, Rapida i wszystko się dobrze sprzedaje.

Wlasnie nie, widziales sprzedaz takiego toledo? Smiech na sali. Leon tez nie jest krolem vs Golf. Nie wiem czemu zamiast takiego leona, ktory sie kiepsko sprzedaje przerzucic moce na Octavie.

Napisano
21 minut temu, wujekcybul napisał:

Wlasnie nie, widziales sprzedaz takiego toledo? Smiech na sali. Leon tez nie jest krolem vs Golf. Nie wiem czemu zamiast takiego leona, ktory sie kiepsko sprzedaje przerzucic moce na Octavie.

Kia
Cee’d
2016 76.530
2015 73.412
2014 75.692
2013 86.743

Leon
2016 143.938
2015 141.777
2014 136.896
2013 85.954

Skoda
Octavia
2016 226.737
2015 215.797
2014 205.071
2013 165.027

Sprawdź jaką marżę ma VW na Audi, Seacie, Skodzie czy VW.

Nie zawsze to że więcej sprzeda unitów oznacza, ze więcej zarobi.

Edytowane przez Cinos

Napisano
3 minuty temu, Cinos napisał:

Kia
Cee’d
2016 76.530
2015 73.412
2014 75.692
2013 86.743

Leon
2016 143.938
2015 141.777
2014 136.896
2013 85.954

Skoda
Octavia
2016 226.737
2015 215.797
2014 205.071
2013 165.027

Sprawdź jaką marżę ma VW na Audi, Seacie, Skodzie czy VW.

Nie zawsze to że więcej sprzeda unitów oznacza, ze więcej zarobi.

Widze, ze koranski kompakt jest przebojem na rynku :hehe: A ile i30 sprzedaja? Marzy nikt nie zna.

Napisano
1 minutę temu, wujekcybul napisał:

Widze, ze koranski kompakt jest przebojem na rynku :hehe: A ile i30 sprzedaja? Marzy nikt nie zna.

ja patrzę z tej strony na rynek EU

http://carsalesbase.com/european-car-sales-data/hyundai/hyundai-i30/

niektórzy próbują liczyć

https://www.smartdriver.pl/ile-producenci-zarabiaja-na-samochodach

"Przyjęto, że do wyliczenia marży operacyjnej na jedno sprzedane auto wystarczy obliczyć udział zysku operacyjnego w całkowitych dochodach.

Dla porównania, Porsche należące do Grupy Volkswagena zarabia na jednym egzemplarzu około 68 tys. zł, natomiast Škoda tylko 4,9 tys. zł. Jeszcze słabiej wygląda to u Seata, który na samochodzie ma zysk rzędu 4,2 tys. zł.

Liczy się jednak nie tylko czysty zysk, ale także procentowy, w stosunku do ceny samochodu, czyli marża. I tu już Škoda radzi sobie bardzo dobrze, bo jej marża to aż 9,3 %. To lepiej od Audi, które zarabia na samochodzie 11,6 tys. zł, ale marża wynosi tylko 8,3 %. Choć Porsche jest firmą, która na samochodzie zarabia najwięcej pieniędzy, to procentowo lepiej radzi sobie Subaru, które osiąga marże na poziomie 17,5 %. Pamiętajcie o tym wybierając się do salonu i negocjując cenę samochodu."

generalnie VW, Seat, Skoda mają raporty roczne i tam mozna mysle znaleźć marżę, ale na całą firmę, a nie per model.

Napisano
3 godziny temu, wujekcybul napisał:

Na patrz na dane dla PL tylko dla EU.

Napisano
Dnia 16.06.2017 o 14:08, Olas1 napisał:

Na patrz na dane dla PL tylko dla EU.

Przeciez Cinos wkleil dane z EU.

