Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kombi w dieslu ok 40-45 tys.zł co wybrać?

Featured Replies

Napisano

Witajcie. Jestem na kupnie auta dla siebie. Szukam w miarę młodego kombi w dieslu (max 2-4 lata) i zastanawiam się co wybrać. Podobają mi się i w sumie najbardziej biorę pod uwagę:

1. Megane III 1.5 dci 110KM (lub 1.6 130 KM ale ciężko trafić)

2. Seat Leon ST 1.6. 110 km 

3. Hyunday i30 1.6 

Wszystkie nie mągą mieć przebiegu większego jak 50-70 kkm

Wszystkie skrzynia 6 .

Który waszym zadaniem będzie najlepszy, najmniej awaryjny i tani w utrzymaniu. Ma służyć jako dojazdy do pracy 25km i rodzinne na wypady w weekendy i wakacje. 

Tak przewiduję że może na jakieś 5-6 lat. 

A może polecacie coś innego jeszcze??? 

Edytowane przez luki29m

Napisano

Najlepiej utrzymany z najlepszym wyposazeniem jaki znajdziesz  a tu moze byc problem bo wiekszosc bedzie po flocie wiec wyposazenie kiepskie. Na 2 latka to kila albo hultaj to trzeba 50k wiec bardzoej bym celowal w 4 latki ale to znow przebieg wiekszy. Ja bym jeszcze dodal astre IV 1.4T 140KM i ewentualnie lpg.

Napisano

Zobacz w takim razie Focusa 1.6TDCI 115KM - bardzo przyjemny i bezproblemowy samochód 

Napisano
15 godzin temu, luki29m napisał:

Witajcie. Jestem na kupnie auta dla siebie. Szukam w miarę młodego kombi w dieslu (max 2-4 lata)

...

Wszystkie nie mągą mieć przebiegu większego jak 50-70 kkm

Takie kryteria i 40k budżetu :cool:

Nie szukaj raczej konkretnej marki, ustaw filtr z powiadomianiami na portalach, dostaniesz kilka ogłoszeń dziennie z czego jedno na tydzień będzie warte obejrzenia.

Ale zanim po pracy pojedziesz na miejsce samochód będzie już sprzedany :hehe:

Poleasingi, które trafiają na rynek mają przynajmniej 2x większy przelot. Sprowadzone z takim przebiegiem będą powypadkowe. Zostają tylko z prywatnych rąk.

Najłatwiej chyba będzie trafić coś na F, albo z Korei.

Edytowane przez iwik

Napisano
Godzinę temu, iwik napisał:

Takie kryteria i 40k budżetu :cool:

Nie szukaj raczej konkretnej marki, ustaw filtr z powiadomianiami na portalach, dostaniesz kilka ogłoszeń dziennie z czego jedno na tydzień będzie warte obejrzenia.

Poleasingi, które trafiają na rynek mają przynajmniej 2x większy przelot. Sprowadzone z takim przebiegiem będą powypadkowe. Zostają tylko z prywatnych rąk.

Najłatwiej chyba będzie trafić coś na F, albo z Korei.

Jakby chodzilo o Pb to mozna znalezc inaczej bedzie kiepsko z Korei tez nie bo malo sie tego sprzedaje a jak juz to w bidnych wersjach do floty. A dwu latki maja chore ceny. Juz lepiej pojsc i nowe wziac.

Napisano
19 godzin temu, luki29m napisał:

Witajcie. Jestem na kupnie auta dla siebie. Szukam w miarę młodego kombi w dieslu (max 2-4 lata) i zastanawiam się co wybrać. Podobają mi się i w sumie najbardziej biorę pod uwagę:

1. Megane III 1.5 dci 110KM (lub 1.6 130 KM ale ciężko trafić)

2. Seat Leon ST 1.6. 110 km 

3. Hyunday i30 1.6

16 godzin temu, Azbest napisał:

Zobacz w takim razie Focusa 1.6TDCI 115KM - bardzo przyjemny i bezproblemowy samochód 

Tak też mi udało się kupić focusa właśnie z 1.6 TDCi za 45000 zł jeszcze na gwarancji, auto miało 20 miesięcy w momencie zakupu. Utrzymany rewelacyjnie, mimo wyższego przebiegu wyglądał lepiej niż 4 letnie focusy z floty po przebiegu 50-70 kkm. Ponad to miał akceptowalne wyposażenie Gold z kilkoma dodatkami. Floty mają najczelniejszej Trend, który jest słabiej wyposażony.

