Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klasa B lub C, automat do 10-12tys.

Featured Replies

Napisano

Cześć,

Jak w temacie - szukam dla siostry czegoś na miasto plus czasami wypady weekendowe.

Benzyna lub jakiś prosty diesel (bez dwumasy, dpfa), wymagany automat, ilość drzwi w sumie obojętna., rocznik powyżej 2004.

Na razie na wszystko co trafiam - czyli Corsa, fiesta Fusion to ma skrzynie zautomatyzowane, a nie pełne automaty. 

W czym będzie zwykły klasyczny automat który w dodatku nie będzie sprawiał problemów? Jakieś sprawdzone typy?

Z góry dzięki,

Paweł

Napisano
Godzinę temu, dextus napisał:

Cześć,

Jak w temacie - szukam dla siostry czegoś na miasto plus czasami wypady weekendowe.

Benzyna lub jakiś prosty diesel (bez dwumasy, dpfa), wymagany automat, ilość drzwi w sumie obojętna., rocznik powyżej 2004.

Na razie na wszystko co trafiam - czyli Corsa, fiesta Fusion to ma skrzynie zautomatyzowane, a nie pełne automaty. 

W czym będzie zwykły klasyczny automat który w dodatku nie będzie sprawiał problemów? Jakieś sprawdzone typy?

Z góry dzięki,

Paweł

Clio 2/3 Megane 2?

Napisano
  • Autor
14 godzin temu, Pipper napisał:

Clio 2/3 Megane 2?

Clio III - jak najbardziej, z tego co po zdjęciach widać to były dwa rodzaje automatów  - pełny i zautomatyzowana skrzynia?  

Megane 2 odpada ze względu na wygląd :)

Napisano
17 minut temu, dextus napisał:

Clio III - jak najbardziej, z tego co po zdjęciach widać to były dwa rodzaje automatów  - pełny i zautomatyzowana skrzynia?  

Megane 2 odpada ze względu na wygląd :)

Tez mi się nie podoba. Ale jak wsiadłem do pierwszej, to w sumie miałem 2. Kuper oglądali tylko wyprzedzeni :hehe: 2.0 i automat dawało radę pięknie. Jasne skory i dach panoramiczny i ksenony. Poniżej 11Kpln kupiłem, salon pl. 

Napisano

Może Citroen C4 jak nie za duży?

https://www.otomoto.pl/oferta/citroen-c4-1-6hdi-110-km-automat-pdc-5drzwi-ID6z8p3C.html#1552d22470

Dwumasy oczywiście nie będzie w klasycznym automacie ;) DPF to raczej nie te roczniki -> jak jeździsz w trasie to i tak nie ma co sie go bać. Jak w mieście to tak czy siak lepiej benzyna.

Edytowane przez cesarz

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, cesarz napisał:

Może Citroen C4 jak nie za duży?

https://www.otomoto.pl/oferta/citroen-c4-1-6hdi-110-km-automat-pdc-5drzwi-ID6z8p3C.html#1552d22470

Dwumasy oczywiście nie będzie w klasycznym automacie ;) DPF to raczej nie te roczniki -> jak jeździsz w trasie to i tak nie ma co sie go bać. Jak w mieście to tak czy siak lepiej benzyna.

C4 pomysł dobry, lepsza jednak benzyna by była 90% jazda po Krakowie maks. 4km rano i po południu powrót ta samą trasą więc w dieslu to zamarzniesz zimą :)

Muszę poczytać co to za skrzynie w tych C4 siedzą :) Co do dwumasy to mnie poniosło trochę ;) 

Napisano
8 minut temu, dextus napisał:

C4 pomysł dobry, lepsza jednak benzyna by była 90% jazda po Krakowie maks. 4km rano i po południu powrót ta samą trasą więc w dieslu to zamarzniesz zimą :)

Muszę poczytać co to za skrzynie w tych C4 siedzą :) Co do dwumasy to mnie poniosło trochę ;) 

W 1,6hdi to chyba nie bylo klasycznego automatu...

Napisano
  • Autor

Z tego co patrzę własnie na otomoto to w benzynie 1.6 i 2.0 wyglada na normalny, klasyczny z możliwością zmiany ręcznej. 

Ale w dieslach jest chyba ta zautomatyzowana. Oceniam tylko po wyglądzie lewarka :)

Napisano

W citroenie i renault oraz peugeocie z tych lat bedzie DP0(AL4), której ja bym osobiście raczej nie kupił.

