Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Corsa E z fabrycznym LPG bać sie czy nie?

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam zamiar kupić Corse E z fabryczną instalacją LPG. Wiadomo że siedzi tam instalacja Landi Renzo czyli wtryski Med które jak słyszałem nie są zbytnio wytrzymałe. Zakupione auto będzie mialo jeszcze ok roku fabrycznej gwarancji opla więc przez ten okres ok ale co później? Miał ktoś styczność z fabrycznym lpg w oplu? Warto się w to pakować? Czy kupić bez lpg i założyć staga?

Napisano

Tak. Brak mozliwosci jakiejkolwiek diagnostyki i regulacji poza ASO, ktore o lpg wie tyle co o napedzie wodorowym. 

Kup zwykla wersje i zaloz lpg. Wyjdzie duzo taniej w dluzszej perspektywie czasowej. 

Napisano

Witaj!

Sedno sprawy: zaufane ASO blisko domu.

Ode mnie po moich doświadczeniach:

Kup rok starsze, zaraz po gwarancji i sam załóż lpg w zaufanym warsztacie, wyjdzie zdrowiej.

Chyba, że masz zaufane ASO Opla pod bokiem gdzieś.

Po zakupie w 2005r nowego Fiata Punto 2fl 1,2 8v z fabrycznym lpg Tartarini Etagas

oraz w 2016r. nowej Dacii Sandero Stepway 0,9tce z fabrycznym LPG doszedłem do wniosku,

że w PL serwis posprzedażny ASO to dno i metr mułu.

Piszę to na przykładzie dwóch konkretnych punktów w Piotrkowie Trybunalskim, a więc Elwa-Car dla Fiata i Auto-Kabziński dla Dacii/Renault.

Aha, żeby nie było, Fiata serwisowałem w Tomaszowie Mazowieckim w Aso Fiata, a później w swoim zaprzyjaźnionym warsztacie, u mnie w domu dojeździł do 235kkm,

dalej jest na AK i do 270kkm dobija.

Dacia fajna, ale serwis zaufany ASO mam w Radomiu, więc z byle pierdołą latać 90km w jedną, trochę kiepsko.

Dlatego zamiast brać na koniec 2016r nowego Dustera 4x4 1,6 z lpg kupiłem Hondę crv po gwarancji i założyłem lpg - śmiaga

i mam głowę spokojną, bo zaufany warsztat jest 5km ode mnie i zawsze wszystko ogarną.

A, żeby nie było, równolegle z Punto 2fl miałem jeszcze 4 inne Fiaty (Punto 1, Punto 2, Panda 2, Stilo), które miały lpg nie z ASO i było bez jakichkolwiek klopotów.

Tak samo, oprócz Dacii miałem 2x Renault Megane 2.0 16v z 2003r. z pełnym wypasem i lpg i bez kłopotów, teraz Laguna 2 2.0 16v przed fl (królowa lawet) i też bez kłopotu z lpg.

Pozdrawiam serdecznie,

Szymon

Napisano

Ludzie strasznie na forach psiocza na obsluge tych instalek w ASO.

Ogolnie to jest jak zwykle, na dwoje babka wrozyla, komu sie wylozy ten narzeka, komu nie ten chwali, tyle ze zadowoleni po forach zadziej pisuja.

Z tego co pisza, ASO prawdopodobnie potrafi zrobic tylko autokalibracje, wymiana wtryskiwaczy (najczesciej klekaja) 2x drozej niz dobre wtryskiwacze na wolnym rynku.

Cos slyszalem, ze ostatnio zakladaja lepsze wtryskiwacze, choc tej samej firmy.

Troche naczytalem sie tego chcac kupic Astre J z fabryczna instalka, ostatecznie kupilem auto z tym samym silnikiem, ale instalacje sam zalozylem.

"Fabrycznych" instalek oduczyl mnie Lanos.

Napisano

serwis reno to generalnie dno i metr mułu, nawet w Łodzi

Napisano
Dnia 29.10.2017 o 09:38, Ragless napisał:

Witam

Mam zamiar kupić Corse E z fabryczną instalacją LPG. Wiadomo że siedzi tam instalacja Landi Renzo czyli wtryski Med które jak słyszałem nie są zbytnio wytrzymałe. Zakupione auto będzie mialo jeszcze ok roku fabrycznej gwarancji opla więc przez ten okres ok ale co później? Miał ktoś styczność z fabrycznym lpg w oplu? Warto się w to pakować? Czy kupić bez lpg i założyć staga?

