Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ford S-Max Titanium S - czy warto?

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

od kilku dni debatuję z bratem nad Fordem S-Max w wersji Titanium S (240KM). Co o tym modelu sądzicie - wiem Ford ma dużo zalet ale i są minusy :)

Jak ze spalaniem? Czy te wymieniane 12 litrów w mieście to nie zaniżony wynik - wiem są tacy co nie schodzą poniżej 15 ;)

Jak z eksploatacją? Na co zwrócić uwagę oglądając autko? Są jakieś bolączki tego modelu?

Poza technicznymi aspektami - walory użytkowe chyba są wyśmienite?

Z góry dziękuję za info :)

Napisano

Ja mam dokładnie TitS 2,0eb 240KM z 2012r. i jestem zadowolony. :) Jak ma automat (PowerShift) to sprawdzić w historii serwisowej czy co 60 kkm był wymieniany olej. U mnie spalanie Pb wynosi ok 10 l/100 km przy jeździe mieszanej (trochę miasta, trochę dróg wojewódzkich/krajowych, trochę A/S). Reszta na forum forda. :)

Napisano

Ogólnie mówiąc, trwały, wygodny (Galaxy technicznie to to samo), mój ma fun z jazdy = 0, ale to TDCI, zawieszenie myślałem że będzie się sypać a przez 75kkm wymieniłem amory przód, krótkie wahacze tył + 2x duże tuleje dużych wahaczy, i 4x łącznik stabilizatora, amory tył podobno w normie, ale czuję że szykują się na wymianę. Jakość wnętrza trochę słaba, chociaż nie trzeszczy, to taniochę widać, a tapicerka w mojej wersji(Ghia) wygląda boleśnie tanio. ;] 

Napisano
  • Autor

Patrząc na zdjęcia wersji titanium S to środek jest dość fajny (m.in. alacantra). Jak system audio daje radę? Jakie są wymiary bagażnika w wersji 5 osobowej?

Napisano
3 godziny temu, harnas81 napisał:

Patrząc na zdjęcia wersji titanium S to środek jest dość fajny (m.in. alacantra). Jak system audio daje radę? Jakie są wymiary bagażnika w wersji 5 osobowej?

długość 110, szerokość chyba 113 cm

edit: nowy model

Napisano
2 godziny temu, harnas81 napisał:

1. Skóra/alcantara z czerwoną nitką. :ok:

2. Premium audio system Sony daje radę. W schowku mam w USB wsadzony mały prztyczek z muzyką w MP3 i jest :ok: No ale ja nie jestem audiofilem, który słyszy różnicę pomiędzy przewodami idącymi do kolumn w domowym HiFi. :) W każdym razie MP3 działa, telefony się parują i dobrze działają, a i inne źródła muzyki po BT też działają.

3. Wymiary bagażnika - DUŻE. :)

Napisano
  • Autor

A co oznacza w Fordzie "Premium Sound System"? Czy jest możliwość wymiany radia 6000 na Sony? Bo to chyba odrobinę lepsze niż ten podstawowy model.

Edytowane przez harnas81

Napisano
58 minut temu, harnas81 napisał:

A co oznacza w Fordzie "Premium Sound System"? Czy jest możliwość wymiany radia 6000 na Sony? Bo to chyba odrobinę lepsze niż ten podstawowy model.

https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=115491

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, AstraC napisał:

Może trochę nie dokładnie napisałem - brat znalazł model gdzie jest radio 6000 z nawigacją i systemem sound premium. Czy zatem to jest to te samo podstawowe radio czy coś lepszego? Czy warto rezygnować z nawigacji/kamery cofania na rzecz "lepszego radia"?

Napisano
2 minuty temu, harnas81 napisał:

Może trochę nie dokładnie napisałem - brat znalazł model gdzie jest radio 6000 z nawigacją i systemem sound premium. Czy zatem to jest to te samo podstawowe radio czy coś lepszego? Czy warto rezygnować z nawigacji/kamery cofania na rzecz "lepszego radia"?

To coś dziwnego - wrzuć go jak możesz, to się zobaczy to co tam siedzi.