Renault Megane też rozważałem, ale właśnie 1.6 dCi, tylko trafiłem na 1 średnio pewny po flocie, reszta to 1.5 8-)

Osobiście polecam szukać tego co znajdziesz najlepsze przy swoim budżecie.

Edytowane przez komor

Napisano

Jakbyś był bardziej elastyczny w temacie przebiegu to bym polecał C5.

Napisano

, mimo wyższego przebiegu wyglądał lepiej niż 4 letnie focusy z floty po przebiegu 50-70 kkm.

4 letnie diesle z floty to zwykle 150kkm i więcej. Trzeba szukać ale 2-3 latek do 50kkm przebiegu to tylko prywatny bądź po przygodzie albo trzeba mieć mega szczęście i tego bardzo życzę kupującego.
Napisano
1 minutę temu, Enter napisał:

4 letnie diesle z floty to zwykle 150kkm i więcej. Trzeba szukać ale 2-3 latek do 50kkm przebiegu to tylko prywatny bądź po przygodzie albo trzeba mieć mega szczęście i tego bardzo życzę kupującego.

U uwierzyłbyś, że taki focus z 2013 roku (50 kkm) i taki z 2015 (130 kkm ) różniły się diametralnie? Tylko, że na korzyść tego z wyższym przebiegiem.

jest wiele czynników które albo niszczą szybko auto albo też wolniej jak np. autostrada i równa droga. Przebieg nie jest najważniejszy (chyba że dla janusza który później szuka auta idealnego) tylko stan faktyczny w momencie zakupu. Przebiegiem nie jeździsz tylko autem :skromny:

Napisano

Wydaje mi się, że budżet masz nieadekwatny do oczekiwań i możesz sobie ściągnąć na głowę kłopoty.

W tym budżecie taki samochód bez kombinacji będzie Ci trudno znaleźć. Masz budżet na najtańsze propozycje które spełniają te kryteria. Jeżeli już znajdziesz to przyjrzyj się uważnie, czy jakiś Mirek tam nie pokombinował. Proponuję albo zwiększyć budżet albo spuśić z tonu jeśli chodzi o rocznik lub zamienić diesla na benzynowy. Z posta wynika, że nie jeździsz dużo, więc diesel nie jest Ci niezbędny.

Przy okazji w benzyniaku dostaniesz wyższy komfort jazdy, niższe koszty przeglądu, nie będziesz się martwił o DPF, zazwyczaj nie będzie dwumasu.

Z tego grona ja Ci proponuję rozważyć Leona ST - z modelu jestem bardzo zadowolony. Jeśli będziesz przy wyborze silnika, to jednak proponowałbym Ci rozważyć 1.4 TSI 125 KM lub 150 KM. W 2013 poprawili 1.4 TSI i wyeliminowali usterki które wcześniej się pojawiały.

Alternatywnie - Focus. To jest dobry samochód, dobry stosunek ceny do wielkosci i trwałośći, fajnie się prowadzi. Wady - dziwny design, ciężkie plastikowe wnętrze, jakość montażu, słaby lakier.

Napisano
6 godzin temu, Enter napisał:

Takie Focusy poflotowe to 3-4 latki mają zazwyczaj 150-200kkm ... (można zakładać 50kkm/rok). Zazwyczaj jakaś podstawowa wersja + podłokietnik + przednia szyba ogrzewana .. wystarczy w sumie - ceny 30-33kPLN, więc za 45kPLN kupi się samochód zdecydowanie mniej wyeksploatowany i z lepszym wyposażeniem.

Ostatnio szwagier kupił takiego - 3 lata/150kkm .. i musze przyznać że wyglądał świetnie - wnętrze niezniszczone, całkiem niezły diesel, zawieszenie i hamulce w świetnym stanie, prowadzi się dobrze - jak na 150kkm to baaaardzo mało wyeksploatowany samochód. 

Napisano

Astra, Octavia III? Focusom niby nic nie brakuje, ale jak dla mnie w środek trochę zbyt plastikowy.

Rozważ opcję benzynową, będzie większa szansa na auto z mniejszym przebiegiem od prywatnego właściciela.

Pozdr.