Żadna instalacja dokładana po zakupie nie dorówna fabrycznej jakością montażu. W firmie z którą współpracuję jeździ dużo tych Cors i to w większości z LPG fabrycznym, nie znam przypadków by ktoś bardzo narzekał, miałem też w życiu montowanych kilka instalacji w różnych samochodach i zawsze miałem problemy. Brałbym z fabryczną instalacją i nie kombinował. 

Napisano
10 minut temu, Pepcio napisał:

Żadna instalacja dokładana po zakupie nie dorówna fabrycznej jakością montażu. W firmie z którą współpracuję jeździ dużo tych Cors i to w większości z LPG fabrycznym, nie znam przypadków by ktoś bardzo narzekał, miałem też w życiu montowanych kilka instalacji w różnych samochodach i zawsze miałem problemy. Brałbym z fabryczną instalacją i nie kombinował. 

A ta fabryczna to gdzie jest montowana? W serwisie aso czy fabryce w Gliwicach? 

Napisano

czyli wtryski Med które jak słyszałem nie są zbytnio wytrzymałe.

Medy nie są wytrzymałe? To jedne z najlepszych wtryskiwaczy gazowych.

Napisano
25 minut temu, tomata napisał:

A ta fabryczna to gdzie jest montowana? W serwisie aso czy fabryce w Gliwicach? 

W przypadku Opla w Gliwicach. W przypadku Fiata była to dokładka w serwisie.

Napisano
Dnia 29.10.2017 o 10:01, Pipper napisał:

Witaj!

Sedno sprawy: zaufane ASO blisko domu.

Ode mnie po moich doświadczeniach:

Kup rok starsze, zaraz po gwarancji i sam załóż lpg w zaufanym warsztacie, wyjdzie zdrowiej.

Chyba, że masz zaufane ASO Opla pod bokiem gdzieś.

Po zakupie w 2005r nowego Fiata Punto 2fl 1,2 8v z fabrycznym lpg Tartarini Etagas

oraz w 2016r. nowej Dacii Sandero Stepway 0,9tce z fabrycznym LPG doszedłem do wniosku,

że w PL serwis posprzedażny ASO to dno i metr mułu.

Piszę to na przykładzie dwóch konkretnych punktów w Piotrkowie Trybunalskim, a więc Elwa-Car dla Fiata i Auto-Kabziński dla Dacii/Renault.

Aha, żeby nie było, Fiata serwisowałem w Tomaszowie Mazowieckim w Aso Fiata, a później w swoim zaprzyjaźnionym warsztacie, u mnie w domu dojeździł do 235kkm,

dalej jest na AK i do 270kkm dobija.

Dacia fajna, ale serwis zaufany ASO mam w Radomiu, więc z byle pierdołą latać 90km w jedną, trochę kiepsko.

Dlatego zamiast brać na koniec 2016r nowego Dustera 4x4 1,6 z lpg kupiłem Hondę crv po gwarancji i założyłem lpg - śmiaga

i mam głowę spokojną, bo zaufany warsztat jest 5km ode mnie i zawsze wszystko ogarną.

A, żeby nie było, równolegle z Punto 2fl miałem jeszcze 4 inne Fiaty (Punto 1, Punto 2, Panda 2, Stilo), które miały lpg nie z ASO i było bez jakichkolwiek klopotów.

Tak samo, oprócz Dacii miałem 2x Renault Megane 2.0 16v z 2003r. z pełnym wypasem i lpg i bez kłopotów, teraz Laguna 2 2.0 16v przed fl (królowa lawet) i też bez kłopotu z lpg.

Pozdrawiam serdecznie,

Szymon

Ale z tego co kojarzę Fiat i Dacia wkładają instalacje w ASO a nie taśmie produkcyjnej, więc ciężko to nazwać fabrycznym LPG, choć gwarancja na to jest. 

Napisano

Witam

Mam od roku fabryczną lpg w Astrze J. Ogólnie super jest to zestrojone z komputerem pojazdu, brak jakiś dokładanych guziczków, wszystko cacy i na gwarancji przez pięć lat. Choć w tym tygodniu będę miał wymieniane uszczelki reduktora, czy też sam reduktor bo puszcza płyn chłodzący. Przebieg 31 kkm, auto jeździ tylko na gazie nie licząc odpalania. 

Napisano
43 minuty temu, spad napisał:

Ale z tego co kojarzę Fiat i Dacia wkładają instalacje w ASO a nie taśmie produkcyjnej, więc ciężko to nazwać fabrycznym LPG, choć gwarancja na to jest. 

Kojarzysz prawie dobrze, w 2005r. partacze z Elwa-Car wprowadzili mnie w błąd przy zakupie i po montażu u nich instalacji miałem 6 stron z gwarancji wykreślone i zostawili mnie z gwarancją ASO tylko.

W Dacii jest gwarancja producenta, ale podejście do klienta kiepskie w Piotrkowie, więc stąd powód mojej wypowiedzi.