Popatrz na coś z Japonii. Jak nie skorodowane, to benzyna+automat w każdej marce JP będzie OK

Napisano
Z tego co patrzę własnie na otomoto to w benzynie 1.6 i 2.0 wyglada na normalny, klasyczny z możliwością zmiany ręcznej. 
Ale w dieslach jest chyba ta zautomatyzowana. Oceniam tylko po wyglądzie lewarka [emoji4]
Diesel 2.0 tylko pelen automat i czasem w benzynie 2.0 reszta to polautomaty, poznasz pelnego automata po 5 literkach przy skrzyni zamiast 4. Ogolnie powiem ze jest 1% pelnych automatow na rynku w citroenach hehe

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Napisano
Ale w dieslach jest chyba ta zautomatyzowana. Oceniam tylko po wyglądzie lewarka [emoji4]
Diesel 2.0 tylko pelen automat i czasem w benzynie 2.0 reszta to polautomaty, poznasz pelnego automata po 5 literkach przy skrzyni zamiast 4. Ogolnie powiem ze jest 1% pelnych automatow na rynku w citroenach hehe

Napisano
18 godzin temu, dextus napisał:

Cześć,

Z góry dzięki,

Paweł

Powodzenia życzę bo nie jest to łatwy temat. Dla żony szukałem głównie kl B z automatem i jest tego mało, bardzo mało. Niby dobrym wyborem była Meriva/Corsa 1.8i, taka znalazłem ale była zajeżdżona i ten silnik jest dość paliwożerny. W końcu zwiększyłem krąg o gamę Fiata ze skrzynią zautomatyzowaną, bo jak wszedłem w szczegóły to dramatu nie ma. W sumie jesteśmy zadowoleni, choć automat raczej z tych wolniejszych. Plus, że mało pali.

Napisano
43 minuty temu, slawek_l_83 napisał:

Jesteś pewien? W C4 pierwszej generacji na 99% przy 1.6 16v były skrzynie AL4. Nie są aż tak złe skrzynie - jak coś pada to najczęściej łatwo i relatywnie tanio ogarnąć. 

W C4 Picasso i C4 drugiej generacji rzeczywiście automat EAT6 to rzadkość.

Takie info znalazłem:

Citroen C4 2004-05 2.0L HDI AL4 (DP0)
Citroen C4/2004-2014 L4 1.6L 2.0L AL4 (DP0)
Citroen C5 2000-2011 L4 1.7L 2.0L AL4 (DP0)

Edytowane przez cesarz

Napisano
Jesteś pewien? W C4 pierwszej generacji na 99% przy 1.6 16v były skrzynie AL4. Nie są aż tak złe skrzynie - jak coś pada to najczęściej łatwo i relatywnie tanio ogarnąć. 
W C4 Picasso i C4 drugiej generacji rzeczywiście automat EAT6 to rzadkość.

Takie info znalazłem:

Citroen C4 2004-05 2.0L HDI AL4 (DP0) Citroen C4/2004-2014 L4 1.6L 2.0L AL4 (DP0) Citroen C5 2000-2011 L4 1.7L 2.0L AL4 (DP0)
Hmm te AL4 to wg mnie kiepskie skrzynie lecz tanie w naprawie, ja wolalbym manual.

Napisano

No 4 biegówki to wszystkie bedą kiepskie moim zdaniem ;)

Ale do jazdy po mieście są ok.

Napisano

A może Venga?  Mam takową 1,6 benzyna, klasyczny automat, i jestem bardzo zadowolony, 70kkm przejechane i ..........nic się nie dzieje. A i wygodne toto.

Napisano
2 godziny temu, slawek_l_83 napisał:

Hmm te AL4 to wg mnie kiepskie skrzynie lecz tanie w naprawie, ja wolalbym manual.

Moim zdaniem bardzo dobre. Miałem SCII 2,0i16V z DP0 i byłem bardzo zadowolony. :)

Napisano

Moim zdaniem bardzo dobre. Miałem SCII 2,0i16V z DP0 i byłem bardzo zadowolony. [emoji4]
Dobre bo tanie w serwisie ale 4b w tym silniku to wg mnie porazka, mam 5b i przydalby sie szosty :)

Napisano
2 godziny temu, cesarz napisał:

Kiepskie bo?! Jedzie, samo biegi zmienia, nie psuje się - a jak już zepsuje to łatwo naprawić. Fakt - trzeba taką skrzynię tylko zestawiać z nieco mocniejszym silnikiem, bo kick-down jest zwykle niemrawy. Ale to pochodna nie ilości biegów, ale wieku konstrukcyjnego samej przekładni.

Auto z DP0/AL4, CD4E czy starszym 4EAT - kupiłbym bez problemu... ZF 5HP też są ok. 

Napisano
Dnia 22.10.2017 o 21:24, dextus napisał:

Ford Focus, Grupa VW, Honda Civic, Toyota Yaris/Corolla (były dwa rodzaje skrzyń w tych autach), Citroen C3 (też były dwa rodzaje skrzyń)

Na pewno klasyczne automaty ma Suzuki i Subaru.

Ja szukałem przy takim założeniu auta (ale wyższym budżecie) i koniec końców kupiłem Suzuki Sx4.

Jak nie przeraża Was wielkość to w Częstochowie są dwie sztuki Renault Scenic - kilka osób na AK miało lub ma z automatem i może polecić.

Napisano
3 godziny temu, stilak napisał:

A może Venga?  Mam takową 1,6 benzyna, klasyczny automat, i jestem bardzo zadowolony, 70kkm przejechane i ..........nic się nie dzieje. A i wygodne toto.

Imho nierealne znalezienie w budżecie podanym przez autora.

3 godziny temu, cesarz napisał:

Na miasto i trasę w granicach przepisów 4 biegi starczą w zupełności. Ja wiem, że jak masz 5 to jest lepiej, ale to jest jednak segment B/C a nie D/E

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.