Napisano

Sprawdziłem jego VIN - na moje oko to nie jest Ford 6000 radio, to jest nawigacja. ;] I ja bym ją zostawił. :ok: 

Napisano

A ile kosztuje aktualizacja map w tej navi?  :)

Tak tylko pytam, bo nie lubię fabrycznych navi, od lat używam PDA z AutoMapą... :)

Napisano
7 godzin temu, AstraC napisał:

zawieszenie myślałem że będzie się sypać a przez 75kkm wymieniłem amory przód, krótkie wahacze tył + 2x duże tuleje dużych wahaczy, i 4x łącznik stabilizatora,

No to właśnie jest sypiące się zawieszenie, masakra tyle wymienić przez 75 kkm 8]. No chyba że jeździsz po wertepach cały czas, albo kupiłeś już z dużym przebiegiem. 

Napisano
2 godziny temu, wladmar napisał:

No to właśnie jest sypiące się zawieszenie, masakra tyle wymienić przez 75 kkm 8]. No chyba że jeździsz po wertepach cały czas, albo kupiłeś już z dużym przebiegiem. 

No miał 150kkm jak kupiłem. Nie jest to nic dużego.

Napisano
43 minuty temu, AstraC napisał:

No miał 150kkm jak kupiłem. Nie jest to nic dużego.

Jak SMaxa kupiłem jak miał 165kkm i do 220kkm wymieniłem: amortyzatory tył, "cukierek" po prawej i "kość" po prawej. Tłoczysko w amorku stanęło i zerwało tuleję w "kości". To raczej mało jak na przelot. 

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, AstraC napisał:

Sprawdziłem jego VIN - na moje oko to nie jest Ford 6000 radio, to jest nawigacja. ;] I ja bym ją zostawił. :ok: 

O rety ale czad :) Skąd masz VIN ;) możesz podesłać na priv co on tam jeszcze ma ciekawego? Jakieś szczegóły odnośnie auta?

Napisano
4 godziny temu, AstraC napisał:

To jest Blaupunkt nx plus. Nx plus w odróżnieniu od nx na wejście kamery cofania. Sound premium to dodatkowy wzmacniacz (w miejscu schowka z lewej strony kiery), 11 lepszych głośników, w tym głośnik basowy we wnęce koła zapasowego. Mam tak w Mondeo.

Napisano
4 godziny temu, ArekMiz napisał:

A ile kosztuje aktualizacja map w tej navi?  :)

Na ten rok było ok. 350 (cena z nośnikiem i przesyłką).

Napisano
24 minuty temu, shapyr napisał:

To jest Blaupunkt nx plus. Nx plus w odróżnieniu od nx na wejście kamery cofania. Sound premium to dodatkowy wzmacniacz (w miejscu schowka z lewej strony kiery), 11 lepszych głośników, w tym głośnik basowy we wnęce koła zapasowego. Mam tak w Mondeo.

W SMaXie nie na kola zapasowego, co dopiero wneka. Przynajmniej w pierwszej generacji. Musieli to jakos inaczej rozwiązać.

Napisano
19 minut temu, Kondi napisał:

W SMaXie nie na kola zapasowego, co dopiero wneka. Przynajmniej w pierwszej generacji. Musieli to jakos inaczej rozwiązać.

W schowku w podłodze po stronie kierowcy z tego co pamiętam.

Napisano

Doczytałem w międzyczasie, że w eSiu jest głośnik centralny na podszybiu zamiast schowka i/lub sub w podlodze

Napisano

Dokładnie. W S-Maxie premium sound to centralny głośnik na desce zamiast schowka i sub w schowku podłogowym za fotelem kierowcy. Wzmacniacza po lewej stronie kierownicy nie mam, jest tam taki mały otwierany schowek.

Napisano
12 godzin temu, Kondi napisał:

co dopiero wneka

Wnęka pod podłogą bagażnika akurat jest - nie na całe koło, ale całkiem pokaźna.

Napisano
4 godziny temu, ArekMiz napisał:

Wzmacniacza po lewej stronie kierownicy nie mam, jest tam taki mały otwierany schowek.

U mnie w tym miejscu jest zaślepka, bo pod nią wzmacniacz siedzi i miejsca na schowek już nie ma.

Edytowane przez shapyr

Napisano
9 minut temu, shapyr napisał:

U mnie w tym miejscu jest zaślepka, bo pod nią wzmacniacz siedzi i miejsca na schowek już nie ma.

