Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tańsze auta. Firma brokerska. O co chodzi?

Featured Replies

Napisano

Nic nie ryzykujesz, jeśli nie jest to firma "Krzak", broker działa w imieniu klienta, zatem ma umowy, znajomości, układy jak tam chcesz to nazywaj w salonach sprzedaży, które za przyciągnięcie klienta są w stanie zjechać z ceny. Salony wiadomo też mają do wyrobienia plany sprzedażowe itd, zatem tak to się kręci. Dla Kowalskiego co nie potrafi ust otworzyć, cena katalogowa=cenie sprzedaży, dla kogoś co potrafi negocjować-kilka tys zawsze urwie, dla kogoś kto przyprowadzi kilku klientów rocznie wiadomo cena też jest inna. Normalne prawo rynku.

Napisano

Jak rok temu analizowałem rynek, to znalazłem info na temat firm, które właśnie na otomoto wystawiają taniej auta, a potem przeciągają transakcje, aż do rezygnacji kupującego.

O co chodzi? O zadatek, który przepadał, na tym rzekomo zarabiali.

Nie wiem, czy takie praktyki stosuje akurat firm z tego ogłoszenia, ale trzeba mieć świadomość, że można trafić na kombinatora.

Napisano
1 godzinę temu, apb77 napisał:

To umowy nie czytali? Zgadzali sie na taki zapis?

Napisano

Jak duzy broker to nic nie ryzykujesz. Na forum BMW duzo osob auta kupuje od brokera. Maja niestety duzy minus najczesciej wypasione wersje sa po prostu tansze na podstawowych nie ma roznicy. Mnie duzo do szczescia nie potrzeba i cale to wyposazenie do niczego mi sie nie przydaje. 

Napisano
2 godziny temu, apb77 napisał:

Jak rok temu analizowałem rynek, to znalazłem info na temat firm, które właśnie na otomoto wystawiają taniej auta, a potem przeciągają transakcje, aż do rezygnacji kupującego.

Nie wiem, czy takie praktyki stosuje akurat firm z tego ogłoszenia, ale trzeba mieć świadomość, że można trafić na kombinatora.

Ściema jakaś. Przecież jak nie dotrzymają terminu to są w plecy na dwa zadatki. 

Edytowane przez Ryb

Napisano
18 minut temu, Ryb napisał:

Ściema jakaś. Przecież jak nie dotrzymają terminu to są w plecy na dwa zadatki. 

Podejrzewam, ze zarabiaja bo kupuja duzo moze nawet w roznych krajach. Sa duze firmy brokerskie nie trzeba u Janusza kupowac.

Napisano
7 godzin temu, kravitz napisał:

Kiedys sie tym interesowalem. Ale musisz konkretnie sprawdzic co i jak z autem ktore Cie interesuje. Minus jest taki ze jestes drugim wlascicielem w karcie pojazdu juz na starcie o ile jest to minus. Kolega bral mazde 6 i sobie chwalil. Niektorzy pisali ze mieli problem z dotrzymaniem terminu i uzyskaniem pro formy do leasingu.

Edytowane przez lisik

Napisano
16 minut temu, Marcin79 napisał:

zobacz sobie na street view siedzibę tego brokera i sam sobie udziel odpowiedzi.

Tym za bardzo bym się nie sugerował - znam przypadek, gdzie szef firmy wynajmuje piętro w nowym biurowcu, sam mieszka w willi, a jego oficjalna siedziba to mieszkanie w starym bloku bez windy.

Napisano
17 minut temu, Polarny napisał:

Tym za bardzo bym się nie sugerował - znam przypadek, gdzie szef firmy wynajmuje piętro w nowym biurowcu, sam mieszka w willi, a jego oficjalna siedziba to mieszkanie w starym bloku bez windy.

wiesz ...znam kogoś kto zna kogoś kto ma kupe kasy ale jeździ skodą.

Napisano
4 minuty temu, Marcin79 napisał:

wiesz ...znam kogoś kto zna kogoś kto ma kupe kasy ale jeździ skodą.

Ja jestem lepszy - nie dość, że znam kogoś, kto zna kogoś, kto jeździ skodą mając kupę kasy (superb 3.6), to znam też kogoś bezpośrednio spełniające powyższe warunki i - żeby było jeszcze śmieszniej - sam też je spełniam.

A z osobnikiem, o którym piszę wyżej (biurowiec, willa, mieszkanie w bloku), rozmawiałem wczoraj.

EDIT:

Jeszcze inny osobnik, który wygrywa duże milionowe przetargi też ma siedzibę w bloku (trochę nowszym i z windą) - w dwupokojowym mieszkaniu, w którym nawet byłem. Oprócz tego ma kilka domków w Polsce i za granicą. Wcześniej miał siedzibę gdzieś na wsi na lubelszczyźnie.

Ale wiadomo: skoro fakty przeczą ideologii - tym gorzej dla faktów.