Napisano
Godzinę temu, Azbest napisał:

Takie Focusy poflotowe to 3-4 latki mają zazwyczaj 150-200kkm ... (można zakładać 50kkm/rok). Zazwyczaj jakaś podstawowa wersja + podłokietnik + przednia szyba ogrzewana .. wystarczy w sumie - ceny 30-33kPLN, więc za 45kPLN kupi się samochód zdecydowanie mniej wyeksploatowany i z lepszym wyposażeniem.

Ostatnio szwagier kupił takiego - 3 lata/150kkm .. i musze przyznać że wyglądał świetnie - wnętrze niezniszczone, całkiem niezły diesel, zawieszenie i hamulce w świetnym stanie, prowadzi się dobrze - jak na 150kkm to baaaardzo mało wyeksploatowany samochód. 

Tylko znajdz taki z lepszym wyposazeniem z PL i w dodatku diesela. 

Napisano
10 godzin temu, wujekcybul napisał:

Tylko znajdz taki z lepszym wyposazeniem z PL i w dodatku diesela. 

Uwierz mi, trafiają się. Ale trzeba cierpliwie czekać i przegrzebywać oferty.

A szukanie na poflotowych to też opcja, tylko, że zawsze jest tam drożej a auta na ekspertyzie dekry okazują się lekkimi trupami :skromny:

Napisano
12 godzin temu, Azbest napisał:

Ale autor wątku uparł się na niski przebieg, więc jak będzie się tego kurczowo trzymał to szybciej trafi na ulepa od Mirasa, niż na dobre np. poflotowe auto z papierami, ale przebiegiem dwukrotnie wyższym niż oczekiwany. 

Edytowane przez spad

Napisano

Uwierz mi, trafiają się. Ale trzeba cierpliwie czekać i przegrzebywać oferty.
A szukanie na poflotowych to też opcja, tylko, że zawsze jest tam drożej a auta na ekspertyzie dekry okazują się lekkimi trupami :skromny:

Diesel? To cena będzie z kosmosu. Wtedy lepiej nowego brać. Będą perełki po Hansie ale to ryzyko wtopy bardzo duże. Wersje benzynowe jak najbardziej się znajdzie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
44 minuty temu, wujekcybul napisał:

Diesel? To cena będzie z kosmosu. Wtedy lepiej nowego brać. Będą perełki po Hansie ale to ryzyko wtopy bardzo duże. Wersje benzynowe jak najbardziej się znajdzie.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

No żebym musiał cytować się w tym samym temacie ;]

Napisano

No tak, ale cenę miałeś niższą bo był większy przebieg  :phi:

Trafić 3w1 będzie zdecydowanie trudniej: diesel, rozsądna cena, mały przebieg.

Pozdr.

Napisano

Tutaj np. meganka z przebiegiem całkiem normalnym i 1.6D ! Rodzynek!

Raz już miałem właśnie u nich upolowaną podobną, ale dekra nie kłamie. Poza tym był zapis o bardzo niskim stanie oleju na przeglądzie 8-)

Edytowane przez komor

Napisano
2 godziny temu, tomy napisał:

No tak, ale cenę miałeś niższą bo był większy przebieg  :phi:

Trafić 3w1 będzie zdecydowanie trudniej: diesel, rozsądna cena, mały przebieg.

Pozdr.

Takie rzeczy się po prostu nie zdarzają, chyba że w komisach :smirk:

Napisano
  • Autor
Dnia 15.11.2017 o 16:36, Manx napisał:

Wydaje mi się, że budżet masz nieadekwatny do oczekiwań i możesz sobie ściągnąć na głowę kłopoty.

W tym budżecie taki samochód bez kombinacji będzie Ci trudno znaleźć. Masz budżet na najtańsze propozycje które spełniają te kryteria. Jeżeli już znajdziesz to przyjrzyj się uważnie, czy jakiś Mirek tam nie pokombinował. Proponuję albo zwiększyć budżet albo spuśić z tonu jeśli chodzi o rocznik lub zamienić diesla na benzynowy. Z posta wynika, że nie jeździsz dużo, więc diesel nie jest Ci niezbędny.

Przy okazji w benzyniaku dostaniesz wyższy komfort jazdy, niższe koszty przeglądu, nie będziesz się martwił o DPF, zazwyczaj nie będzie dwumasu.

Z tego grona ja Ci proponuję rozważyć Leona ST - z modelu jestem bardzo zadowolony. Jeśli będziesz przy wyborze silnika, to jednak proponowałbym Ci rozważyć 1.4 TSI 125 KM lub 150 KM. W 2013 poprawili 1.4 TSI i wyeliminowali usterki które wcześniej się pojawiały.