Tylko wbrew pozorom, różnica pomiędzy deską S-Max/Galaxy jest duża, w S-Max/Galaxy ten wzmacniacz może się swobodnie mieścić gdzieś obok i dodatkowo mieć ten schowek. Choćby wyjęcie zegarów w Mondeo to czas do minuty, w S-Max/Galaxy do 15 minut. :no: Ja muszę wybebeszyć połowę samochodu. :no: 

Napisano

Samochód generalnie ok. Bagażnik 840 litrów więc wpakujesz sporo ale widzę po mojej żonie że nie ma bagażnika nie do zapchania :P Fajnie się jeździ, ja swojego wyciszyłem bo jednak powyżej 120 nie było tak fajnie (diesel). Sony Premium? Hmm....widziałem lepsze. Ja u siebie po prostu wyłączyłem centrealny głośnik na podszybiu i jest sporo fajniej. Przy najmniej stereo wiem że jest. Miałem zainwestować w coś lepszego ale nie chce mi się. Radio NX masz dobre więc bym go nie zmieniał. Wersja wyposażenia również -  Titanium S ;) Sprawdź historię serwisową, tak jak sugerowali, zobaczy czy ma gwarancję Ford12. W razie w... masz serwis i assistance. A jak nie ma...to sobie wykup ;)  Nie wiem czy to wersja 5 czy 7 osobowa ale konwersja w obie strony możliwa ;) Ja mam jeszcze gdzieś na strychu podłogę od 7 osobowej wersji. Powershift nie powala stylem pracy ale nie jest najgorzej. Generalnie fajne autko. 

Napisano
3 godziny temu, lucash napisał:

Sony Premium? Hmm....widziałem lepsze.

Ja miałem zwykłe audio z takim "kwadratowym" Blaupunktem z graficzną Navi i powiem Ci, że grało to dokładnie tak samo jak "Infinity" w Insignii - no może Infinity ma większe rezerwy kiedy słuchasz głośnio, ale przy normalnym odsłuchu standardowe audio w S-max dawało radę, a dźwięk był nawet miększy, basy bardziej donośne a soprany czystsze.

Napisano

Umówmy się że nie jest to marka premium ;) 

Napisano

No ale stock,owy zestaw też nie jest a d...py nie urywa.

Napisano
Dnia 28.09.2017 o 15:04, lucash napisał:

Powershift nie powala stylem pracy ale nie jest najgorzej.

W momencie gdy kultura pracy Powershifta robi się słaba to czas przeprowadzić adaptację skrzyni. Dzisiaj byłem na takim zabiegu i teraz PS chodzi tak, że się wysiadać z samochodu nie chce.

Napisano
44 minuty temu, shapyr napisał:

W momencie gdy kultura pracy Powershifta robi się słaba to czas przeprowadzić adaptację skrzyni. Dzisiaj byłem na takim zabiegu i teraz PS chodzi tak, że się wysiadać z samochodu nie chce.

A kto Ci robił adaptację? ASO czy ktoś z forum forda? W sumie jak się dowiadywałem to adaptację przepisowo wykonuje sie tylko przy wymianie mechanicznych części a nie jako standard przy zmianie oleju. No chyba że mówimy o wgraniu jakiejś nowszej wersji sterownika. 

Napisano
1 minutę temu, lucash napisał:

A kto Ci robił adaptację? ASO czy ktoś z forum forda?

Forumowicz z forum forda. To naprawdę działa. Po zmianie oleju i 3,5 kkm od wymiany skrzynia zaczęła poszarpywać przy zmianie z 1 na 2, tak jakby robiła strzał ze sprzęgła. Teraz jest aksamitnie :oki:

Edytowane przez shapyr

Napisano
2 minuty temu, lucash napisał:

A kto Ci robił adaptację? ASO czy ktoś z forum forda? W sumie jak się dowiadywałem to adaptację przepisowo wykonuje sie tylko przy wymianie mechanicznych części a nie jako standard przy zmianie oleju. No chyba że mówimy o wgraniu jakiejś nowszej wersji sterownika. 

Takie są procedury w ASO, ale to faktycznie działa.

