Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra K, wybór silnika.

Featured Replies

Napisano

Wybór między B 1.4 XFL, 92 kW / 125 KM, a B 1.4 XFT, 110 kW / 150 KM. Jest ktoś kto jeździł i może coś powiedzieć na temat różnic? Warto dopłacać? Dodatkowo jak 150 konny współpracuje z automatem? Za odpowiedzi z góry podziękował :)

Napisano

mam 1.4 125 koni w kombi

przejechałem 92000 i jestem zadowolony

gdybym kupował raz jeszcze wziałbym wersje dynamic 125 koni ze względu na guzik sport;) - ja mam enjoya, znajomy ma 1.4 125 dynamica ze sportem i kurcze auto zbiera sie zwawiej;), ogólnie jestem zadowolony, jeżdżę sam z pełnym bagażnikiem dość szybko i dynamicznie po autostradach, ekspresówkach - silnik jest absolutnym minimum. Cicho w środku, mało pali

Napisano
mam 1.4 125 koni w kombi

przejechałem 92000 i jestem zadowolony

gdybym kupował raz jeszcze wziałbym wersje dynamic 125 koni ze względu na guzik sport;) - ja mam enjoya, znajomy ma 1.4 125 dynamica ze sportem i kurcze auto zbiera sie zwawiej;), ogólnie jestem zadowolony, jeżdżę sam z pełnym bagażnikiem dość szybko i dynamicznie po autostradach, ekspresówkach - silnik jest absolutnym minimum. Cicho w środku, mało pali

Szczególnie że w manualu sport to tylko skrócenie do połowy czułości potencjometra pedału gazu.

tapatalked

Napisano
Wybór między B 1.4 XFL, 92 kW / 125 KM, a B 1.4 XFT, 110 kW / 150 KM. Jest ktoś kto jeździł i może coś powiedzieć na temat różnic? Warto dopłacać? Dodatkowo jak 150 konny współpracuje z automatem? Za odpowiedzi z góry podziękował [emoji4]
W 1.4 ciekawe jest to że XFL jest na dole elastyczniejszy niż XFT. Zresztą, zobacz tutaj: http://www.zeperfs.com/en/match6205-6050.htm

tapatalked

Napisano

Mam w domu XFL ale na jazdach próbnych jeżdziłem XFT z automatem. Niestety w porównaniu np. do Aisina montowanego w PSA to oplowska skrzynia jest bardzo leniwa i niestety kastruje osiągi mocniejszej wersji. 

Pytanie czy więcej jeżdzisz po mieście czy w trasie.  Ale raczej skłaniałbym się do XFT z manualem ;)

Napisano
14 godzin temu, zafira napisał:

Wybór między B 1.4 XFL, 92 kW / 125 KM, a B 1.4 XFT, 110 kW / 150 KM. Jest ktoś kto jeździł i może coś powiedzieć na temat różnic? Warto dopłacać? Dodatkowo jak 150 konny współpracuje z automatem? Za odpowiedzi z góry podziękował :)

B 1.4 XFT, 110 kW / 150 KM

Czy to jest ta wersja, gdzie przekręcają się panewki czy przepalają tłoki?  ;];];]

https://forum.autokacik.pl/index.php?/topic/443019-silnik-14t-astra-j-k/&do=findComment&comment=6500977

https://forum.autokacik.pl/index.php?/topic/443019-silnik-14t-astra-j-k/

http://astra5klub.pl/uszkodzony-t-ok-astra-v-1-4-turbo-t475.html

Edytowane przez lessero

Napisano
  • Autor
20 godzin temu, 62545tomasz napisał:

mam 1.4 125 koni w kombi

Chyba na ten się zdecyduję. tym bardziej, że moje przebiegi 80% to miasto.

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, Konrad` napisał:

Mam w domu XFL ale na jazdach próbnych jeżdziłem XFT z automatem. Niestety w porównaniu np. do Aisina montowanego w PSA to oplowska skrzynia jest bardzo leniwa i niestety kastruje osiągi mocniejszej wersji. 

Pytanie czy więcej jeżdzisz po mieście czy w trasie.  Ale raczej skłaniałbym się do XFT z manualem ;)

Właśnie mnie interesowałby automat, ale nie mają aktualnie w W-wie żadnego do jazd testowych :(

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, lessero napisał:

B 1.4 XFT, 110 kW / 150 KM

Czy to jest ta wersja, gdzie przekręcają się panewki czy przepalają tłoki?  ;];];]

;)

Czytałem trochę, nie napawa to optymizmem. Plus, są to wyjątkowe przypadki, zdarzają się przy małych przebiegach, więc wygląda to na wadę fabryczną i jeśli się pojawi to na gwarancji, ponadto ASO nie umywa rąk.

Napisano
8 godzin temu, lessero napisał:

Od RM2017 (czyli połowy 2016) problem nikomu się nie pojawił. Należy lać olej Dexos1gen2.