Alternatywnie - Focus. To jest dobry samochód, dobry stosunek ceny do wielkosci i trwałośći, fajnie się prowadzi. Wady - dziwny design, ciężkie plastikowe wnętrze, jakość montażu, słaby lakier.

Witam ponownie... Dziękuję za wszystkie odpowiedzi (podpowiedzi).

Pisząc 40-45 tys zł szukam w tym przedziale cenowym ale wiadomo że jak się coś znajdzie godnego uwagi to kilka tys zł można dołożyć bo jak pisałem auto ma być na

jakieś 4-5-może 6 lat. Ostatnie 8 lat przejechałem Meganą II 1.5 dci i złego słowa nie powiem. Jak dla mnie rewelacja i spalanie i moc (106) i skrzynia 6 i przede wszystkim zero problemów przez wszystkie lata. Tylko oleje i filtry .Czytam te niektóre złe opinie o tych autach i silnikach ale znam wiele osób co  mają te silniki w swoich autach i też nie mają z nimi żadnych problemów...( dacia duster, nissan note, renault clio.) Wyznaję zasadę jak dbasz tak masz... Olej zawsze wymieniałem raz w roku ok 10-12 kkm przebiegu.

Kupiłem ją też jeszcze na gwarancji z przebiegiem 19 kkm a sprzedałem przy 130 kkm w dobrym stanie. Auto krajowe od pierwszego właściciela. Dlatego teraz chcę kupić podobnie. Dlaczego nie benzyna??? ... bo jeszcze nie... Mówią że era diesli będzie się kończyć to może następne będzie benzyna, jak turbobenzyny będą już lepiej dopracowane. No i denerwuje mnie że benzynowy jednak zawsze spali wiecej. 

Może i nie za dużo jeżdzę ale diesla poprostu lubię za wysoki moment obrotowy a dwumasa czy DPF może się nie sypnie do 150 kkm bo ja auta z takim przebiegiem już sprzedaję

Nigdy już nie kupię ( kiedyś kupowałem) auta sprowadzonego z zagranicy. Wiem że auto sprowadzone z małym przebiegiem to auto po przejściach już nie chciane, nie lubiane, awaryjne , które przeszło już przez wszystkie ręce handlarzy...i trafiło na polski rynek do komisu itp.

Nie mam ciśnienia ze muszę już kupić. Liczę że dużo ludzi będzie kupować nowe w salonie na koniec roku i początek nowego a swoje 2-3 letnie bedą sprzedawać. Jest jakiś tam procent ludzi którzy tak robią. Jeśli bym musiał kupić już to widziałem kilka Meganek u Pietrzaka w Katowicach 2016 r za 52-53 tys.zł.

Dużo ludzi pisało o Focusie... mam uraz do forda. Brat miał nowego z salonu , w ciągu 7 lat był chyba już cały malowany... a klapa tylna to chyba dwa razy. Korozja ,korozja ,korozja. Fakt robili to na gwarancji fabrycznej ale przynajmniej raz w roku trzeba było zostawić auto bo purchle wychodziły pod lakierem. Na koniec mu powiedzieli że wada fabryczna i jakieś tam środki konserwujące źle dobrane albo blacha z chin źle odsiarczona.

Podsumowując:

Seat ST mi się podoba, Meganką jeździłem ostatnie 8 lat było ok, Hyundayem I30 z 2015 roku w dieslu czasem pomykam w pracy... trochę twardy ale mógłby być.

Podoba mi się C5 w kombi ale trochę boję się tego auta... nie wiem nic o nich, nigdy nie małem do czynienia. Przy tej opcji pewnie rocznikowo i przebiegowo trzeba by było na jakiś kompromis iść...

Pozdrawiam.

Napisano
Dnia 15.11.2017 o 11:50, iwik napisał:

Coś w tym jest...

Wczoraj o 15:00 pojawiła się Laguna 3, dzwoniłem o 15:07 aby ją zarezerwować i usłyszałem, że 4min po puszczeniu ogłoszenia kupujący chciał wpłacać zaliczkę na auto i, że on już jedzie po nie.