U mnie robił forumowicz z forum forda, kiedyś user Autokącika (pozdrawiam). ;]

Moja działała tak źle, że żałowałem że kupiłem PowerShift a nie klasyczny automat. Po adaptacji samochód sunął jak melex, nie byłem w stanie stwierdzić kiedy zmienia bieg. 

Oczywiście nic nie trwa wiecznie i po krótkim czasie odrobinę się rozjechało, ale nie do tego stopnia co wcześniej.

Natomiast jeśli skrzynia działa prawidłowo to nie warto ruszać, bo poprawy nie będzie, a często "lepsze jest wrogiem dobrego".

Napisano

Dokładnie tak jak Koledzy wyżej opisali - należy postępować ze skrzynią PS.

U mnie adaptację też robił Kolega z forum Forda, a przy okazji stado w moim zwiększyło się wtedy o 36 rumaków. :)

Napisano
Godzinę temu, ArekMiz napisał:

przy okazji stado w moim zwiększyło się wtedy o 36 rumaków. :)

To z ilu na ile? Ja robiłem z fabrycznych 140 na fabryczne 163 czyli o 23.

Napisano
14 godzin temu, lucash napisał:

Sprzęgła się zużywają, olej zmienia właściwości, zawory inaczej trzymają ciśnienie... Wszystko to powinno być na bieżąco wychwytywane przez sterownik i parametry odpowiednio modyfikowane, ale nie zawsze tak się dzieje. 

Napisano
3 godziny temu, shapyr napisał:

To z ilu na ile? Ja robiłem z fabrycznych 140 na fabryczne 163 czyli o 23.

2,0 ecoboost z 204 KM na 240 KM. :)

Napisano
  • Autor

Panowie i Panie,

temat był praktycznie dopięty, ale... w oko wpadł bratu C-Max Hybryda :facepalm: coś ktoś na temat tego autka, w sieci zbyt mało. Auto z US. Da się to jakoś sprawdzić czy czasem nie złom przyjechał? MAły przebieg. Tak ogólnie to powala tym czymś co zwie się silnik elektryczny :)  Czytając opis to tylko jechać i jechać :) Ktoś z naszych to użytkuje? Może ktoś coś więcej się wypowie bo tak naprawdę to wygląda ok - ale czy to nie strzał w kolano kupując takie cacuszko?

Napisano
4 godziny temu, harnas81 napisał:

Da się to jakoś sprawdzić czy czasem nie złom przyjechał?

Polecam forum Ford Club Polska dział Kupujemy auto. Jeśli coś jest w historii samochodu to tam raczej to wynajdą.

Edytowane przez shapyr

Napisano
  • Autor

Ok spoko zajrzę tam :) ciekawi mnie jak to jeździ i jak się ma przestrzeń bagażnika do normalnego C_Max(a)?

Napisano

Pytanie czy ten Ford jest oferowany w Europie/Polsce. Inaczej z serwisowaniem moga być problemy. 

Napisano
  • Autor

o to fakt :) ale myślisz o częściach czy usłudze?

Napisano
5 minut temu, harnas81 napisał:

o to fakt :) ale myślisz o częściach czy usłudze?

Chodzi o to, ze pewnie beda sie uczyc na tym aucie bo nigdy takiego wynalazku na oczy nie widzieli...

Napisano
13 godzin temu, harnas81 napisał:

ale... w oko wpadł bratu C-Max Hybryda :facepalm: coś ktoś na temat tego autka, w sieci zbyt mało. Auto z US. Da się to jakoś sprawdzić czy czasem nie złom przyjechał? MAły przebieg. Tak ogólnie to powala tym czymś co zwie się silnik elektryczny :)  Czytając opis to tylko jechać i jechać :) Ktoś z naszych to użytkuje? Może ktoś coś więcej się wypowie bo tak naprawdę to wygląda ok - ale czy to nie strzał w kolano kupując takie cacuszko?

Świetne auto, ale bym się w niego nie pchał. Z wynalazkami zawsze są problemy serwisowe.

Nawet spuszczając zasłonę milczenia na układ napędowy, Inne mogą być setki niezwiązanych elementów, od zderzaków, lamp czy sterowaniki. 

Edytowane przez grogi

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.