Edytowane przez Polarny

Napisano
4 minuty temu, Polarny napisał:

Ja jestem lepszy - nie dość, że znam kogoś, kto zna kogoś, kto jeździ skodą mając kupę kasy (superb 3.6), to znam też kogoś bezpośrednio spełniające powyższe warunki i - żeby było jeszcze śmieszniej - sam też je spełniam.

A z osobnikiem, o którym piszę wyżej (biurowiec, willa, mieszkanie w bloku), rozmawiałem wczoraj.

nie przeczę, też znam kogoś kto zna kogoś kto na superba i z kimś kogo ktoś kogo ja znam, rozmawiał wczoraj

edit znam kogoś kto poznał michaela jacksona !

:)

Edytowane przez Marcin79

Napisano

Teraz, Marcin79 napisał:

nie przeczę, też znam kogoś kto zna kogoś kto na superba i z kimś kogo ktoś kogo ja znam, rozmawiał wczoraj

Ja pisałem też o bezpośredniej znajomości i rozmowie. Może za dużo faktów w jednym poście zamieszczam ... to może być trudne do ogarnięcia.

Napisano
Teraz, Polarny napisał:

Ja pisałem też o bezpośredniej znajomości i rozmowie. Może za dużo faktów w jednym poście zamieszczam ... to może być trudne do ogarnięcia.

ale zdajesz sobie sprawę, że oznakowana , porządna siedziba firmy wzbudza raczej zaufanie ?? 

Napisano

Jakiś czas temu nawinęło mi się na FB

Sporo informacji, pozytywnych opinii itp.

http://www.select-automotive.pl/ -> nie mam żadnych udziałów czy innych spisków.

https://www.facebook.com/SelectAutomotive/ 

Im płaci się prowizję, natomiast auto jest kupowane bezpośrednio od salonu w DE itp.

Napisano

Coś kiedyś czytałem że robią wałka z akcyzą, i temu jest taniej.

Napisano
11 godzin temu, Marcin79 napisał:

ale zdajesz sobie sprawę, że oznakowana , porządna siedziba firmy wzbudza raczej zaufanie ?? 

ooooj, nie zawsze

juz nawet nie wiem, stety lub nie...

Napisano
12 godzin temu, Marcin79 napisał:

np Amber Gold?

Napisano
  • Autor
15 godzin temu, Marcin79 napisał:

Temat zjechał chyba na jakieś boczne tory.

Ja osobiście uważam, że najładniej zawsze będzie wyglądała siedziba oszusta. 

Taki będzie najlepiej ubrany, najbardziej elokwentny, czekał tylko na szybki zarobek, nie oferując nic w zamian.

I nie popadajmy w skrajności, że najbardziej uczciwy będzie ten w dresie z placem ze żwirem.

Nalezy znaleźć jakiś środek w ocenie ;)

Interesuje mnie samo pojęcie takiego brokera.

Nie wiem czy to dobrze że będę drugą osobą w książce pojazdu. Czy to może oznaczać jakieś zwyżki w ubezpieczeniu? Ubezpieczyciel ocenia pod tym kątem?

A dla potencjalnego leasingodawcy? Ma to znaczenie? 

Gwarancja na takie auto płynie od kiedy? Czy nie od momentu kupna przez tego brokera?

Zapewne takie firmy działają niejednolicie, ale może jednak jest jakiś schemat? Te auta oni mają na placu najczęściej, czy to jest oferta kupna na zamówienie, zupełnie jak w salonie? Wpłacam i czekam?

Napisano

Wplacasz i czekasz jak w salonie. Oni czesto podpinaja sie pod zamowienia flot.

Edytowane przez lisik

Napisano
15 godzin temu, Marcin79 napisał:

Tak samo wzbudza zaufanie jak i może zwieść na manowce ;) To niestety nie jest takie czarno białe.

Najlepsze będzie poszukanie informacji po internecie, co piszą klienci, popytać na forach, na FB. Sugerowanie się siedzibą może być mylące.

Kiedyś pracowałem w firmie która m.in sprowadzała nowe samochody z US (głównie marki premium - najdroższe samochody kosztowały koło 300k). Siedzibę gdzie zarejestrowana była działalność i przez długi czas przyjmowani byli klienci firma miała na terenie serwisu samochodowego, w małym pokoiku 6m2 na obrzeżu Warszawy gdzie wrony zawracają, nie było żadnego logo nigdzie.  Znajomego firma, która obraca miesięcznie nieruchomościami za kilka baniek, przez kilka lat mieściła się u niego w byłym mieszkaniu, dopóki miejsca dla pracowników starczało. 

Jedyne skuteczne metody, żeby zminimalizować ryzyko wtopy, to czytać opinie klientów, pytać gdzie się da, mieć dobrze skonstruowaną umowę!