A to obsługa posprzedażna chyba powinna być ważna podczas trwania gwarancji?

Napisano

Mnie to ogólnie "bawi" zapisek w instrukcjach Opli z LPG :

"Układ zasilania LPG działa w temperaturze otoczenia od ok.  -8stopni C do 100stopni C".

W "realu" czasem działa poniżej tych -8stopni a czasem się wyłączy...

Napisano
  • Autor

No właśnie też o tym zapisie słyszałem, ogólnie przeraża mnie trwałość instalaci i ze muszę robić wszystko w aso

Napisano
23 minuty temu, lukaszek1207 napisał:

Mnie to ogólnie "bawi" zapisek w instrukcjach Opli z LPG :

"Układ zasilania LPG działa w temperaturze otoczenia od ok.  -8stopni C do 100stopni C".

W "realu" czasem działa poniżej tych -8stopni a czasem się wyłączy...

Faktycznie taki jest, ale jeździłem przy -16 i nic się nie wyłączyło. Obstawiam, że to może być jakaś dupokryjka jakby komuś instalacja nie odpaliła poniżej -8, ale z drugiej strony bebechy są w komorze silnika a tam po chwili jest mocno na plusie. 

Napisano
5 minut temu, Ragless napisał:

No właśnie też o tym zapisie słyszałem, ogólnie przeraża mnie trwałość instalaci i ze muszę robić wszystko w aso

A co takiego trzeba robić, przegląd co 15 kkm? 240 zł zapłaciłem w piątek za przegląd lpg w ASO z wymianą filtrów. Wiem, że można taniej w przypadku niezależnych warsztatów, ale też nie jest to zdzieranie z klienta.

Napisano
2 godziny temu, spad napisał:

Owszem w Fiacie tak było (nie wiem czy jeszcze jest), ale pisałem o Oplu, a w nim serwisy już nie zakładają LPG, zamawiając samochód z LPG przychodzi on z instalacją montowaną fabrycznie co jest według mnie ogromną zaletą. 

Napisano
34 minuty temu, Ragless napisał:

Jeśli liczysz na to, że jakakolwiek instalacja domontowana będzie trwalsza od tej fabrycznej to według mnie jesteś w wielkim błędzie. Znalezienie warsztatu, który zamontuje coś z głową wcale nie jest łatwe wiem co piszę, miałem łącznie 6 samochodów z LPG w każdym z wyjątkiem jednego były problemy, czasami bardzo poważne. Jedyny samochód, który nie sprawiał jako tako problemów do przebiegu około 120 tys km (tyle go miałem) to był Opel Corsa z BRC Seqent 24 (to akurat były czasy kiedy opel montował instalacje w ASO, ale mimo to nie mogłem złego słowa powiedzieć). Zrobisz jak uważasz, śmiem twierdzić jednak, że co fabryka to fabryka. 

Napisano

Nie wiem jak Corsa, ale w przypadku Astry J i silnka 1,4 140 KM silnik został wzmocniony konstrukcyjnie pod lpg, chyba tłoki ma inne czy zawory. Sorki, ale nie pamiętam detali. Silnik wyjeżdżający z Gliwic bez lpg tego wzmocnienia nie miał, choć producent nie zabraniał montażu lpg. 

Napisano
Witam

Nie warto.
Napisano
8 godzin temu, marcindzieg napisał:

Medy nie są wytrzymałe? To jedne z najlepszych wtryskiwaczy gazowych.

Może kiedyś były. Poczytaj na forum skody jak MEDy padały po 20 tyś km i nie były to pojedyncze przypadki

Napisano
  • Autor

Właśnie tych wtryskiwaczy naj bardziej się obawiam. Naczytalem się na forum astry skody. Choc teraz filtry lpg po przejechaniu 15000km mialem czyste wręcz jak nowe. Za fabryczną instalacją przemawia wzmocniona głowica i kolektor przygotowany pod wtryski. Przy 40000km rocznie które robię nie uśmiecha mi się raz do roku wymieniać wtryski.

Napisano
14 godzin temu, bielaPL napisał:

Nie warto.

Taka generalizacja bez informacji o cenie jest zupełnie bez sensu. 

Dnia 10/29/2017 o 08:45, ghost2255 napisał:

Tak. Brak mozliwosci jakiejkolwiek diagnostyki i regulacji poza ASO, ktore o lpg wie tyle co o napedzie wodorowym. 

A to niby dlaczego? ASO wysyła te samochody na ISS, żeby je tam diagnozować? 

Osobiście bym kupił, i jeśli instalacja się posypała, to dopiero wtedy drutował (bo każdy dokładany LPG to drut). 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.