Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zimowanie auta w blaszaku

Featured Replies

Napisano

Witam

Z uwagi ,że moja zabawka czyli Lanos Sport czeka na mody do wiosny, pozostawiłem go na zimę w garażu blaszanym. Pouchylałem drzwi, maska otwarta ale niestety w weekend zauważyłem ,że do auta wkrada się pleśń. Niestety w garażu jest dość wilgotno, skrapla się para wodna. Boję się ,że ruda zeżre go szybciej niż na dworzu. Może zostawienie otwartych drzwi do garażu pomoże?? a może jakieś inne patenty???

Napisano
Godzinę temu, wesol napisał:

Witam

Z uwagi ,że moja zabawka czyli Lanos Sport czeka na mody do wiosny, pozostawiłem go na zimę w garażu blaszanym. Pouchylałem drzwi, maska otwarta ale niestety w weekend zauważyłem ,że do auta wkrada się pleśń. Niestety w garażu jest dość wilgotno, skrapla się para wodna. Boję się ,że ruda zeżre go szybciej niż na dworzu. Może zostawienie otwartych drzwi do garażu pomoże?? a może jakieś inne patenty???

A nie lepiej pozamykać na cztery spusty i zostawić na dworze? Unikniesz problemów z wilgocią i innymi cudami. 

Napisano

nie uniknie,  moja  corsa  stoi  zamknięta od kilku  miesięcy  i parę tygodni temu zauważyłem  również  pleśń -  trzeba  wyprać całe wnętrze,  wysuszyć  i albo  regularnie  wierzyć /nagrzewać albo otwarte auto  do  ogrzewanego  garażu,  choćby jakiś  podziemny  nawet 

Napisano
10 godzin temu, wesol napisał:

Boję się ,że ruda zeżre go szybciej niż na dworzu.

Dokładnie tak się stanie. Zostaw na dworze. :ok: Serio. :ok: 

Przekonałem się o tym w ub. roku kiedy wstawiłem corsę po deszczu do garażu. Po 2 tyg dalej była mokra. :(

Napisano
11 godzin temu, wesol napisał:

Witam

Trzymam jeden w blaszaku na okres zimowy, bo wtedy nim nie jeżdżę. Stoi suchy i nic mu nie jest. Nie zauważyłem aby jakoś specjalnie skraplała się woda. Stało by się to gdybym przy obecnej pogodzie wjechał do blaszaka ciepłym samochodem. Dodatkowo zakładam na niego pokrowiec z Lidla.

Napisano

Najlepiej to przechac paredziesiat km z wlaczonym ogrzewaniem a pozniej wstawic do cieplego garazu az sie wysuszy. Pozniej bym zdemontowal drzwi z blaszaka i wstawil. Nie bedzie na niego padac a przewiew bedzie.

Napisano

może być w blaszaku tylko trzeba zrobić dobrą wentylację, a najważniejsze żeby podłoże nie było ziemią - najlepiej jakaś gruba warstwa żwiru albo zrywki asfaltowej. Nie trzeba ściągać drzwi - wystarczy żeby nie było za szczelnie ;)

kiedyś trzymałem auto w blaszaku i nic takiego sie nie działo pod warunkiem że nie był za szczelny

Napisano

ja założyłem z tyłu w blasze i z przodu w drzwiach dodatkowe kratki wentylacyjne

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, koNik napisał:

może być w blaszaku tylko trzeba zrobić dobrą wentylację, a najważniejsze żeby podłoże nie było ziemią - najlepiej jakaś gruba warstwa żwiru albo zrywki asfaltowej. Nie trzeba ściągać drzwi - wystarczy żeby nie było za szczelnie ;)

kiedyś trzymałem auto w blaszaku i nic takiego sie nie działo pod warunkiem że nie był za szczelny

Podłoge mam wybetonowaną. Otworzę drzwi , bedzie przewiew, to chyba najlepsze wyjście.

Napisano
11 godzin temu, koNik napisał:

teorie są dwie cholera wie która właściwa. Mam blaszaka na wylewce i para się skrapla na dachu generalnie jest w nim wilgoć - nie jest nijak doszczelniany.

Kilku sąsiadów poocieplało od wewnątrz styropianem, doszczelnili w zasadzie wszystkie dziury tym samym i tej wilgoci nie mają... jeden czy dwóch zrobiło coś a'la kratki wentylacyjne (nawiercone dziury) inni nic takiego nie robili, a jednak wilgoć nie wyłazi.

Dwóch auta w zimie wcale nie rusza, czasami wietrzenie garażu i odpalanie aut tylko.

Napisano
1 godzinę temu, wesol napisał:

Podłoge mam wybetonowaną.

IMO jeśli pod tym betonem nie masz kawałka izolacji, to wilgoć będzie w takim garażu znacząca. Jeśli beton jest odcięty od gruntu folią, czy papą, to wilgoci będzie tyle ile w powietrzu, czyli niewiele. 

Napisano

A wentylacje garazu masz? Bo wyglada na to ze jest za szczelny i wszystko kisnie. Zrobic kilka kratek wentylacyjnych zeby przewiew byl. 

Napisano

Mam 2 blaszaki, w jednym pod blachę na dachu podłożyłem folie tzw. membranę dachową i jest ok nic nie kapie skrapla się do środka. W drugim blaszaku tej folii nie podłożyłem i miejscami coś tam się skrapla ale nie ma tragedii. Nie stosuje żadnego ocieplania i itp.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.