Napisano

Oryginalność kosztem urody, ceny i funkcjonalności zawsze powoduje tylko chwilowe zainteresowanie. Gdy auto jest piękne, to może być nawet drogie, awaryjne i niefunkcjonalne,a  i tak się sprzeda. Projektanci zbyt mocno kombinują jak się wyróżnić, zamiast jak wzbudzić emocje. No ale ja się przecież nie znam :D

Napisano

Szkoda, bo to trochę taki motoryzacyjny hipster. Wszyscy robią pdoobne wnętrza... a tu Citroen zrobił bardzo proste, ale mimo tego sympatyczne wnętrze. Dołożyli do tego oryginalny design z zewnątrz z tymi nielakierowanymi AirBumps na zderzakach i na drzwiach, podczas gdy wszyscy dziś lakierują zderzaki i listwy na drzwiach. Do tego rozsądnie skalkulowana cena. Fajne autko. Jak go wprowadzali, to był to fajny powiew oryginalności w ofercie Citroena. W sumie jedyne wady tego samochodu to były niewygodne fotele i marne silniki. W sumie nie ma się co dziwić że zniknie - gabarytowo odpowiada mu nowy C3 Aircross. Jego "odczapizm" mi się podobał, bo przypominał mi nieco Citroena Mehari, który był inny niż całą reszta.

Napisano
5 godzin temu, Manx napisał:

... Citroen zrobił bardzo proste, ale mimo tego sympatyczne wnętrze. Dołożyli do tego oryginalny design z zewnątrz z tymi nielakierowanymi AirBumps na zderzakach i na drzwiach, podczas gdy wszyscy dziś lakierują zderzaki i listwy na drzwiach. Do tego rozsądnie skalkulowana cena. Fajne autko.

...Gdzie ta rozsądnie skalkulowana cena?

Zgadzam się, że samochód zrobiony bardzo pomysłowo w środku, design z zewnątrz mnie się podoba, ale tutaj każdy może mieć własne zdanie. Natomiast te ciekawe pomysły we wnętrzu miały trochę przykryć miejsca gdzie nastąpiło ostre cięcie kosztów (uchylne szyby, tylna kanapa składana w całości, pasek zamiast uchwytu, kiepskie wyciszenia, itp.).

Cena podstawowa 40k, w wyposażeniem nie zawierającym klimy :facepalm:, poza tym wersja występująca tylko i wyłącznie w katalogu, bo żaden diler w PL nie miał nigdy takiego auta za 40k na stanie...

Po doposażeniu w klimatyzację i wybraniu jakiejś rozsądnej wersji wyposażenia robi się 50k nadal z dychawicznymi 3cyl. 80KM, z silnikiem 1.2 110KM jest już 60k :pad:

To jest cena auta kompaktowego, który ma te wszystkie "extrasy" doposażonego Cactusa w podstawowym wyposażeniu bez żadnej łaski.

Za 50k Citroen sprzedaje C3 Picasso, które ma silnik 110KM automatyczną klimę i też ciekawy design...

Za Cactusa mógłbym dać 40k w wersji podstawowej zawierającej klimatyzację i jakieś audio i max 50k za dobrze skompletowaną wersję 110KM, no ale nie 70k... :pukpuk:

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, iwik napisał:

Za Cactusa mógłbym dać 40k w wersji podstawowej zawierającej klimatyzację i jakieś audio i max 50k za dobrze skompletowaną wersję 110KM, no ale nie 70k... :pukpuk:

W wiekszosci watkow o nowych samochodach twierdzisz, ze moglbys cos kupic gdyby bylo 10-15-20kPLN ;]

Obawiam sie, ze producenci moga nie chciec sie dostosowac do Twoich zalozen ;)

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał:

W wiekszosci watkow o nowych samochodach twierdzisz, ze moglbys cos kupic gdyby bylo 10-15-20kPLN ;]

Obawiam sie, ze producenci moga nie chciec sie dostosowac do Twoich zalozen ;)

Trudno, będę próbował do skutku ;]

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.