Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Koło zapasowe mniejsze niż użytkowe

Featured Replies

Napisano

Potrzebuję zapasówki do Corsy.

Oryginalnie jeżdżę na 185/65/15 ale ciężko takie koło kupić w zapasówce, za to mnóstwo jest 14'.

Czy będzie jakiś problem jak kupie takie koło 14 calowe 185/70/14 ( oryginał corsa) i wrzuce na zapas. Pomijam fakt śmiesznego wyglądu.

Bardziej chodzi mi o praktykę ( mechanizm różnicowy nie powie papa jak założę do przodu ? )

Napisano

Chyba w Corsie zamiennikiem właśnie jest 185/70/14

Napisano
7 minut temu, Gregor_BS napisał:

Oryginalnie jeżdżę na 185/65/15 ale ciężko takie koło kupić w zapasówce, za to mnóstwo jest 14'.

Czy będzie jakiś problem jak kupie takie koło 14 calowe 185/70/14 ( oryginał corsa) i wrzuce na zapas. Pomijam fakt śmiesznego wyglądu.

Bardziej chodzi mi o praktykę ( mechanizm różnicowy nie powie papa jak założę do przodu ? )

Rozmiar samej felgi nie ma wiekszego znaczenia, policz sobie jaka jest roznica w wysokosci razem z opona.

Napisano

Będzie ok, pod warunkiem, że nie masz np. większych zacisków hamulcowych, które mieszczą się własnie w 15" feldze.

Bo zapas to i tak tylko awaryjnie użyjesz.

Ja mam dojazdówkę, która nijak ma się do oryginalnego koła ;]

Dojazd2.jpg

Napisano
19 minut temu, Gregor_BS napisał:

Jak Ci się zacisk zmieści, to może być.

Napisano
  • Autor

Ok dzięki

Faktycznie to chyba zamiennik do corsy, dlatego tego jest tak dużo.

Dojazdówka wygląda naprawdę komicznie  :D

Napisano
Godzinę temu, Gregor_BS napisał:

[...]

Koło dojazdowe masz - jak sama nazwa wskazuje - po to, by po przebiciu opony jakoś dojechać do domu/wulkanizatora/itp.

Koło dojazdowe może mieć mniejszą średnicę od nominalnego, ale im większa różnica, tym więcej będzie miał roboty mechanizm różnicowy. Ale (!!!) on to tego został stworzony, aby niwelować różnicę prędkości obrotowej kół jednej osi. Jeżeli dojazdówkę będziesz stosował zgodnie z jej przeznaczeniem, czyli wolnijesza jazda + tylko "dojazd", to niczym się nie musisz przejmować.

Warto zwrócić uwagę na to, że dojazdówki lepiej nie stosować, gdy masz dyfer o zwiększonym tarciu, czyli ze szperą. W takim przypadku lepiej przełożyć koło "normalne" zamiast tego uszkodzonego a dojazdowkę dać w miejsce "dawcy". I znów - tylko dojazd.

Napisano

A nie jest tak, ze w przypadku aut z przednim napędem takie koło dojazdowe należy zakładać tylko na oś tylną? Czyli złapiemy kapcia na przodzie do przekładamy normalne koło z tylnej osi na przód a dopiero tam dajemy zapas...

Gdzieś takie coś wyczytałem w jakiejś instrukcji auta:hmm:

Napisano

Przy napędzie na przód chodzi pewnie o dwie rzeczy:

- obciążenie mechanizmu różnicowego, który nawet przy jeździe na wprost musi non-stop niwelować różnicę prędkości obrotowej kół, więc się mocniej rozgrzewa

- nierówna przyczepność na przedniej osi wpływa na hamowanie i kierowanie (może dojść do poślizgu) .

Dlatego lepiej w takim wypadku zrobić "podwójną przekładkę", żeby koło dojazdowe znalazło się na osi wleczonej.

Ale przy RWD jest nie lepiej. Dojazdówka o mniejszej średnicy:

- na przedniej osi zakłóca hamowanie oraz kierowalność

- na tylnej, napędzanej, powoduje grzanie się dyfra.

Ciekaw jestem, czy w autach ze stałym 4x4 lub dyfrem międzyosiowym w ogóle dopuszczalna jest dojazdowka o mniejszej średnicy.

Napisano
4 godziny temu, Bartłomiej napisał:

Przy napędzie na przód chodzi pewnie o dwie rzeczy:

- obciążenie mechanizmu różnicowego, który nawet przy jeździe na wprost musi non-stop niwelować różnicę prędkości obrotowej kół, więc się mocniej rozgrzewa

Akurat kosz mechanizmu obraca się także przy identycznej prędkości obu kół...

Tutaj na kukiełkach:

Grzać się może jakiś LSD, a nie zwykły otwarty dyferencjał...

Edytowane przez grogi

Napisano
15 minut temu, grogi napisał:

Akurat kosz mechanizmu obraca się także przy identycznej prędkości obu kół...

Ale satelity już nie a są one raczej słabo łożyskowane. Choć problem może być tylko podczas jakiegoś zakopania się czy zawieszenia. w czasie dłuższego piłowania jednego koła gdy drugie jest nieruchome:)

Napisano
8 godzin temu, Gregor_BS napisał:

to nie zakładasz z przodu tylko z tyłu... więcej roboty ale nic się nie zmieli.

Napisano
6 godzin temu, Bartłomiej napisał:

Ciekaw jestem, czy w autach ze stałym 4x4 lub dyfrem międzyosiowym w ogóle dopuszczalna jest dojazdowka o mniejszej średnicy.

przy AWD nie jest musi być ten sam obwód.

Napisano

@Gregor_BS - poszukaj normalnego pełnowymiarowego koła. Jest to dużo wygodniejsze, bo jak złapiesz gumę to wymieniasz na normalne koło możesz na tym jechać normalnie. Ja kiedyś tak zrobiłem w Fieście. Jedyne co, to musiałem podłożyć pod wykładzinę przycięty arkusz styropianu (chyba z 5 cm) bo kosz koła zapasowego był nieco za płytki.

13 minut temu, Ozarek napisał:

przy AWD nie jest musi być ten sam obwód.

dlatego dają pełnowymiarowe, albo nie dają w ogóle i jest zmiast tego zestaw naprawczy lub opony run flat.

Napisano
Godzinę temu, Manx napisał:

@Gregor_BS - poszukaj normalnego pełnowymiarowego koła. Jest to dużo wygodniejsze, bo jak złapiesz gumę to wymieniasz na normalne koło możesz na tym jechać normalnie. Ja kiedyś tak zrobiłem w Fieście. Jedyne co, to musiałem podłożyć pod wykładzinę przycięty arkusz styropianu (chyba z 5 cm) bo kosz koła zapasowego był nieco za płytki.

dlatego dają pełnowymiarowe, albo nie dają w ogóle i jest zmiast tego zestaw naprawczy lub opony run flat.

Ale przecież to co chce kupić to jest pełnowymiarowe.Ja miałem tak samo w Primerze-normalne 17 a zapas 16.Wszystkie bodajże 225/50 a zapas chyba 225/55.Objechalem na tym  zapasie trasę Polska-UK z normalnymi prędkościami,dopiero póżniej zamieniłem z powrotem kola.Fakt-koło było na tyle auta.

Napisano
2 godziny temu, Manx napisał:

Subaru daje dojazdówki nawet w STi były ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.