Godzina 15:10 ogłoszenie zniknęło z portali ogłoszeniowych ;]

Napisano

To ja dorzucę swoje 3 grosze

Trochę poza budżetem ale skoro można go nagiąć... zauważyłem że byłeś zadowolony z mocy silnika, znalazłem ciekawą Astrę z dobrym wyposażeniem

https://www.otomoto.pl/oferta/opel-astra-2-0-cdti-165km-cosmo-100-bezwyp-iwl-pelny-serwis-aso-okazja-ID6z4lgm.html

z nudniejszych słabszych ale teoretycznie bezproblemowych to auris

https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-auris-kombi-1-4-d4d-90-km-salon-polska-gwarancja-ID6z1uXW.html

Napisano
53 minuty temu, slawek_l_83 napisał:

Coś w tym jest...

Wczoraj o 15:00 pojawiła się Laguna 3, dzwoniłem o 15:07 aby ją zarezerwować i usłyszałem, że 4min po puszczeniu ogłoszenia kupujący chciał wpłacać zaliczkę na auto i, że on już jedzie po nie.

Godzina 15:10 ogłoszenie zniknęło z portali ogłoszeniowych ;]

Opisz coś więcej - jaki rok, $ i wersja?

Ja cały czas mam L3 - w sumie to już przestałem ją sprzedawać. Przez 3 miesiące było kilkadziesiąt  telefonów, kilku oglądających i na tym się skończyło.

Może cena za wysoka... ale z drugiej strony przyjąć na klatę ponad 50% spadek wartości, to wolę dać ojcu i niech się cieszy...

Napisano
7 minut temu, listoor napisał:

Ja cały czas mam L3 - w sumie to już przestałem ją sprzedawać. Przez 3 miesiące było kilkadziesiąt  telefonów, kilku oglądających i na tym się skończyło.

Może cena za wysoka... ale z drugiej strony przyjąć na klatę ponad 50% spadek wartości, to wolę dać ojcu i niech się cieszy...

Pewnie 2.0 lub 2.0T noPB, jest tego naprawde malo i znikaja momentalnie...

Napisano
2 godziny temu, listoor napisał:

...drugiej strony przyjąć na klatę ponad 50% spadek wartości, to wolę dać ojcu i niech się cieszy...

50% spadku wartości po 3 latach to raczej norma przy tak wypasionej wersji auta. Kupując nowe należy się tego spodziewać.

(swoją drogą fajna furka :oki:)

Golasy tracą mniej procentowo.

Napisano
3 godziny temu, bielaPL napisał:

To ja dorzucę swoje 3 grosze

Trochę poza budżetem ale skoro można go nagiąć... zauważyłem że byłeś zadowolony z mocy silnika, znalazłem ciekawą Astrę z dobrym wyposażeniem

https://www.otomoto.pl/oferta/opel-astra-2-0-cdti-165km-cosmo-100-bezwyp-iwl-pelny-serwis-aso-okazja-ID6z4lgm.html

Cosmo to jest w oplu chyba wersja z max wyposażeniem? ... i nie ma ksenonów? koła wyglądają też na jakieś 16"?

Połowę tych przycisków zamieniłbym na ksenony i ASB. 

Napisano
3 godziny temu, listoor napisał:

2.0T z automatem rocznik 2008 Cena 26000zł przebieg 98kkm z Polskiego salonu.

Ja miałem ofertę na L3 2.0 GT 205KM za 33kzł z 2010r przebieg 198kkm pewny- 2kpl kół itd... pełna opcja.

Napisano
3 godziny temu, Maciej__ napisał:

Pewnie 2.0 lub 2.0T noPB, jest tego naprawde malo i znikaja momentalnie...

2.0 140KM z silnikiem nissana jest na pęczki ale t jest guano dla mnie i to omijam szerokim łukiem, szukam tylko i wyłącznie 2.0T.

Napisano
36 minut temu, Azbest napisał:

Cosmo to jest w oplu chyba wersja z max wyposażeniem? ... i nie ma ksenonów? koła wyglądają też na jakieś 16"?

Połowę tych przycisków zamieniłbym na ksenony i ASB. 

a to nie ledy?

Napisano
2 minuty temu, bielaPL napisał:

a to nie ledy?

może i LEDy ... ale wygląda mi to na odbłyśnik + h7 

.. brakuje też spryskiwaczy

Edytowane przez Azbest

Napisano
13 minut temu, bielaPL napisał:

a to nie ledy?

ledy mogą być są astrze K, to jest J na zwykłych halogenach. Ksenon w każdej wersji wymagał dopłaty.

edit. są ledy oczywiście, ale do dziennych i postojowych ;]

Edytowane przez TomekD000

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.