Napisano
1 godzinę temu, zafira napisał:

Właśnie mnie interesowałby automat, ale nie mają aktualnie w W-wie żadnego do jazd testowych :(

W Dixi-Car w Raszynie pytałeś w wakacje mieli XFT z automatem jako demo.

Napisano

Tak pogooglalem i problem z tlokami wystepuje w 1,5, 1,4, a nawet 1,0 i tez 1,6 sidi. Co prawda calego Internetu nie przejrzalem,  ale problemy sa z wszystkiminowymi turbo benzynami od GM

Napisano
  • Autor
17 minut temu, Konrad` napisał:

W Dixi-Car w Raszynie pytałeś w wakacje mieli XFT z automatem jako demo.

W Wawie obdzwoniłem wszystkich, teraz aktualnie nie mają. W środę będę jeździł 125 i 150 konną astrą w manualu.

Napisano
  • Autor
12 minut temu, Rado_ napisał:

Tak pogooglalem i problem z tlokami wystepuje w 1,5, 1,4, a nawet 1,0 i tez 1,6 sidi. Co prawda calego Internetu nie przejrzalem,  ale problemy sa z wszystkiminowymi turbo benzynami od GM

Dokładnie.

Zresztą z tego co poczytałem w necie, u nikogo z tego roku problem się nie pojawił. Przynajmniej na razie.

Napisano
7 minut temu, zafira napisał:

Dokładnie.

Zresztą z tego co poczytałem w necie, u nikogo z tego roku problem się nie pojawił. Przynajmniej na razie.

Moze poradzili sobie z problemem, a moze z tego roku jeszcze za male przebiegi? Niesmak jednak jest.

Napisano
24 minuty temu, Rado_ napisał:

Moze poradzili sobie z problemem, a moze z tego roku jeszcze za male przebiegi? Niesmak jednak jest.

Poradzili, inny olej.

Napisano
44 minuty temu, format napisał:

Poradzili, inny olej.

Dziwne co? Ze olej miał  taki wplyw na to?8]

Napisano
7 minut temu, Rado_ napisał:

Dziwne co? Ze olej miał  taki wplyw na to?8]

Low Speed Pre Ignition czy jakoś tak, zapłon oleju na krawędzi tłoka, dość popularna sprawa w silnikach z bezpośrednim wtryskiem.

Napisano

Jezdzilem wielokrotnie 125KM z wypozyczalni. Auto nie jedzie. Guzik sport duzo nie zmienial. Poza tym dosc cicho w srodku, dobre fotele.

Napisano
Jezdzilem wielokrotnie 125KM z wypozyczalni. Auto nie jedzie. Guzik sport duzo nie zmienial. Poza tym dosc cicho w srodku, dobre fotele.
Czym jeździsz na codzień?

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Napisano
3 godziny temu, Novy81 napisał:

Czym jeździsz na codzień?

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Passat B7 2.0TDI 170KM, wczesniej Octavia TDI 1.9 140KM, Superb 1.8T 200KM, Peugeot 406 2.0 135KM, Polonez ca. 80KM.

IMHO Astra 1.4 z T moze dawac rade. 125KM slabo.

Napisano
Teraz, t_kucyk napisał:

Passat B7 2.0TDI 170KM, wczesniej Octavia TDI 1.9 140KM, Superb 1.8T 200KM, Peugeot 406 2.0 135KM, Polonez ca. 80KM.

Ale ta 125KM ma przeciez turbo...

Moze miales wersje wolnossaca 100KM? ;]

Napisano

No właśnie jak napisał kolega wyżej. Wersja 125KM to 1.4 turbo i to autko lata całkiem przyzwoicie. Albo miałeś wersję słabszą tej Astry albo jesteś przyzwyczajony do superba 200KM [emoji6]

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
Dnia ‎2017‎-‎10‎-‎02 o 20:18, Rado_ napisał:

... Niesmak jednak jest.

I to duży ;]

Napisano
  • Autor
23 godziny temu, format napisał:

Low Speed Pre Ignition czy jakoś tak, zapłon oleju na krawędzi tłoka, dość popularna sprawa w silnikach z bezpośrednim wtryskiem.

Tak piszą, zresztą w ostatnim czasie nie słychać o nowych przypadkach.

Napisano
  • Autor
19 minut temu, t_kucyk napisał:

Turbodiesle w stosunku do turbobenzyn przy tej samej mocy zawsze lepiej idą. Mam 1.9 CDTI 150 KM w Zafirze to wiem. 

Napisano
13 minut temu, zafira napisał:

Tak piszą, zresztą w ostatnim czasie nie słychać o nowych przypadkach.

Dexos1gen2 powstał głównie w tym celu.

Napisano
7 minut temu, zafira napisał:

Turbodiesle w stosunku do turbobenzyn przy tej samej mocy zawsze lepiej idą. Mam 1.9 CDTI 150 KM w Zafirze to wiem. 