Napisano
15 minut temu, kravitz napisał:

Zapewne takie firmy działają niejednolicie, ale może jednak jest jakiś schemat? Te auta oni mają na placu najczęściej, czy to jest oferta kupna na zamówienie, zupełnie jak w salonie? Wpłacam i czekam?

Wpłacasz i czekasz. Oni są normalnymi pośrednikami pomiędzy Tobą dealerem. Możesz nie czekać, jeśli za ich pośrednictwem kupisz coś co któryś dealer z którym współpracują ma na placu

Napisano
39 minut temu, Manx napisał:

Tak samo wzbudza zaufanie jak i może zwieść na manowce ;) To niestety nie jest takie czarno białe.

Najlepsze będzie poszukanie informacji po internecie, co piszą klienci, popytać na forach, na FB. Sugerowanie się siedzibą może być mylące.

Kiedyś pracowałem w firmie która m.in sprowadzała nowe samochody z US (głównie marki premium - najdroższe samochody kosztowały koło 300k). Siedzibę gdzie zarejestrowana była działalność i przez długi czas przyjmowani byli klienci firma miała na terenie serwisu samochodowego, w małym pokoiku 6m2 na obrzeżu Warszawy gdzie wrony zawracają, nie było żadnego logo nigdzie.  Znajomego firma, która obraca miesięcznie nieruchomościami za kilka baniek, przez kilka lat mieściła się u niego w byłym mieszkaniu, dopóki miejsca dla pracowników starczało. 

Jedyne skuteczne metody, żeby zminimalizować ryzyko wtopy, to czytać opinie klientów, pytać gdzie się da, mieć dobrze skonstruowaną umowę!

Rozumiem. Zobaczylem niby siedzibe tego brokera i 1 alert...nie mowie ze jest nieuczciwy.

Inny temat to kupno auta za 300k z usa..takich ludzi to ja kompletnie nie rozumiem.

Napisano
15 minut temu, Marcin79 napisał:

Rozumiem. Zobaczylem niby siedzibe tego brokera i 1 alert...nie mowie ze jest nieuczciwy.

No i jak jest alert, to znaczy uwaga na tą firmę. Osobiście miałbym problem z zaufaniem takiej firmie na tyle by zanieść tam $.

Napisano
20 godzin temu, Marcin79 napisał:

U kogoś, kto daje się manipulować - jak najbardziej.

Nie odróżniasz tu jeszcze dwóch rzeczy: faktyczna siedziba firmy oraz miejsce jej rejestracji.

Napisano
Dnia 15.09.2017 o 10:16, Marcin79 napisał:

Inny temat to kupno auta za 300k z usa..takich ludzi to ja kompletnie nie rozumiem.

Przy takich kwotach targasz demo/lekkie uzywki nierozbite i nie zalane. Mozna co najwyzej deske i fotele puscic innym transportem zeby zanizyc wartosc do oclenia. Za 300k sa piekne auta premium. Ferrari/Merce itd.

Napisano
Dnia 09/14/2017 o 18:04, Marcin79 napisał:

Tak, na przyklad Amber Gold ;)

Napisano
Dnia 16/09/2017 o 14:18, wujekcybul napisał:

Przy takich kwotach targasz demo/lekkie uzywki nierozbite i nie zalane. Mozna co najwyzej deske i fotele puscic innym transportem zeby zanizyc wartosc do oclenia. Za 300k sa piekne auta premium. Ferrari/Merce itd.

Bez takich kombinacji. Za podobną kasę to były najczęściej nówki sztuki nieśmigane prosto od dealera. Głównie BMW, Mercedes, Lexus, Infiniti. Opłacało się, bo w US są niższe marże, wtedy kurs $-PLN był fajny, do tego na zakup hurtowy można było sporo urwać. Ceny wychodziły fajne i klient pomimo marży firmy i +60% w podatkach finalnie mógł na bardzo drogim samochodzie oszczędzić kilkadziesiąt a nawet 100 000 zł.

Ferrari za tyle nie kupisz... chyba że rozbite ;) 

Napisano
2 godziny temu, Manx napisał:

Bez takich kombinacji. Za podobną kasę to były najczęściej nówki sztuki nieśmigane prosto od dealera. Głównie BMW, Mercedes, Lexus, Infiniti. Opłacało się, bo w US są niższe marże, wtedy kurs $-PLN był fajny, do tego na zakup hurtowy można było sporo urwać. Ceny wychodziły fajne i klient pomimo marży firmy i +60% w podatkach finalnie mógł na bardzo drogim samochodzie oszczędzić kilkadziesiąt a nawet 100 000 zł.

Ferrari za tyle nie kupisz... chyba że rozbite ;) 

Kolega sciaga z USA ale same rozbitki niektore calkiem przyzwoite. Troche ponad budzet. https://www.ferrarifl.com/used/FERRARI/2007-FERRARI-F430+SPIDER+F1-Fort+Lauderdale-fb8c78f90a0e0ae7421d8d5c28c40ae7.htm Trzeba by szukac rozbitego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.