One tylko stwarzaja takie wrazenie ;]

Postaw na kresce takie 1.9 cdti i 1,4T to zobaczysz, ktory ma lepsze osiagi ;)

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał:

One tylko stwarzaja takie wrazenie ;]

W rzeczy samej, kopniak w dupę, a potem nic się nie dzieje. 

Napisano
10 minut temu, format napisał:

W rzeczy samej, kopniak w dupę, a potem nic się nie dzieje. 

Diesel ma zbyt mały zakres obrotów.

Jakby ciągnął bliżej 6000 tys. obr., to byłoby coś :ok:;]

Mój diesel daje odczucie, że wyrywa do przodu, a w rzeczywistości ma ciut więcej do setki niż wolnossąca benzyna, którą wcześniej miałem, a która sprawiała wrażenie, że nie jedzie ;]

Napisano
2 godziny temu, Maciej__ napisał:

Ale ta 125KM ma przeciez turbo...

Moze miales wersje wolnossaca 100KM? ;]

Te 125KM lyka 80% aut na drodze. Poza stolica 90% rzadko sie trafi jakies mocniejsze auto. Chyba, ze dyzel flotowy. A wersja 150KM lyka wszystkich chyba, ze sie trafi ktos w mocnym BMW albo jakas RS. Ja nie wiem czym tu na ak jezdza :hehe: Teraz latam V40 sluzbowym 180KM i to az za duzo.

Edytowane przez wujekcybul

Napisano

Moze i turbo, patrze tylko w papiery w schowku ile to ma KM :)

Szybki to byl Superb 1.8T po chipie. Passat jest zwawy, ale do bycia szybkim mu brakuje. Plus taki ze spalanie prawie o polowe mniejsze niz Superb.

Napisano
Te 125KM lyka 80% aut na drodze. Poza stolica 90% rzadko sie trafi jakies mocniejsze auto. Chyba, ze dyzel flotowy. A wersja 150KM lyka wszystkich chyba, ze sie trafi ktos w mocnym BMW albo jakas RS. Ja nie wiem czym tu na ak jezdza :hehe: Teraz latam V40 sluzbowym 180KM i to az za duzo.
A to ciekawe, bo moje 1.6 co chwilę ktoś łyka.
Ostatnio nawet próbowałem się ścigać z clsem 63 AMG :hehe:

tapatalked

Napisano
Godzinę temu, format napisał:

tapatalked

Dziwne, bo po miescie klasykiem o oszalamiajacej mocy okolo 60 koni robie 80% aut, albo przynajmniej rowno jade wykorzystujac 40-70% mocy auta.

Drugi klasyk o mocy 90 koni moglby odpasc jedynie przy sciganiu po miescie, czytaj przekraczaniu przepisow z mozliwoscia odebrania prawka :)

A i nie pisze tu o staniu w korkach. Auta mala waza, ale dzisiejsze wozidla maja proporcjonalnie mocniejsze silniki.

Napisano
1 godzinę temu, format napisał:

tapatalked

Mowie o normalnych autach. Wiekszosc jezdzi autami 70-100KM albo uzywane perelki diesele kolo 140KM. Ja widze malo sportowych aut.

Napisano
49 minut temu, gregoryj napisał:

Dziwne, bo po miescie klasykiem o oszalamiajacej mocy okolo 60 koni robie 80% aut, albo przynajmniej rowno jade wykorzystujac 40-70% mocy auta.

Pytanie ilu z nich wie że się z nimi ścigasz. Stawiam że około 0%.

16 minut temu, wujekcybul napisał:

Ja widze malo sportowych aut.

Astra nie jest sportowym autem.

Napisano
Teraz, format napisał:

Astra nie jest sportowym autem.

200KM zakwalifikowalbym do aut GTI. bardzo duzy plus, ze wyglada normalnie nie jak Skoda na absurdalnie duzych kolach i ze spoilerami. Pewnie nie wiedza mysla, ze jak Volvo to emeryt jedzie :phi: albo lekarz.

Napisano
2 godziny temu, format napisał:

Z nikim sie nie scigam. Pisalem ze jade 40-70% mocy/obrotow. W miescie az nadto gdzie maksymalna predkosc to 80 km/h, ktora tym 'prehistorycznym' autkiem robie prawie na dwojce a pojemnosc silnika to tylko 1,3.  Tak wazy 900 kg ale to to samo co w dzisiejszym aucie wazacym 1,2 tony i mocy 100 koni (szczegolnie z turbo)

Rozpieprza jak ktos twierdzi ze w aucie 120-140 konnym turbo brakuje mocy po miescie albo na autostradzie. Jesli tak mowi to albo notorycznie przekracza przepisy, albo, a raczej i, scigant spod kazdych swiatel i mistrz slalomu na wielopasmowkach. Wyjatek wielkie i ciezkie auta

Napisano
  • Autor

Jeździłem dzisiaj 125 i 150 konną astrą kombi. Wybór 150 KM.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.